Šta je novo?

Koji VPN kupiti?

Koristio ja ranije i ok sličan surfsharku.

Ne znam da li je prava tema...
Kada preko Cyberghosta postavim streaming server na UK da gledam Prime Video na PC-u, sve bude ok, ali kada isti server izaberem na android TV (Android 9), Amazon provali da je VPN u pitanju. Kako i zasto?

Ja sam na kraju balade uzeo Surfsark. Shvatio sam da mogu da iskoristim to sto trenutno radim master na faksu u engleskoj, registrovao se kao student i na akciju sam dobio jos neki popust... na kraju oko 40 eur za 26 meseci ok je. I fino radi.

Ako neko ima višak slot za Surfshark da ustupi uz nadoknadu.Treba mi za android televizor.

Potrebna dva VPN slota ( za dva TV, EON).
Ako neko ima slobodne slotove (family plan), neka mi šibne PM da se dogovorimo oko plaćanja.

Poslednja izmena:
Potreban slot za vpn, ako neko ima nek se javi u pm

Uskoro mi ističe Nord preko Alija pa bi i meni trebao samo jedan slot, ako neko ima mesta tu sam 😀

Gledao sam razne opcije za VPN , nije mi baš sve najjasnije. Imam 3 EON box-a, do pre 2 meseca mi je sve korektno radilo na Supernova optici, od pre 2 meseca Sport Klubovi su zaključani. Te box-ove imam dugo, i pre 2-3 godien dok sam još bio na Telekom ADSL-u koristio sam X VPN na box-u da gledam Sport Klubove jer na Telekom mreži ni tada nisu radili. Kada je stigla Supernova optika, radilo je nekih godinu i to bez ikakvih problema, i kao što sam rekao pre nekih 2 meseca je prestalo (Geo Blok). Međutim sada kada instaliram bilo koji VPN na box i kada pokušam da se povežem LAN mi pukne, kao da sam isključio LAN kabl iz uređaja, i neće da proradi sve dok se ne restartuje box. Zna li neko varijatu da to radi na EON-u , ili postoji li varijanta da neki od VPN servisa podesim na ruteru pa da cela mreža ide preko toga?
Generalno pitanje je kako gledati SK, N1 i Nova S na Supernova optici ali sa Eon box-a.
Sve ideje dobrodošle.

Verovatno pises za Kaon box , treba ti Vpn apk koja podrzava split tunneling da bi mogao da funkcionise kaon eon box sa lan internetom i normalno ako si vec probao neku vpn apk koja to ima treba da je ukljucis i stikliras na Eon apk

Po defaultu kada se loguješ na VPN može i u startup u opcijama sam VPN da se pokreće. A po defaultu sa VPN apk sve ide preko VPN tj proxy. U tunelungu u tom slučaju treba isključiti sve sem eon ili šta koristite i radiće. Zavisi kako koji VPN neki ima u startu sve čekirane aktivne, a neki ima sve dečekirane aktivne. Uglavnom po defaultu tunelungu treba da je po defaultu uključen na sve apk, znači ništa ne ide preko provajder mreže.

Dva su mi Kaob boxovi, jedan je onaj OTT sdott0202 . Na obe vrste uređaja , kada se povežem na VPN automatski gasi LAN , ne Kaon media nemam više nikakav net, a na SDOOTT se prebaci na Wifi i radi preko njega. Kaon uređaji su se pkazali kao pouzdaniji i brzi iako su stariji, manje aplikacija mi puca na njima, sve radi malo brze.
Meni je osnovna ideja da nekako namestim VPN na ruteru (ONT mi je ZTE F680 , na njemu nisam našao opciju da ide preko VPN-a) , da taj ruter bude ispred svega , i da sav saobraćaj na LAN mreži ide preko VPN-a , onda bi u teoriji trebali da rade svi box-ovi .
Ono što ne znam (a mnogo ne znam) je sledće :
1. Koji uopšte ruteri podržavanju ovu opciju a da su najjeftiniji na svetu? (meni sada sav saobračaj ide preko Netis WF2780-AC1200 , u njegovim opcijama sam pronašao sekciju da se mogući VPN ali nema nikakvih opcija za podešavanje, tipa da mu se kaže koji server da koristi itd...)
2. Koji od VPN provajdera (i da li ih ima uopšte za fizilka lica) podržava opciju da se njihova usluga koristi na ovaj način sa rutera?
3. Ako i rešim sve pod 1 i 2 , kako u tom slučaju biram zemlju, odnosno server koji će se koristiti.... ?

edit: Zanimljiv podatak, na poslu takođe imamo Supernova optiku, signal mi dolazi sa istog ATC-a kao i kod kuće, ali u firmi i dalje možemo da gledamo i SK i N1 bez problema kao i ranije i ne prijavljuje Geo Blok.

Ruteri koji podržavaju VPN koliko se sećam u sebi imaju za unos adrese user i password vpn-a, isto kao što u većini ima i za DNS host praćenje, adresa user i password. U zavisnosti od servera pojedini vpn tipa zenmate vide na samom loginu web da li je TV android ili fon tablet pa ako je TV varijanta u VPN izbaci kod kao za eon i poveže se preko koda na login i uspostavio vezu na android TV bez user i password. Za Smart TV primer moguće je kucati dobijeni takav ip iliti drugi provajdera tuđi ip u DNS TV i tako zaobići blok. Raznih varijanti ima.

Ruteri koji podržavaju VPN koliko se sećam u sebi imaju za unos adrese user i password vpn-a, isto kao što u većini ima i za DNS host praćenje, adresa user i password. U zavisnosti od servera pojedini vpn tipa zenmate vide na samom loginu web da li je TV android ili fon tablet pa ako je TV varijanta u VPN izbaci kod kao za eon i poveže se preko koda na login i uspostavio vezu na android TV bez user i password. Za Smart TV primer moguće je kucati dobijeni takav ip iliti drugi provajdera tuđi ip u DNS TV i tako zaobići blok. Raznih varijanti ima.
Znaš li neku jeftinu varijantu takvog rutera da mi preporučiš?

Zavisi sta je tebi skupo, evo ti preporuke za budzet varijantu oko 90-100eu.

Ovaj Asus ruter ima mogucnost instalacije FW koji ima Wireguard u sebi, da ne ulazim u objasnjavanje treba mu mnogo manje procesorske snage nego za OpenVPN.
Uz recimo Surfshark VPN (24m/60eu) bi ti to bilo naj jeftinije resenje za to sto hoces.

Ili ako moze da se namesti/promeni DNS na tvom ruteru onda da uzmes neku od ovde diskutovanih DNS provajdera.(Smartdns i slicno) cena ista ko Surfshark.
1673271249083.png
Ovo je za ZTE F620 mozda ima i tvoj ovako.

Poslednja izmena:
Best buy ASUS koji ima Wireguard server je ASUS TUF AX3000 V2. Cena mu je 100 evra kod ljudi iz Subotice, ja sam ga na Ananasu uzeo za 12600 sa vaucerom.

Ima brzi WIFI od ovog, 2,5Gbs WAN port pa ko ima optiku mocice u buducnosti da iskoristi pun potencijal WIFI6 samo da jos provajderi daju uredjaje koji izbacuju na lanu vise od 1 Gbs.

Ima VPN fusion sto je mnogo korisna opcija jer mozes da izaberes koji uredjai u lokalnooj mrezi da idu preko VPN a koji preko ,,normalnog'' interneta.

Idealna varijanta jedan ovaj ruter na SBB internetu i drugi na MTS optici kod drugara ili rodjaka(ili obratno) i mogu da se gledaju svi sportski kanali bez placanja dodatnih pretplata i ne mora da se kupuje VPN.

Najbolje je android TV ili android box uz premium besplatni acc kojih ima, nije da nema. I ono što napisah ispred u mojim postovima, koji VPN vrede, a to su VPN sa neograničenim brojem konekcija, uređaja.

Koristio surfshark zbog hbo, medjutim vrlo brzo je postao neupotrebljiv

Sve jasno. Neograničeno konekcija na VPN.

Zavisi sta je tebi skupo, evo ti preporuke za budzet varijantu oko 90-100eu.

Ovaj Asus ruter ima mogucnost instalacije FW koji ima Wireguard u sebi, da ne ulazim u objasnjavanje treba mu mnogo manje procesorske snage nego za OpenVPN.
Uz recimo Surfshark VPN (24m/60eu) bi ti to bilo naj jeftinije resenje za to sto hoces.

Ili ako moze da se namesti/promeni DNS na tvom ruteru onda da uzmes neku od ovde diskutovanih DNS provajdera.(Smartdns i slicno) cena ista ko Surfshark.
Pogledajte prilog 370771
Ovo je za ZTE F620 mozda ima i tvoj ovako.

Imam ove opcije na F680 , i vidiš to mi se do sada najviše sviđa. Misliš da mogu promenom DNS servera da "zavaram" Geo Blok?

Meni nece nijedan americki

Evo sad probao NY radi.

Prilozi

• Screenshot_20230109_140356_HBO MAX.jpg
    Screenshot_20230109_140356_HBO MAX.jpg
    112.1 KB · Pregleda: 33
Imam ove opcije na F680 , i vidiš to mi se do sada najviše sviđa. Misliš da mogu promenom DNS servera da "zavaram" Geo Blok?
Naravno, probaj prvo pa vidi sta ti odgovara, npr. smartdnsproxy ima 14dana free test. Ili unlocator isto ima test free.

Naravno, probaj prvo pa vidi sta ti odgovara, npr. smartdnsproxy ima 14dana free test. Ili unlocator isto ima test free.
Prijatelju njemu kolko se sećam treba za eon taj 14 dana test smartdnsproxy koliko znam nema Srbiju ili Hrvatsku za hr eon, tako da džaba test.

neznam sta mu treba , zato sam mu rekao da vidi sta mu je isplativije VPN ili neki DNS(nije smartdns jedini)
Ja sam samo video da trazi budzet varijantu da zaobidje geobloking i predlozio sta je moguce.

edit: Zanimljiv podatak, na poslu takođe imamo Supernova optiku, signal mi dolazi sa istog ATC-a kao i kod kuće, ali u firmi i dalje možemo da gledamo i SK i N1 bez problema kao i ranije i ne prijavljuje Geo Blok.
Faktički čovek je na MTS mreži koju sbb blokira za svoje kanale n1, nova, sport klubove itd. Znači samo VPN sa Srpskim proxy ili varati DNS sa proxy Srpskim od nekog drugog provajdera u Srbiji. To može i free ali pitanje je koliko će te IP da traju dana dok ne "klecnu"

Prijatelju njemu kolko se sećam treba za eon taj 14 dana test smartdnsproxy koliko znam nema Srbiju ili Hrvatsku za hr eon, tako da džaba test.
Tačno tako. Gledao sam spisak servera, nema Srbije.
Nego, probao sam sinoć malo da izmenim podešavanja. Ukucao sam statučnu IP adresu na Kaon box, DNS serveri koje sam do sada koristio su 8.8.8.8 i 1.1.1.1 , umesto njih sam ukucao SBB-ove DNS servere , i imamo neki napredak. Kada prebacim na Novu S izbaci mi Geo Blok, međutim , kada prebacujem RTS1-Nova S 2-3 puta u jednom momentu me "pusti" da ga gledam, i radi sve dok ne prebacim kanal. Ista je priča sa SK1 i N1. Tako da je moguće da bi sa nekim odgovarajućim DNS-om to radilo.
WAN konekcija na ONT-u mi je podešena na DHCP jer sam kao i svi na dinamičkoj IP , , sada razmišljam da kada bi uzeo statičku IP adresu od provajdera, i upisao SBB DNS servere umesto supernovinih , mislim da bi to sve moglo da radi kako treba. Šta vi mislite?

Pa nisam siguran , ja cu ti reci moj primer kad sam drugu namestao Eon box sa Eon apk na Supernova internetu isto je htelo bez ikakvih menjanja DNS-a da zaobidje geoblock tako sto su se menjali kanali koji nisu blokirani pa vracano na one sa geoblock ili tipa na SK ili N1 vracano je par sekundi unazad da proradi i onda na uzivo i tako je uspevalo ali nekad iz prve a nekad sa vise pokusaja ( na tom kanalu kad se zaobidje geoblock radilo je bez prekida sve dok ne promeni kanal ili izadje iz app ) bio mu je to smor i na kraju smo ubacili jedan vpn sa Srbijom

Ja koristim preko SurfShark-a samo uključim hrvatske servere. Radi i SK i N1 i NovaS.

Vrh Dno