Šta je novo?

koliki vam je račun za struju?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
I, na koji račun je otišla uplata? Na isti kao što je na uplatnici ili na neki drugi?
Pozdrav

Meni je sigao taj novi racun za Jun mesec,sa novim tekucim racunom za uplatu.. Medjutim kada sam upisao taj novi tekuci racun da platim preko Intezine app (kao sto sam i do sad placao godinama) pise mi da je to devizni racun u inostranstvu,i da ne mogu da izvrsim uplatu sa mog redovnog tekuceg racuna....? WTF?
Ista banka kao kod kolege, samo web nalog. Prolazi bez problema kad se ovako ispuni rucno
edit: treba da se ispuni i poziv na broj

Prilozi

• Ca123144fpture.JPG
    Ca123144fpture.JPG
    18.6 KB · Pregleda: 118
Proveri brojilo, baš puno, meni je bilo 397KW za jun.
Je l' ovo ukupna potrosnja u obracunskom periodu za JUN !? ili samo klime ? secam se nesto da ih imas 5 ?
Od 1 aprila, pratim ocitavanje i potpuno se slaze racun sa brojilom, sad u junu smo koristili klimu i odmah se vidi skok potrosnje

vdfb.jpg

Imam 5 klima ali hlade samo dve. Ukupna potrosnja.

Proveri brojilo, baš puno, meni je bilo 397KW za jun.
Proverio sam i sve je OK. Na hlađenje u junu smo potrošili oko 300 kWh. Za toplu vodu 150 kWh kao i uvek, i 350 kWh za kuvanje, veš, i sve ostale el. aparate u kući.
Za jul očekujem manje pošto smo bili na odmoru kada su bile ove vrućine pa nismo ništa tada ni trošili.

Zdravo

Zanima me,da li moze neko da mi objasni,za jedan strujeomer ,da li mogu da dolaze 2.racuna za struju?

Ako mislis na kopije racuna onda moze. Meni dolazi papirni racun i racun na mail.

Jedan strujomer jedno merno mesto koje ima jedinstveni broj.
Ako stigne vise od jednog racuna za isti mesec onda je verovatno kopija, ili ako je bila ispravka onda treba pogledati sta pise stanja koja su zadnja ocitana pa ako se preklapaju onda se uzme onaj koji je zadnji stigao.
Svejedno ako i upisu neki veci iznos nego sto je stvarno, na sledecem racunu ce biti manje.

Nadam se da ne smeta da pitam ovde.

Struje nestane u celom stanu, nijedan osigurač ne iskoči (novi su osigurači, nisu oni starog tipa) cela zgrada ima struju.
Kad nema struje brojilo je takođe kompletno ugašeno, dakle displej ništa ne pokazuje.

I struja se vrati, sama od sebe bez ikakvog mog mešanja. I tako se desilo 3x u dva dana.

Da li brojilo tako funkcioniše inače, da se komplet isključi kad nestane struje zbog nečega u stanu, ili samo brojilo pokazuje da je problem negde "izvan".

Recimo kad sam spustim onaj "master" osigurač da prekinem svu struju, brojilo radi normalno tj. u funkciji je samo svetli crvena lampica.

Zovi nekog krštenog električara.
Ako u stanu imaš trofaznu struju, ostatak zgrade ima struju (sve tri faze) a ti nemaš nijednu fazu - nešto debelo nije u redu, a to nešto je strujomer.
Pozdrav
P.S. Pošto strujomer nije tvoj (99%) već je u vlasništvu Elektrodistribucije, oni su nadležni i da ga zamene/poprave. Jedini problem može biti kako da ih nateraš da to urade ako se problem javlja povremeno i kratkotrajno.

Бројило само мери, не прекида струју.

Zovi distribuciju i prijavi kvar, hitno. Dodju bar u Bg za 15 min.

Takodje je komsija imao problem sa brojilom, zamenjeno u danu. Ima svasta, price i ovako i onake 😄

Pa sad sem klima i kompa nista i ne trosi. Ves masina je nova i ona po ciklusu na 60C potrosi 700W, susara je isto nova sa TP a nju ne koristim, susi se napolje.

Bojler, sporet, kuvas li nesto🙏

Prilozi

• Screenshot_2024-07-23-14-37-15-74_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2024-07-23-14-37-15-74_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    73.9 KB · Pregleda: 101
Loži vas čovek ima solarne panele 😂
Upravo, koji do juce skoro nista nisu pravili (pogledati temu o Solarnim panelima).
Nisam jos povezan na sistem a elektrana je pustena 20.6. a posto nije pravio kako treba napravio 8kW u junu. Za sad u julu napravio 21kW (zaustavljen export na mrezu a meni faze nisu ravnomerno rasporedjene).
Bojler imam 80 litara pusta se samo u nizu tarifu a mali kod sudopere 10L radi stalno.
Ves masinu sad pustio da vidim kako ce da pravi mada zalazi sunce ima proizvodnje inace je pustamo isto u nizoj.
Tv se slabo gleda, telefoni i racunari su primarni.
Ima frizider veliki sa zamrzivacem i veliki zamrzivac u podrumu, noviji je.
Kuvanje nema svaki dan, nas je troje a dosta se i kupuje posto supruzi sad sezona (frizer).

A koji ti je instalirani kapacitet panela?
I jos jedno pitanje koje baterije se koriste za solarne panele?
Da li moze da se napravi sistem baterija i panela da izgura celu zimu grejanja na struju (najvise zimi potrosim oko 1200kw mesecno (svi uredjaji sa grejanjem), a uglavnom je do 1000kw mesecno).
Znaci da se preko dana napune baterije za tih par sati zubatog sunca i da mogu da izdrze grejanje i sve ostale uredjaje do sledeceg dana (ako je 1200kw mesecno znaci to je 40kw dnevno iliti 1,66kw/h u proseku).

Jedan strujomer jedno merno mesto koje ima jedinstveni broj.
Ako stigne vise od jednog racuna za isti mesec onda je verovatno kopija, ili ako je bila ispravka onda treba pogledati sta pise stanja koja su zadnja ocitana pa ako se preklapaju onda se uzme onaj koji je zadnji stigao.
Svejedno ako i upisu neki veci iznos nego sto je stvarno, na sledecem racunu ce biti manje.
Pa pošto sam zakupula kuću celu,i navodno na početku je bilo da imamo poseban sat za struju,kuca je odma pored tehničkog pregleda,na kraju mi je stigao mnogo veliki račun,ušla sam na sajt eps i ukucala potrebne podatke ,i videla da se moj račun poklapa sa ostalim računima prethodnim i da su mi uvalili račun d platim od njihove hale,gde sam htela da mi se objasni kako je to moguće,gde mi je gazda kuće rekao da za jedan sat dolaze dva računa,jer je struja odvojena,i sama znam da je to ne izvodljivo,ali sam htela da čujem da li je ikad iko doživeo ovaj fenomen

I ja imam slican slucaj. Stim sto sam ja stanodavac koji izdaje par stanova i magacina u jednoj vecoj kuci.
Reseno je tako sto je svaki magacin i stan ima svoj kontrolni strujomer koji mogu svi da proveravaju.
Ja koji zivim u kuci pored na istom placu imam svoj strujomer od elektrodistribucije i na njemu su prikljuceni reflektori dvorista i wifi antene za internet i satelitski uredjaji i to ja placam a ne delim sa drugima.

I jos jedno pitanje koje baterije se koriste za solarne panele?
Da li moze da se napravi sistem baterija i panela da izgura celu zimu grejanja na struju (najvise zimi potrosim oko 1200kw mesecno (svi uredjaji sa grejanjem), a uglavnom je do 1000kw mesecno).
Znaci da se preko dana napune baterije za tih par sati zubatog sunca i da mogu da izdrze grejanje i sve ostale uredjaje do sledeceg dana (ako je 1200kw mesecno znaci to je 40kw dnevno iliti 1,66kw/h u proseku).
Specijalne za tu namenu. Šire se koriste olovne sa gel-om ili skuplje litijumske (kao Teslin powerwall).

Da li može-može. :)

Ali zaboravi odmah na tu misao...
Da bi zimi proizveo 1200kwh za mesec treba ti 40kw panela što je oko 160m2. Zatim da bi akumulirao 100-200kwh (ne računaj jedan dan x 40kwh, zimi imaš danima proizvodnju blisku nuli.) treba ti 10-20 baterija kapaciteta Teslinog powerwal-a. Baci pogled na cene.

Zimski solarni paneli i baterije da bi se grejao na struju? Jeftinije ti je da se greješ na pelet od mahagonija :D
Možeš da budeš prosumer pa da iz priče izbaciš baterije i da letnju proizvodnju koristiš zimi (april je presek). Pogledaj detalje u temi za solarne panele.

Nazad
Vrh Dno