Šta je novo?

Koji Wide 19" TFT?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Pošto planiram da pređem na TFT sa mog starog dobrog CRT-a 21" interesuje me prvo jedna stvar.
Koliko para mogu da dobijem za Fujitsu Siemens 21T3
E sad pošto ovaj monitor prvenstveno koristim umesto TV-a, tj za gledanje filmova, satelitske, a naravno tu su malo i igre i naravno surf. Pošto sam čitao review ovde na benhcu o Fujitsu-Siemens W19-1 i jako mi se svideo, tj ceo wide koncept, a pošto je dotični autor review-a rekao

odlučio sam da uzmem wide TFT sa cenom oko 300e.
U uži izbor su (koliko sam uspeo da pogledam na ITSvet-u) ušli sledeći wide modeli:
Acer AL1916Ws
Acer AL1916WAs
Fujitsu-Siemens W19-1
Pošto su ova 3 modela jedini koje sam uspeo da nađem da su wide, ubacio sam još par "klasičnih" TFT monitora
BenQ FP93G, BenQ FP93V (po meni jedan on lepših na tržištu)
LG L1950B
Philips 190C6F, Philips 190S6F
Kao i par Samsunga 940N, 940B, 940BF
Šta je od svega ovoga vaša preporuka, a i ako tog vašeg nema ovde slobodno recite.
Monitor bi naravno nastavio da koristim za gore navedene stvari: filmovi (cirka 3m od kreveta do monitora), igre, word, excel, surf...
Samo bi voleo da ima DVI (valjda je bolja slika, nisam imao iskustva), a što se odziva tiče, čekam da komšiji stigne njegov samsung, pa da i ja vidim tih 8ms, tj dali mi je to dovoljno (a predpostavljam da jeste).

"Srezani" su odozgo, tj. visina im je manja, a sirina veca.

Poslednja izmena:
jedno pitanje za ove wide. da li su oni srezani odozgo, tj, da li su kraci nek obicne 19ke, ili imaju istu visinu, samo im sirina veca?

malo geometrije ....;)
kako mislis da Wide i obicni imaju istu dijagonalu (19') ukoliko bi im visina bila ista ???? :zgran:

jedno pitanje za ove wide. da li su oni srezani odozgo, tj, da li su kraci nek obicne 19ke, ili imaju istu visinu, samo im sirina veca?

19" Wide je...cini mi se za 0.5 do 1cm cak niza od klasicne 17"

ali je u svakom slucaju kewa! Veca iskoriscenost radne povrsine, prirodnije je, lepse. Ljudi su skepticni jer nisu spremni da se prilagodjavaju, ali....

P.S. 940BW sam uzeo poodavno...i prezadovoljan sam.

Evo slike gdje se uporedjuju velicine TFT monitora, neko je vec bio negdje okacio, ali nije lose ponoviti:

Prilozi

• uporedjivanje velicine monitora.gif
    uporedjivanje velicine monitora.gif
    18.5 KB · Pregleda: 405
Posto ja svoj racunar primarno koristim za grafiku ( raster i vektor ), primarno mi je da nadjem kvalitetan, pre svega, 19" wide TFT. Koliko sam citao postoje 2 vrste matrice od koje se prave ( ili sam ja totalni ***** ), ActiveMatrix i TF ( ako sam se izblamirao oprostite ).

Uglavnom znam sta bih zeleo:
- TCO '03
- 19"wide
- Garancija na 0 mrtvih piksela
- Precizne i jasne boje ( ostrina slike )

Ja sam nasao da jedino ViewSonic ispunjava moje prohteve, model VG1930wm.

Ovo sam iznad napisao radi dva pitanja:
- Da li postoji bolje resenje od ViewSonica-a?
- Gde moze i po kojim cenama da se uzme ViewSonic kod nas? ( u Cacku, nema u prodaji )

Moja preporuka 940BW, prezadovoljan sam.

I ja sam se zagrejao za Samsung 940BW..

E sad chitam neke silne komentare i mishljenja kako samsung generalno nikako ne valja a opet ga 70% ljudi uzima...

Da li je samsung zaista toliko losh i zashto ili su to samo da kazhem "subjektivna" mishljenja i valja li uzimati ovaj model shto sam gore naveo?

losh malo morgen.
Uzimaj Samsung i ne razmisljaj.

Samsung je los i preskup, za to je dovoljno da covek ima dobar vid ili ako nema dobar vid onda dobre naocari. Mozda su TFT monitori Samsung marke trajni ali to je jedino sto im valja ako su stvarno trajni, CRT su im bili krshevi i po pitanju trajnosti. A to sto mnogo ljudi kupuje Samsung nije nikakva pozitivna preporuka, zna se da vecina i nema pojma o monitorima ili bilo cemu slicnom.

@sirNemanjapro: Nemam nekog iskustva sa Viewsonic-om ali je sigurno bolji od Samsunga.

@Night Crawler: Poslednji Samsung koji sam imao prilike da pogledam i na kratko protestiram je bio 740BF, sto je verovatno isto kao i taj 940BF samo manje, ono je kaastrofa koliko mu probija pozadisnko ocvetljenje, jeste onaj fensi meni na monitoru milion opcija, ali ni boje niti sta drugo nije spektakularno.

Poslednja izmena:
Samo da dodam ja jos uvek imam jedan takav 'krs' od samsunga CRT proizveden 2000 god , oznaka 750p , i dan danas radi i ima ok sliku za jedan crt (star 7 godina)
Tako da ne stoji ni ini da je trs i na da nije trajan .
Svaki proizvodjac ( pa i Viewsonic) ima modele u nizoj klasi (VA i Optiquest) po kojima se ne meri celokupan kvalitet njihovih proizvoda .
Druga je stvar da je kod nas kupovna moc takva da je vecina prodatih monitora ( bilo crt od ranije pa i tft ) iz te nize klase ,ali to ne znaci da se iz tih modela moze izvuci utisak da je ova ili ona firma generalno krs .

Stvar je u tome sto Samsung ne opravdava cenu, ne znam kakvi su im monitori iz segmenta 500 eura pa na vise, ali s obzirom i da sa ovog foruma mozda 2-3 osobe mogu sebi da priuste tako nesto onda je besmisleno razgovarati o tome.
Ono sto je definitivno kod modela nize klase i onih koji su pristupacni, a prakticno je pravilo kod Samsunga TFT pozadinsko osvetljenje probija kao ludo.
Za iste ili manje pare uvek ima bolji monitor nekog drugog proizvodjaca, znaci uvek ima bolje resenje od bilo kog Samsunga, sad' sto ljudi znaju ili ne znaju da kupe to je drugo.

A, sto se CRT-a tice Samsung je bio glavni posetilac servisa, pogotovu serije 75x(753,755).
Ja sam imao Samsung onaj neki 14" sa N oznakom i odozgo na monitoru je bio crni kvadrat, nesto je gorelo plastiku iz samog monitora, prakticno se topio, eto ima i ovakvih primera.
Moj prijatelj ima Samsung 765 mb, koji je na prvi pogled odlican, traje godinama i sve to, ali boje nikakve, nego da ne razvlacimo o CRT-u sada.

Znaci ako se pogodi da traje njemu u startu nesto drugo ne valja i tako, zavisi i od cene i od modela, ali retko kad moze Samsung da ponudi nesto dobro, a da to stvarno vredi para koje kosta.

Poslednja izmena:
ja bih ti preporucio VG1930wm (Viewsonic) , ali naravno moras i sam da ga vidis , pa da odlucis

Poslednja izmena od urednika:
Molim za savet oko 19'' monitora. Imam dva Samsunga SyncMaster 957MB, i menjao bih za neke TFT. Koristim ih za crtanje u Auto i Archi Cadd-u. Koje su preporuke, i da li uopste to da radim ?

Evo da preporucim Acer AL1916W, 19" wide, 5ms, 700:1 contrast, cena oko 15000 dinara, garancija 3 godine, od ovoga za te pare nema bolje.

e sad, malo je off topic - pošto su tema devetnaestice, ali na pcberzi ima link do neke prodavnice koja nudi BenQ FP222Wa za 23.535 din, što je skoro pa cena skuplih 19" a ovo je 22" sa 5ms odzivom, jel zna neko nešto o njemu, jel ima nekih većih mana, osim što nema dvi?

Imaš u temi o 22" monitorima. Ja sam se bio zagrejao za tog BenQ-a, pa se ispostavilo da je to što nema DVI najmanji problem. Ljudi se žale da su mu boje "isprane", loš ugao vidljivosti, dosta ima neispravnih i problematičnih primeraka, a što je najbitnije gotovo svi koji su ga kupili debelo su se pokajali i zamenili ga. (to su iskustva ljudi od preko koji, jel, imaju tu sjajnu mogućnost o kojoj u ovoj zemlji možemo samo da sanjamo, a to je da vrate proizvod ako im se ne sviđa u nekom razumnom roku)

Pozdrav

Acer Wide 19'' AL1916WAs, rezolucija: 1440 x 900, odziv: 5ms, kontrast: 700:1, osvetljenje: 300cd/m2, ugao vidljivosti: H - 160°/ V - 160°, interface: analogni

CENA: 15800 din PDV ukljucen !!!

ima li ko iskustva sa ovim monitorom?

@Urade, mozes ga naci i za 14.900 dinara, taj Acer je razbijacki monitor za te pare, odlicne boje, ostrina slike, osvetljenje, jedina mana mu je nisko postolje, ali to je nebitno jer je ekran ono sto treba da te zanima. Radio sam na njemu, znaci imam licno iskustvo.
Neces pogresiti ako ga uzmes!

Poslednja izmena:
Vrh Dno