Šta je novo?

Koji VPN kupiti?

Nema mullvad trial, 5evra mesečno je flat rate. Ja bih takođe predložio ili da ubaciš nešto na lokalnu mrežu tipa rpi itd. ili da recimo nađeš na lowendtalku najjeftinijeg provajdera vpsa u Srbiji, pa tu selfhostuješ vpn.
Tako cu verovatno i uraditi.

Probacu kad budem u Srb, da dignem OpenVPN na dd-wrt ruteru, nadam se da moze da radi iza SBB-ovog rutere? posto sam to poslednji put radio pre 7 godina. :)

Ako ne usem, probacu da nadjem neki VPS u Srbiji, ali koliko sam video, ispod 12-15 eur, nema nista i protok je ogranices.

Zašto bi eksperimentisao sa malo poznatim ili nepoznatim VPN provajderima? Niko ti neće dati odličnu uslugu za manje para od konkurencije.

57$ za 2 godine

Napomena za ove dole:

40$

49$

20$

20$

40$

Poslednja izmena:

5 godina za 60$

Dakle 1$ mesečno što je stvarno džaba :)
E sad:

Postoji vrlo dobar razlog zašto neki VPN servis košta 60 eura godišnje, dok kod nekih za te iste pare dobiješ 5 godina. Isto tako postoji vrlo dobar razlog zašto su neki VPN servisi besplatni.

Esktremno naivan čovek će koristiti besplatan VPN.
Srednje naivan čovek, ali i dalje naivan, će korsititi VPN kao što je ovaj tvoj ivacy gde je plaćanje čista formalnost.
Pametan čovek će kupiti VPN kao što je Nord ili Mullvad.
Još pametniji čovek će zakupiti VPS, i napraviti sopstveni VPN.

Šta pričaš ti, jel si pio nešto?
Koji moj vpn, pogledaj ponovo poruku pa se saberi...

Ja inače koristim NordVPN, a Mullvad iz Švedske ne bih ni da mi plate + ne radi sa HBO Max :D

Poslednja izmena:
Ja se pronasao u onaj srednje naivan 😂😂😂 uzeo fastestvpn lifetime za 18$ i meni naivnost sasvim odgovara ili ti zasta ni treba ima Srbiju gde Sbb sa mts internetom sasvim odlicno radi a i sada ovo najnovije i Iris smart radi sa ovim vpn-om na Usa streaming radi hbo max i Netflix al o tome sam vec pisao za zahtevnije korisnike ili po tebi pametnije ne smem da tvrdim na svakom je da proba i koristi sta hoce , nase je samo da prenesemo licna iskustva 😁

Šta pričaš ti, jel si pio nešto?
Ne pijem, hvala.
"Tvoj" ivacy vpn koji si predložio u originalnom postu koji si ekspresno brzo editovao nakon što sam ja uradio reply. Da te podsetim šta si napisao pošto vidim da te kratkoročno pamćenje ne služi baš najbolje.

1660931703908.png
Ja se pronasao u onaj srednje naivan 😂😂😂 uzeo fastestvpn lifetime za 18$ i meni naivnost sasvim odgovara ili ti zasta ni treba ima Srbiju gde Sbb sa mts internetom sasvim odlicno radi a i sada ovo najnovije i Iris smart radi sa ovim vpn-om na Usa streaming radi hbo max i Netflix al o tome sam vec pisao za zahtevnije korisnike ili po tebi pametnije ne smem da tvrdim na svakom je da proba i koristi sta hoce , nase je samo da prenesemo licna iskustva 😁
Neka svako koristi šta želi, i šta je u mogućnosti da plati. Ništa loše u tome. Problem je što ljudi ne kontaju da je nekada bolje ne koristiti ništa, nego plaćati 60 eura za 5 godina. But hey, you cant fix stupid.

Nije ti baš najbolje, paranoja te drma neka :D

Izašla vest ovde :

Posle pogledam na stacksocial još jeftinije:

I normalno editujem poruku + dodam druge lifetime ponude :D

Još stavim i link (koji si ti tako "pametan" i uslikao) u kome se baš negativno pominje ivacy:

Ivacy VPN
Ivacy is a Hong Kong VPN provider that has some troubling issues. Their refund policy previously limited you to 500 MB of bandwidth and 30 sessions. Some bloggers have also accused Ivacy of falsifying their VPN server locations, meaning that you’re not getting the locations you paid for. Many people believe that Ivacy and PureVPN are under the same company and using the same network infrastructure.

Tako da vidi preskoči te teorije zavere ;)

Sve je to ok ako želiš da se kriješ i slično.
Ipak, ovde većina koristi VPN za gledanje streaming servisa pa je u tom slučaju još bolje ako je jeftiniji, a da radi.

zašto ne bi Mullvad?

Here is a brief breakdown of each of the three Alliances:

Five Eyes: US, UK, Canada, Australia, New Zealand
Nine Eyes: Five Eyes + Denmark, France, Holland, Norway
Fourteen Eyes: Nine Eyes + Germany, Belgium, Italy, Sweden, Spain
Živim tu, iz banke te zovu čim priđeš bankomatu :D

Ostali razlozi cena, ne radi mi sa HBO max i ima mnogo manje servera nego npr. Nord, Express...

Mullvad: 764 servera u 36 zemalja
Nord: 5578 servera u 59 zemalja
ExpressVPN: 3000+ servera u 94 zemlje

Pa zato što ne radi HBO
Glavni "problem" kod svih VPN provajdera je taj što većina njih koristi M247 cloud provajder. Nebitno je da li koristite NordVPN, ExpressVPN, MullvadVPN, ako u aplikaciji odaberete Srbiju, odnosno Beograd, sav saobraćaj dolazi sa M247 provajdera. Razlika je samo u tome što VPN provajderi kao što je ExpressVPN, lobira za određeni IP opseg koji oni koriste, pa se dešava da na primer da Netflix radi sa ExpressVPN, a ne radi sa NordVPN, iako i jedan i drugi dolaze sa istog servera.

Mullvad na svom sajtu daje mogućnost da se serveri filtriraju po parametru rented/owned i WireGuard/OpenVPN. Rented serveri su svi M247, owned su vlasništvo Mullvad-a. Na žalost, ako se odabere server koji je u vlasništvu Mullvad-a, i ako se kao protokol odabere WireGuard, Srbija nestaje sa liste jer Mullvad nema sopstvene servere u Srbiji. To što imaju je sve iznajmljeno, i onda se javljaju problemi sa servisima kao što je HBO. Zašto neki servisi kao što je HBO ne rade? Zato što M247 na svojim serverima hostuje i TOR exit node(s). Tako da servisi koji iz sigurnosnih razloga blokiraju TOR, automatski blokiraju i određene IP adrese koje dolaze sa M247 servera.

Naravno, s tim što nije HBO/EON/... jedini razlog kupovine VPN-a. Meni Mullvad ponuda odgovara (Wireguard serveri u CH, DE, CA... po potrebi) a i EON mi radi sa rentiranim. Lepo su razdvojili to što imaju, pa lako može da se odabere šta kome treba

Živim tu, iz banke te zovu čim priđeš bankomatu :D
To odakle je neki provider bitno menja stvari kada/ako se zna kako posluje i koliko je transparentan. Do sada nije bilo razloga da se sumnja u njihov servis, jer otprilike kao i Signal (koji je u USA). Mullvad je s te strane pokazao da je među boljima. Ako ništa ne kupe, nemaju šta ni da dele/prodaju/izgube...
Ostali razlozi cena, ne radi mi sa HBO max i ima mnogo manje servera nego npr. Nord, Express...
To jeste, ali meni ne treba 5000 servera. Treba mi 10-20 na specifičnim lokacijama, i ako je moguće u vlasništvu provajdera i to je to.

@Space Beer
Probao Mullvad ne odgovara mi...
Inače u Nord-u kada podesim Srbiju i odem na HBO MAX ne da neće da radi nego moram ponovo da kucam username i password.

Stavim Hrvatsku ili Bosnu i skoro svaki server radi najnormalnije sa HBO MAX :)

IPVanish radi jedini kod mene sa HBO MAX i odabirom Srbija.

U principu jedino je HBO problematičan, ostali servisi radi bez problema...

Poslednja izmena:
Naravno, s tim što nije HBO/EON/... jedini razlog kupovine VPN-a. Meni Mullvad ponuda odgovara (Wireguard serveri u CH, DE, CA... po potrebi) a i EON mi radi sa rentiranim. Lepo su razdvojili to što imaju, pa lako može da se odabere šta kome treba
Tačno tako. Evo kako je iskonfigurisan pfSense kod mene.

1661008172013.png
Policy routingom svaki subnet/port unutar mreže ide kroz poseban tunel. Igre, i usluge koje su osetljive na ping idu preko WireGuard-a, sve ostalo polisom ide preko svog definisanog rented ili owned OpenVPN tunela. DNS reqestovi preko porta 53 idu na wireguard usptream DNS gateway za instant odziv. Nema cimanja aplikacijama i stalnog rekonektovanja po potrebi. Što bi se reklo, set it & forget it.
To odakle je neki provider bitno menja stvari kada/ako se zna kako posluje i koliko je transparentan. Do sada nije bilo razloga da se sumnja u njihov servis, jer otprilike kao i Signal (koji je u USA). Mullvad je s te strane pokazao da je među boljima. Ako ništa ne kupe, nemaju šta ni da dele/prodaju/izgube...

To jeste, ali meni ne treba 5000 servera. Treba mi 10-20 na specifičnim lokacijama, i ako je moguće u vlasništvu provajdera i to je to.
Nemoj se respravljati sa njim. Čovek ne zaslužuje tvoju pažnju niti razume šta ti pričaš. Samo ignore, i rešen problem.

Ima li Nord VPN opciju da kada otvorim EON aplikaciju automatski mi Nord VPN prebaci na Srbiju?
Da ne moram svaki put ukljucivati :)

Nord-Autoconnect.png

Ima Nord, imaju i drugi...

Ima li Nord VPN opciju da kada otvorim EON aplikaciju automatski mi Nord VPN prebaci na Srbiju?
Da ne moram svaki put ukljucivati :)
Možeš da uradiš split tunneling tako da kad pokreneš EON aplikaciju, ona ide direktno na net zaobilazeći VPN, dok sve ostalo ide preko VPN servera koji si odabrao. Naravno, ovo radi samo ako živiš u Srbiji.

Ako nisi u Srbiji, onda ti treba napredniji router koji podržava VPN split tunneling po portu ili UUID-u aplikacije. pfSense na primer.

Imam problem oko vpn surfsark,hteo sam da ga instaliram na box ,kako bi gledao eon.Kad ga aktiviram na Srbiju ne prikazuje kanale ni na eon,isto tako ni na supernovu.
Sad vidoh ništa ni na hbo max..
Da li ima neka podešavanja ,ili mozda jednostavno ne može..
Nisam koristio ovo do sad....

Ja u poslednje vreme koristim Windscribe. Super mi je ova varijanta sto moze da se plati $1 po lokaciji (minimum 3).

ZenMate VPN
Broj servera: 3200
Broj zemalja: 79
Maksimalno istovremeno povezanih uređaja: Neograničeno

Surfshark VPN
Broj servera: 3200
Broj zemalja: 65

IPVanish VPN
Broj servera: 1600
Broj zemalja: 55+