Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

Ja mogu samo da ti kažem za dva monitora koja sam probao, a to su Fujitsu Siemens W19-1 i ViewSonic VA1912w.

Prvo da kažem da oba imaju ok sliku.

Prvi sam koristio par meseci i nije mi se mnogo svideo, slika je bila ok, ali vertikalni ugao gledanja je slab, tj. kada gledam sa kreveta film onda vidim u gornjem ili donjem delu plavo, dok sa ViewSonicom tih problema nisam imao. Drugo FS takođe ima neke bezvezne dugmiće, izgledaju mi kao da će da ispadnu svakog trenutka, a plus što ako imaš dva kompjutera povezana na taj monitor dok prebaciš sa digitalnog ulaza na analogni treba da prođeš kroz 5 stavki menija...

Tako da sam ja zamenio taj za ViewSonic, a tada su oni samo bili na raspolaganju. Voleo bih da mogu da uporedim sa ovim novim modelima što su se pojavili, ali će to morati neko drugi ko je imao priliku da ih vidi.

Poz!

@_/Neo\_ gde si nasao lg l204wt ??
Trazio sam na PC berzi, ali ga nema .

Iskreno, mislim da ti je 19" wide mali monitor ako prelaziš sa 21" CRT-a. Biće primetno manji po vertikali od njega.

@hejvule www.pinsoft.com ali nemaju ga stalno, uvek kad ga dobiju imaju jako malo i brzo ode.

@Dandy Iskreno, bitnija mi je horizontala od vertikale.

Nego niko nije nista prokomentarisao. Nije valjda da se niko nije susretao sa wide monitorima?

Poslednja izmena:
Pa pazi koliko sam ja skontao 19" wide ima horizontalu kao 21" CRT, a stoji da je vertikala dosta manja, ali pošto gledam uglavnom filmove preko njega (a usput sam ograničen na max 350e, ali to je baš maximum maximuma) onda sam osuđen na ove. Jedino ovaj LG 20.1", ali on je opet 330e po zadnjoj ceni koju sam video.
Video sam ja naravno taj 215TW monitor, ali opet to je preko mojih trenutnih sredstava. Jedino ako sačekam proleće, da malo padnu cene, ali opet tu je mnogo stvari na koje bi mogao potrošiti taj keš a sad kad sam već odlučio da uzmem monitor (zbog toga što na proleće sređujem sobu a da se nebi vodio time da tražim sto po meri monitora, nego da jednostavno mogu da uzmem bilo šta).
Mada iskreno da ti kažem nigde nisam ni video kod nas da imaju u ponudi taj monitor ali predpostavljam da je preko 350e

Ako ostavljaš i CRT, onda ti neće biti problem, ali ako ćeš biti samo na TFT-u, veruj mi da će ti faliti taj prostor po vertikali u svakodnevnom radu.

A koja je cena tog 215TW ako sme da se zna?

LG nema shanse da dobijesh :) to ide na rezervaciju koliko sam chuo :) obrati se nekome PIN dileru da ti rezervishe primerak ;)

imam ortaka u NS koji misli da može da rezerviše.

Nije valjda da niko nema nikakvih komentara?
Nešto sam gledao onog Samsunga 740BW i ortak mi kaže da je OK, ali nažalost ovde u SM su ljudi toliko dezinformisani i pojma nemaju oko IT scene (šta reći kad je ovde 12cm ventilator toliko redak da se naručuje na porudžbinu) a kamoli da je neko kupio wide ekran. Na takvim ekranima "uvek ima sa strane crn deo koji se nemože iskoristiti".

Poslednja izmena od urednika:
Šta sa 940bw?

Na BM se puno pricalo o Wide monitorima (pročitah sve 43 strane, na topiku " Koji 19" TFT" http://www.benchmark.co.yu/forum/search.php?searchid=1461111?) ali skoro niko da pomene Samsung 940BW??? Kako to?
Monitor ima DVI, pominje se i HDCP(meni nije bitan) 4 ms(ni one mi nisu previše bitne) , cena od oko 270 eura (e to mi je bitno) je jako konkurentna.
Odvojio bih do 300 evra pa jel neko može da povuče paralelu izmedju njega i toliko pominjanih Acer AL1916WAs i Belinea 1925w (kojeg odjednom ima koliko hoceš)? Možda neki LG konkuriše odnosom cena-kvalitet do 300 eura ali prvenstveno me zanima Samsung, čisto zbog kompletnosti. Jel treba da brine njegov kontrast od 500:1 ?? Koliko je taj podatak bitan?

Zamalo danas da ga kupim ali ipak bi bilo super da neko ko je imao iskustva sa njim kaže nešto više. Rešio sam sledeći monitor će mi biti Wide jer i na laptopu mi je ista razmera i odgovara mi. Monitor mi koristi za programiranje i filmove. Hvala na savetima.

I ja nesto razmisljam o wide 19-ici , koliko sam citao FS W19-1 se pokazao kao dosta dobar (nikako da ga vidim i uzivo) , takodje pogledaj i Viewsonic ponudu imaju i oni nekoliko interesantnih modela (wide) ,VA1912W ,VX2025w za cene nisam siguran ali ovaj prvi mislim da ulazi u tvoj budzet

Ako ostavljaš i CRT, onda ti neće biti problem, ali ako ćeš biti samo na TFT-u, veruj mi da će ti faliti taj prostor po vertikali u svakodnevnom radu.
Moje mišljenje je baš obrnuto, da mu neće faliti prostor po vertikali u svakodnevnom radu, a da je mnogo korisnije za rad raspoređivanje paleta/dugmića/kontrola sa strane, dok je u centru fokus na predmetu rada. Slično sa mlatimudijom, za koju je običan monitor niko i ništa...E sad, naravno, 100 ljudi 69 ćudi.

E ovako trenutno je sledeće stanje. Ortak iz NS-a može da mi uzme Samsunga 940BW, a kaže da su mu male šanse da iz pina dobije bilo koji od ona 2 LG modela.
Sad me malo kopka sledeće. Taj ortak mi je rekao da Samsung940BW ima odziv 8ms, a na sajtovima vidim da piše 4ms g2g. Dali je to u stvari isto to gray to gray 4ms kao i standardnih 8ms?
Takoće interesuje me da li se neko od vas sreo sa ona 2 LG monitora (mene najviše privlači onaj 20,1" prvenstveno zbog cene, a ni specifikacije mu nisu loše) i kakva sam iskustva/utisci.

Hm, sad sam gledao nešto na samsungovom sajtu i pogledajte ovo.
Jedan model 940BW a 2 strane specifikacija
http://www.samsung.com/ca/products/monitor/lcd_digital/ls19hawkbqxaa.asp?page=Specifications
http://www.samsung.com/Products/Monitor/LCD_Digital/LS19HAWKBQXAA.asp?page=Specifications
tj jedina razlika je što na jednom mestu (prvi link) piše da je ovo prvi samsungov monitor koji podržava HDTV

Ja sam ovako nešto već pokrenuo ali očigledno da masa ovde na BM baš i nije naklonjena wide monitorima, tj malo ljudi ih ima.
Takođe mene interesuje ovaj model, kao i extra povoljna belinea i acer od 300e, pošto je i moj budžet oko 300e, a ortak od kog sam inače uzeo 90% stvari za komp mi je takođe preporučio 940BW.
Monitor (ću i dalje) koristim za gledanje filmova, surf, malo igranja, i povremene radove u word-u, excelu, a s'vremena na vreme ima i neki AutoCad projekat, mada ovo je retko tako da računam da ću uspeti da se izborim sa njim.

Ja zadovoljan sa Acerom (koga imas za 236e), Belineu hvale ali ne znam nikoga ko je ima dok Samsunga nisam ni video iskreno da ti kazem.
Ne znam zasto ljudi beze od wide monitora... Sve novije igre podrzavaju wide rezolucije tako da tu problema nema a ako imas nameru i da odgledas neki film onda ces se oduseviti kad vidis kolika je slika. Jedva da ima crne trake gore i dole :D Jednom probas wide i navuces se ko pas, ide direktno u venu!
Obavezno pre kupovine pogledaj kako izgleda slika u nekoj od radnji

Meni je jedini problem taj što ovde u Sremskoj Mitrovici nema radnji u kojima se prodaju wide monitori, tako da ja moram da verujem ortaku (koji me nikad nije *****ao), a i da nisam zadovoljan onim šta sam dobio uvek mogu da zamenim. Nego jel može mali info o monitoru, kakva je slika, ugao gledanja, šta ima od dodatnih opcija (swirel mi je bitan, pivot), pošto što se cene tiče tu je extra (ostaće mi keša da zamenim memoriju)

Ja bih vam ipak preporucio da idete na 20" wide jer im je native
rezolucija 1680x1050, meni barem vise odgovara 20"-19" mi mnogo mala vertikala .
I ja sam u fazi biranja novog monitora, pa sam malo gledao po forumima i sveo izbor na 2 modela .
Prvi je LG 204wt moze da se nabavi kod nas i kosta 300e . Drugi je Samsung 205bw i uskoro bi trebala cena da mu dodje na oko 320e, trenutno je preko 350e . Idite na hardforum i na widescreengamingforum, tamo dosta ljudi ima ove modele i mozete da procitate njihove utiske, i da vidite kako izgledaju igre na njima . Po utiscima sa ovih foruma LG ima bolju crnu, bolji je za igre i solidan je za tekst, Samsung ima ostrije boje i ergonomija mu je sjajna ( hight adjustable, svivel, tilt ) . Oba imaju HDCP podrsku i koriste novije tn panele .

Poslednja izmena:
ali problem je taj sto za te novce koje si naveo ti monitori tesko da mogu da se kupe.....

samsung 205bw je bio u eurolinku za 340 ali nema ga i ko zna da li ce ga biti...svuda ostalo je oko 370-390 evra...

lg204w nisam nasao nigde, ali to je prilicno niska cena....

_/Neo\_
ja imam samsunga 940bw
sta da ti kazem osim da je odlican izbor
pogotovo kad prelazis sa crt monitora
neznam bas nesto o samim monitorima ali reci cu ti da nakon 10 sati gledanja u njega oci se ne umore
s obzirom da mi je pored njega i crt 17" i nakon 5 min gledanja u crt moram malo se prebaciti na lcd da odmorim oci :D
a sve ostale sitnice zavisi od osobe do osobe kako sta kome pase

Poslednja izmena:
@tomasbg
Koristim taj VS oko 5 meseci, veoma sam zadovoljan. Nisam imao nikakvih problema, zero bad pixel garancija, dobri uglovi gledanja, dovoljno brz za igre, filmove, word :)
Svaka preporuka.

Cini mi se da sam negde citao za taj Viewsonic da je 6bit panel , mada mozda i gresim .

@tomasbg
Koristim taj VS oko 5 meseci, veoma sam zadovoljan. Nisam imao nikakvih problema, zero bad pixel garancija, dobri uglovi gledanja, dovoljno brz za igre, filmove, word :)
Svaka preporuka.

otpala mi je kombinacija za wiewsonic,uzeh 940BF...

Nameravam da do kraja godine uzmem "Belinea 1925 S1W". Je l' neko video uživo taj monitor i ako jeste kako mu se čini? Cena mu je ~18500 din.

Još da dodam da moja grafička MSI GeForce4 MX440 ne podržava rezoluciju 1440x900. Podržava i veće (1600x1024) i manje (1360x768) rezolucije, ali ovu ne, a negde sam pročitao da u tom slučaju ne treba kupovati wide monitor. Je l' to istina?

Nameravam da do kraja godine uzmem "Belinea 1925 S1W". Je l' neko video uživo taj monitor i ako jeste kako mu se čini? Cena mu je ~18500 din.

Malo mi slika deluje mutno, a ikone razvuceno, bar na izlozenom primerku. Ovo za grafiku ne bih znao...

Još da dodam da moja grafička MSI GeForce4 MX440 ne podržava rezoluciju 1440x900. Podržava i veće (1600x1024) i manje (1360x768) rezolucije, ali ovu ne, a negde sam pročitao da u tom slučaju ne treba kupovati wide monitor. Je l' to istina?

Desni klik na desktop->Properties->Setings->Advanced->GeForceMX440->Screen Resolutions & Refresh rates->Add i onda tu namestiš rezoluciju 1440x900.
Mada predpostavljam da kad staviš drajvere od monitora da ćeš onda dobiti i tu rezoluciju . Ja kod mene na 21" bez drajvera nemam pola rezolucija, tj imam samo osnovne 800x600, 1024x768, 1280x960, 1600x1200, a sa drajverima imam i te mećurezolucije, tj wide, kao i 1280x1024 (LCD rezolucija) a tek ond ami postaju moguće i rezolucije od preko 1600x1200, ali naravno njih nikad nisam koristio, mada i 1600x1200 je po meni prevelika rezolucija za 21" tj 20" vidljivo. Ja držim 1280x960 i prezadovoljan sam.

BTW sutra treba da mi stigne LG 204WT pa ću da dam moje utiske o njemu a videću da ga uporedim sa Samsungom 930BF koji ima komšija (znam da nije wide ali je opet LCD)

Ako nece iz drivera, instalirajte PowerStrip da bi ste dodali custom rezolucije .
Ja na LG L204wt koji mi je na DVI-ju nisam mogao da dodam rezolucije iz drivera
vec sam iskoristio PowerStrip . Ortak na istom LG-ju koji je prikljucen na D-sub moze
da dodaje custom rezolucije iz drivera .

Vrh Dno