Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
Dzabe stedis kad ovi tvoji dizu cenu struje da bi dostigli trzisnu u Jevropi :p

Kako ste od racuna za struju dosli do kako se pravi pizza i sta se jede u Zenevi ?

Internet je cudo, svasta mozes da procitas i naucis. :D

Da ,u Ženeva je pica nacionalno jelo

Jeo sam njihove pice.....za mene to nije pica!!

Gde si jeo Pice u Zenevi, ako mozes da kazes piceriju ili restoran?
Nije ni bitno da li ti se svidjaju ili ne, vec je to bitno da se pice peku na visokim temperaturama.

Inace ovde u Subotici, iskljucuju struju odmah, ako ne platis npr do 25og ili kako ide, salju opomenu, i ako ne platis, bez obzira stone dugujes nista, dolaze da iskljuce struju.

Poslednja izmena:
Gde i kako proveriti na digitalnom brojilu kad pocinje a kad se zavrsava jeftina struja? Ovi iz distribucije kazu od ponoci do 8h i to se radi tako sto se u delicu sekunde posalje visoko frekventni inpuls koji prebacuje tarife. Da li im verovati?

Zavisi koje brojilo imas (nazalost distribucija je dozvolila sebi da ima nekoliko razlicitih digitalnih modela na trzistu).

Moje brojilo (mislim da je sagem proizvodjac):

Strelica iznad T1 ili T2 oznacava u kojoj si trenutno tarifi (dnevna ili nocna):
T1-VISOKA TARIFA (DNEVNA TARIFA) 8-24 LETI, 7-23 ZIMI
T2-NISKA TARIFA (NOCNA TARIFA) 24-8 LETI, 23-7 ZIMI

Na svakih par sekundi se vrte "sifre"(levi broj) koji oznacava nesto.
Sifre 1581 i 1582 oznacavaju zbirno ukupan broj kw koji je izbrojalo brojilo od pocetka svog rada.
1581 - VISA TARIFA
1582 - NIZA TARIFA

Ove sifre brojilo stalno vrti u krug na ekranu tako da samo treba da sacekas svoju sifru(levi broj).

Strelica pokazuje da li je T1(dnevna) ili T2(nocna tarifa) trenutno aktivna,
dok sifra 1581 ili 1582 prikazuje zbirno potroseno kw (na slici je trenutno sifra 091 sto oznacava trenutno vreme).

Znaci ako hoces da proveris kada je brojilo prebacilo sa skupe(dnevne) na jeftinu (nocnu) struju jednostavno treba da vidis u koliko sati prebacuje sa T1 na T2.

vreme na strujomeru sa ulice je 22h52min dok je pravo vreme 22h50min razlika 2min 1jan2015.jpg

Prilozi

• vreme na strujomeru sa ulice je 22h52min dok je pravo vreme 22h50min razlika 2min 1jan2015.jpg
    vreme na strujomeru sa ulice je 22h52min dok je pravo vreme 22h50min razlika 2min 1jan2015.jpg
    889.9 KB · Pregleda: 840
Poslednja izmena od urednika:
15c6957b599509e9d1c093ffa5ad6b16.jpg

Aj se ti ovde snadji :)

Vidiš koji broj raste 1.5.8.2 ili 1.5.8.1 i tako znaš da li je jeftina ili skupa tarifa aktivna.

Sent from my LG-H815 using Tapatalk

Lepo se vidi na slici, 1582 je sifra za nocnu tarifu i ona je ukupno izbrojala 4.809,08kw (mislim da su dve decimale-ne vidi se na slici).
Taj broj ce ti se povecavati preko noci kada je ukljucena nocna tarifa.
Jedino sto treba da nadjes (ne vidi se na slici) je koju trenutno tarifu strujomer broji,
ako je obelezena (strelicom ili sija neka dioda pored oznake) T1 onda broji skuplju (dnevnu) potrosnju, ako je pored oznake T2 onda je nocna (jeftinija) tarifa.

Poslednja izmena od urednika:
Izvinjavam se svima jos jednom, naravno da nisam mislio tako, ali sam pogresno srocio (u zanosu pisanja).

Drugi kako hoce ali ja sam to doziveo kao kompliment iako za sebe smatram da ne spadam bas u stedljive.

Bahacenje je nesto sto nikako ne podnosim bilo da se radi o struji ili bilo cemu drugom.
I i dalje mi nije jasno kako 4-5 coveka svakog dana naprave 20 kg prljavog vesa, 3 pune korpe vesa, nije ni bitno.

@calexx
I onda smo ja i ti najvece budale u ovoj zemlji jer dobijamo popust od 5% a ljudi koji ne placaju ko zna kolko dugo na kraju sklope ugovor i dobiju otpis kamate, otpis dela duga (cesto i 50%) i ugovor da to placaju na rate, koje opet ne placaju.

@hunder
Imas pored na MTK prijemniku jezičak na releju A gde možeš da vidiš da li je uključen ili isključen. On je povezan sa brojilom i prebacuje tarife.

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk

Drugi kako hoce ali ja sam to doziveo kao kompliment iako za sebe smatram da ne spadam bas u stedljive.

Bahacenje je nesto sto nikako ne podnosim bilo da se radi o struji ili bilo cemu drugom.
I i dalje mi nije jasno kako 4-5 coveka svakog dana naprave 20 kg prljavog vesa, 3 pune korpe vesa, nije ni bitno.

@calexx
I onda smo ja i ti najvece budale u ovoj zemlji jer dobijamo popust od 5% a ljudi koji ne placaju ko zna kolko dugo na kraju sklope ugovor i dobiju otpis kamate, otpis dela duga (cesto i 50%) i ugovor da to placaju na rate, koje opet ne placaju.

Pa izgleda. Dakle Infostan. Ne plaćaš, ali za svaki račun izdvojiš lovu i kupiš euro npr. Čekaš godinu, godinu i po dana koliko možeš da rastegneš i skupljaš lovu. Odeš posle 12-18-24 meseca u Infostan i kažeš kako si bio u nezgodnoj situaciji kako nemaš lovu, ali bi mogao redovno i da plaćaš samo da ti je nekako da se reši ovaj dug...Otpišu ti 30% duga i podele ga na par rata, i tako u krug. I ne jedan lik koji ovako radi...

Moja supruga je sve stavila na trajni nalog tako da tu nema šta, sve se skida, čak i ako dođe do greške prvo mi uzmu lovu pa se jurim s njima, RTS plaćam...Koji sam tek ja magarac a?

ontopic:

bg 62kvm: nas troje mašina za veš, sudove, bojler veliki i mali, kuvam na struju (indukcioni šporet), poslednji račun 3.200 dinara, zimi malo više nikad preko 4.000. Da a par puta sam prošli mesec ujutru na po sat vremena paklio klimu za dogrevanje (doduše inverter)

Poslednja izmena:
Nikad, ali nikad u zivotu u Srbiji ne bih koristio trajni nalog. Sta joj je problem odvojiti 2 minuta mesecno za placanje racuna?

@calexx
Једном давно се другар расправљао са комшијом око камата које овај није хтео да плаћа на велики дуг. Онда су сели, прерачунали сваки рачун према курсу марке/евра из конкретног месеца/године и комшија је са свим каматама имао мањи дуг него што је другар плаћао. Сада видим да се нуди отплата без камата што је такође велика повластица. Ако је неко имао рачун 5.000 када је евро био 70 па он то сада плати 5.000, онда је уштедео бар 60% па се то и исплати или се бар тада исплатило. Да не помињем оне који пар деценија не плаћају, од како их је бивши ПМ убедио да тако раде.

Кад се већ прича о потрошњи, сестричина се греје на ТА, њих петоро што подразумева малу децу (мада већ школарци) и вероватно свакодневно прање, више купања и мислим да им струја не прелази 3-4к. Али зато све раде плански, машина на тајмер, ТА на јефтину ... све се може кад се оће, осим ако се неће.

Ниси примећивао или је није било? То је кренуло негде од почетка године.

Krenulo od pre 3 meseca.

Nisam primećivao. Ostavio sam kompletne račune za ovu godinu, baš ću da proverim da li ima i kada je krenulo.

Па ваљда то има везе са променом рачунања времена па је ваљда и почело. Зар ви немате индикацију на неком уређају?? Код мене је још прастари уклопни сат па видим и на њему колико је сати а и имам лампицу међу осигурачима па увек знам шта се мери.

Meni je jutros u 7:20h bila skupa. Zato i pitam. Opstina Zemun.

Aha, pa moguce da su nesto menjali, treba pronaci pravi zvanicni info na EDB

Па ваљда то има везе са променом рачунања времена па је ваљда и почело. Зар ви немате индикацију на неком уређају?? Код мене је још прастари уклопни сат па видим и на њему колико је сати а и имам лампицу међу осигурачима па увек знам шта се мери.

Ima i na novim, kod mene lampica svetli na skupoj tarifi, a gasi se na jeftinijoj. Ne znam da li je to stvar povezivanja, ali logicno je da bude obrnuto.

Од када је јефтина струја?

Одговор:

У складу са Методологијом за одређивање цене електричне енергије за јавно снабдевање („Сл. гласник РС“, бр. 84/2014) поглавље VII.2., „нижа дневна тарифа за активну енергију“ се примењује на износ активне енергије коју корисници преузимају из система током обрачунског периода, по правилу у времену од 00h до 07h и од 23h до 24h сваког дана.

Доба примене тарифа за активну енергију у дистрибутивном систему или појединим деловима система се може одредити и у другом периоду дана, ради обезбеђивања уравнотеженог рада система и спречавања преоптерећења уређаја и опреме, под условом да доба примене „ниже дневмне тарифе за активну енергију“ почиње између 22h и 24h и траје непрекидно осам часова.

Нижа дневна тарифа за активну енергију на конзумном подручју града Београда је у периоду од 00:00h до 08:00h.

http://www.epsdistribucija.rs/index.php/informacije/pitanja-i-odgovori

Da se ispravim. Ipak je bila jutros jeftina ali je bila sigurno preko 8:20h posto sam tada zadnji put i pogledao i otisao da spavam (nocna smena). Tek sad vidim da je promenjen prekidac i nema onog trougla. Moram jos da proverim kad uvece pale.

Nazad
Vrh Dno