Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

ljudi pomagajte
skupimo sam nekih 20k
planiram da uzmem 19" wide
i skoro sam se odluchio za samsung 940BW
i onda sam otisao u prodavnicu
i video 931BW koji je po meni mnogo lepshi
a poshto to i nije toliko bitno
zanima me da li vredi davati josh +2k za 931BW i zashto!
hvala :)

@Urade, mozes ga naci i za 14.900 dinara, taj Acer je razbijacki monitor za te pare, odlicne boje, ostrina slike, osvetljenje, jedina mana mu je nisko postolje, ali to je nebitno jer je ekran ono sto treba da te zanima. Radio sam na njemu, znaci imam licno iskustvo.
Neces pogresiti ako ga uzmes!

i meni ako mozes reci gde ima po te parice unapred HVALA

Acer Wide 19'' AL1916WAs, rezolucija: 1440 x 900, odziv: 5ms, kontrast: 700:1, osvetljenje: 300cd/m2, ugao vidljivosti: H - 160°/ V - 160°, interface: analogni

CENA: 15800 din PDV ukljucen !!!

ima li ko iskustva sa ovim monitorom?
Ja ga testirao juce.Super dizajn,boje su lepe ,uglovi vidljivosti na nivou svih TN panela mada na kutiji pise H 150/ V 130 stepeni sto je realnije .Konstrast je vise nego jak jer sam ga smanjio na 50 a boje su lepe kada udjes u user i posebno kalibriras R/G/B (namestio sam oprilike 50/55/60 -ne secam se...)Pored njega je bio LG 1919s i ovaj mi se mnogo vise svideo sto zbog boja i dizajna a sto zbog samog wide-a:)
Simpaticna je fora kada ga upalis onda se pojavi Acer logo na ekranu....
Sve u svemu ,po meni je ovo bolja kupovina od slicnih Samsunga i Lg-ja:)

...ali do 215 eura

Ja sam do juce bio od onih pobornika starih dobrih CRTa koji ne pristaju na kompromise LCD tehnologije.
Imam dva dobra CRTa (jedan 21", a drugi 19") i konacno sam se i ja odlucio na taj (za mene) veliki korak da predjem na TFT :crash: . Naime, glavobolje su pocele toliko da me muce da moram. Koristio bih ga za: multimediu, surf, mnooogo filmova, i ponekad (veoma retko) poneka igra. Svasta sam procitao, ali jos ne mogu da donesem pravu odluku...:d ... Imam Radeon 9600XT...
Svaki predlog, savet su dobrodosli.
Dakle, koji je najbolji 19" TFT (Wide) koji mogu da kupim do 210 - 215 eura. (posto cu najverovatnije pazariti u eurolinku mozda ce vam biti lakse da mi preporucite neki od ovih: http://www.eurolink.co.yu/code/navigate.php?trazi=trazi&Id=12&text=Naziv+proizvoda&proizvodjac_id=0&kategorija_id=60&cenovni_opseg=0&Input.x=9&Input.y=11
Veliko hvala

Poslednja izmena:
kupio sam pre nedelju dana Samsung 931bw i jako sam zadovoljan!
To je moj prvi tft tako da mozda nisam kompetentan ali sam pre ovoga imao jako kvalitetan crt (NEC 19" trinitron) i ovo je dosta bolje!

Pre mesec dana uzeo gorepomenuti acer AL1916w. Prezadovoljan. Preporod posle CRT 17".
Malo muke sa podesavanjem osvezavanja, pre svega zbog matore grafe. Ali posle cackanja, 'probavanja drajvera, naterah ga da radi na 75h 1440*900

Izvini ako idem u offtopic, ali moj ti je savet da ipak ne uzmeš 19" wide osim ako nisi pasionirani ljubitelj gledanja filmova na kompu.
Evo moj cimer ima 20" wide i ekran nije nimalo viši od 17" standard ekrana, sav dobitak u površini ekrana je u širini. 19" će ti delovati veoma mali, dok je regularni 19" monitor stvarno razlika u odnosu na 17".

Izvini ako idem u offtopic, ali moj ti je savet da ipak ne uzmeš 19" wide osim ako nisi pasionirani ljubitelj gledanja filmova na kompu.
Evo moj cimer ima 20" wide i ekran nije nimalo viši od 17" standard ekrana, sav dobitak u površini ekrana je u širini. 19" će ti delovati veoma mali, dok je regularni 19" monitor stvarno razlika u odnosu na 17".

Slazem se 100% bar 21"/22"

Мерили су људи овде и висина није мања од Crt седамнаестица. А ја и имам Crt 17".

Ко има да ми да 100 и више евра па да пазарим неки од 21"/22"? :p

Мерили су људи овде и висина није мања од Crt седамнаестица. А ја и имам Crt 17".

:p Pa i nije manja visina od CRT 17" zbog toga što ni jedan CRT monitor nema vidljivu dijagonalu koliko je deklarisano u specifikacijama. Dakle 17" CRT monitor najčešće u stvarnosti ima dijagonalu od nekih 16 inča, ostatak prekriva plastika.

Ali zato je kod LCD monitora 17 inča zaista 17 inča. I kao što ti slika kaže, 19" wide ti je niži od 17" standard, pa će da ti izgleda mali ko dupe. :S: Topao predlog za klasičnu devetnaesticu, nije wide za tako male dijagonale.

Мало скрећемо са теме, али ништа не губим што прелазим са 17" crt на 19" wide. Чак је wide мало виши.

Видео сам уживо LG L194WT-SF и уопште ми не изгледа лоше из мог угла, угла корисника crt 17-ице.

Дакле, које моделе треба избегавати?

Iz tvog ugla bice OK
Iz ugla 19" korisnika nece biti Ok

Pozz svima! Treba mi pomoc! Treba da uzmem Samsung 940NW monitor! Pa sta bi mi mogli reci za njega! Da li ga preporucujete! Znam da ima samo analogni izlaz, da nema DVI izlaza - pa da li je to veliki nedostatak, da li je stvarno slika toliko losija u odnosu na DVI? Gledao sam preglede za 940BW i ljudi ga hvala, a ova dva su vrlo slicna monitora, razika samo u nedostatku DVI-a i smanjenoj ergonomiji! A ja ne mogu uzeti 940BW jer mi je graficka GeForce 440 MX!:wall:

Hvala unapred!

mene isto zanima kupovina 19" da ima DVI i da cena ne prelazi 200e
da odziv nije veci od 5ms..
dajte neku preporuku..

Brate ja sam uzeo Samsung 940BW bas danas i mogu ti reci da sam odusevljen, ima sve to sto ti trazis i munja je. Bas sam danas probao sve zivo na njemu, igre, filmove, obrada videa, slika, surf po net-u, jednostavno nemam zamerke!!!;) ;) ;)

Neces se pokajati 100%, monitor je odvala, samo ne znam da li tebi stoma sto je wide! Sve u svemu ja sam ga prikopcao na analogni ulaz i slika je perfektna, nikakve razlike nema, a plus grafa mi je GeForce 4 MX 440... pozzz

Prelazim sa 21" CRT monitora na jedan od ova dva. Iskreno vise mi se po izgledu svidja Asus, ali sam cuo da ima neki problem sa bojama. Zanima me koji od ova dva monitora da uzmem? Molim Vas za pomoc kupovina treba da se obavi za koji dan...

Da li je uopste pametno da uzimam wide monitor? Koristim uglavnom komp za dizajn (graficki i web), igranje par igrica (Guild Wars, VT3 i sl.), gledanje filmova, slusanje muzike i dr.

Ako neko moze ukratko da mi obajsni u cemu je razlika izmedju digitalnog i analognog izlaza. (imam graficku 6200GE - http://www.asus.com.tw/products.aspx...&mode lmenu=1 )

P.S. Naravno ako imate neku preporuku i gde bi kupio...

Kupio sam 920NW - prezadovoljan sam. Extra je slika, super osvetljenje i vidljivost i svakog ugla. U Guild Wars-u se odmah po instalaciji drajvera za monitor pojavila wide rezolucija 1440x900 i nema razlike u igri. Samsung ima vise dobrih stvarcica - Magic Bright (nekoliko gotovih kombinacija osvetljenja i kontrasta + vasa kombinacija) i naravno Auto Adjust koji automatski podesava sirinu i visinu pri promeni rezolucije - prava stvar! Prezadovoljan sam prostorom koji sam dobio u Corel-u i Photoshop-u. Da ne pricam o wide filmovima :) . Preporuka!

P.S. Ako nekog zanima nesto o ovom modelu monitora slobodno neka me pita.

Poslednja izmena:
Ljudi juche gledam u katalogu iz Metro-a:

Asus19'' VW191S
-1440 x 900
-Velichina tachke 0.285 mm
-Osvetljenje 330 cd/m2
-Kontrast 700:1
-Odziv 5 ms
-Ugao gledanja 160
-Garancija 36 meseci
CENA sa PDV-om 12517 din

Kakav je ? :)