Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

Evo ja sam juce uzeo Samsung 940BW, nisam imao vremna da ga testiram, ali evo ukratko sta sam do sada primetio
dobre strane:
1. vertikala je veca od 17-tice koju sam do sada imao tako da prelaz sa 17" crt ekrana svakako vredi
2. ima podizanje celog ekrana po vertikali sto je mnogo dobra stvar, to mije oduvek smetalo na tft mnitorima sto su suvise nisko postavljeni ekrani
3. boje su odlicne, daleko bolje od crt-a
4. nikakva kasnjenja nema pri gledanju filmova igre jos nisam probao

lose strane (mozda postoji resenje jos tragam za istim):
1. kad koristim analogni ulaz ne radi mi rezolucija 1440x900 kako treba, odsece mi desnu stranu ekrana
2. svetlina velika, nikako da potamnim monitor, to moze samo sa onim Natural Color programcicem koji se dobije uz monitor
3. ne znam da li je ovo mana ali preko digitalnog ulaza ne moze da se podesi osvezavanje ekrana na 75hz, kad to uradim slika bude jako losa
4. mozda nisam nabikao na tft ali sitna slova ne prikazuje lepo kao crt, ili je to mozda zbog rezolucije i velicine tacke?

toliko obavestavacu vas jos o ovome, u svakom slucaju prostora ima poprilicno i oduvek mi je trebao ovakav ekran na onima standardne velicine mi je uvek falilo jos malo mesta...

lose strane (mozda postoji resenje jos tragam za istim):
1. kad koristim analogni ulaz ne radi mi rezolucija 1440x900 kako treba, odsece mi desnu stranu ekrana
2. svetlina velika, nikako da potamnim monitor, to moze samo sa onim Natural Color programcicem koji se dobije uz monitor
3. ne znam da li je ovo mana ali preko digitalnog ulaza ne moze da se podesi osvezavanje ekrana na 75hz, kad to uradim slika bude jako losa
4. mozda nisam nabikao na tft ali sitna slova ne prikazuje lepo kao crt, ili je to mozda zbog rezolucije i velicine tacke?

Nisam isprobavao kako radi na d-sub, ali meni je sa DVI izlaza u nativnoj rezoluciji slika perfektna! U toj rezoluciji je i moguce osvezavanje samo na 60Hz, mada ne vidim zasto je to bitno, kad to nije isto sto i osvezavanje na CRT monitorima. I na ovih 60Hz treperenja uopste nema.
Inace kod mene sva slova izgledaju odlicno, jasno, ostro, bez obzira na velicinu, tako da mogu da citam i bez naocara :) (sto nisam mogao na CRT-u), a da me posle 10 minuta ne peku oci. Probaj da postavis ClearType font ako ti vec nije podeseno. Takodje, kad ga stavis na 1440x900, izgledace mnoogo bolje nego na bilo kojoj drugoj rezoluciji.
Sto se osvetljenja tice, jeste mozda malo svetliji nego sto sam navikao, ali ja bez problema mogu da podesim preko dugmica na monitoru ili preko MagicTune-a. Vremenom ces se navici na to.
Takodje, vertikala nije veca nego na 17" CRT, u najbolju ruku je ista, ali mislim da je za par milimetara kraca. No, bez obzira na to, dobitak u radnom prostoru je ogroman. A o filmovima i da ne govorim!

U svakom slucaju, ja prezadovoljan!

svi samsunzi su malo svetliji, i meni je na pocetku bilo cudno, a sada ne znam kako bi da je iole tamnija slika :)

E ma visinu monitra sam merio i metrom i stavio monitor pored monitora, i sigurno je veca na 940BW ako hocete evo dimenzija 17" crt Dell Trinitron je 235mm a ovog tft 940bw je 255mm, a brojke ne lazu :) sad cu da odem i premerim i druge crt-ove u kuci pa cu da javim...

A sto se tice svetline, bas du da probam sa Magic Tuneom pa cu da vidim kako ce da ispadne...

E ma visinu monitra sam merio i metrom i stavio monitor pored monitora, i sigurno je veca na 940BW ako hocete evo dimenzija 17" crt Dell Trinitron je 235mm a ovog tft 940bw je 255mm, a brojke ne lazu :) sad cu da odem i premerim i druge crt-ove u kuci pa cu da javim...

:Klanjanje

Neko rece da treba da se pojavi neki LG 19" wide i da ce biti best buy (ne u ovoj nego u nekoj drugoj temi) i od tada se svi ucutase ... mozda je to taj .... i ja bih voleo da znam nesto vise.

RasetaM, kad vec premeravas monitore nemoj ni slucajno da omasis 17icu TFT :)

U prodaji se pojavio BENQ FP92W Wide po ceni nesto manje od 19000,00 din.
Na Benq sajtu ne izgleda lose 5ms odziv ima DVI prikljucak....
Malo vise sam skeptican prema ovoj marki pa me interesuje ima li ko Benq i kako se pokazao ?
Ne znam da li se isplati rizikovati sa Benq-om kad za 2000,00 vise moze da se kupi Samsung 940BW?
Pozdrav...

Ipak sam kupio Samsung 940BW i vrlo sam zadovoljan -wide je prava stvar!!!

Poslednja izmena od urednika:
Jel fura neko Samsung 940bw na analogni izlaz, kako to funcionise?

Sada sam na poslu pa ne mogu da probam,ali sutra javljam kakva je razlika izmedju analog i DVI!
Inace monitor je odlican i nisam se ni jednog trenutka pokajao sto sam kupio wide;) :guitar:

RasetaM, kad vec premeravas monitore nemoj ni slucajno da omasis 17icu TFT :)

Hehehe, zato sam i napomenuo da merim 17" crt, skoro ceo cm je visa 17" tft, ako hocete i to cu da izmerim :)

Jel fura neko Samsung 940bw na analogni izlaz, kako to funcionise?

Na analognom sam imao problem da teram 1440*900 rezoluciju, e sad je to verovatno i do drajvera moje graficke kartice ali nisam imao zivaca da pokusam da ih menjam, na drugim rezolucijama je sasvim korektno radio ali moram da priznam da je slika daleko bolja pogotovo kad treba nesto sitnije da se prikaze na DVI-u.

Poslednja izmena od urednika:
Evo i ja sam probao da povezem Samsung 940BW preko analognog izlaza i kod mene je razlika u kvalitetu slike drasticno losija, plus se pojavljuje neko titranje slike koje strasno zamara oci.E sad moguce je da je to zbog slabe graficke,drivera,Deda Mraza....Vracen DVI kabal i ponovo vrlo zadovoljan:D

Poslednja izmena:
Znaci ipak pada Belinea 1925s1w, pa cu kasnije da menjam za nesto bolje...

Ta belinea nema DVI, vodi racuna.

Nema taj LG 194WT nigde da se kupi,ja sam bas njega hteo:wall:,pa sam uzeo Samsung 940BW!!!

Poslednja izmena:
Acer Al1916w

Pomogao sam u kupovini 19' vajda, prijateljima, odnosno obavio sam kupovinu za njih, odluka je pala na Acer AL1916w, i sada posle namestanja, testiranja, isprobavanja tog monitora, i povratka kuci gde me ceka verni Hansol 720p, ljudi tuzan sam, tuzan, jer onakva babarogica od monitora kao taj Acer nije moja, ali sta ces, ima dana za megdana. Strava monitor.

Elementarnim googlanjem bi se reklo da je razlika u odzivu, 8 ms vs. 5 ms.

Treba u toku sledeće nedelje da kupim TFT, verovatno wide.
Cene su mi sledeće:

FSC L19-1W = 268E
Acel AL1916WAs = 233E
Samsung 940BW = 271E

E, sad... FSC je verovatno jedan od najlepših TFT monitora koje sam dosad video. Nisam video kako radi, ali u radnji imaju samo jedan model i rekli su mi da ih nema više ni kod distributera.

Samsunga ima napretek i daju garanciju na duži rok (mesec dana) na 0 bad pixels.

Acer-a uglavnom ima, mogu da ga testiram u radnji koliko hoću, ali garancija na 0 bad pixels je standardna (čim se iznese iz radnje, važi ono standardno za klasu 2 monitora).

Kakav je ovaj novi Acer u odnosu na Samsung? Šta bre da kupim, trilema je velika?

Još jedna stvar. Da li wide monitori imaju kvalitetniju sliku iz aspekta tačnosti boja, oštrine prikaza, pozadinskog osvetljenja i sl. u odnosu na TFT monitore klasičnih odnosa dimenzija (5:4), a koji spadaju u isti enovni rang. To pitam zbog toga što u istom cenovnom rangu wide monitori imaju veću brzinu odziva - kao dosta skuplji klasični TFT monitori, pa se pitam da li su oni uopšte kvalitetniji, ili su samo brži za iste pare?

Pokušaću i sam odmah da delimično odgovorim a vi nastavite i komentarišite.

Ako se ne varam, wide monitori imaju manju tačku =0.285 mm, u odnosu na klasične 19"-tice = 0.294 mm, pa im je zbog toga i povećana oštrina. Jesam li u pravu?

Poslednja izmena:
lg 194wt

Pre neki dan sam pazario LG 194WT, na analogu mi radi OK, ali kada sam prebacio na DVI nikako ne mogu da namestim sliku. Kao prvo imam ATI X1300 koja naravno ima DVI, znaci prebacim na DVI kada mi podize windows desava mi se to da na monitoru ne vidim nista sve dok mi ne podigne desktop, ali dok mi je ukljucen TV-out na TV-u vidim sve sto na monitoru ne vidim. Druga stvar na DVI-u nemam ponudjenu rezoluciju vecu od 1360 (i dok mi radi ta rezolucija na monitoru mi se vidi slika kao na TV-u kada radi TV-out, znaci ne vide se sva cetiri ugla monitora), ali i ako dobijem vecu od 1360 ne dobijem onu pravu 1440x900. Treca stvar u ATI catalyst control centru nemam opcije za monitor, znaci kao da ga nema, u sustini na DVI-u monitor se ponasa kao da je prikljucen na TV-out ili mozda gresim. Pa pitam Ja vas da li je neko imao slican problem, da li mozda do drajvera za ATI koje sam skinuo bas sveze, ne znam vise sta da pokusam. :trust:

Sto se Acera A1916w tice, radi na 5 ms, ljudi ga platise 20300 dinara, pa preracunajte u evre, a garancija mu je 3 godine. Nema lose pixele, odlicno radi cak i na kartici Radeon 9250 64bit-a, i nije proban preko DVI-a, ali preko analognog radi bez greske, verujem da bi i preko DVI tako radio sa adapterom s obzirom da ovaj model ima samo analogni prikljucak. U svim rezolucijama moze da radi bez problema.

Definitivno da kupujem za sebe pre bih uzeo Acer nego Samsung iz ove klase, monitor za te pare jednostavno razbija. kontrast 700:1, 300 kandela, 1440x900 native rezolucija, 5ms odziv, 16:10 format (mada je koliko sam uspeo da primetim to je isto sto i 16:9?). Pozadisnko osvetljenje je malo jace. Ostrina je sasvim dobra koliko sam primetio.
Ali moj ti je savet da svaki pregledas u radnji pre nego sto kupis i lepo se uveris da je sve u redu i sam vidis da li ti se svidja monitor.

Poslednja izmena:
@Flight
To što si napisao o Aceru, važi za model AL1916WAs, a ne za AL1916W. I ja sam najbliži kupovini ovog monitora, u prvom redu zbog povoljne cene, a i iz iskustva sam postao alergičan na Samsung i LG.

Uzmi taj FSC odmah, ako ga ima po toj ceni. Vredi razlike.

Kaži mi, molim te, zbog čega. Uzeo bih ga, ali imaju samo jedan komad u radnji. Ni dobavljač ih nema više i pitanje je da li će ih uopšte dobijati. To bi za svakog bio, malo riskantan potez, zar ne???

Drugo, nigde ne mogu da nađem neki review na engleskom za taj monitor, niti mogu da nađem nekog ko ga je kod nas kupio, pa da ga pitam za mišljenje. Osim toga, izgleda da i FSC i Acer imaju samo D-SUB, dok Samsung ima i DVI.

Poslednja izmena:
Vrh Dno