Šta je novo?

količina podataka kod kuće

Shagon94

Poštovan
Učlanjen(a)
07.09.2022
Poena
60
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5700X3D & NZXT Kraken X63
Matična ploča
Gigabyte B450M GAMING
RAM
Kingston HyperX Fury 32GB (2 x 16 GB) DDR4-3200
GPU
Gigabyte AORUS MASTER GeForce RTX 3070 Ti 8 GB
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB & Samsung 970 Evo Plus 1 TB
Zvuk
Sony WH1000XM4
PSU
be quiet! Straight Power 11 850 W 80+ Platinum
Kućište
Lian Li PC-O11 Dynamic
Monitor
AOC Q27G3XMN
Miš & tastatura
NuPhy Halo65
Ostale periferije
Logitech MX518
Pristup internetu
  1. Optički internet
Koliko TB podataka imate kod kuce? Juce mi je crko 4TB HDD i zamenio sam ga sa 8TB - i jos imam "viska" 2x8TB diska koji jos nisu korisceni nego su kupljeni kao za svaki slucaj.
Sve u svemu imam 7TB media fajlova (filmovi,serije,slike,itd) ali generalno realno mi treba oko 5TB.

Kolege u firmi imaju 2TB, ovaj drugi 24TB, ovaj treci 1TB, neko ima 16TB, a svi imamo "isti" sadrzaj, sad izgleda da ne hoarduju svi sve :D

Sve premisljam da poklonim/prodam 8TB diskove, koliko storagea koristite?

---
mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Koliko TB podataka imate kod kuce? Juce mi je crko 4TB HDD i zamenio sam ga sa 8TB - i jos imam "viska" 2x8TB diska koji jos nisu korisceni nego su kupljeni kao za svaki slucaj.
Sve u svemu imam 7TB media fajlova (filmovi,serije,slike,itd) ali generalno realno mi treba oko 5TB.

Kolege u firmi imaju 2TB, ovaj drugi 24TB, ovaj treci 1TB, neko ima 16TB, a svi imamo "isti" sadrzaj, sad izgleda da ne hoarduju svi sve :D

Ja ne bih ništa prodavao.
Da sam na tvom mestu, ubacio bih još jedan taj od 8TB unutra i namestio RAID 1 (mirror) za failsafe, brzina čitanja bi se poboljšala u RAID1, a taj treći bi držao u rezervi ukoliko bilo koji od dva diska u raidu rikne. Ako ti je kapacitet od 8TB dovoljan, ti imaš tačno onoliko diskova koliko ti treba da uživaš i ne misliš 👍

Ja ne bih ništa prodavao.
Da sam na tvom mestu, ubacio bih još jedan taj od 8TB unutra i namestio RAID 1 (mirror) za failsafe, brzina čitanja bi se poboljšala u RAID1, a taj treći bi držao u rezervi ukoliko bilo koji od dva diska u raidu rikne. Ako ti je kapacitet od 8TB dovoljan, ti imaš tačno onoliko diskova koliko ti treba da uživaš i ne misliš 👍
Context: imam unraid vec 5-6 godina, raid ne postoji ovde. Konkretno imam parity disk koji kad jedan od diskova umre - samo zamenim sa drugim diskom i rebuildujem disk.

Trenutno imam 19TB od kojih je 7 zauzeto, tako da, cak i da ubacim ova 2, ili da zamenim jedan 3TB za 8TB, imao bih 24TB sa 8TB u rezervi od kojih opet samo 7TB je zauzeto :D

selfhostujem dosta sadrzaja, i nije to problem; samo me zanima koliko generalno ljudi imaju kod kuce? Shvatam da drugi ljudi imaju druge zahteve - sestra ima barem 2TB u slikama, dok drugar ima "samo" 5TB muzike 😄

Pa da,i ja imam par TB muzike, plus ako si krenuo sa 4k filmovima serijama, eto par TB samo u tome. Bekapi VM/CT kod kuce isto zauzimaju dosta,itd itd.

Kako su se pojavili online filmovi I serije vise ih ne čuvam. Skinem, odgledam i brišem. Isto važi i za serije.
Muziku imam oko 500GB a sve ostalo je lični snimci i slike.
Imam eksterni HDD 2TB,flash od 1TB, mini Pc 500GB, laptop SSD 250TB.
Planiram da mini PC prepravimo u NAS I dodam min 4TB. Da se obezbedim za nekoliko naredne godine.

2x4TB u NAS-u, jedan WD eksterni 8TB kao backup, drugi WD 8TB kao backup u sefu.

Naucio sam lekciju jos dok smo dvd ripove od 700mb stavljali po 6kom na DVD. Onda idu kutijice pa stampanje papira sa slikama pa vodjenje kataloga.... Uzivi se covek totalno.
Nije proslo mnogo vremena i to je postalo totalno zastarelo i negledljivo za danasnje uslove.
Imao sam i gomile muzike, za vreme oko 2005 kada su se furali mp3. Secam se da se jedan drugar hvalio sa svojih 200gb muzike, eeej.
I sa muzikom smo se baktali ko ludi, skines album, a ono nema kompletan info po pesmi pa onda koristis program za dodavanje godine izdavanja, tacan naziv pesme, izvodjaca, albuma...
Sva ta muzika je zavrsila isto kao i filmovi.
Moje trenutno razmisljanje je da treba sacuvati odredjenu kolicinu vrhunskih ostvarenja filmova/serija, a sav moderni crapfest zaobici. Gledam ja to sve, ali u zivotu ne bih skladistio. Muzika, ok, manje zauzima, mada ni tome ne bih dao vise od 1TB.
Za licne potrebe prosecnog kucnog korisnika je 4tb ok za sopstveni sadrzaj poput slika i videa (po korisniku).

Zavisi sta slusas od muzike,ali kvalitetniji album je 500mb uglavnom. Znaci ako imas 50ak preslusanih albuma iz 2024 eto ti 250gb.

Dakle, 200 albuma je 1tb. Nije da nema sta da se poslusa. Moje playliste na spotify nemaju 200 pesama sve zajedno, a kamoli albume.
Naravno, kome je to pasija, izdvojice vise, pricamo o nekom proseku iako je totalno suludo da probamo da nadjemo sredinu.

Loša vam matematika, smanjite za jednu nulu proračun.
Pozdrav

Minimum može se reći, terabajt i po na pc-u mi je dovoljno, plus nekih zauzetih 300 gigabajta online bekapa kod rusa od dostupnog 1 terabajta.
Na telefonu koristim 256 gigabajta, mogao bih proći i sa 128 ako bih morao.

Naucio sam lekciju jos dok smo dvd ripove od 700mb stavljali po 6kom na DVD. Onda idu kutijice pa stampanje papira sa slikama pa vodjenje kataloga.... Uzivi se covek totalno.
Nije proslo mnogo vremena i to je postalo totalno zastarelo i negledljivo za danasnje uslove.
Imao sam i gomile muzike, za vreme oko 2005 kada su se furali mp3. Secam se da se jedan drugar hvalio sa svojih 200gb muzike, eeej.
I sa muzikom smo se baktali ko ludi, skines album, a ono nema kompletan info po pesmi pa onda koristis program za dodavanje godine izdavanja, tacan naziv pesme, izvodjaca, albuma...
Moje trenutno razmisljanje je da treba sacuvati odredjenu kolicinu vrhunskih ostvarenja filmova/serija, a sav moderni crapfest zaobici. Gledam ja to sve, ali u zivotu ne bih skladistio. Muzika, ok, manje zauzima, mada ni tome ne bih dao vise od 1TB.
Za licne potrebe prosecnog kucnog korisnika je 4tb ok za sopstveni sadrzaj poput slika i videa (po korisniku).
Ja sam ta generacija. I danas stoji kolekcija. 4 svesve sa po 60ak diskova. 3-6 filmova po disku.
Ima sve, od Severine do horora.
Ostavim sestricu, ima 17 godina, nije mi pogledao sta ima

256GB na laptopu. :D

Oko 30TB. Nakupilo se vremenom. Naleteo na povoljne polovne RED diskove. Glavna namena tog računara je Plex server.

---
mod: izdvojeno iz ove teme
Имам доста. Aли на DVD медијима. На физичким дисковима имам ту и тамо понешто.
Имам старе нарезане филмове које не верујем да би нашао сад.
Недостају ми видео клубови, изнајмљивање DVD наслова који има специјалне додатке и избачене сцене.
Музика заузима доста. Имаш винилне рипове у 192 khz као и друге, хоће један албум да буде и 2gb. Хардови ми и служе за чување тако великих фајлова

Ja sam trenutno na oko 2 TB, a imam oko 5TB na raspolaganju. Ali i u procesu reorganizacije i sakupljanja. Do muzike još nisam stigao, a trenutno skidam GOG verzije igara, nek se nađe.

koji sam ja amater 🤣 od 2x1TB diskova, popunjeno mi je pola.. Vecina slika su mi u cloud-u, na racunaru bitni dokumenti, muzika, po neki film

Nazad
Vrh Dno