Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

@ Srbin

covece kad odem kod tih ljudi pogledacu, ali koliko se seca oznaka mu je w??? Mozda se nesto *****ali ovi iz Acer-a:p :D
@zmijuga

Meni se iskreno nesto ne svidjaju ti LG monitori, ali kako to da nude monitor sa 2000:1 kontrastom, a kosta samo oko 18000 dinara, malo sumnjivo, ispade jeftinija marka i od Belinea-e i Acer-a, i cak i onih noname-ova???? I plus analogni i DVI prikljucak, koji je opet usteda kod Acer-a i Belinea-e i zato su njihovi modeli i nesto jeftiniji pored ostalog.

Poslednja izmena:
Još jedna stvar. Da li wide monitori imaju kvalitetniju sliku iz aspekta tačnosti boja, oštrine prikaza, pozadinskog osvetljenja i sl. u odnosu na TFT monitore klasičnih odnosa dimenzija (5:4), a koji spadaju u isti enovni rang. To pitam zbog toga što u istom cenovnom rangu wide monitori imaju veću brzinu odziva - kao dosta skuplji klasični TFT monitori, pa se pitam da li su oni uopšte kvalitetniji, ili su samo brži za iste pare?
koliko se ja razumem u TFT monitore, ovo najvise (da ne kazem jedino) zavisi od panela (TN+film, PVA, MVA...)

lepe cene 19ica wide

Poslednja izmena:
Uzeh i ja 940bw danas. Nisam stigao da povežem ali očekujem lepu promenu u odnosu na dobri stari 755df. Nije među najlepšim monitorima ali opet nekima to nije presudno. Cena ~270 €, pa na karticu, pa na 6 meseci... ja zadovoljan :)

@yoopie
Koje su odlike tog monitora onako na papiru, a sta si ti mogao da zakljucis posle koriscenja istog?
Mislim verujemo da si zadovoljan, ali i mene interesuje malo detaljnije ako moze?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Kao što rekoh, prvi utisak je odličan... Pomalo neobično je sam prešao na wide pravo sa 17" crt-a. Slika mi deluje dosta svetlo i od onih ponuđenih profila svi osim texta i sporta su previše napadni. Opet kažem, proveo sam svega sat vremena ispred njega i nisam se zanimao finim štelovanjem ni instaliranjem pratećih programa (koje u suštini ne želim). Auto Adjustment je nedostupan :trust:, vrlo moguće da je ***** do mene a utvrdiću kad prelistam uputstvo :). Tasteri za kontrolu menija mi se nikako ne sviđaju; sitni su zbog celokupnog dizajna ali bez cvikera sa radne udaljenosti ne mogu da ih potrefim. Lep detalj je što power svetli blago plavom svetlošću.

Najveći nedostatak koji sam primetio je postolje. Monitor je jako nestabilan naročito kad je fiksiran na najviši deo postolja, reaguje na svako klimanje stola što je kod mene često s obzirom na visinu.

Eto to bi bili prvi utisci. Kad nađem vremena pozabaviću se slikom i probati da ga učvrstim, ali i pored toga sam zadovoljan. Za 45 € mesečno sumnjam da bih bolje prošao :d. I da ne zaboravim, vezan je preko DVI na X550.

Verovatno ima dobar panel, i dobro je sto ima DVI prikljucak, inace ovo drugo sto si naveo je malo obeshrabrujuce, ali dobro ne moze sve da bude idealno.

@momsab

Ja sam lepo napisao da mislim na monitore koji su u istom cenovnom rangu. Ne mogu monitori iste veličine i sa različitim tipovima panela da imaju slične cene.!

Auto adjust ti ne radi jer i nema potrebe za njim kada je monitor povezan preko DVI.Kada ga povezes na analog tada i ima funkciju.Ima jako osvetljenje i ja ga sada drzim na 15% jer mi tako odgovara.Inace imam ga skoro mesec dana i nijednog trenutka se nisam pokajao sto sam kupio wide.Sada kada negde sednem pred obican monitor sve mi nedostaje taj prostor sa strane.
Kako se covek brzo navikne na bolje:d
Da govorim o Samsungu 940BW i u Eurolinku je 250 evra isto na karticu na rate.....

Najveći nedostatak koji sam primetio je postolje. Monitor je jako nestabilan naročito kad je fiksiran na najviši deo postolja, reaguje na svako klimanje stola što je kod mene često s obzirom na visinu.

Ja isti taj monitor imam i stvarno nikakvih problema nemam sa nestabilnoscu i meni je na najvisem polozaju. Mozda bi trebao da razmislis da promenis sto :)
Evo upravo drmam sto i monitor se ne pomera ni malo!

Topla preporuka Samsung 940BW! Naravno da ima daleko boljih, ali za ove pare je i vise nego dobar.

P.S. znam da je to (mozda) samo moje iskustvo i subjektivizam, ali svaki uredjaj, koji nosi LG oznaku, ja zaobilazim u sirokom luku. Kao sto rekoh (da ne bih bio ispi**aran), naglasavam da je to samo moje misljenje (stav, iskustvo, kako god).

re

Recite mi sta je to lose sto LG ima pa su svi toliko bolji, kada je slicna cena, karakteristike, cak LG ima bolje karakteristike. Da nije mozda neko imao lose iskustvo sa LG-jem, posto sam Ja kupio L194WT i neam nikakvih problema sa njim, dobio sam garanciju 3 godine i ne znam sta vise. Doduse ranije sam i Ja bezao od LG-ja ali to su bili DVD, mikro linije i tako te gluposti. Mozda je losiji zbog cene koja je trenutno ali ne mora sve sto je skuplje da bude bolje i nisu to velike razlike u ceni.Cak mislim da su sve to ista ****** samo druga nalepnica (mislim na monitore koji su u slicnoj klasi), i da li neko moze da mi otvori oci i kaze gde su te razlike?:eyebrows:

@zmijuga, znas kako se kaze " ko se na caj opece i na jogurt duva " .
Evo ja imam LG L204wt 20" wide monitor vec dva meseca i to mi je
ubedljivo najbolja kupovina ikada sto se tice kompjutera . Ja licno
nisam opsednut markama i biram proizvod po karakteristikama, ali
razumem ljude koji su mozda imali problema sa LG-jem i sada su skepticni
prema nekim njihovim proizvodima .

Recite mi sta je to lose sto LG ima pa su svi toliko bolji

Koji je to auto bolji od Moskviča?:eyebrows:

Šalim se, naravno. TFT LG, da budem iskren, nisam nikad ni video, ali njihovi CRT monitori su očajni, da ne pričam o drugim uređajima sa kojima takođe imam direktna iskustva. Znaš kako, kad već mogu za "iste" pare da biram, biraću monitor od nekog drugog proizvođača, jer ako bih kupio LG i zbog najmanje sitnice bi sebi svakog minuta prebacivao što sam ga kupio kad sam već bio ubeđen da je krš.

Poslednja izmena:
Auto adjust ti ne radi jer i nema potrebe za njim kada je monitor povezan preko DVI.Kada ga povezes na analog tada i ima funkciju.
Hvala ti. Šta ću, seljak čovek ne znam šta je tehnika :d

Ja isti taj monitor imam i stvarno nikakvih problema nemam sa nestabilnoscu i meni je na najvisem polozaju. Mozda bi trebao da razmislis da promenis sto :)
Evo upravo drmam sto i monitor se ne pomera ni malo!
Aman nema veze sa stolom:) ... Postolje monitora deluje labavo, ceo panel se klima. Nije ništa strašno mada ume da nervira. I dalje sam zadovoljan kupovinom :)

Poslednja izmena:
@srbin, k'o sto rekoh, to sto pitas uglavnom zavisi od panela (pa vidis lepo koji je panel, koje su karakteristike i to je to)
u poslednje vreme brzina odziva ne igra ulogu u kupovini, 1 od razloga je to sto se ne zna odmah koja je brzina odziva u pitanju
5:4 su satro brzi od 16:!0 u tom cenovnom rangu, a uglavnom sigurno imaju DVI
toliko sam primetio

neko drugi?

da sada kupujem uzeo bih spomenuti LG koji je predstavljen na bench-market-u

hm

Jedino sto mogu da vam kazem je da ne kupujete LG wide osim ako ga niste testirali (u pitanju je DVI out koji kod nekih monitora ne funkcionise kako treba)
Pozdrav

lg

Sve je u redu sa LG monitorima samo probaj da li radi DVI prikljucak nista vise, meni na mojo 19 wide ne radi reklamirao sam i sad cekam da mi srede to ili ce mi dati drugi.(Koristim ga na analogu dok mi ne jave nesto):type:

Upravo sam kod komsije imao prilike da testiram L194wt. Monitor je prikljucen na dvi i nema nikakvih problema. Da kucnem u drvo nije dobio ni jedan bp. U naravno nativnoj rezoluciji slika je njam njam ostra, kontrast je mozda malcice jaci, ali na to bih se brzo navikao. Boje su mi skroz dobre i za mene verne, a i nisam nesto izbirljiv povodom toga. Na donjoj i levoj strani maltene nema probijanja pozadinskog svetla, dok je gore i desno malo jace vidljivo ali nista strasno, jedino se primeti na crnoj pozadini. Slika je blago tamnija na desnoj i gornjoj strani, sto je tipicno kod mnogih TN panela. Dobro je sto je tamnija oko 1 cm od ivice, posto sam kod jednog druga na Samsung 930BF video da je gornja i donja strana tamnija u precniku od 3 cm, sto znaci da LG po onom sto sam video ima kvalitetniji TN panel. Sto se tice vidljivih horizontalnih uglova, rekao bih oko 80 stepeni maksimalno. Odziv je skroz korektan od 5 ms i brzi je od L1919S. Sto se mog zakljucka tice, mislim da je ovo trenutno best buy monitor. Ja inace imam 15" LG CRT kojem je slika tamna, fosfor je vec dosta istrosen, izoblicena slika, mutna na krajevima, pa sam se i zato odusevio ovim LG-om. Po meni je velicina ekrana sasvim dovoljno velika, pogotovo sto ja imam 15". Merio sam visinu ovog wide-a, tj. samo ekrana naravno i od samsunga crt 17" je visi za pola cm, sto ce reci ako prelazite sa 17" CRT necete izgubiti na visini, a dobijate na sirini i vise radnog prostora na ekranu. Jos da dodam da je postolje skroz stabilno, normalno drma se ako manijacki pomerate sto. Toliko od mene, nadam se da sam nekom pomogao. Da imam 200 evra odmah bih ih dao za ovaj monitor, a valjda necu ocoraviti na mom dok sebi neki TFT ne kupim.

Poslednja izmena:
@Ralex2

Definitivno si mi pomogao da odlucim...samo cekam da se pojavi na lageru i uzimam jedan sigurno...jer ga imam po jeftinoj ceni, i 940bw mi se ne isplati, a i kad bi davao 250eur za minitor uzeo bi najverovatnije Benq 19" 6ms, sledeca stepenica iznad je samo LG 204WT a to je vec mnogo para trenutno.
http://www.itsvet.com/BenQ-FP93G/p-comp_comp_monitor-21-343

Samo jos kad bi zabo DVI da radi...

Samo da jos napomenem da komsija ima Geforce FX 5700, pa bi kod tebe Minus na X800XT AIW slika bila jos bolja, a i zaboravio sam da se igram sa podesavanjima, pa se onaj naglaseniji kontrast moze korigovati.

Pa imas garanciju, ako ne radi to nije tvoja briga ....

ma kapiram ja to sve, al sobzirom na to da LG-eva nikad nema na lageru, bilo to 19" ili 20" , i ako budem jurio garanciju, bice to "paklena garancija", zato rekoh "kad bi zabo DVI da radi" u smislu i da me to uk..e...nja... :D

Nazad
Vrh Dno