Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sada mi stiže račun za mart a za februar nije ni stigao a račun je upola manji nego za januar mada se u potrošnji ništa naročito nije promenilo. Izgleda da nisu ni očtavali za februar a da je za januar preplaćeno. Pošto mi je brojilo na pokojnog (od pre 2godine) brata sada jurim bratanca da prebaci na sebe da mogu da se žaim, nešto tu nije u redu nikako,

I ja sumnjam na ovo. Pošto ima na poslednjem računu nešto niže tarife, moguće da se skoro pokvario. Zato sam i rekao da slika u sledećim danima pa da uporedi. Ako se niža više ne pomera, verovatno je to. Pošto je stari mehanički, verovatno će samo zameniti za digitalni.

@PeroS
Ne vredi da isključuješ osigurače ako je zaglavljen u višoj tarifi. Hoćeš da ga nateraš da izmeri nešto noću, da potvrdiš da je to problem i da ne meri u nižoj.
Nisi napisao kolika ti je inače potrošnja. Napisao si iznos u dinarima, ali to nema veze. Ako i inače trošiš oko 400 kWh onda je verovatno to što smo rekli tj. nije ti više izmerio, nego samo nije zaračunao jeftina-skupa nego samo skupa.

Moj kolega je imao davno sličan problem, samo što je primetio nekoliko meseci kasnije. Platio je sve račune sa 100% u višoj tarifi, a kada se žalio odmah su mu zamenili sat i taj mesec mu zaračunali 1/3 niža i 2/3 viša, bez obzira što je po satu bilo sve u višoj.
WhatsApp Image 2026-04-14 at 11.50.57.jpegSad sam pogledao stare racune i vidim bas veliku verijaciju u potrosnji nize tarife,nekad je par kwh nekad trecina ili polovina ukupne potrosnje, ali opet ne znamWhatsApp Image 2026-04-14 at 11.54.53.jpeg

Sada mi stiže račun za mart a za februar nije ni stigao a račun je upola manji nego za januar mada se u potrošnji ništa naročito nije promenilo. Izgleda da nisu ni očtavali za februar a da je za januar preplaćeno. Pošto mi je brojilo na pokojnog (od pre 2godine) brata sada jurim bratanca da prebaci na sebe da mogu da se žaim, nešto tu nije u redu nikako,
Sve će redje da očitavaju brojila, zato je najbolje očitavati sam kroz eps aplikaciji.
Da li si probao samostalno da šalješ stanje?
Aplikacija ED Srbije:
Screenshot_20260414-130006.png

Probao par puta ali kao što rekoh nije na moje ime pa se negde zaglavljivalo. Zato jurim bratanca da prebaci na svoje ime jer je direktni naslednik i završena ostavinska rasprava. Stambeno i voda su već na njegovo ime ali porez još uvek nije. Sve je bilo na brata jer je bio mlađi 6 godina pa nisam računao na to da ga preživim. Bratanac mi je najbliži sada pa moje ostaje njemu ionako ali ne živi ovde u kući.

Koleginici stigao račun 57,000, već se žalila gdje je god našla adresu, ima li neko konkretan savjet za prigovor? Ovo je prosto smiješno.
1776171814707.png

Postoje četiri mogućnosti:
1. da je stvarno toliko potrošila u martu
2. da je neispravno brojilo
3. da je pogrešno prijavio onaj koji je upisao
4. da u prošlosti niko nije ni očitavao nego su upisivali otprilike, što je manje nego stvarna potrošnja i sad je sve to došlo na naplatu.

Ovo pod 4 se u poslednje vreme jako puno dešavalo. Ranije je posao očitavanja brojila bio dat firmi Marka Bosanca, poslovnog partnera Vučićevog kuma (ma šta to značilo), ali izgleda da su samo uzimali pare, a slabo očitavali. Korisnici ili nisu proveravali, ili im je odgovaralo da dobiju manji račun nego što su potrošili. Kako je taj ugovor raskinut, iz elektrodistribucije su krenuli su da očitavaju kako treba i svima je odjednom sve došlo na naplatu i to mnogo više, pošto su u međuvremenu bila poskupljenja i smanjenja granice crvene zone.

Šta god da je, da fotografiše brojilo, i da uporedi sa onim što piše ne računu.

Mislim da sam nasao resenje svog uvecanog racuna za struju, prethodna dva meseca sam imao umanjenu potrosnju na racunu za struju, sto je period kad smo ugradili nova vrata sa sifrom na zgradu, pretpostavljam da citac struje nije ni ulazio u zgradu, nego je procenio potrosnju struje, pa su ovaj mesec vrv naisli na otvorena vrata i ocitali realno stanje sto me je prebacilo u visu zonu. Pitao sam komsiju i on ima isti obrazac, samo on jos nije dobio racun za mesec mart. Da li neko zna sta raditi u ovo slucaju, osim sto bi vrv valjalo da sam ocitavam struju, da li moze nekako da se zali na uvecan racun, pritom ne pise da je radjena procena potrosnje, nego pise ocitano na racunu, a kamere u zgradi nemamo?

Mislim da sam nasao resenje svog uvecanog racuna za struju, prethodna dva meseca sam imao umanjenu potrosnju na racunu za struju, sto je period kad smo ugradili nova vrata sa sifrom na zgradu, pretpostavljam da citac struje nije ni ulazio u zgradu, nego je procenio potrosnju struje, pa su ovaj mesec vrv naisli na otvorena vrata i ocitali realno stanje sto me je prebacilo u visu zonu. Pitao sam komsiju i on ima isti obrazac, samo on jos nije dobio racun za mesec mart. Da li neko zna sta raditi u ovo slucaju, osim sto bi vrv valjalo da sam ocitavam struju, da li moze nekako da se zali na uvecan racun, pritom ne pise da je radjena procena potrosnje, nego pise ocitano na racunu, a kamere u zgradi nemamo?
Nema leba tu, mozes ti prigovor da napises ali ce ti proslediti najverovatnije onaj genericki. Poslednji put kada sam se zalio da mi nisu ocitali brojilo dobio sam taj genericki u fazonu sve je ok, nemas osnova za prigovor i to je to .Od tada sam citam i prijavljujem

Пре свега, ако није власник бројила, ништа од преговарања.

Hvala, jos jedno pitanje i zatvaram svoj problem, sta se dogodi, ako nisam tu i ne ocitam brojilo da 6. u mesecu? Iznajmljujem stan, student sam, desi se nekad da nisam na adresi.

Pred odlazak napišeš stanje na papičetu i zalepiš na vrata. Ja slikam i odštampam
Frižider ne može bogzna koliko da potroši za tih 7-10 dana dok me nema, možeš odokalno da staviš malo veću cifru ako se baš toliko brineš

Nije mi najjasnije, mislim ako samoocitavam, nama su brojila u zgradi, a oni nemaju pristum samoj zgradi, nemam bas gde da im zalepim da vide, a opet sam bih ocitavao

Zavisi koliko dugo ćeš biti odsutan.
Ako nije puno vremena, onda pre nego što odeš očitaj i uslikaj i to prijavi, kad dođe 1. Neće biti tačno, ali neće biti ni velika razlika pošto nisi kući i nema puno stvari koje će ti trošiti struju za to vreme. Za tu razliku će ti sledeće očitavanje biti veće.
Ili da zamoliš nekog od komšija koji isto sam prijavljuje da ti pošalje fotografije tvog brojila, pa ih iskoristi da prijaviš odakle god da se nalaziš.

Hvala svima jos jednom na pomoci

Па сликаш бројило пре него што одеш, и првог у месецу пошаљеш преко апликације

Nije mi najjasnije, mislim ako samoocitavam, nama su brojila u zgradi, a oni nemaju pristum samoj zgradi, nemam bas gde da im zalepim da vide, a opet sam bih ocitavao
То са зградама и остављањем стања, не иде једно с другим, само приватне куће тако остављају, значи само апликација

Taj se odgovor odnosio na zaključana vrata, što više nije tvoj problem. Koliko se čini, u tvojoj zgradi sve vreme očitavaju (kada je to fizički moguće), što znači da za svaki mesec imaju i svoje stanje, pa je izvesno da bi ga upisali ako ne prijaviš.

Kad god bi očitavali, videli bi da li si do tog trenutka prijavio stanje ili ne. Ako nisi, očitali bi, bez obzira na to što se vodiš kao samočitač, baš za svaki slučaj. Alternativno, ukoliko bi opet vrata bila zaključana ili tako nešto, upisali bi da je brojilo neočitano, pa bi se sve ispeglalo narednog meseca. Glavno je da najviše dva meseca zaredom možeš da ne prijaviš, jer bi te treći već isključili iz sistema samočitanja.

Prijavu netačnog stanja ne preporučujem tek tako u tvom slučaju, jer ti nije nužna, a isto je osnov za isključivanje iz sistema, ukoliko bi se tvoja prijava i njihova provera previše razlikovale. Ponekad očitaju i ako vide da si ti već prijavio, upravo radi provere. Konkretno, gleda se razlika od 30%, koja nije mala, ali ako je uopšteno potrošnja mala, mogla bi se i dostići pogrešnom prijavom. Naravno, ako nisi tu samo dva-tri dana s kraja meseca, onda je i to okej.

Na jednom brojilu ,gde se ne vodi računa o tarifama 3.390 din za 209 kWh (VT 166, NT 43) i na drugom brojilu gde se vodi računa o tarifama 4.278 din za 484 kWh (VT 91, NT 393). EDB vrši očitavanje, oba računa redovno skinuta sa aplikacije, a na emailu prvi stigao danas, a drugi nekoliko dana ranije.

Juce su nam menjali brojila, imam monofaznu struju, ugovor postpisan na 5.75Kw, u starom dig brojilu je bila jedna faza ukljucena tako je i pisalo L3, brojilo je kucalo u pocetku samo skupu struju to je bilo tako od zamene tj. od kada su ga postavili na banderu pre 15ak godina, onda je prosle godine krenulo da kuca jeftinu i skupu , nekoliko meseci, pa onda samo jeftinu od januara(obracunato je kao kada je kucalo samo skupu 66:33)
Jutros gledam stoje mi na brojilu ukljucene sve tri faze , koliko sam video meri obe tarife
Kako ce oni uopste sada i znati koliko je potrosilo predhodno brojilo (ja imam sliku napravljenu juce ujutru pre menjanja) kako ce oni uospte da obracunaju sada sa ovim koje je valjda za daljinsko ocitavanje?

Ako sam dobro razumela pitanje, podelice tj obracunace staru potrosnju brojila od 1og do tog dana kada su menjali, a digitalno od tog dana do kraja meseca.
Tako je nama bilo u Nisu januara kada su menjali brojilo, jedino ako se nesto nije menjalo u medjuvremenu.

A kako znaju koje je stanje ovi sto dolaze su monteri ne verujem da oni beleze potrosnju?
I ja sam iz Nisa, znam kako rade u distribuciji zato me i brinu neke stvari

Beleže. Bio sam prisutan
Osim toga preuzimaju stara brojila na kojima je stanje, zar ne

Ti koji dodju da zamene brojilo, naprave zapisnik, ocitaju stanje sa starog strujomera, pa tek onda ga menjaju... Ako se dobro secam, taj mesec ti dodju 2 racuna za staro i novo brojilo...

A oke onda, posto nisam bio prisutan, znam da skidaju ta brojila stara pretpostavljam da narapve neki zapisnik jer verujem da ista samo bace.

Da, kod mene je zapisao i slikao stanje starog brojila, pre nego sto je skinut. Bilo je sve okej oko toga.
Jedino su mesec pre toga napravili onu zbrku sa neocitanim brojilima pa stizali dupli racuni, ali to nema veze sa ovim.

A oke onda, posto nisam bio prisutan, znam da skidaju ta brojila stara pretpostavljam da narapve neki zapisnik jer verujem da ista samo bace.
Dobices ovako duplo stanje,dobro je sto si slikao pre zamene da imas za svaki slucaj,oni isto slikaju pre nego sto zamene.

Prilozi

• IMG_0006.jpeg
    IMG_0006.jpeg
    44 KB · Pregleda: 33
Nego jel neko probao da prijavi stanje nakon sto mu zamenjeno brojilo sa ovim pametnim za daljinsko ocitavanje?
Veliki sam skeptik sto se tice rada tih brojila zato i pitam

Nazad
Vrh Dno