Šta je novo?

Koji VPN kupiti?

Za VPN na ruteru moraš imati podršku u samom ruteru.
A aplikacije VPN u webOS lg ne postoje u vezi klasičnih VPN nord, zen, ultimate, vanish itd, neka me neko demantuje ako nisam u pravu.

U LG store-u postoje cini mi se dve VPN applikacije, ali ne pokrivaju Srbiju.
Ja sam eksperimentisao sa ControlD, i dobro je radilo. Daju 30 dana besplatno, samo sa email adresom.
Kad na svom controld nalogu podesis sta zelis, sve sto treba je da podesavanja mreze (interneta) tvog televizora promenis tako da ukucas DNS servere koji su navedeni na tvom controlD nalogu.
Treba samo da dodas podesavanje za Iris, a Eon podesavanje da drzis kao bypass, i to je to.
To je jedini nacin da podesis svoj televizor, jer SBB ruter ne podrzava wireguard ili openvpn.
Alternativno, izmedju SBB rutera i TV-a mozes da ubacis neki ruter (Asus, NetGear) koji podrzava VPN, ali cela stvar postaje komplikovaija jer trazi dodatno podesavanje da se razdvoji EON strim od Iris strima, svakako nema potrebe da Eon strim ide preko VPN-a posto si vec na SBB mrezi.
Na vecini rutera to cak i nije moguce direktno.

Korisitm Smart DNS koji je slicno ko ControlID, al kolko sam razumeo za Iris Smart ne radi ta fora preko DNS-a.
To bi bilo najbolje i najelegantnije ako moze, ispravi me ako gresim.
Ukoliko to ne moze onda bi ubacio neki ruter izmedju SBB rutera i TV i na njemu podesio VPN.

Razlika izmedju SmartDNS-a i controlD je u tome sto controlD podrzava Srbiju kao lokaciju, smartDNS ne.
Oni rade na istom principu, s tim sto controlD ima veci stepen podesavanja, tako da controld sa odgovarajucim podesavanjem samo za Iris ce raditi kada sve podesis i u televizor uneses odgovarajuci DNS server.
Alternativno DNS server mozes uneti i u SBB ruter i onda celu kucnu mrezu drzati pod controlD kontrolom.
Bas nista ne rizikujes da se registrujes na controlD i probas, pre nego se odlucis za resenje sa ruterom.

Neće raditi, jer Iris ne blokira na nivou dnsa, kao i Eon
Tu samo vpn pomaže

PItanje za korisnike Nord VPN: iz kog se puta zakacite na server u SRB ili koliko vam treba vremena u proseku? Evo sad pokusavam nekih 15ak min i mrka kapa...

iz prvog, ni 4sec (rs73 npr)
Linux manager ne aplikacija do duse.

Neće raditi, jer Iris ne blokira na nivou dnsa, kao i Eon
Tu samo vpn pomaže
Probaj u praksi pa onda tvrdi nešto. A da ne pričamo o tome da ControlD i slični rutiraju taj targetovan saobraćaj kroz VPN tunel.

Problem sa Iris Go nije da ne može da se namesti da radi sa ControlD iz tehničkih razloga već problem #1 je da je taj srpski server preopterećen pa video secka a za bosanski su geoblokirani razni kanali.

I problem #2 je taj što ne može kao za neke druge streaming servise da se samo jedan-dva domena redirect-uju i kad tu potvrdu prođeš onda može IP iz Mozambika da gleda, glavni problem je da tih nekoliko različitih domena koje koristi Iris app svi zahtevi moraju da stignu sa iste IP adrese da bi Iris stream funkcionisao (= i URL manifesta je ne samo geoblocked nego i asociran za jednu konkretnu IP adresu, nije validan za druge).
Dele praktično radi kao da si konektovan na VPN tj tačnije sav saobraćaj Iris app mora "kroz tunel". A sa ControlD SmartDNS tako nešto može da se postigne. Pod uslovom da se ne raspada VPN kroz koji sve to ide u pozadini.

PItanje za korisnike Nord VPN: iz kog se puta zakacite na server u SRB ili koliko vam treba vremena u proseku? Evo sad pokusavam nekih 15ak min i mrka kapa...
U Srbiji veoma brzo, telefon par sekundi, sa laptopom i Sony google TV malo sporije, svakako manje od pola minuta. Ali u Francuskoj sam imao problem da se sa laptopom, mucio se, stucao, kako VPN konekcija tako i strim.

Probaj u praksi pa onda tvrdi nešto. A da ne pričamo o tome da ControlD i slični rutiraju taj targetovan saobraćaj kroz VPN tunel.

Problem sa Iris Go nije da ne može da se namesti da radi sa ControlD iz tehničkih razloga već problem #1 je da je taj srpski server preopterećen pa video secka a za bosanski su geoblokirani razni kanali.

I problem #2 je taj što ne može kao za neke druge streaming servise da se samo jedan-dva domena redirect-uju i kad tu potvrdu prođeš onda može IP iz Mozambika da gleda, glavni problem je da tih nekoliko različitih domena koje koristi Iris app svi zahtevi moraju da stignu sa iste IP adrese da bi Iris stream funkcionisao (= i URL manifesta je ne samo geoblocked nego i asociran za jednu konkretnu IP adresu, nije validan za druge).
Dele praktično radi kao da si konektovan na VPN tj tačnije sav saobraćaj Iris app mora "kroz tunel". A sa ControlD SmartDNS tako nešto može da se postigne. Pod uslovom da se ne raspada VPN kroz koji sve to ide u pozadini.
Dakle Iris Smart radi na SBB-ovom interneru sa ControlID?

Ne po default-u. Nego kad sam dodaš instrukcije. = nema predefinisan preset za "service" ili kako beše terminologiji koju ControlD koristi za te streaming plaforme koje zvanično podržava i budi on/off dugme za njih. Što ima za neke druge domaće streaming platforme (RTS Planeta? Arena Cloud? ne sećam se više).

I "radi"... ali negledljivo 🤣 makar je tako funkcionisalo u vreme tog fudbalskog prvenstva kad je krenula pomama za ControlD ovde na Benchmark-u. Radi = kreće steam. Ali je negledljivo zbog zagušenje "Serbia" servera na ControlD.

A ControlD / DNS ne može baš tako lako da se pali /gasi (zato što se DNS upiti keširaju) i da počne odmah primene kao što je slučaj sa VPN aplikacijom koju pališ / gasiš u sekundi... pa da kao tamo odrediš unblock login-a/te-autorizaciju Iris naloga a posle kao ugasiš da direktno sa svojim SBB netom cepaš stream jer eto prinuđen si zato što se VPN server raspada.

Tako da za trajnije rešenje juri ti ipak uređaj na koji možeš da staviš VPN server i njega kači na ruter SBB-a. Za to može i da posluži neki matori Android box ako na njega možeš da zvekne neki Linux OS... ne mora pod obavezno da se kupuje neki fenseraj od rutera.

Poslednja izmena:
Meni je iste probleme pravio, ili se ne zakači ili do pola sata bukvalno. i na windowsu 10 i na mi boxu. Odustao od njega.

Pozdrav svima. Predlog za VPN za prijatelja u Nemackoj, pre svega za stream servise (Kodi, IPTVpro, Gledalica i sl.) Ja ga ovde ne koristim ali sam njemu preporucio ali vidim da cene variraju od par eu pa do 10-15. Ima li bitne razlike za ovo sto njemu treba ili da uzme neki jeftiniji?

Cao svima. U vezi vpn-a, zivim u Francuskoj i hteo bih da se povezem na eon i na mts aplikaciju samo radi pracenja sportskih desavanja sport kluba i arene, i sad me zanima koji vpn je za to ok i da nije komplikovano podesiti. Potpuni sam laik, pa moze i malo objasnjenje. Procitao sam da se ne preporucuje besplatni vpn. Ja sam skinuo samo da probam 2,3 aplikacije, ali nisam uspeo nista sa njima. Hvala na odgovoru

expressVPN
Windscribe - mozes da uzmes mesecni paket Srbija + Unlimited za $2/mesecno
ControlD

Za ove navedene znam da rade sigurno.
Problem sa VPN-ovima je sto njihove IP adrese jako lako mogu da se nadju i blokiraju od strane striming kompanija.
Ja zato ne uzimam 2 i 5-godisnje pretplate jer ako blokiraju IP adresu, kao sto su na primer uradili za pureVPN, koji cas radi, cas ne radi, dzabe si platio.
Trenutno je Windscribe za Srbiju najpovoljnije resenje, a koliko ce trajati..... videcemo.
Nesto je bolje ako uzmes SBB van mreze opciju, onda verovatno nisu toliko striktni u blokiranju.
I da se razumemo, ovo sa VPN-ovima je problem za skoro sve zemlje i striming kompanije, borba je neprestana, i treba se jednostavno pomiriti sa tim, i gledati da prodjes sto jeftinije u celoj prici, ili da se vezes za VPN provajdera koji je fleksibilan i reaguje na blokiranje.

Najjeftiniji su premium acc. Samo treba gubiti vreme i skenirati, ostalo je džabe.

Problem sa VPN-ovima je sto njihove IP adrese jako lako mogu da se nadju i blokiraju od strane striming kompanija.

Da je to tako niko se ne bi pretplatio na VPN servise.
Moja iskustva su da VPN dobro radi sa striming servisima.

Rat izmedje Streaming servisa i VPN providera traje giodinama i trajace i dalje.
Jedni se dovijaju kako da zaobidju geoblocking a drugi da blokiraju adrese.
Lepo u celoj prici je sto cim se jedna adresa blokira i VPN provider to sazna dize drugu i tako u krug. (dobar privider)
Tako da duzina ugovora koja se sklapa (placa) realno ima samo benefit jer je jeftinije.

Zavisi iz kog ugla posmatrate.
Ako kupujete VPN iz Srbija da bi gledali neki popularni striming servis, onda OK, tu se slazemo.
VPN provajderi za USA, UK, imaju gomile IP adresa koje mogu da cirkulisu, i potraznja za njima je ogromna.
Medjutim, ako pomsatrate iz ugla nekoga kome treba VPN za srbiju, situacija je obrnuta. Retko koji VPN provajder ima svoj server, uglavnom iznajmljuju servere.
Retko ko ima vise od jednog servera, a koliko sam procitao, oni koji imaju vise, morate da gadjate jedan ili dva servera koja rade.
Takodje, Srbija je mali deo njihovog biznisa, i sigurno nisu motivisani da promptno menjaju IP adrese kao za US ili UK gde imaju mnogo vise korisnika.
Uostalom, pogledajte istoriju ove teme, imate gomilu korisnika koji tvrde da EON ne radi sa nekim vpn provajderima, a i ja sam izneo moje iskustvo.
Posto je ovo tema o VPN-u za servise u Srbiji, problem visegodisnje pretplate ostaje, pogotovo je pitanje koji ce od tih VPN provajder biti tu za 5 godina.

Pa meni treba u Nemackoj za striming servise tipa IPTVpro i addonove za Kodi, znaci ne za EON i slicne geo-uslovljene. U principu moze bilo koji?

OK, sad razumem.
Pitanje je zasto ti uopste treba VPN za te servise?
Da, mozes onda bilo koji, najbolje onaj kojem verujes da ne drzi logove.
Ja licno ne verujem ni jednom VPN servisu u tom smislu, ali OK, ako neko hoce da istrazuje potencijalno nelegalno strimovanje, onda mu VPN otezava to, ali nije ni nemoguce.
I jedino vodi racuna, da ako ne zelis da koristis te servise bez VPN-a, da obezbedis zastitu da se ti servisi ne otvaraju ako VPN nije povezan, znaci treba ti neki kill switch, inace moze da ti se desi sa se VPN diskonektuje, a da ti ne primecujuci to koristis servise koje inace nebi bez VPN-a.

Koristi VPN zato što je u nemačkoj, švedskoj i drugim nekim zemljama zabranjeno koristiti strim, torrent i slične servise na IP provajdera i kazne su veoma visoke.

Uzmi Real debrid

Pozdrav svima! Da li još neko ima problem proteklih dana sa NordVPN i Iris GO? Ne mogu da gledam Arene zbog greške za potvrdu geografijske lokacije

Evo veceras i kod mene Nord ne moze da konektuje na kanal koji radi na EON-u. kao da su svi kanali koji mogu da prodju blokirani.

Eon najnovija verzija i ipvanish uz cbr wifi 7Mbits/s na MTS mreži.

Prilozi

• Screenshot_20230127-182119.png
    Screenshot_20230127-182119.png
    346.7 KB · Pregleda: 39
  • Screenshot_20230127-182132.png
    Screenshot_20230127-182132.png
    254.4 KB · Pregleda: 37
  • IMG_20230127_183803.jpg
    IMG_20230127_183803.jpg
    170.4 KB · Pregleda: 38
  • IMG_20230127_183918.jpg
    IMG_20230127_183918.jpg