Bahati [SiD] je napisao(la):
...
piksel aspekt ratio je u celoj prici izvedena stvar i kao takva nebitna.
Velika greška! Adresnost piksela (popularno: rezolucija) je izvedena stvar. U kompjuterskoj grafici su standardizovani kvadratni pikseli, dok u video tehnologiji oni imaju drugačiji oblik iz razloga koje ću objasniti u tom tutorijalu.
bitno je da pal dv ima 720x576 piksela (rezolucija 5:4, ne piksel aspekt ratio, to nije isto)
Naravno da pixel AR i frame AR nisu isto, ja to nisam ni rek'o, al' si ti pogrešno doveo ta dva u vezu kada si izveo da desktop rezoluciju treba podesiti na 5:4 jer ti video tako izgleda kada je AR njegovih piksela pogrešno interpretiran (kao kvadratni).
To ti je opet pogrešan zaključak, jer važi samo pod pretpostavkom da su pikseli videa kvadratni, a nisu. Tako da je taj 5:4 „frame aspect ratio” zapravo deformisana slika i pogrešan ti je zaključak da ćeš je ispraviti deformacijom AR svih piksela za taj faktor (5:4). Inače softver rešava tu stvar resemplovanjem i skaliranje, tako da za takvim pretumbacijama uopšte nema potrebe.
i da to treba "razvuci" (skalirati) na 4:3 tj. 768x576 da bi izgledalo normalno sa 4:3 rezolucijom ekrana. ako je rezolucija ekrana 5:4 onda nema sta da razvlacis, sve dolazi na svoje mesto i pal dv je fizicki prikazan kao 4:3 (izgleda normalno).
Pa ne baš. Ti zapravo pokušavaš da podesiš oblik (AR) piksela adresiranih na ekranu kompjuterskog monitora sa oblikom (AR-om) piksela DV PAL videa. To ti je lepa zamisao, ali tada deformišeš grafiku jer kompjuter idalje piksele tretira kao da su kvadratni. Ispravio si video, al' si sj*bo grafiku.

Uostalom ništa od toga ni ne treba da radiš jer se stvar rešava drugačije.
uopste nema potrebe da cekamo da napises vodic ili ulazimo dublje u temu, niti cu se truditi da ti objasnim zasto dodavanje rezolucije nije "deformisanje" - samo reci da li pal dv izgleda 4:3 sa 5:4 rezolucijom ekrana? da ili ne.
NE! U toj tvojoj rezoluciji će bez AR kompenzacije video izgledati malo normalnije, al'
ne u potpunosti. Pravi pixel, odnosno „sample aspect ratio”, digitalnog videa po ITU-R BT.601 standardu je 128:117, a ne 16:15 kao što implicira tvoja računica. Odtuda i ona greška koju si dobio pri merenju lenjirom, a ne od pogrešne geomertije.
Posledica toga je što 720 x 576 zapravo i nije prava 4:3 slika (uzevši u obzir nejednakost piksela), već se sa svake strane odseca po deo slike, zapravo tu slike nikad' i nije bilo. Da ne shvatiš pogrešno,
vidiljivi deo digitalizovanog PAL signala ima zapravo
702 piksela po sken linji.
Tako bi adresnost piksela (popularno: rezolucija) koja odgovara DV PAL videu zapravo bila 1280 x 1170. Ali opet... tada bi deformisao grafiku i krug u PhotoShop-u, AutoCAD-u ili Corel-u više uopšte ne bi bio krug, baš kao što nije ni u 1280 x 1024.
Kao što već rekoh, nema potreba de se mi bakćemo sa dimenzijama piksela jer je to rešeno jednim drugim pristupom koji je potpuno transparentan za korisnika - resemplovanjem. Ako ti tvoj medija plejer ne prikazuje pravilno sliku, znači da nešto nije u redu i trebalo bi da se pozabaviš rešavanjem tog problema.
U mnogim plejerima se može podešavati „aspect ratio” reprodukovanog materijala. Ako ti opcija „source” daje pogrešnu proporciju slike, znači da neki element filtergrafa ne prepoznaje pravilno format. Stavi onda 4:3, 16:9 ili u kom ti je već formatu materijal koji gledaš.
Rezolucija 1280 x 1024 je namenjena SXGA displejima koji imaju proporcije 5:4, a često se mogu sresti kod notbuk računara. Sa takvim ekranom i takvom rezolucijom opet imaš kvadratne piksele, kao što treba. Ljudi koji se bave obradom teksta i programeri često koriste ovu rezoluciju na 4:3 ekranima zato što njima ne smeta deformacija proporcije od 6%, a imaju „više prostora” na ekranu.
ps. i opet ti s tim poducavanjem. slazem se da uvek treba proveriti ono sto smislis, ali jos je bitnije proveriti ono sto te neko nauci ili procitas. razmisljanje je uglavnom empirijski proces, a "bubanje" nikako.
Ja se na tvom mestu ne bih pravio pametan i proveravao međunarodne standarde video tehnologije, napisane od strane inženjera koji su je i stvorili. Ako sumnjaš u moju informisanost i moje znanje, to je nešto drugo i to ćeš bar najlakše proveriti.
Stvarno ne znam o kakvom bubanju pričaš, ja ove stvari očigledno poznajem i shvatam mnogo bolje od tebe, zato što sam
spoznao (naučio) suštinu, a nisam se bavio nagađanjem i pretpostavkama što je u tehnici vrlo opasno. Tvoje znanje se može nazvati površnim i nabubanim jer barataš samo parcijalnim delovima jedne mnogo kompleksnije slike, a misliš da si je sagledao. Ipak, ono je na pristojnom nivou za jednog hobistu, ali ti ne daje za pravo da drugima preporučuješ šta da rade.
Sorry. :wave;