Šta je novo?

Koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije njihova obaveza, nikad nije ni bila. Odgovorni su za sve do tvoje kuće ("do bandere"), ti si odgovoran za sve unutra
Brojilo je u tvom vlasništvu, ti ga kupuješ. Od njih ili od drugih, nebitno, mora da je baždareno, sertifikovano ...
Nikakva nova fora nego ti nemaš veze sa životom, ponašaju se tako samo poslednjih bar 70 godina. Ispravno ili ne drugo je pitanje

Ne branim ih, činjenice

Ne bih se mnogo žalio na to kada ti broji samo N.T, to je njihov problem 😀 Prijavio si, baš te briga
Da broji samo V.T. bio bi tvoj

Sami su mi rekli da jeste njihova obaveza i da bi ga zamenili po službenoj dužnosti,ali (navodno) nemaju na stanju nova brojila.....i brojilo se ne nalazi U mojoj kući (unutra),nego ispred kuće kod ulaznih vrata......aj sad,kad ti toliko imaš veze sa životom.......ako se dobro sećam,pre nekih 20ak godina su mi menjali takodje neispravno brojilo o njihovom trošku

I sada ne uzimaju u obzir stanje sa brojila (koje je samo u nižoj tarifi),niti ima svrhe da im šaljem sliku kroz onu novu aplikaciju,nego su mi objasnili da sad računaju kao da sam potrošio 70% struje u skupoj tarifi i 30% u jeftinoj dok se ne popravi brojilo,tj dok se ne stavi novo.....a meni ni to ne odgovara,jer potrošim još manje struje,pa mi je u interesu da je ispravno brojilo i da mogu da šaljem slike i obračunavaju mi potrošnju putem aplikacije...

Brojilo može biti potrošačevo a može biti i distribucijino. Zavisi da li je potrošač dao brojilo distribuciji u vlasništvo ili ne. Verujem da je veliki deo potrošača dao brojilo distribuciji u vlasništvo, pre 10-15 godina, kad je to počelo. Što bih ja bio vlasnik brojila? Šta mogu da radim sa njim, osim da platim zamenu ako crkne? Ovako, distribucija nek' razmišlja o tome, ja plaćam struju što potrošim i to je to...
Pozdrav

Kod mene je brojilo na banderi i vlasništvo je elektrodistribucije.
Kod mojih roditelja je brojilo u kući i vlasnk je moj otac. Nije hteo da prebaci na njih pošto: "Ja sam to brojilo platio 1000 maraka! Da mi vrate pare ako misle da bude njihovo.".

Tako da ima svačega, pa kome kako...

Brojila koja su na kućnom zidu su vlasništvo vlasnika kuće i ako crkne mora ga vlasnik kupiti. Isto i uklopni sat, imao sam lično iskustvo pre par godina. Kupio novo, platio zamenu i to isto leto namestiše nam njihova brojila na banderi i sada su njihovo vlasništvo.
Hteli da uzmu moje novo kao mi vam dajemo novo na banderi a to uzimamo, ja im ga nisam dao a komšijama ih sve poskidaše i odnesoše za kp.

Nema veze gde se nalazi brojilo, ako je potpisan ugovor ili kako se već zvao papir koji su slali pre par godina. Tad je moglo da se odluči da li brojilo ostaje u vlasništvu korisnika ili daje distribuciji. Znam da sam tad potpisao da im predajem brojilo i pre neke dve godine su bez naknade zamenili brojilo koje je na kući.

Nije njihova obaveza, nikad nije ni bila. Odgovorni su za sve do tvoje kuće ("do bandere"), ti si odgovoran za sve unutra
Brojilo je u tvom vlasništvu, ti ga kupuješ. Od njih ili od drugih, nebitno, mora da je baždareno, sertifikovano ...
Nikakva nova fora nego ti nemaš veze sa životom, ponašaju se tako samo poslednjih bar 70 godina. Ispravno ili ne drugo je pitanje

Ne branim ih, činjenice

Ne bih se mnogo žalio na to kada ti broji samo N.T, to je njihov problem 😀 Prijavio si, baš te briga
Da broji samo V.T. bio bi tvoj
Негде јесте у власништву, али већином је у власништву ЕДБа, могуће да у првом случају праве проблем.

Nema veze gde se nalazi brojilo, ako je potpisan ugovor ili kako se već zvao papir koji su slali pre par godina. Tad je moglo da se odluči da li brojilo ostaje u vlasništvu korisnika ili daje distribuciji. Znam da sam tad potpisao da im predajem brojilo i pre neke dve godine su bez naknade zamenili brojilo koje je na kući.
Ima veze, to što ti pišeš važi za brojilo koje je na kući tad možeš da biraš. Kada njihovo postave na banderi tada je njihovo i drugačije ne može da bude, barem je tako ovde bilo kod nas.

Kada smo renovirali kuću 2017, morali smo zbog promene mesta oba strujomera, jedan monofazni, drugi trofazni, da ih postavimo na banderu ispred dvorišta, kako Eldis nije nas tada planirao za zamenu analognih za digitalna brojila, sav trošak oko izmeštanja oba brojila na banderu je bio na naš teret.
Još uvek su nam oba brojila analogna.

Негде јесте у власништву, али већином је у власништву ЕДБа, могуће да у првом случају праве пробле
To većinom važi samo sa zgrade i verovatno sever Srbije. Za Niš su ohoho većinski privatna

Sami su mi rekli da jeste njihova obaveza....
... kao da sam potrošio 70% struje u skupoj tarifi i 30% u jeftinoj dok se ne popravi brojilo,
Kod tebe je gotovo sigurno brojilo u njihovom vlasništvu
To za potrošnju bi dobili tužbu kao vrata. Mnogo im dobra pretpostavka u njihovu zelenašku korist.
Inače je meni potrošnja decenijama skoro 5:1 u korist niže tarife, kakvih crnih 3:7

Mislim da je 70/30 u neki prosečan odnos koji domaćinstva imaju. I veoma je blizu matematičkih 2/3 prema 1/3, koliko je u satima odnos niže i više tarife. I povoljnije je nego da računaju jednotarifnu cenu dok se ne reši situacija.
Najbolje je da što pre stigne ispravno brojilo i da sam odlučuješ koju tarifu kada da koristiš.
Kada čitam o ovakvim stvarima, zapitam se koliko su daleko od realnosti oni koji pričaju kako će krenuti sa uvođenjem dinamičkih tarifa?

Stigao racu za decembar , ceo mesec pokvaren uklopni sat i zaledjen na skupu tarifu (vikendica).
Ispali su korekni pa su racunali 1/3 odnos jeftina/ skupa (sto bi i trebalo da bude pravilno), bez da sam slao prigovor.
Ali im dajem minus jer skoro mesec i po' ne dolaze da poprave, navodno su prebukirani.

Apropo Nisa i svojine brojila.. znam da su svima (na bul.Nemnjica) kojima su promenili brojilo sa digitalnim davali papir na potpis da prebace vlasnisto na EPS.
Tako i meni, vec peta godina kako su oni nadlezni i zaduzeni za popravke, odrzavanje itd.
Jos su sad i postavili ova sa daljinskim ocitavanjem pa vise nemam ni tu obavezu.
Sad samo da mi stigne racun za decembar (stan) i da to nekako prezivim 😛...potrosnja oko 1500kw, stan 60-ak kvadrata.😱

Inače je meni potrošnja decenijama skoro 5:1 u korist niže tarife, kakvih crnih 3:7
Bila i kod mene dok mi je brojilo bilo u kući, ali od kad ode na banderu 5:1 5:2 al za njih, tj. višu tarifu.

E,ono sto bi zaista islo meni u korist vezano za novo brojilo,radnik iz EPS-a sa kojim sam se cuo i koji treba da montira novo brojilo (onaj sto me pita da li cu ja da kupim novo ili on da donese i ugradi za 100 eura) mi je napomenuo kako cu ja moci da izaberem kad ce mi u toku dana biti jeftina struja i on ce tako da podesi (?!)

Do sada,pre kvara brojila,jeftina struja je bila nocu od 11 uvece do valjda 7 ujutru,a sad npr ako mi odgovara mogu da mu kazem da namesti da to bude od 10 ujutru do 6 uvece...

Ovde lud zbunjenog....

Upravo mi stigao i račun za decembar.
Ovako izgleda naša potrošnja od kako smo se 2019. uselili u kuću.

Potrošnja:
1767907827378.png
Iznos krajnjeg računa:
1767907784511.png
Prosečna cena po kWh:
1767907877285.png
Odnos više i niže tarife:
1767907945475.png

Najveći potrošači su nam toplotna pumpa, a nakon toga bojler za toplu vodu.

E,ono sto bi zaista islo meni u korist vezano za novo brojilo,radnik iz EPS-a sa kojim sam se cuo i koji treba da montira novo brojilo (onaj sto me pita da li cu ja da kupim novo ili on da donese i ugradi za 100 eura) mi je napomenuo kako cu ja moci da izaberem kad ce mi u toku dana biti jeftina struja i on ce tako da podesi (?!)

Do sada,pre kvara brojila,jeftina struja je bila nocu od 11 uvece do valjda 7 ujutru,a sad npr ako mi odgovara mogu da mu kazem da namesti da to bude od 10 ujutru do 6 uvece...

Ovde lud zbunjenog....
To nije legalno tako,ne moze niko da bira kad da mu bude jeftina nego se zna da je to nocu,jedino zavisi od grada do grada dal pocinje u 10-11 ili 00.

Nije covek ni rekao da je legalno vec da mu je to nudio.

jedino mi nije jasno kako, kada EPS salje digitalni signal za jeftinu struju, nista se tu ne podesava, to je bilo za ona praistoriska brojila sa meh. uklopnim satom kakvo sigurno nece dobiti.

Niti sam ja rekao da je on rekao da je legalno😉samo sam mu dao do znanja da je to tesko izvodljivo.

Sadašnja digitalna brojila koja nemaju daljinsko očitavanje imaju u sebi uklopni sat koji pali i gasi nižu tarifu i on se programira pri upisu softvera. Sad sat koji je u njemu ponekad nije tačan pa se desi da ternin kasni ili malo žuri.

Ovde lud zbunjenog....
Kad vec svako svakog...izaberi od 15/16 do 23/24h. Tada se najviše koristi struja - veš mašina, kuhinja...

Занимљива ситуација, такође би било занимљиво да ли би постојала и одговорност власника бројила ако би јефтина струја била у неодговарајућем термину и ако је власник бројила физичко лице?
Не тврдим да би постојала одговорност, само размишљам...

Занимљива ситуација, такође би било занимљиво да ли би постојала и одговорност власника бројила ако би јефтина струја била у неодговарајућем термину и ако је власник бројила физичко лице?
Не тврдим да би постојала одговорност, само размишљам...
Ja sam imao situaciju sa starim strujomerom,pravio sam se lud da nemam pojma,gundjali su da sam morao da prijavim to,zamenili i nikom nista😂

Niti sam ja rekao da je on rekao da je legalno😉samo sam mu dao do znanja da je to tesko izvodljivo.
Jesi na selu ili manjem mestu? U potpunosti normalna pojava tamo od kada znam za sebe, nemoj da odbijaš to.

Čak i u gradu ima bez problema..

A ovaj što pita kako - daće mu verovatno ili takvo ili neko modifikovano brojilo i to je to, polovno.

Upravo mi je stigo racun na mejl,mozda nekom bude korisna info,posto sam prekoracio 300kwh u crvenu zonu ja sam prijavio 300kwh manje a posto sam totalno zaboravio da je smanjena zona na 1200 nisam ranije slikao (sto planiram ovaj mesec da uradim) nego sam poslao crne slike umesto brojila,sto znaci da slike ne gledaju stalno cim su uvazili stanje.

Pa zato sto je bilo dosta polemike dal se gledaju slike i dal je to izvodljivo,pa eto da se zna da moze.

I kad svi krenu da se hvale time, krenuće da proveravaju slike🙂

Zar nije bilo da vrše provere na tri meseca?
Mislim, prođu i oni očitaju stanje svakog trećeg meseca.
Tako da pre ili kasnije, dođe nam na naplatu.

Inače, kod nas očitavaju svakog meseca.

Ma gori smo i od divljeg zapada i tesko da ce nam ikada biti bolje...

Nazad
Vrh Dno