Šta je novo?

Koliko dugo ste computer geek?

Skot

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.08.2000
Poena
649
Spremam ja tako svoje ormare i medju gomilom skripti sa fakulteta naletim na kolekciju svetova kompjutera koja pocinje sa brojevima od 1994 i skoro bez i jednog nedostajuceg broja stize do poslednjih brojeva iz 2004. Prosto mi dodje da istetoviram computer geek na chelu kad 10 godina skupljam kompjuterski chasopis i jos cuvam plocu od svoje prve 286-ice (koja se nalazila izmedju skripti za analizu I i osnova programiranja :D ). A inace mislim da su mi brojevi iz 92 i 93 kod babe i dede u garazi ... :wall: :type:

od 1991, znaci 13 godina

How cute !! Današnja omladina.
Otprilike 1981. godina. Dodatak u Galaksiji o kompjuterima. Plan za pravljenje compa Galaksija sa 1 kB RAM memorije. Nemam to, ali se maglovito sećam da sam čitao. :D
Prvi comp Spektrum 1984. godina.

Bane, kada počneš da kilometar pretvaraš u 1024 metra znaćeš da si postao geek :D
Ja se sećam da smo ortak i ja na spektrumu+ (plastični dugmići, a ne gumičar) pravili "kviz" u basicu koji se zvao Mudraci. Znam da se i dan danas zezamo na temu kursora koji je nekada ima blikujuće slovo L ili C(a koji nismo umeli da pretvorimo u blanko), pa smo reči čitali OpcijuC, i OpcijuL :D
Beše to osnovna škola recimo 84, 85...

Uh...
Od 84 do 93 :)
Onda sam se zakleo da komp vise nece nikad u moj zivot
A onda 2000 krece moralni sunovrat :)

prvi komp ZX Spectrum (84/85)
posle sam imao neku konzolu(??)
da bi svoj prvi PC dobio 1998 :D
A sto se tice SK kupujem ga od 12/97 :eyebrows:

Od 1987.
1. C-64
2. Amiga 500
3. PC 486(AMD)
4. PC Pentium I(AMD)
5. PC Pentium II(Intel)
6. PC Pentium III(AMD)
7. PC Pentium IV(AMD)

Skot je napisao(la):
Spremam ja tako svoje ormare i medju gomilom skripti sa fakulteta naletim na kolekciju svetova kompjutera koja pocinje sa brojevima od 1994 i skoro bez i jednog nedostajuceg broja stize do poslednjih brojeva iz 2004. Prosto mi dodje da istetoviram computer geek na chelu kad 10 godina skupljam kompjuterski chasopis i jos cuvam plocu od svoje prve 286-ice (koja se nalazila izmedju skripti za analizu I i osnova programiranja :D ). A inace mislim da su mi brojevi iz 92 i 93 kod babe i dede u garazi ... :wall: :type:
Kolega? (OP - G. Pavlovic - Lazetic ?)

Zavisi kako ko racuna. Ako ne ubrajam ZX i C64 u kompjutere, onda pocinjem da racunam od kraja 89' AT 286 ...

C-64 u petom razredu osnovne ('90-'91), pa preko Amige600 i 1200, 386-ice na 25Mhz do današnjeg P4 na 2K ;)

ja nisam geek ... dobio sam u 7 (to beshe '95 ako me mozak sluzhi u ove kasne sate) komodor ... ne znam ni sam kako i zashto (polovan neki naravno) ... odigrao neke igrice ... isprogramirao dva reda ... i batalio se tada za mene corava posla ... u drugom srednje dobih pentium 1 to beshe '99 ... pentijum ko i komodor beshe polovan pa sam snjim radio shta mi je palo na pamet ... na njemu sam i najvishe stvari nauchio osnovnih ... format c i instaliranja ... pa onda ide klasika ... pentium 2 ... sad amd 1500+ ... sad ce valjda neki upgrade da padne vreme mu je ... nije meni mesto ovde znam .. al potsetio me topic na moju istoriju vezanu za kompove ... pa eto ... valjda nece da smeta :)

Ja sam se izlozio kod komsije koji je prvi imao Spectrum u kraju, a upropascavanju je dalje pomogao prvi broj Racunara (imam ga i dan danas). 84-te cale donosi iz Nemacke spekija, placa 700 maraka i tako me zavija u crno za ceo zivot :)
I jos jedan vazan dogadjaj : 95-te je u Rac. centru ETF-a postavljena Novell mreza sa 16 386-ica, da studenti rade i uce...da da, mi brucosi tada smo radili i ucili kako je Doom u mrezi nesto nevidjeno dan i noc :D

eeeeee... a nama sad ne daju ni eroCke slike sa interneta da gledamo... :d

to Panos: U moje vreme jeste bila Lazeticka na OP, ali mi je Lipkovski bio na algebri (sada dekan).

to all: Prvi komp - C64 - stari doneo iz Nemacke - nisam siguran koje godine ali tamo negde oko olimpijade.
Sledeci upgrade tek 92 sa prvom 286. Jos uvek se secam kako sam igrao prvog Larry-ja (to je cale doneo igru i prelazio samnom), i nikad prevazidjeni Wing Commander. A od tada sve vrste intela i AMD-a koje su izasle (386, 486 amd - moj prvi overclock sa 133 magistrale na 150 jer 166 nije overclockovao pci, celeron 300 - o/c na 450 - najisplativiji komp ikad - ploca MSI, mislim da je sledeci bio duron (od 600 do 1.1Ghz), Athlon XP (od 1600 do 2200 o/c 2800)). Inace kao potvrda mog geek statusa - u biblioteci u srednjoj skoli sam sedeo i citao stare galaxije i opise igara iz njih... (kao i programerske savete).

1981. godina, D.Ristanovic sve vise pise o mikroprocesorima u "Galaksiji". Ja upisujem Gimnaziju. Skola na polugodju dobija Apple II. Ostalo je istorija... :)

Prvi časopisi "Galaksija" 1983-84., "Svet kompjutera" 1984. i Specijalno izdanje "Računari u vašoj kući", prvi kompjuter ZX Spectrum 48k 1984. godine

Opa ... ima nas "matoraca" ovde a!? :d
Dakle... pa tamo negde 81-82... Ristanovic i Zgorelec pocinju da pisu o tome... Spektrum 48k... pa sto rece neko... ostalo je istorija! S ponosom isticem da je prvi Machintosh u SFRJ prosao par dana kroz moj ruke, 1984! :d :d

Skot je napisao(la):
Dovidjenja i hvala na ribama ...

Mali offtopic.... :p

Treba da stoji Doviđenja i hvala na svim ribama...
U originalu: So long, and thanks for all the fish.

Od 1990. godine, kada sam nabavio IBM 286 (moj prvi i jedini brand racunar) i platio oko 2500 DEM :) Znaci, 14 godina.

zeleni_zub je napisao(la):
Mali offtopic.... :p

Treba da stoji Doviđenja i hvala na svim ribama...
U originalu: So long, and thanks for all the fish.

znam, znam, svi su mi na to vec prigovarali - evo sad cu da ispravim, detalji, detalji - vazna je ideja, a sa formom cemo lako...

Od '89 kada sam kupio prvi SK i dobio debeljka (commodore 64).

Od tada
' 89 commodore 64; '93 Cyrix 486DLC; '95 AMD DX4 133@150; '97 Cyrix PR166+; '98 Celeron 400@466.
istovremeno
'90 sega master system; 94 sega mega drive 2; '99 sega dreamcast

'99 sam poceo profesionalno da se bavim racunarima i do ovih dana sam promenio 20-tak sto stonih konfiguracija sto laptopova, a imao sam i Game Boy Advanced.

Uvek sam uz kompjuter posedovao i neku konzolu (citaj Segu) za igru jer kompovi nemaju sta da traze pored konzola kad su u pitanju arkade ili borilacke igre. Preskocio sam samo ubogu Sega Saturn konzolu. Sto se tice PC-a . Uvek sam preferirao procesore koji su alternativa Intelu a za razliku u ceni sam uzimao bolju grafiku (zbog igara, krajem devedesetih voodoo I i voodoo II). Svoju prvu ljubav (debeljka) i danas cuvam i ne bi ga prodao ni za koje pare. Jedino zalim sto nikad nisam imao Amigu/Atari mada mislim da su moji dobro postupili '93 kada su mi zabranili kupovinu Atari Falcona i silom kupili PC 486 (ustvari prodavac me je lako ubedio pustanjem igre Wolfenstein koja je tada bila pojam). Otada sam u PC vodama.

1987 C64 (ali ne debeljko) i "Commodore za sva vremena" su mene gurnuli u rupu bez dna :)

Slede AMD386, CyrixPR200 (terao na 2x83), pa PIII@450, sada [email protected]

Redovno kupovao MM, SK i Racunare od 1987 do 1991, kasnije povremeno u zavisnosti od kolicine parica, markica i ostalih valuta.

pozdrav kolegama skotu & panosu (mada nismo generacija, OP - Tosic).

"Dok me majka još držala u krilu,
prvo sam iskustvo im imao u dilu" :d :d

Mala šala. Skot mi je dao ideju. Istetoviraću "Sinclair ZX Spektrum - 1984." :p

Poslednja izmena:
Dal je moguce da niko spectruma nije imao pre 84 ? :)
Ja sam ga dobio 82 godine, a Amigu odmah za novu godinu '85, i nju sam imao sve dok skroz nije propala, ali je tehnichki u vreme 486-ica bila jaka kao neki PI 133 :)
SK i Moj Mikro sam imao od prvog broja, ali prestao sa kupovinom pre vishe od 10 godina kad su pocheli da *eru :)

blah .. moja tata je nabavio spectrum negde 83 al s ozbzirom da sam tad imao 2 godine to se ne rachuna :p - '92. IBM 386 sa kolor monitorom kojeg su nazalost ukrali :(

1982... ZX Spectrum... gumena tastatura... i dalje mi stoji u sobi kao exponat, a poslednji put sam ga upalio pre nekih 3-4 godine, ali me je sada zveknula nostalgija i pogodite sta cu raditi veceras... Pa tu je jos i "interface1" sa dodatnih 8kb memorije, pa onda dva microdrive-a vezana na red, pa onda napajanje licne proizvodnje koje moze da izdrzi puno noci provedenih uz "spekija" (eh to vreme osnovne skole). Nego, da li se iko igrao sa Inter 8088 procesorom. Na zidu mi stoji usrafljena ploca sa tim procesorom i ogromnom memorijom od 64kb :) A da ne pominjem Windows 1.0, pa onda 2.0, pa Windows 386... A posle je dosao Win3.0 i onda je krenuo propast IT industrije. Da je neko bio onda pametan pa ulagao u Unix i Linux...

driver je napisao(la):
Dal je moguce da niko spectruma nije imao pre 84 ? :)

Pa 82. sam imao ipak samo 9 godina :d

Skot je napisao(la):
znam, znam, svi su mi na to vec prigovarali - evo sad cu da ispravim, detalji, detalji - vazna je ideja, a sa formom cemo lako...

42 :D

Uuuu mogli bismo ovde da osnujemo lep penionerski klub :smoke: -ja od '84. pred polazak u skolu,kad mi je majka kupila C-64,nepunih mesec dana kasnje je cale iskusno zakljucio da posto se od istog nisam odvajao da je vreme da "naucim nesto pametno da radim sa njim",tako da sam prinudno upisan na skolu za kibernetiku instituta "Vinca" -covece mogli su kompovi da mi se ogade za ceo zivot,mislim da su one saksije na prozoru ucionice vise shvatile od mene :S:

U, bre, nisam znao da spadam i ja u "Penzose" (sa velikim "P") :d ... U stvari, kad malo pogledam bolje, pa ja se kompjuterima (i muzikom) bavim već punih 20 godina!!! Daleke 84. ćale doneo iz Slovenije C64S (ne debeljka, nego onog tankog), i bila je to ljubav na prvi pogled... Još imam SK-ova iz te godine, pa sve do '97.-kada sam prestao da ga kupujem. Imam i "Računare", doduše počeo sam od '87 da ih kupujem, pa "Galaksiju"... Bio je nekad i "Moj mikro", imam 10-ak brojeva, '85/'86...

Eh, nostalgija je čudo... Potom dođe C128, pa PC XT, pa PS/2 386SX-20, pa 386 DX 40, zatim PI 133 (overklokovan na 200; radio rock stable 2 godine;), PIII, zatim Duronko, i na kraju Athlon XP...

Mada, sebe ne smatram Geek-om, kompjuteri su mi do pre 5 godina samo bili hobi, a tada je taj hobi počeo sebe da isplaćuje... :D

Zaista, kako biste preveli/definisali reč Geek? Evo odrednice ali se meni taj prevod nešto i ne sviđa, šibajte ovde predloge.

Nazad
Vrh Dno