Šta je novo?

Koji windows i programi su mi potrebni?

• Začetnik teme Začetnik teme Lucic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lucic

Cenjen
Učlanjen(a)
20.05.2022
Poena
110
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X & DeepCool AG 400 BK
Matična ploča
Asus TUF Gaming B550-PLUS
RAM
Kingston Fury Renegade 2x8GB 3200Mhz CL16
GPU
PowerColor RX 6800 Fighter
Storage
Kingston KC3000 1TB & Kingston Fury Renegade 1TB
Zvuk
Redragon Darknets GS570 BT & HyperX Cloud 2 Red
PSU
Asus ROG Strix 750W Gold
Kućište
Asus TUF Gaming GT301 & Asus TUF Gaming TR120 x3
Monitor
DELL S2522HG
Miš & tastatura
Razer Viper V3 HS & DarkProject Terra Nova
Ostale periferije
LG 43UQ81003LB TV
Laptop
Asus TUF Gaming A16 (2025) - AMD Ryzen 7 260, Nvidia RTX 5060, 1TB SSD PCIe4, 1x16GB DDR5 5600MT/s, FHD+ 165Hz & laptop Acer Aspire ES1-532G-C5TE
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 8GB/256GB & Samsung Galaxy A50 4GB/128GB
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47mm
Samsung Galaxy Buds Live
Steam
https://steamcommunity.com/id/AleksaLucic/
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Zdravo, spremam se da sastavim novi PC i instaliram OS. Proslo je dosta vremena (oko 10 godina) od kad sam poslednji put to sam radio pa se verovatno mnogo toga promenilo.

Moja pitanja su:

Da li je bolje da uzmem windows 11 ili windows 10? Trenutno imam laptop na kom je 10-ka i ok mi je, na starom kompu imam windows 7, a sada bih hteo probati 11-icu. Da li je win11 bolji od 10?

U toku instaliranja OS-a, mogu li SSD od 1tb podeliti na 2 particije (jednu od 300 za sistem, a drugu od 700gb za ostalo. Da li samo pretvorim iz GB u MB?) ili da sve drzim na jednoj particiji?

Posle instaliranja OS-a i updatovanja, koje programe bih trebao da instaliram (pored onih koji meni trebaju, poput steama, chroma, diskorda, 7-zipa/winrara...)? Moze li se negde naci office 2021 paket "za nase trziste" (🏴‍☠️)?

Da li bi mi trebao neki anti-virus ili je windows defender dovoljan, treba li mi neki "cistac" poput ccleaner-a? Retko kad bih instalirao nesto sto nije po pravilima (🏴‍☠️).

Na kom sajtu da kupim legalan key za windows?

Imate li neke preporuke/sugestije?

Izvinjavam se ako je ovo pogresna sekcija, nisam uspeo da nadjem pravu za ova pitanja.

Neznam ko je izmislio to Dobri i loši Windows. Posle izvesnog vremena svi su isti samo treba da se prati gemeracija hardvera a to je sada W11. Licebci ima gde hoćeš, čak na KP, za privatnu upotrebu naravno.
Disk može da se particioniše za vreme instalaciuje ili posle. Defender je jedan od naj boljih besplatnih AV, ne treba ništa više. Posle instalacije apdejtuješ drajbere ako treba, osim programa za backup ne vidim ništa posebno potrebno. Svaki MS Office ima i na srpskom a licence na istom mestu kao windows.

Imaš ovde diskusiju o kupovini Windowsa:
Preporuka je staviti neki AV, može i besplatni (npr Avast)

Poslednja izmena:
@CountMike Hvala 🙂
@Rick Procesljao sam tu temu, nije nista posebno sem sto su spomenuli sajt gde bih mogao kupiti win, sve ostalo je kako proveriti nesto u win ili gde kupiti win za firmu...

Imaš ovde diskusiju o kupovini Windowsa:
Preporuka je staviti neki AV, može i besplatni (npr Avast)
Defender je jedan od čak možda naj bolji besplatni AV, svi ostali mogu i prave probleme.
@Licic
Windows, MS Office i ostale MS programe skidaš direktno sa MS sajta, samo se licence "kupuju" . Platiš i dobiješ poruku sa licencom koju onda uneseš. Za privatnu upotrebu to su obično: Profesional ili Home a one se dele na Retail i OEM. MS je prilično liberalan sa licencama, još uvek važe licence za W7, W8 i W10, bilo koji će da activira W11. Čak i OEM će važiti zauvek ako imaš MS nalog.
Kada smo već kod MS naloga, W11 traži taj nalog pri instaliranju ali može da se zaobiđe. To je posebna priča. Ja preporučujem MS nalog, mnoge stvari idu bolje sa njim a uz to @hotmail.com je jedan od naj sigurnijih e-mail a. Ako recimo menjaš ploču, sve što treba da uradiš je da se uloguješ sa MS nalogom i aktivirani su. Čak i ako ne želiš da ga upotrebljavaš možeš da dodaš lokalni account.

Suvišni postovi su pobrisani. Držite se teme da nebi usledilo udaljavanje iz iste.

Nema potreba da praviš odvojene particije za sistem/programe i za ostalo. Windows već odavno dozvoljava reinstalaciju/upgarde sa zadržavanjem podataka. A ako si nemaran (korisitš piratske programe) i zakačiš virus/ransomware, neće ti druga particija spasiti podatke

Što se pitanja Win10 vs Win11 tiče, to je do tebe. Zavisi od hardvera pre svega. Uvek možeš da kreneš sa desetkom, pa pređeš posle na 11

@CountMike Znaci kad bih ja sad kupio onaj bundle sa Windowsom+Office onda bih mogao sve da aktiviram sa tim jednim kodom?
@Space Beer Ja nekako vise volim da imam dve particije, navikao sam tako. Hardwer je win11 ready 🙂

Ok, kako god. Samo ako se preračunaš prilikom pravljenja particije, onda kasnije možeš napraviti problem. Ako imaš po 100GB slobodno na svakoj, a igra traži 150GB, moraš da radiš resize. Što uglavnom nije problem, ali nije ni isključeno da nastane. Nisu bez razloga na svakom sistemu direktorijumi Videos, Photos, Downloads... Neko je računao da će tu biti filmovi, fotografije, gluposti... 😀

Mislio sam da za C stavim 300gb, a za D ostalih 700gb za pocetak, posle cu dokupiti jos 1/2tb.

Je l se prilikom pravljenja particija upisuju mb umesto gb, tipa za 300gb upisem 307.200mb za C i 716.800mb za D?

Da li windows sam napravi one dodatne dve particije od 100 i 16mb?

Ako ćeš kreirati preko Windows instalacije u MB, za novu particiju klikneš dugme New, dodatne sistemske se same naprave:
size-partition-windows-10.jpg
Kod kupovine ključeva za Windows, Windows možeš instalirati bez ključeva, pa zatim kupiti ključ i aktivirati, bitno je da te jeftnine ključeve što pre iskoristiš, da ih ne iskoristi neko drugi, jer su to obično licence za više računara.

Je l tu u OS-u vazi da je 1000mb = 1gb ili 1024mb = 1gb?

1GB=1024MB, ali moraš uzeti u obzir da će raspoloživi prostor biti malo manji zbog prostora za "partition table".
Znači po gornjoj slici 25000/1024=24,4GB, ali će raspoloživo sigurno biti nešto manje od 24GB

Poslednja izmena:
win instalacija kreira dodatne particije koje ti oduzmu prostor od onoga sto si hteo.
Recimo, ti stavis 300x1024 =307.200, ali ti win uzme 150mb na dve particije. Bez brige, samo klikni na tu particiju koju si kreirao i klikni na extend pa ponovo ukucaj 307.200 i tako dobijas svoju particiju od okruglo 300gb

To bi verovatno bilo to, hvala vam 🙂

Defender je jedan od čak možda naj bolji besplatni AV, svi ostali mogu i prave probleme.
@Licic
Windows, MS Office i ostale MS programe skidaš direktno sa MS sajta, samo se licence "kupuju" . Platiš i dobiješ poruku sa licencom koju onda uneseš. Za privatnu upotrebu to su obično: Profesional ili Home a one se dele na Retail i OEM. MS je prilično liberalan sa licencama, još uvek važe licence za W7, W8 i W10, bilo koji će da activira W11. Čak i OEM će važiti zauvek ako imaš MS nalog.
Kada smo već kod MS naloga, W11 traži taj nalog pri instaliranju ali može da se zaobiđe. To je posebna priča. Ja preporučujem MS nalog, mnoge stvari idu bolje sa njim a uz to @hotmail.com je jedan od naj sigurnijih e-mail a. Ako recimo menjaš ploču, sve što treba da uradiš je da se uloguješ sa MS nalogom i aktivirani su. Čak i ako ne želiš da ga upotrebljavaš možeš da dodaš lokalni account.
Авира је одличан антивирус.
To bi verovatno bilo to, hvala vam 🙂
Који антивирус си ставио ?

Авира је одличан антивирус.

Који антивирус си ставио ?
Obican windows defender, jer ne skidam nista piratsko vec samo preko steama, epicgamesa...

Obican windows defender, jer ne skidam nista piratsko vec samo preko steama, epicgamesa...
Вируса има свуда, ја сам скидао само преко Softpedie, па сам закачио вирус. Препоручио бих ти Авиру. У сваком случају јеси размишљао да одрадиш бекап система ?

Pa jesam, ali mi jos uvek nije potrebno jer imam samo par igrica i office paket, a sve sifre svakako drzim na flesu dok su mi slike na laptopu.
Uradicu ga sigurno u toku ovog ili sledeceg meseca.

Posle instaliranja OS-a i updatovanja, koje programe bih trebao da instaliram (pored onih koji meni trebaju, poput steama, chroma, diskorda, 7-zipa/winrara...)? Moze li se negde naci office 2021 paket "za nase trziste" (🏴‍☠️)?
Najbolje je da instaliraš sve besplatne programe:
  1. HoneyView (za pregled slika)
  2. Bandizip (umesto 7Zip ili WinRar)
  3. WPS office (umesto Microsoft Office)
  4. Gimp (alternativa za PhotoShop)
  5. Aimp (za slušanje muzike)
  6. Q Dir (alternativa za Total Commander)
  7. Simple Sticky Notes (alternativa za Microsoft notes)
  8. Bing Wallpaper (program za automatsko menjanje wallpapera koje Microsoft sam postavi)

Вируса има свуда, ја сам скидао само преко Softpedie, па сам закачио вирус. Препоручио бих ти Авиру. У сваком случају јеси размишљао да одрадиш бекап система ?
Ne teraj ljude da koriste spyware.

Nazad
Vrh Dno