Šta je novo?

Koliko dugo ste computer geek?

zanesenjak

violinista je napisao(la):
U, bre, nisam znao da spadam i ja u "Penzose" (sa velikim "P") :d ... U stvari, kad malo pogledam bolje, pa ja se kompjuterima (i muzikom) bavim već punih 20 godina!!!

Kakvi penzosi ?! Ma mi smo mala deca za neke na forumu. :d

SK kupujem od '95 (7. razred), '96 uzimam PI 120MHz ,16MB, 1,7GB HD, Tseng 4000... Posle PII, pa XP 1600+...

Ne znam zasto ali meni se uvek vise svidjao Nintenov NES od C64... Valjda zbog lakoce koriscenja i nedostatka cekanja i stelovanja glave...

driver je napisao(la):
Dal je moguce da niko spectruma nije imao pre 84 ? :)

Cale je svojevremeno (82., ili 83.) nabavio gumicara sa 8 KB memorije, zverinjak od kompa, nema sta :-devil-: ... e posto sam ja 82-e imao 3 godine, verujem da mi je masinski jezik u to vreme isao od ruke. :) Ako nista drugo, bar mi je signature u tom fazonu. Stara dobra poruka :wall:
Posle je dosao komodor 64, pa sam se vratio na spektrum 48 KB, koji je imao plasticnu tastaturu, onda opet komodor, pa PC, neka raspala 286 koju je spalio ortak staniolom od cokolade :mad:, onda 386.... itd itd...

Poslednja izmena:
Shteta, mnogo onih koji Amigu nisu ni probali, ishli na 286/386 koji su u odnosu na Amigu bili neupotrebljivi :)
Ja sam PC kupio tek posle par godina pauze poshto je Amiga totalno prsla, a u toj pauzi sam imao Playstation, malo odmarao :), i tada mi je dobro doshlo da odigram legendarne igre kakve ce na PCju biti tek 3-4 godine kasnije, a neke i do dan danas nemaju konkurente ;)

Uuuuu sto se Amige tice mislim da sam medju vecim entuzijastima -kupio sam njen tada najnoviji hit(iako je tada vec odavno prsla) '95 sam pazario Amigu CD32 -cik nek se neko seti sta je to :d

Ja sam Amigu 500 a posle i 1200 imao do 1997. godine i to sa turbo karticom 32 Mb RAM-a i procesorom 68030 na 50 Mhz. :d To je bila zver u odnosu na 286 i 386. :D Prešao sam na PC samo zato što je sve manje i manje software-a pristizalo za nju.

URGH! je napisao(la):
Uuuuu sto se Amige tice mislim da sam medju vecim entuzijastima -kupio sam njen tada najnoviji hit(iako je tada vec odavno prsla) '95 sam pazario Amigu CD32 -cik nek se neko seti sta je to :d

Jel' to beše ona konzola koja je u crno zavila Commodore?

Amiga je vec 95 godine propala totalno, pojavljivao se softver/igre samo iz istochnih zemalja i bio je naravno dno...I ja sam imao A1200 sa 68060/50Mhz i 16Mb rama, i to je radilo ko neki PI/133 u vreme 486/66 :)
Shto se tiche CD32, ja sam ga imao nedelju dana, i nije se uopshte isplatio...Skupi CDovi koji su se teshko nalazili, a opet je to obichna A1200, na kojoj si mogao da igrash sve CD32 igre...

Poslednja izmena:
Pa jeste, stom razlikom sto je CD32 kostala 430 DM a AMIGA 1200 oko 1000 DM,A inace postojao je i komplet za CD 32 koji je od nje pravio AMIGU 1200 sa CD-ROM-om,ali naravno za to se nije imalo para,a i vec je tada Amiga prsla ko oblanda,pa sam sledec godine konacno presao na PC

URGH! je napisao(la):
Uuuu mogli bismo ovde da osnujemo lep penionerski klub :smoke: -ja od '84. pred polazak u skolu,kad mi je majka kupila C-64,nepunih mesec dana kasnje je cale iskusno zakljucio da posto se od istog nisam odvajao da je vreme da "naucim nesto pametno da radim sa njim",tako da sam prinudno upisan na skolu za kibernetiku instituta "Vinca" -covece mogli su kompovi da mi se ogade za ceo zivot,mislim da su one saksije na prozoru ucionice vise shvatile od mene :S:

Aj nemoj da lazes! :d i gde je moj Battlefield? :D
Sto se mene tice ja sam bio na kompjuterima kad sam se rodio!!! :d

Poceo kada je izasao prvi broj "Racunari u vasoj kuci" i tada umesto Spektruma i Commodore dobio Acorn Electron, mladji brat BBC B sa nenadmasnim basic-om (vise od 100 komandi). Bilo nas je samo nekoliko u gradu sa tim kompjuterom. Kada su se pojavili prvi PC batalio sve, bili su mi totalno antipaticni i bez basic-a a i kostali su ko djavo. Poceo ponovo sa Pentium I 133 1996.

Milan82bh je napisao(la):
Aj nemoj da lazes! :d i gde je moj Battlefield? :D
Sto se mene tice ja sam bio na kompjuterima kad sam se rodio!!! :d

Tvoj battlefield te ceka vec ne znam koliko,ali lakse je naci jetija nego tebe :D ,a za kurs,sta da ti kazem videli su i oni skim imaju posla i da sam tu protiv svoje volje,pa su mi posle par casova dozovolili da nosim dzojstik i kasetofon na cas(napomena mladjim korisnicima -nekada su se igre ucitavale preko kasete i kasetofona,u ciju je glavu skoro stalno bio zaboden srafciger :wall: )

URGH! je napisao(la):
dzojstik i kasetofon na cas(napomena mladjim korisnicima -nekada su se igre ucitavale preko kasete i kasetofona,u ciju je glavu skoro stalno bio zaboden srafciger :wall: )

Šrafciger u kasu, programi za štelovanje glave.... Eh, to su bili dani! :)

Da znas,ovo danas prosto nije zanimljivo,a seti se koliko zadovoljstva je izazivala poruka da je uspelo ucitavanje,narocito posle par neuspelih pokusaja :banana:

URGH! je napisao(la):
Da znas,ovo danas prosto nije zanimljivo,a seti se koliko zadovoljstva je izazivala poruka da je uspelo ucitavanje,narocito posle par neuspelih pokusaja :banana:

Eh, a učitavanje traje...i traje i pred kraj pukne :crash: ...
Srećom malo kasnije izmisliše onaj TurboTape :d

Mnogo pre tih spekija je postojao jedan komp sa svega 1Kb memorije, ako se dobro secam, to je bio ZX-80, to je bio moj prvi komp, posle nekog vremena smo tata, brat i ja nabavili prosirenje memorije na celih 16Kb, eh ... , to su bila vremena. U to vreme nije bilo moguce snimiti negde nesto - lepo ukljucis komp, smislis sta ces da igras, napises program u basic-u - RUN, i igranje dok se ne blokira ili ga ne iskljucis. Kasnije su izmislili da obican kasetofon moze da snimi sadrzaj memorije tako da smo iskoristili HITACHI-jev kasetofon za snimanje raznoraznih programa i igara. Uz taj ZX-80 sam dobio uputstvo koje je napisao g-din Andrija Kolundzic, koji je kasnije vodio, ja mislim, najzanimljiviju emisiju u ono vreme (a dosta je bila bolja i od ovih koje se danas rade po televizijama) - Polarotor; od kako je on napustio emisiju, i dosao onaj lik sa faksa da palamudi sa debilnim gostima sve je propalo, tako da smo osudjeni da samo gledamo emisije sa igricama... Posle ZX-80 je dosao Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200, Amiga 4000 (e to je bila prava stvar), ustvari to je bila takodje A1200 ali sa silnim turbo karticama (secate se Blizzard-a i Apollo-a :)) i sa u ono vreme 34MB memorije (2MB chip i 32MB fast-a) je bila opaka mashina. Ja sam tada vozio Apple Macintosh EMULATOR u kome je Adobe Photoshop radio brze nego na 486DX-133 koji je drug imao, da ne pricam o igrama o kojima je PC platforma sanjala (naravno do pojave prvih akceleratora), takodje Alone in the dark 2 (naravno emuliran) je shtrikao kao besan, kao i mnogo dobrog i kvalitetnog software-a sa Mekice. TO SU BILA VREMENA!!! Ovo sada, je sviranje k...u ?! Utrkivanje ko ima brze, bolje, lepse?? ... cista glupost, a sto bi se inace programeri mucili kada ce izbaciti brzi CPU za svega 2-3 sata, heh. Dalje, CD-32 je imao drugar, to je takodje bila vrlo zanimljiva sprava, sa usko specijalizovanim hardware-om. Amigu sam imao dosta dugo, u to vreme su se pojavile mnoge PC kombinacije. I u nekom trenutku sam se predao. Tada je na sto stala jedna 486-ica, doduse dosta kratko, posle toga jedan P2-450, Duron-750 malo duze vreme, a sada je signature?! Sada je izgleda masovan hobi - biti u trendu? Ne znam, mozda gresim... Pozdrav za sve Amigiste - AMIGA FOREVER !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da, zaboravio sam, SK smo kupovali od prvog broja, do pre neku godinu, pre toga Mikro Racunari, posle toga Amiga Style (jel' tako bese), pa gomila svapskih casopisa na Amiga temu, ako se ne varam dosta tih casopisa jos uvek izlazi?! A gde su BBS-ovi, pa ljudi, to je bila prava stvar, Kruger's Wife, Universe i dosta drugih!!! U to vreme internet nije bio toliko zanimljiv koliko je bilo strava biti na nekom BBS-u. Kasnije je oformljen ADN. Ja sam tada, u to vreme sa 2400bps modemom izasao prvi put na net preko akademske mreze, i to sam morao da nabudzim skripte jer nisu dozvoljavali modeme ispod 14400.... sve je to istorija, naravno, jedna VELIKA USPOMENA !!!

Poslednja izmena:
Eeee, a seca li se neko emisije 'Ventilator', ili tako nesto, na radiju pre 16-18 godina, kada su pustali igrice i programe na radiju, cini mi se samo za ZX, pa je samo trebalo da se pritisne 'rec', i posle par minuta imas to na kaseti? :)

stormbringer_bg je napisao(la):
Eeee, a seca li se neko emisije 'Ventilator', ili tako nesto, na radiju pre 16-18 godina, kada su pustali igrice i programe na radiju, cini mi se samo za ZX, pa je samo trebalo da se pritisne 'rec', i posle par minuta imas to na kaseti? :)

Modli i ekipa na 202-ci, kako ih se ne bi sećao. Doduše često je za vreme "puštanja" fajla umeo mikrofon da ostane uključen, pa uz krljanje programa čuješ i njih u studiju :d

stormbringer_bg je napisao(la):

Kako da se ne sećam? :) Na taj način sam došao do igre "Night Lore" :d
jedne iz niza nastavaka (Atic-atac, Sabre wolf, Underground ...),
koje je izbacivao "Ultimate Play The Game" ,,:)

E kad bi se danas sa toliko paznje pisale igre kao sto su radili majstori od pre 15-20 godina, ne bi nam bile potrebne zverine na 2-3 ghz i nabudzene graficke kartice......
Atic Atac, Knight Lore, Underworld, Elite, Pirates! - lepo je bilo :p

Mhhhhhmmmmmm !!!!!!

>> ELITE <<

Koliko li smo samo noci proveli buljeci u "stars - screen saver"! :D

Ljudi, smanjite malo te lovacke price; ispade da je pola foruma pocelo da se bavi racunarima daleke '46 dok su se jos trebile okupatorske snage po shumama i planinchugama...

Evo, ja kompjuter imam od devedes' devete, a jahao sam na komsijinom jos od davne devedes' sheste :D

silverglider je napisao(la):
Ljudi, smanjite malo te lovacke price; ispade da je pola foruma pocelo da se bavi racunarima daleke '46 dok su se jos trebile okupatorske snage po shumama i planinchugama...

Ne bas 46' :D, ali prvi komp Oric Nova 64 sam dobio u svojoj sedmoj godini, sto ce reci '88., a Amigu 500 '90. Na PC sam presao 2 godine kasnije i to zato sto je Amiga polako pocela da propada, inace sam bio extra zagrejan za Amigu 1200 sa HDD-om.

Naravno, tu je negde i nas dragi SK, SVI brojevi od septembra '89, kada sam se otprilike i zapalio za Amigu 500 (igrice, naravno), a onda je nastupio cika iz Nemacke i...eto mene u rupi bez dna! :) Tada sam, izgleda, vec i odabrao svoju profesiju! (Sada sam na FTNu, Racunarstvo i automatika, sta se tu moze! :D)

Poslednja izmena:
silverglider je napisao(la):

Ma druže Silver, ako treba dolazićemo sa dva svedoka k'o svojevremeno za one partizanske spomenice :d:d

Nazad
Vrh Dno