byMaX je napisao(la):
Po toj logici bi mogao da smuvam losu ribu i onda da se tesim sto ona samo izgleda lose, a u stvari taj odnos njene nesavrsenosti mogu u glavi da ispravim?
pa zar to nije tvoj modus operandi maxi?

;P
evo da razlozimo sve na komade:
1) kompjuterski pikseli jesu kvadratni
2) crt monitori imaju ekran proporcije 4:3
3) sledi da desktop rezolucija mora imati h:v proporciju 4:3 da bi piksel na ekranu bio kvadratni
*
4) rezolucija 1280x1024 je 5:4 i sa njom prikazani pikseli nece izgledati kvadratno na crt monitoru
a sad pitanje: da li to sto piksel ne
izgleda kvadratno menja cinjenicu iz tacke 1?
ja verujem da mnogi nisu ni primetili da im slika izgleda sabijeno na crt-u u 1280x1024. verovatno bi im se oci otvorile sa 1280x960 il' nekom drugom 4:3.
ali poenta je da je ta sabijenost privid! ako nacrtas krug u fotosopu, to ce biti krug za kompjuter u bilo kojoj rezoluciji. to sto ce u 5:4 rezoluciji izgledati kao elipsa je, meni bar, nebitno. ja stvarno kad bilo sta crtam ili dizajniram uzimam u obzir iskljucivo piksele i njihov broj. kvadrat mora da ima jednako piksela u svakoj ivici i to je sve sto me zanima. ni ne gledam kako izgleda.

mozda bi nekom (a kol'ko mi se cini svima

) stvarno trebalo neko vreme da se na to naviknu i onda je sasvim opravdano sto nece time da se bave.
onda ostaje samo cinjenica koju sam vec naveo - 960 linija ne iskoriscava ni priblizno fizicku rezoluciju boljih 17"+ crt-ova. i kao da se secam da sam negde procitao da su oci osetljivije na manjak vertikalne rezolucije? ispravite me ako gresim.
sve se na kraju svodi na licni izbor i meni jednako nije jasno kako ljudima nije glupo da kupe veliki monitor i onda ga ne iskoriste u potpunosti, koliko je nekome nejasno kako ja mogu da gledam "sabijenu" sliku.
secam se da sam citao nesto o tome zasto uopste postoji 1280x1024, al' sad ne mogu da se setim i mrzi me da trazim. ako nekog dovoljno zanima nek potrazi pa nek javi.
* - jasno je da je skoro nemoguce postici fizicki savrseno kvadratne piksele cak i u 4:3 rezoluciji jer to zahteva savrseno podesavanje geometrije, pa jos i prilagodjavanje toplotnim uslovima, magnetnim izvorima, kick ass HiVol transformator, itd. ukratko - nesto sto nikada nije vidjeno niti ce biti u komercijalno dostupnim monitorima.