$tefan
Poznat
- Učlanjen(a)
- 06.10.2025
- Poena
- 45
Ta subvencija uopste i nije neka subvencija barem u mom slucaju,u Kraljevu sam dobio subvenciju od 50% naravno preko veze,sto je ono na prvi pogled super,medjutim to na kraju se svede na daj boze realnih 10% i nije vredno cimanja jer mora se podmaze dosta njih,oni imaju par firmi sa kojima saradjuju i samo od tih 3-4 firmi mozete da izaberete,medjutim kada kontaktirate te firme oni vas odma pitaju jel kes ili subvencije i onda ako je kes 25e po m2 a ako su subvencije onda 35e m2 te mu dodje odma u startu vise 10e po m2 samo zato sto eto dobio si subvenciju podeli sa nama,sto meni dodje u startu 5000e jer kuca ima 500m2,pa onda imas neku komisiju koja izlazi na teren pa neki inzinjer za dozvolu kako su meni objasnili pa dok svima dam love ode tih 50%.Na kraju sam se dogovorio sa covekom koji nema firmu i radi za 22e po m2 ispasce mi malo skuplje nego preko subvencija ali barem ne molis nikog i ne gubis zivce jer ima sto klinaca,tako da ta subvencija nije uvek subvencija da znate,mozda je u drugim gradovima drugacija situacija.
Matematika - Da uradim TP i podno na toliku kuću treba mi oko 12000eu. Za koliko godina bih vratio tu investiciju. 30-40? Ugradnja gasa bi me izašla manje, ali opet oko 25-30 godina povratak investicije.
Isto i za izolaciju. Kuća nema izolaciju. Doduše, izgrađena je sa termo blokovima koji su bili popularni devedesetih (mnoštvo komora iznutra). Samo sam stavio PVC i stiropor na tavan. Kažu da izolacija smanjuje račun za 30-35%. Nek bude 40%. Mene bi na tolikoj kući postavka izolacije izašla u najboljem slučaju oko 12oooeu (visoka, treba skele). Nek bude da me je grejanje izašlo 1000eu. 40% je 400eu. Meni bi se investicja u izolaciju vratila posle 30 godina.
Trenutno mi se ne isplati ništa da diram. Sa inveretrkama i dva brojila prolazim super. Ako baš zagusti, uzeću dve Amity po spratu za dogrevanje.
Bilo šta oko izolacije dolazi u obzir samo ako dobijem subvenciju od države. A to je teško. U mojoj opštini samo podobni to mogu tako da...