Šta je novo?

Koliki je limit SSD-a?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Videh da SanDisk predstavlja SSD od 4TB i najavljuje modele od 8TB i 16TB pa sam hteo da pitam da li postoji i ako postoji limit u kapacitetu koliko iznosi?

(pitam čisto informativno)

Poslednja izmena od urednika:
aguze3et.jpg

Naravno da postoji, limit je fizicka velicina celija :) Medjutim, danasnji SSDovi (2.5") su dovoljno veliki da je 1TB lako staviti, preko toga je bilo rezervisano za server, zbog cena.
Kad sam video SSD od 1TB otvoren, rekao bih da tu ima prilicno mesta da se stavi barem duplo vise, a SSDovi su prilicno tanki inace, pa bi u 12mm (inace su 7 ili 9.5mm) moglo stati 4TB. Ne bih rekao da moze 16TB u 2.5", mislim da ce to ici samo u 3.5" format.

"The Intel 335 Series' 20-nm NAND crams 8GB onto a die measuring just 118 mm²" To je oko 11x11mm, dakle 1cm2 za 8GB, a ima i 16GB tih velicina (M550 barem ih koristi). Posto je 2.5" oko 10x7cm, znaci 70cm2, kapacitet je 16*70=~1TB po "ploci", izgleda da mogu 4 taman da stave u punu visinu 2.5" diska, pa bi to znacili 4TB limit u 2.5".

Poslednja izmena:
Razmišljam samo koja bi bila laganica da nosim u džepu SSD od 16 TB smešten u tanak rek sa bežičnom vezom (ako već mora kablić neka bude Tanderbolt) :)

Bolje kablic za kacenje na USB nego li kablic za kacenje na struju jer drugacije nece moci da radi :D Koj ce ti TBolt, kad ga ima 10 racunara u Srbiji :D
BTW, ovaj od 4TB je vec presao i planirane kapacitete mehanickih hard diskova od 2.5" u skorijoj buduscnosti :)

Ako znaš da je 1TB msata disk npr. Samsung 840 Evo fizičkih dimenzija svega 50,8x30x3,8 mm i 9 grama, a da pritom na tu veličinu stanu i kontroler i dram cache i sam NAND - šta misliš koliko TB može da se nagura na standardnu veličinu od 2.5" ili još bolje 3.5"?

600x600.jpg

Verujem da bi veći problem bio da se ohlade svi ti NAND čipovi, nego da se fizički naguraju, ali 8TB u 2.5" veličini ni sa sadašnjim čipovima ne verujem da bi bio problem.

Poslednja izmena:
Naravno da postoji, limit je fizicka velicina celija :) Medjutim, danasnji SSDovi (2.5") su dovoljno veliki da je 1TB lako staviti, preko toga je bilo rezervisano za server, zbog cena.
Kad sam video SSD od 1TB otvoren, rekao bih da tu ima prilicno mesta da se stavi barem duplo vise, a SSDovi su prilicno tanki inace, pa bi u 12mm (inace su 7 ili 9.5mm) moglo stati 4TB. Ne bih rekao da moze 16TB u 2.5", mislim da ce to ici samo u 3.5" format.

"The Intel 335 Series' 20-nm NAND crams 8GB onto a die measuring just 118 mm²" To je oko 11x11mm, dakle 1cm2 za 8GB, a ima i 16GB tih velicina (M550 barem ih koristi). Posto je 2.5" oko 10x7cm, znaci 70cm2, kapacitet je 16*70=~1TB po "ploci", izgleda da mogu 4 taman da stave u punu visinu 2.5" diska, pa bi to znacili 4TB limit u 2.5".

Sve je to fino, ali zaboravio si 3d chip stacking. Teorijski kapacitet je mnogo veci od toga sto si napisao.

Sve je to fino, ali zaboravio si 3d chip stacking. Teorijski kapacitet je mnogo veci od toga sto si napisao.
Pojasni molim te sta je 3d chip stacking, sta stavljaju ga sa obe strane stampane ploce ?

Ne, nego tehnologija slaganja cipova u slojeve jedan na drugi. Samsung je za sada najdalje otisao u tome ali jos uvek treba da se razvija tehnologija da bi bila jednako isplativa za proizvodnju kao planarna.

Na taj nacin se postizu ustede u potrosnji struje, povecava se kapacitet, ubrzava komunikacija izmedju cipova ali se takodje to mora hladiti na specifican nacin.

Za trpanje baš baš mnogo "memorijskih ćelija" u kućište standardnog SSD-a, jedan od limita je i toplotna disipacija celog sklopa. Flash memorije znaju dosta da se greju kada se pišu-brišu.

U laptopu mi je radio Kingston 100.i.još.neke.oznake od 128gb, i ***. ala se to grejalo!!! Verovatno ni hlađenje tog prostora u samom laptopu nije bilo najsretnije rešeno, ali sada je u istoj rupi neki običan HDD na 7200rpm, i greje se značajno manje. Nikada preko 45C. SSD je išao do 65C.

Da, unapređenje tehnologije će dovesti do sitnije litografije i više mem. ćelija na istom prostoru, ali bez neke nove standardizacije u kućištima/hladnjacima/oblicima, ne možemo očekivati da će celokupna zapremina standardnog kućišta jednog SSD-a biti ispunjena memorijskim modulima.

Trenutni limiti SSD-a su upravo toliki koliki su :)

Teroretski limiti?
Guraće se do samih granica tehnološkog procesa i iskoristiće se svi "trikovi".
Kao i sa svakom drugom IT tehnologijom.
Biće i novih tehnologija naravno, kako onih koje su već razvijene tako i onih koje su za sada samo teoretski koncepti.

Nije limit onoliki koliki su SSDovi, vec ih cene limitiraju da naprave vece. Barem za servere.
A single point of failure problem u tom slucaju (koji je extremno suzen..) ne pomaze :)

Imas u samoj vesti da ce biti i SSDovi od 8 i 16TB, sto je fizicki moguce u 2.5" (verovatno), jer inace bi izbacili samo 3.5". U 3.5" sigurno moze preko 16TB, ali cemu to? Pitanje je da li bi iko to kupio. Consumer sigurno nece. A serveri ne zele takav single point of failure. To je mnogo veca gustina od HDDova danas, nema mesta za redudansu, jer kapacitet prelazi mnoge potrebe.

Nazad
Vrh Dno