Šta je novo?

Koju crossfire plocu?

cilset

Slavan
Učlanjen(a)
10.02.2005
Poena
319
Koju crossfire plocu je najbolje uzeti u cenovnom rangu 50 - 70e?
Imam graficku Ati 2600 XTX2 kao na slici.

Kartica je X2, ima dva jezgra. Kazu da na obicnoj pci express ploci radi samo jedno jezgro, a da bi radila dva, mora ploca da ima crossfire chip! Da li je tako?

Kartica je X2, ima dva jezgra. Kazu da na obicnoj pci express ploci radi samo jedno jezgro, a da bi radila dva, mora ploca da ima crossfire chip! Da li je tako?

NVIDIA nForce680i SLI i neka Asus P5K premium ili tako nesto su dve ploce na kojima je radjen review. To su nVidia i Intel chipsetovi i sumnjam da imaju "crossfire cip" :).

Mozda je potrebno da imaju 2 PCIe slota, ali i to sumnjam :wave:

Dakle, neka ovakva ploca treba:
# Asus Striker Extreme (NForce 680i) main-board test and for SLI systems
# Asus P5W DH Deluxe (Intel i975X) für CrossFire-Systeme Asus P5W DH Deluxe (Intel i975X) for CrossFire systems

To su samo bili primeri. Rekose ti ljudi da kupis minimum neku P35 plocu ako ides na Intel. 975 je stari chipset, ja to ne bih uzimao...

Probaj karticu na bilo kojoj PCIe ploci i uporedi rezultate sa rezultatima sa testova. Mislim da ce raditi bez problema...

To su samo bili primeri. Rekose ti ljudi da kupis minimum neku P35 plocu ako ides na Intel. 975 je stari chipset, ja to ne bih uzimao...

Probaj karticu na bilo kojoj PCIe ploci i uporedi rezultate sa rezultatima sa testova. Mislim da ce raditi bez problema...

pa sve intelove ploce podrzavaju crossfire (osim onih koje imaju samo jedan pcie x16 slot), tako da bilo koja ploca sa 2 ili vise pcie x16 slotova (965, 975, p35, x38, x48, p45)

Ne razumem shta ce ti CF (ili josh gore SLi plocha), za pokretanje te grafichke koja zauzima jedan pcie slot? Chemu onda toliki trud ovih iz Sapphir-a da zbudze dve karte na jedan PCB?

Uzmi bilo koju plochu sa jednim pcie slotom :)

Poslednja izmena:
Covek je verovatno samo hteo da kaze da je ta 2600XT Dual karta danas daleko prevazidjena kada su performanse u pitanju - verovatno je slabija od kartica koje danas kostaju 70e, mozda cak i jos jeftinijih. Verovatno ce vise vredeti kao kolekcionarski / muzejski primerak :).

Inace, radice na bilo kojoj ploci sa PCIe slotom bez ikakvih problema, sve i da ima samo taj jedan.

@Dusan K
Ne bih se slozio sa tim, to su potpuno proizvoljna tvrdjenja bazirana ni na cemu! Evo ima i par testova na donjoj slici!

Poslednja izmena:
@Dusan K
Ne bih se slozio sa tim, to su potpuno proizvoljna tvrdjenja bazirana ni na cemu! Evo ima i par testova na donjoj slici!

Mozes da se slozis ili ne slozis, ali cinjenice (specifikacije) ne lazu.

U pitanju su dva RV630 cipa na jednom PCB-u. Ta dva cipa zajedno imaju 240 SP (2x120), a aktuelna karta koja se prodaje za 70e, Radeon 4670, ima ih 320. I da idealno skaliraju (a svakako nece), opet su sporiji, i pored nesto brze memorije (pod uslovom da se i na tu Dual kartu ugradjivao DDR4).

@cilset:
Pa da li si ti obratio paznju na te testove? Testirane karte nisu bas u skladu sa aktuelnim. Taj 8800GTS 320 je u rangu 9600GSO koja kosta ~75e. Znaci, to je maximalna snaga tvoje karte. I to u 3DMarku, a pitanje je kakve bi performanse imao u igrama, u vecini verovatno slabije nego jedna 3850/9600GSO.

Poslednja izmena:
Nisam mislio na to u vezi 75€, nego u vezi komentara da je muzejski primerak! Svakako vam je poznata cinjenica da u verovatno vise od 2/3 kompjutera u zemlji nisu graficke jace od recimo ATI 9600. A i ne moraju biti, zavisi ko za sta koristi!

@Dusan K

Mozesh da se slozish a nemorash.

Ta tvoja kartica ce bez problema raditi na bilo kojoj plochi shto ima 1 PCI-E 16x slot. Netreba ti nikakva crossfire plocha. I nije bazirano ni na chemu nego na testovima. Kupish bilo koju 3850 / 9600GSO/GT i one ce je oshishatu uzduz i popreko...

Kakvu nakazu, odakle si ti?

demiose shto mu vredjash karticu ?? :)

Poslednja izmena:
Sta sve prochitah ovde. Elem toj karti je dovolljan jedan slot jer je sva frka oko CF-a reshena na jednom PCB-u, da si hteo da vezesh dva odvojena radeona 2600 u CF onda bi ti trebala CF plocha. I istina je shto drugi kazu ta karta je zanimljiva za probati i videti, ali po performanasama ce je odrati 3850 bez problema.

Poslednja izmena:
pod 1: malo logike i zdravog razuma je neophodno. zashto bi se neko smarao i "lepio" dve grafe na jednu plochu da bi onda ista zahtevala CF matichnu?????????
pod 2: ako si i dalje u nedoumici, ti lepo prodaj tu i kupi polovnu 3850 256mb za nekih ~50-60e i bit ce ti mnooogo bolje i ne cesh morati da razmishljash da li ce ti videti oba jezgra ili samo jedno, kako ti kazesh.
pod 3: ni u jednom momentu nisi spomenuo za koju platformu si hteo CF matichnu
pod 4: ne slushash shta ti ovde govorimo i dalje terash po svome, gde si prochitao to da treba MB sa CF chipom za tu grafichku???
pod 5: nisi se zahvalio na nashem trudu :)

ps izvini ako sam ti uvredio grafichku kartu :)

Demiose, izgleda da si osetljiv covek! Pricao sam sa covekom koji pise hardverske teme za jedan kompjuterski casopis, i on kaze da treba cf chip da bi radila oba jezgra!

Vrh Dno