Šta je novo?

Koliko dugo ste computer geek?

Te daleke 1984. godine ... imao sam 13 godina. :wave:

silverglider je napisao(la):
Ljudi, smanjite malo te lovacke price; ispade da je pola foruma pocelo da se bavi racunarima daleke '46 dok su se jos trebile okupatorske snage po shumama i planinchugama...

:whip: E ubi nas sad u pojam :)
Koliko vidim, u ovom threadu ako ima 50-ak ljudi, sto mu dodje oko 1% clanova foruma... sto i nije bas jednako kao pola foruma. :banana: :-devil-:

Sve je pocelo sa Galagom pocetkom 80-tih u lokalnoj fliperani. Secate li se fliperana? Heh... Onda je stigao Golden Axe i Snow Bros! Sve pare za uzinu su otisle na zetone ali nije bilo problema. E da, a ubrzo posle toga u fliperanu je dosao Michael Jackson licno sa svojom igrom Moonwalk. Na to sam potrosio sigurno jednog Yuga. Onda je dosao na red C64 tamo negde 1985. Prva igra bese neki Edi ili tako nesto koji je skakao svima po glavi i u igri i u realnom zivotu...roditelji su videli da je djavo uzeo salu pa sam comp dobijao na upotrebu samo posle uradjenog domaceg zadatka. Stigla je era 16 bitnih konzola i cuvene Sege Mege. Iznajmljivao sam Segu i igrao Aladina. Uf, al je to bila dobra igra. Tamo negde pocetkom 90tih kupio sam Amigu 500 na koju sam posle nabudzio 2 MB cip memorije da bi Another World izgledao bolje. Posle je stigla Amiga 1200 pa Blizzardova 68030 kartica za 16MB Fast memorije (Heh, fast?!?) i koprocesorom. Amiga pukla, PC je bio neminovnost i tako negde od 1996. imam PC. Sve u svemu oko 20 godina staza sa computerima. Jos malo pa u penziju.

Istorija

Sada već davne i daleke 1985-e u osnovnoj, kad to beše... Žika fizičar organizovao kompjutersku sekciju tada su se pominjali neki Orlovi i Galebovi, a naročito Galaksija...
Ti prvi brojevi koji su dolazili u moje ruke su po milion puta čitani, Svet Kompjutera, Moj Mikro i Računari....... Dan danas sve ih imam naslagane od poda do plafona taman toliko zauzimaju
Prvi Komp Sinclair ZX 81 sa interfejsom čini mi se 1Kb memorije, i dve igre Lunar landing i Space Raiders, crno beli...btw tastatura mu je vrlo brzo otkazala.
Zaboravio sam Automate u luna parkovima to su ipak bili prvi računari kojima sam se bavio.... Crazy Kong, Phoenix, Scramble, Pac Man, Moon Patrol, Popeye, Frogger ...... ima ih mnogo da ne nabrajam dalje....
Zatim :
Sinclair ZX Spectrum 48 K `86-e (u Svetu Kompjutera su veoma lep kurs držali o atraktivnim učitavanjima igara, traženju POKE-ova........)
`90-e Commodore Amiga 500 512KB+512KB proširenje memorije sa satom, znači ukupno 1 Mb (koji je to kvantni skok bio u odnosu na Spektruma)
`91-e 386SX sa 1 Mb memorije i VGA monitor.
Amiga i PC su lepo funkcionisali (Dan danas i Spektrum sa gomilom kaseta i Amigu sa gomilom disketa čuvam u nekom budžaku i nekad upalim i uživam...a emocije naviru...), a onda:
`95 nešto jača mašina 486 sa 8 Mb memorije i Sound Blaster 16 ASP "ORIGINAL" :)
Zatim slede Intel Pentium 133 MHz mašina, čini mi se da je tada samo procesor bio 250 DEM....
Onda privremeno neki Cyrix PR 166, zatim Celeron 300A+BX ploča, pa Celeron 850MHz, pa Tualatin 1200 MHz+i815ep ploča...
I danas P4 2.4 GHz + prateća oprema... :)

Sledeće godine slavim 20 godina bavljenja računarima...

Pozdrav,

Ja se secam da sam josh u 2. osnovne bezao iz shkole da bi igrao phoenix i moon patrol (u chemu sam bio shampion 'fliperane' :))
A '85 negde u novembru, 2 meseca poshto se amiga 500 pojavila, visio sam u jednoj prodavnici tehnike na zel. stanici i chachkao po amigi, prodavac bio bash ljubazan ;)
Srecom, vec za novu godinu sam ubedio caleta da idemo do MinKena da je uzmemo :)
Kada se a1200 pojavila, sad ne znam koja beshe godina, opet sam nekako ubedio caleta za Minhen :), a par meseci posle toga uzeo HDD 20Mb 3.5", pa sam odlemio konektor sa ploche, produzio kabl, i sve mi je stajalo u AT kucishtu, tastatura bila samo 'shkoljka' napolju :) Naravno uzeo sam CD odmah, secam se bio je legendarni Sony 2x....Mislim da sam bio jedan od zachetnika toga, jer posle su se svi primili pa radili to isto...Posle nekog vremena, svi su imali At kucishte uz A1200, makar im samo sluzilo za hard :) Secam se da sam imao 3CDa sa igrama posle nekog vremena, to je bilo ko danas 1500 kom :), a svaki CD sam platio po 120dm...SK sam kupovao od prvog broja, i secam se da je u prvom broju falilo 2 lista, pa sam hteo da uzmem onaj jogurt i prodavcu novina po faci ;)
Al sam se rasprichao ;)

Prvi komp Orik Nova 64 85-86 god.
Onda igranje na C64 kod druga,Amigu nikada nisam imao mada sam mnogo zeleo_Onda mi se smucila informatika i dosadni algoritmi u srednjoj.Posle vojske 1999-2000 ponovo postajem geek posto je cale uzeo neku celerabu na 600 mhz pa sve do sad(budzenje pc i tako to,u nedogled),dok nekupim PS3 i Sony Braviu :banana:.

Interes za racunare razvio sam jos u cetvrtom razredu osnovne skole, a svoj prvi racunar sam dobio pri polasku na fakultet... Ironija ne...
Do tada sam se snalazio na razne nacine.
Dok su drugi imali PC ja sam ima Commodore i nevidjeno sam se zabavljao, dok su se drugi patili sa Win98. :)

Geek sam nekih 17-18 godina, jos od osnovne skole. Cim sam prvi put video onu malu, ruznu, crnu kutiju sa gumenim dugmicima znao sam da se nikada necu moci odvojiti od kompjutera. :type: Neki dan mi je devojka pricala sta je mislila da ce biti 'kada poraste' a ja sam , mrtav 'ladan, rekao: 'Ja sam oduvek hteo da budem kompjuteras!'. :D

Ljudi digli ste temu staru 3 godine i jace, svaka vam cast :D Pravi ste geek-ovi ;)

Poslednja izmena:
Bandera Bravo! :D haha nisam ni gledao datum...

Inače.... od svoje šeste godine, 85'. C64 pa kasnije devedesetih A500, računar koji mi je i dan danas ostao u najdražem sećanju. Posle je bila pauza od 95-97, pa onda PC.

Computer geek već skoro 23 godine & proud of it ;)

Bandera Bravo! :D haha nisam ni gledao datum...

Inače.... od svoje šeste godine, 85'. C64 pa kasnije devedesetih A500, računar koji mi je i dan danas ostao u najdražem sećanju. Posle je bila pauza od 95-97, pa onda PC.

Computer geek već skoro 23 godine & proud of it ;)

Ima jedna izreka koja cini mi se pocinje ovako "Cega se pametan stidi time se ..."

svoj prvi komp sam dobio u 8 osnovne
bese 486 na 40mhz 80mb hdd win 3.11
od tad sam zaludjen sa kompom

. Jedino zalim sto nikad nisam imao Amigu/Atari mada mislim da su moji dobro postupili '93 kada su mi zabranili kupovinu Atari Falcona i silom kupili PC 486

dobro je, inache bi bio pravi computer geek :d

Ljudi digli ste temu staru 3 godine i jace, svaka vam cast :D Pravi ste geek-ovi ;)

Ne valja kada ljudi rovare po starim temama... Ne valja kada otvaraju nove sa starim pitanjima... E pa da ga J... :wall: :d

@Bandera
3 bambija za Oric... ;) :wave:

Commodore 64 - II :)
App. 20 years ago...

Kakva tema čoveče mogao bih da pišem o ovome danima, elem prvi moj kontakt sa kompjuterom je bio davne '86 kod sestre od tetke kada su joj njeni doneli iz Moskve Commodore 64 i posle toga sve je otišlo do .... Posle sam morao da uzmem c64 i imao sam to čudo do 1990 godine, zatim kupujem Amigu 600 sa hard diskom od 40 mb, eh to je bio komp. i dolaze dani ubijanja sa džojstikom i uništavanje same Amige. Moj naj hit sa Amige je bio The Chaos Engine od Bitmap Brothers-a, to mi je i dan danas jedna od top naslova. Šteta što je Amiga roknula bio je to odličan koncept, i što je najgore od svega prodao sam je za sitne pare Amigu sa sve jedno 300 disketa kakav lik.....Šta bih dao da mogu da je uključim ponekad

Sve je pocelo sa Commodore 64 znam da mi ga cale doneo a ja sam bio u zbunu sta je sad bre ovo,dobro a bio sam klinac!
I dan danas ga cuvam ko zna mozda nekad na nekoj aukciji dobijem neku VELIKU kintu!:D

Poslednja izmena:
89 prvi kontakt sa 386 pc-em.
97 nintendo 64
98 playstation
kraj 98 Compaq brendiran Pentium 2 na 400mhz, 96rama, 8 gb hd-om,
17" monitor, dvd player, cuveni ati ragepro na 4mb........
2004 sadasnji comp
a SK kupujem od 99'

Poslednja izmena:
Nekih 10ak godina. Prvi komp sam dobio '98me, Cyrix PR200, 32Mb-Rama,S3Trio64/V2..... Prvi put sam seo za komp '95te beshe to 386 na 33 ili 40mhz secam se da je 'tero' Win95 :). Jedan kraci period sam se 'igrao' sa Misedom 85 :p
I da ovo sam imao josh '94te :D

Šentium I na 166MHz...98-e godine, što će reći skoro 10 god.

Od 1997 godine, cale doneo 486DX2!

od 96`, kad je brat otishao da studira u bg i ostavio mi slobodan pristup kompu...do tad sam samo smeo da igram po koju igricu, poshto je to jelte, bila skupa mashina :D bio je to stari dobri dx2 - 66mhz (poklonjen rodjaku pre skoro 10 godina, `de i dan danas radi kao kasa u prodavnici), kasnije amd k6 II 500mhz (koji i dan danas, visi sprzen na zidu), i evo, vec 3 godine, sempron 2400+ (koji i dan danas visi na zidu i vrti se :) )

1981. godina, D.Ristanovic sve vise pise o mikroprocesorima u "Galaksiji". Ja upisujem Gimnaziju. Skola na polugodju dobija Apple II. Ostalo je istorija... :)

Alal vera za skolu!
Mi smo imali u osnovnoj ( 1999. godina ) Pekome. :D

mozda nije u srbiji... :d

Nazad
Vrh Dno