Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala na savetima, upravo zbog toga nastojim da što više pročitam iskustva drugih ljudi sa foruma.
Izuzetno cenim svakoga ko svoje znanje besplatno deli sa drugima.
Međutim, nakon mesec dana traganja i čitanja, ja sam sve dalje od jednostavnog pitanja: koji tv kupiti za 600e ?
TV kojeg sad imam star je 8 godina, dobro me služio, voleo bih da kupim nešto istog kvaliteta što će me poslužiti isto toliko godina.

Tačno je, u pravu si ali Vestel proizvodi i neke entry modele Philips i Hitachi TV-a, ne samo Panasonic.

Takođe, Vestel proizvodi A3xx, CX3xx pa do CX4xx modela a mi smo pričali o CX6xx modelima...

Poslednja izmena:
E ljudi chitam koji ovo ono i sve vise sam zbunjen. Jel moze pomoc oko kupovine tv-a
Tu ima svasta pa ako moze kratak kurs
Sta je smart tv?
Koji operativni sistemi postoje?
Koji os ima mogucnosti lakog rada?
Koriscenje neta ? Wifi il lan?
Kodeci za h264, mp4 jel to radi
Pustanje prevoda, cirilica nasha slova, a ne kocke il veca slova od ostallih, promena boje slova, velicine, pozicije na ekranu?
Tipovi panela, izlaz za pasivne zvucnike, aktivne? Kvalitet samih zvucnika na tv?
Ja nisam picajzla tipa e crna nije crna crna nego je 95% crna. Sedim ispred tva kad gledam i on ce stajati tako da je glava u visini donjeg dela tv. Treba mi 32' tv.

Poslednja izmena:
E ljudi chitam koji ovo ono i sve vise sam zbunjen. Jel moze pomoc oko kupovine tv-a
Tu ima svasta pa ako moze kratak kurs
Sta je smart tv?
Koji operativni sistemi postoje?
Koji os ima mogucnosti lakog rada?
Koriscenje neta ? Wifi il lan?
Kodeci za h264, mp4 jel to radi
Pustanje prevoda, cirilica nasha slova, a ne kocke il veca slova od ostallih, promena boje slova, velicine, pozicije na ekranu?
Tipovi panela, izlaz za pasivne zvucnike, aktivne? Kvalitet samih zvucnika na tv?
Ja nisam picajzla tipa e crna nije crna crna nego je 95% crna. Sedim ispred tva kad gledam i on ce stajati tako da je glava u visini donjeg dela tv. Treba mi 32' tv.
Ne posedujem nijedan noviji TV (imam CRT), pa sam se zbog odabira informisao i prenosim većinom ono što sam čitao. Ako negde grešim slobodno me ispravite. Fokusiram se na 3 brenda jer sam o njima najviše čitao (za ostale nek javi neko ko zna više).

1. SMART je običan TV koji ima dodatni OS na kome mogu da se ubace (ili su već ubačene razne aplikacije) pa može da se surfuje, gleda Netflix, YouTube...

2. Svaki brend ima svoj OS i nazivi se razlikuju.

3. Najlakši rad ima LG (webOS), a čujem da je i ovogodišnji Samsung (Tizen) dobar. Sony (prošlogodišnji za ovu godinu ne znam) je loš.
- Najbolje je gledati to na osnovu modela ili makar serije i godine proizvodnje .

4. Za LAN i wifi da bi se koristio mora da je SMART, a wifi da li ima zavisi od modela i gledaš u specifikacijama.

5. Svi pustaju h264 i mp4.

6. Podešavanje titlova zavisi od načina povezivanja. Ako je sa PC-a ili Android box-a možeš sve kao i na PC-u ili androidu (dakle zavisi od mogućnosti plejera koji koristiš). Ako misliš preko wifi-a (DLNA) ili USB-a zavisi od brenda (Samsung, pa LG, Sony najgori).
- Za ćirilicu neka odgovori neko ko je probao/ima televizore.

7. VA paneli imaju bolje boje i crna je baš crna ali imaju male uglove gledanja (najbolji za filmove/serije ali nisu za velike sobe i veću "publiku").
- IPS ima dobre uglove gledanja ali ima prosijavanja, crna može biti i siva (crne crte iznad/ispod filma najviše bodu oči) i problem sa uniformnosti ekrana (primetno kod mračnih scena). Za veću publiku i veće sobe je odličan.
- OLED ima najbolju boju, odlične uglove, ali se javljaju zatamnjenja (smanjuje se brightness) pri prelasku iz tamne u svetlu scenu i mogući burn-in (ovo je pod znakom pitanja). On je preskup pa ćeš ga verovatno preskočiti (makar godinu-dve dok ne padnu cene)

8. Izlaz za aktivne/pasivne zvučnike zavisi od samog modela da li ima i koje.
- I ja bih da povežem zvučnike kada uzmem TV a ne znam kako to ide u praksi pa nek se javi neko kompetentniji :)

9. Kvalitet samih zvučnika zavisi od modela do modela i od brenda do brenda. A 32" ja se ne bih previše nadao, mada računam da je to sve prosek...

Poslednja izmena:
Pošto ni ja nisam neka picajzla i svaka crna mi je crna :D gledao sam neke jeftinije modele, zanima me vredi li da se gledaju neka manje zvučna imena, tipa Sharp, Grunding?
Pošto gledam 55" poredim sa najjeftinijim Samsungom (5100) koji nema LAN (koji bi mi dosta značio).

Šta mislite o tim žlj markama? :d

SHARP 55" LC-55CFE6242E SMART FULL HD DIGITAL LED TV

GRUNDIG 55" 55 VLE 6621 BP Smart LED Full HD LCD TV

oba su osetno jeftinija od Samsunga :S:

8. Izlaz za aktivne/pasivne zvučnike zavisi od samog modela da li ima i koje.
- I ja bih da povežem zvučnike kada uzmem TV a ne znam kako to ide u praksi pa nek se javi neko kompetentniji :)

Kad sam ranije gledao mislim da svi imaju skoro sve tipove povezivanja. Konkretno TV koji sam uzeo na kraju (LF652) ima opticki, 3.5mm koji mozes da podesis kao linijski, headphone, ili built in+linijski, cinc (nisam 100% siguran, a nisam u mogucnosti da pogledam) zatim HDMI ARC i wireless sync.
Ako zelis pasivne kutije, onda moras preko pojacala.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Sharp je nekada kidao sa kvalitetom panela. Bio sinonim za dobar ekran. Nisam pratio situaciju dosta godina, ali po posanju ovde mi se cini da su malo ispali iz igre. Jel' ispratio neko sta im se desilo u poslednjih 10god?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Tražim TV 50-55".

FullHD, UHD nije neophodan. Smart je nebitan, 3D je nebitan. Igrice za sad ne, a i ako bude nešto u budućnosti, nije tolko presudno.

Izvor će biti kablovska i HTPC. Znači WiFi i LAN jesu zgodni ali ne i presudni.

Zasad mi je za oko zapao LG 55lf652v oko 780€ na KP. Ima li neka bolja kupovina u tom rangu?

Gledaj da isprobaš konkretan primerak. Ja nisam zadovoljan uniformnošću osvetljenja na pedesetici, primetim dirty screen efekat u fudbalu recimo.

Jeste ,ja sam zadovoljan ,nije perfektan ali meni je ok.Ja ga narucio na akciji zadnjeg dana za 88k,odmah sutradan je otisao u ovoj radnji na 99 pa sam malo imao problema da sredim sve to,bilo je kao nestao ,nema ga vise itd.

Pa neznam sta te konkretno zanima al probacu malo .Kvalitet slike je odlican,kao i kvalitet izrade.Svidja mi se metalno postolje i srebrni okvir.Ima gomilu izlaza ,ali najbitnije mi je 3 hdmi ja.Slika je kao sto sam napisao ok,ima 120 herca ,i po testovima sa neta ,bogatija je detaljima i od jeftinijih uhd televizora od 50 herca.,naravno ovde se ogradjujem.Za filmove i sport je odlican.Ja ga koristim za hd kanale ,ps4 i klinci za crtace.Input lag je visok ali u igricama ja to ne primecujem.Smart mi nije bitan ,samo sam video mogucnosti koje ima.Uz tv ne idu 3d naocare pa tako da i njega jos nisam isprobao ,dok ne stignu.Nedostaci , ne radi dts ,ugao gledanja nije bas najveci.To je otprilike to ako imas neko konkretno pitanje tu sam.

Koji HDMI kabl preporučujete za UHD tv?
Vidim da ima nekih feritnih, neke zaštite...

Koja ograničenja da očekujem za UHD sadržaj jer mi grafička ima 1.4a izlaz?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno