Šta je novo?

Kolika je provizija za uplatu na bankovni racun

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Platio sam 100 din u Rajfajzn banci pri uplati na racun Erste korisnika. Mnogo li je, zar ne? Ili se radi o nekoj varci?

u posti je 30 dinara a u intezi je 40 dinara provizija do valjda par hiljada e sada ako uplacujes vecu kolicinu novca onda je 1% na celu uplatu tako je bilo kada sam ja bio student dok uplacujes na racun ciji je vlasnik sama banka provizije nema:D

To nije uplata nego PRENOS. Zavisi koliku sumu si prebacivao.

Čisto da se zna, u EU je za prebacivanje sa računa bilo koje banke na račun bilo koje druge banke u EU, limitirana provizija na 50c (za transfere do 15.000e). Barem je tako bilo pre par godina... Zato recimo Nemci, kad koriste ebay, vrlo retko primaju paypal (koji uzima oko 3%), već uglavnom trazže (online, koriscenjem EBAN-a) bank transfer... Ako/kada mi udjemo u EU, nadam se da će ove nase bankarske gulikože i paraziti na isto biti primorani. U okviru iste banke, provizije nema, ma kolika je suma u pitanju (zgodno za kupoprodaju nekretnika i skupljih vozila).

Nije varka, cene provizija na uplate novca su skocile odnedavno u Raiffeisen banci (verovatno i nu nekim drugim). Minimalna provizija kod njih je sada 80din (pre bila 40din)... na vece sume je to 1% ili 1.5% nisam siguran.
Za sve uplate u postu, najmanja je provizija.

Kada bih recimo hteo da prebacim novac od kolege iz Francuske koji ima racun u Societe u Parizu na moj racun takodje u Societe ali u Beogradu, kolika bi bila provizija na recimo 5000 e ? Ili na neki drugi racun u nekoj banci u Beogradu, a da nije u pitanju Societe ?

Nije varka, cene provizija na uplate novca su skocile odnedavno u Raiffeisen banci (verovatno i nu nekim drugim). Minimalna provizija kod njih je sada 80din (pre bila 40din)... na vece sume je to 1% ili 1.5% nisam siguran.
Za sve uplate u postu, najmanja je provizija.

Ako uplaćuješ na račun koji je u Raiffeisen banci onda je provizija valjda 0

Te banke nemaju veze jedna sa drugom iako se isto zovu ;)

pa sto ih banka iz francuske ne tuzi za copyright?

Verovatno hoće da kaže da su u pitanju dva odvojena pravna subjekta, čim su u različitim zemljama tako se tretiraju, iako je ista banka u pitanju. Najbolje da pitaš u banci direktno koliko bi platio... Verovatno neće moći da se prebaci s računa na račun, nego da je procedura ista kao kad uplaćuješ nekom u inostranstvu...

Čisto da se zna, u EU je za prebacivanje sa računa bilo koje banke na račun bilo koje druge banke u EU, limitirana provizija na 50c (za transfere do 15.000e).
To i je dalje slucaj za Nemacku i jos neke zemlje ali nazalost to ne vazi za UK, tako da nije EU.

Gle stvarno, RF min. 80 din. 1% van banke i to ako si klijent banke! Oni bash ne zele da rade sa fizickim licima i malim klijentima :( A 0.5% za unutar banke LOL!
http://www.raiffeisenbank.rs/code/navigate.aspx?Id=434#34621

To i je dalje slucaj za Nemacku i jos neke zemlje ali nazalost to ne vazi za UK, tako da nije EU.

Izvinjavam se, možda ne važi za neke, ali za većinu važi... "isprobana" Nemačka, Austrija, Slovenija, Holandija, Danska, Belgija...

@The_Grunf: Masa Nemačkih ebay prodavaca (proveri na www.ebay.de) i dalje ne nudi paypal, tako da nema šanse da je paypal obavezan na ebay-u!

Verovatno sam najupućeniji u ovu temu jer radim u Upravi za trezor na mestu blagajnika. Na moju veliku žalost stvari stoje ovako. Uplata koja se izvrši u Upravi za trezor, prema bilo kom računu je fiksna i iznosi 0,004 %. U praktičnom primeru to izgleda ovako. Stranka dođe i želi da uplati recimo 1.000,00 na nečiji tekući račun u Raiffeisen banci. Na ovaj iznos provizija je 4 dinara. Na 2.000,00 din je 8 dinara .....2.500,00 je 10 dinara i tako ....
Na početku pisanja sam napisao na žalost :D. Od kako je Pošta podigla proviziju ceo grad plaća račune kod nas. Ja i kolege bukvalno "ginemo" od posla :)

* Ima i mala caka. Kod nas može da se izvrši uplata samo na Nalogu za uplatu - popularnoj uplatnici. Ko želi da plati kod nas mora da prepiše recimo račun za struju, telefon, vodu, gas ....

Nadam se da sam pojasnio neke stvari i natovario sebi i kolegama još posla :wall:

Najbolje je uplatu izvrsiti u maticnoj banci- onda nema ni provizije. Znam kada uplacujem nekome za poslatu robu da uvek ciljam banku u kojoj ima racun i tamo i uplatim sredstva :)

Verovatno sam najupućeniji u ovu temu jer radim u Upravi za trezor na mestu blagajnika. Na moju veliku žalost stvari stoje ovako. Uplata koja se izvrši u Upravi za trezor, prema bilo kom računu je fiksna i iznosi 0,004 %. U praktičnom primeru to izgleda ovako. Stranka dođe i želi da uplati recimo 1.000,00 na nečiji tekući račun u Raiffeisen banci. Na ovaj iznos provizija je 4 dinara. Na 2.000,00 din je 8 dinara .....2.500,00 je 10 dinara i tako ....
Na početku pisanja sam napisao na žalost :D. Od kako je Pošta podigla proviziju ceo grad plaća račune kod nas. Ja i kolege bukvalno "ginemo" od posla :)

* Ima i mala caka. Kod nas može da se izvrši uplata samo na Nalogu za uplatu - popularnoj uplatnici. Ko želi da plati kod nas mora da prepiše recimo račun za struju, telefon, vodu, gas ....

Nadam se da sam pojasnio neke stvari i natovario sebi i kolegama još posla :wall:

Verovatno si hteo da kazes 0,4% jer 0,004% na 1000 dinara iznosi 0,04 dinara :)

Mene odra pošta za uplatu na račun Intese 300 dinara na 14000 dinara...

Kada nekome uplaćujem pare na račun, obavezno to radim u banci u kojoj je taj račun otvoren. Ako u ovoj zemlji nešto nije teško naći to su banke, ima ih na svakom ćošku, pa se uvek u blizini nađe baš ona koja treba.

Gde kosta samo 0.4%? U RF Tarifi stoji min. 0.5% i to samo ako je racun u RF banci.
Hoces reci da je Raiffeisen jeftinija od bilo koje druge banke? :D Ja iskreno sumnjam da je i jedna banka skuplja od RF za provizije platnog prometa (this is not meant as a factual statement :D)

U intesi je 40 dinara, a 15 dinara ako imaš HIT račun kod njih .... u PBB banci je 150 dinara :) :) :) ludaci, a u AIK i u Agro banci je 10 ili 15 dinara .....

U okviru iste banke, provizije nema, ma kolika je suma u pitanju (zgodno za kupoprodaju nekretnika i skupljih vozila).
Pre nepunih godinu dana (jun 2010) u Intesi je postojala provizija 0,4% za devizni transfer unutar same Intese, a po osnovi kupoprodajnog (pred)ugovora za nekretninu. Mislim da je i sada tako.

On je pricao za Nemacku i jos neke zemlje EU. Zakonski su regulisane provizije tamo. Nemacka je odavno imala lepo regulisan taj sektor jer znam da je ShareIt naplacivao tacno 5e po transferu za Srbiju bez obzira na sumu.

Gde kosta samo 0.4%? U RF Tarifi stoji min. 0.5% i to samo ako je racun u RF banci.
Hoces reci da je Raiffeisen jeftinija od bilo koje druge banke? :D Ja iskreno sumnjam da je i jedna banka skuplja od RF za provizije platnog prometa (this is not meant as a factual statement :D)

U Upravi za trezor je provizija 0.4% na bilo koj iznos. Za neke poreske račune se provizija i ne naplaćuje.

A da koristite online banking? Preko RFZ-a je 10 din provizija po uplatnici (nema je kad se plaća infostan ili telenor račun ili prenos sa računa na račun u okviru banke)..

I Procredit banka dere sa provizijom za neke manje uplate, zato sto imaju fixnu proviziju na manje iznose.

edit: sad vidim da Magicmaster gore rece. :)

Poslednja izmena:
U intesi je 40 dinara, a 15 dinara ako imaš HIT račun kod njih .... u PBB banci je 150 dinara :) :) :) ludaci, a u AIK i u Agro banci je 10 ili 15 dinara .....

PBB je Privredna Banka Beograd ....

Ja lično koristim Intesin EBank, prvih 5 plaćanja nema provizija, a svaka sledeća je 15 dinara, osim ako nije u okviru banke, onda je i dalje besplatno .... Dakle, potrudim se da prvih 5 plaćanja budu neke druge banke, a onda u okviru banke, i "navučem" i 8 besplatnih transakcija ....

Onda, da izbegavam i nju kad budem nesto uplacivao. :D

U wolksbank su mii uzeli nešto ispod 100din za uplatu od 5k dinara.
U rajfajzen su mi za plaćanje ispita, 2500din, uzeli 200din.

Kako proveravate gde su otvoreni računi kada plaćate?

---
Ttalk

Nazad
Vrh Dno