Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala ti - napisao sam da znam da ga VIDAA za sada ne podržava, da svuda ide priča kako bi ga 4.0 sa nekim updateom na proljeće uključila (ne znam da li je ovo priča prodavaca ili je nešto za očekivati)
Koliko ja znam priča se odnosi samo na EON aplikaciju. Nisam shvatio da će dobiti i HBO Go. Lično imam Hisense i radi mi odlično. Ne koristim ni EON ni HBO go tako da mi to nije hendikep. Takođe je VA panel ali ne primećujem te katastrofalne uglove gledanja koje pominju. Možda jedino ako bih doneo neki IPS pa da vidim.

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

- TCL 50C715 (nešto ispod 50.000 dinara - 55'' je skuplji) - da li je Android na ovom TV stvarno toliko prespor i lijen, kako se u svim utiscima navodi? (vidim da je Quantum Dot opcija - koliko je to pristojno kod ovako jeftine varijante?)

Ja ću ti napisati iskren odgovor na ova dva pitanja kad dođem kući, upgradujem firware i istestiram još malo.

Ali na prvu ruku, ono što sam juče malo brljao sa starim firmware, android je krš implementiran na ovom tv... Qled je više nego pristojan, ali kao što par postova gore pišem, imao sam problem sa kablovima i podešavanjem HDR sadržaja, pa nisam detaljno istestirao...

Još uvek isto pitanje, koji uzeti od dva LG modela dok su na popustu? (40000din) 43UN70003LA ili 43UM7050PLF
Još jedno pitanje: Tesla 55s905bus za 35 somića na popustu...deluje baš jeftino za 55" i te specifikacije. Šta mislite o tome?

Koliko ja znam priča se odnosi samo na EON aplikaciju. Nisam shvatio da će dobiti i HBO Go. Lično imam Hisense i radi mi odlično. Ne koristim ni EON ni HBO go tako da mi to nije hendikep. Takođe je VA panel ali ne primećujem te katastrofalne uglove gledanja koje pominju. Možda jedino ako bih doneo neki IPS pa da vidim.

Izgleda da sam ja ovaj info o update shvatio onako kako mi je odgovaralo - za razliku od EON ne piše nigdje da bi u dogledno vrijeme HBO Go trebalo da dođe na VIDAA :lupko:
Ako nije glupo pitanje - da li je HBO Go dostupan iz browsera (preko sajta, sa aktivnim nalogom)?
Kako si zadovoljan slikom sa televizije, iz izvora niže rezolucije?
Koji TV imaš?

Ja ću ti napisati iskren odgovor na ova dva pitanja kad dođem kući, upgradujem firware i istestiram još malo.

Ali na prvu ruku, ono što sam juče malo brljao sa starim firmware, android je krš implementiran na ovom tv... Qled je više nego pristojan, ali kao što par postova gore pišem, imao sam problem sa kablovima i podešavanjem HDR sadržaja, pa nisam detaljno istestirao...

Hvala unaprijed - javi svaki utisak, pogotovo da li je upgrade firmware nešto poboljšao

@djuro13

Imam H50U7B i veoma sam zadovoljan ali kako sam već istakao ne spadam u kategoriju zahtevnih korisnika. Imam Supernova kablovsku i slika je odlična, ali kad pustim 4k Youtube tek onda TV "progleda". Zvuk je takođe odličan. Jedina zamerka bi bila spora promena kanala za koju su mi rekli da je krivac procesor TVa. Iako imam pravo, nisam podneo zahtev za aktivaciju HBO go usluge i nisam je isprobao u Browseru.

Mojoj odluci da kupim ovaj tv je prethodio zahtev lepše polovine kojoj je bilo bitno da TV bude siv i da nema one "pileće" nožice.

@djuro13

Imam H50U7B i veoma sam zadovoljan ali kako sam već istakao ne spadam u kategoriju zahtevnih korisnika. Imam Supernova kablovsku i slika je odlična, ali kad pustim 4k Youtube tek onda TV "progleda". Zvuk je takođe odličan. Jedina zamerka bi bila spora promena kanala za koju su mi rekli da je krivac procesor TVa. Iako imam pravo, nisam podneo zahtev za aktivaciju HBO go usluge i nisam je isprobao u Browseru.

Mojoj odluci da kupim ovaj tv je prethodio zahtev lepše polovine kojoj je bilo bitno da TV bude siv i da nema one "pileće" nožice.

:) onda ću i ja konsultovati ljepšu polovinu, pa da dobijem jasne instrukcije za izbor TV :)
Šalu na stranu - hvala na savjetima...

Za tu cenu, da, 2g, ako hoces 5 onda ti je to 200e doplate sto smatram da se ne isplati za 3 god proizvodjacke garancije koja ni ne potpada direktno pod ZZP. Jedino ako panel ode ne moze da se resi za 200e, sve ostalo moze. Moja ideja je da ovaj tv i koristim 2-3g max i onda mi isplativije da ostavim 200e za upgrade tada.

Čisto da se zapljunem - uzeh i ja crni 55XH9096 po 5-cifrenoj ceni sa 2 godine, ali da ne prođem kao kolega koji nas je obavestio o tome, pregledajte aktuelne cene sa Black friday oznakama, ne morate čekati ove blurovane da odbluruju u subotu u 10am. :d Ima neotpakovanih u radnjama. Montaža čim ručam. :D

Sent from my J9210 using Tapatalk

Šta znam, meni radi ok. Nisam pre imao android tv, pa da uporedim, i definitivno nije na nivou onog sa telefona (Poco F1), ali radi posao sasvim pristojno. Malko potraje dizanje sistema, al posle toga nisam primetio neka preterana usporenja. Update nisam još radio.

Od onoga što sam isprobao, većina radi bez problema. Netflix dolby vision izgleda jako dobro, Prime hdr isto. Običan HD isto sasvim ok izgleda, kao i 720p stream preko Plex-a. Kablovsku nisam kačio, probao samo Eon app preko wifi-a, i radi korektno, mada malko tromo.
Probao sam na brzinu i steam link, ali tu me zezao kontroler, jako je sporo reagovao (ds4 preko bt-a). Nisam se udubljivao da vidim zašto, možda je do TV-a, a možda do sporog wifi-a, nem pojma.

Generalno, ja sam prezadovoljan TV-om za sad. Doduše, nisam zahtevan korisnik, a nisam ni imao TV pre ovoga više od 10 godina :D (komp + projektor za filmove i to je to), pa verovatno nisam merodavan.

Pozdrav svima.
Gledam i Hisence i Samsung i Panasonic, i nisam pametan vise...
Dakle, 4k, Smart i da je 50".
Ima li neko preporuku?

Gledao sam Hisence H50U7B, Panasonic TX 50GX700E, Samsung UE 50RU7172 i Philips 50PUS7805/12...

Poslušao sam pametnije od sebe, tj. tebe Mančo i rešio da uzmem Sony KD-65XH9096. Ima ga samo u Te...Man.. 130K ali ne za online prodaju, samo u radnjama i to lično. Samo Beograd, Pančevo i Novi Sad. A to mi je daleko. Sad pokušavam preko lokalnih prodavaca ali oni su jako spori. Čekam sutra da mi jave šta se može i po kojoj ceni. Čestitam vama koji ste ga već uzeli i čekam utiske. Pozdrav i hvala!

Pozdrav svima.
Ima li neko preporuku?

Gledao sam Hisence H50U7B, Panasonic TX 50GX700E, Samsung UE 50RU7172 i Philips 50PUS7805/12...

U7QF je model iz 2020., panel od 60 Hz (jedina slabost- mada ne strašna) pozadinsko osvetljenje direct led full array local dimming tj. Pravi FALD !!! Sa 32 ili 72 ili 92 zona osvetljenja na 50, 55, 65 inča. To daje jače pozadinsko osvetljenje preko 700 nita a pik je 1027 nita na 25% ekrana pa je skoro pa pravi 4K TV, i ima Quantum dot filter preko panela pa mu je preciznost boja fantastična. Najbolji za uloženi novac tj. 63k za 50 inča. Ali zbog 60 Hz panela malo secka sa filmovima od 24 FPS. E tu su bolji paneli na 120 Hz osvežavanja slike.

Pozdrav svima.
Ima li neko preporuku?

Isto to i ja tražim, ali bukvalno ne znam šta bih uzeo a planiram kao sutra ujutru da odem i završim to.

Čini mi se da je malo bolji izbor za 55, ali mi je to baš previše knap za montažu, a opet ni tu ne mogu da nađem nešto što bi me baš oborilo s nogu.

Ako je neko pametan da preporuči, neka piše. Ja sam uglavnom gledao Sony, LG i Samsung.

Hvala unaprijed - javi svaki utisak, pogotovo da li je upgrade firmware nešto poboljšao

E ovako, da bacim kratak opis...

Novi firmware (koje buđavi kineski autoupdate sistem uopšte ne nudi tvrdivši da je sve up to date, a nije) drastično popravlja stvari na bolje.

OS
Ceo OS je responzivniji, ne zapucava, ali zna da zaglupi kad ga brzo "prošetaš kroz aplikacije", čak i mrtvi EON radi pristojno... Kod brzog šaltanja programa, program prebacuje odmah, kao krene, pa stane i sam sadržaj kreće za pola sekunde-sekund... Ovo ima i na mom samsungu, jedino što su oni to pametnije odradili i kad šaltaš program krene tek kad je "spreman" a zadrška je na samom startu, pa nije tako uočljivo... Ovo se dešava i kada se program premotava unazad, unapred ne...

Jbni chromecast nisam uspeo da nateram da radi, alternativne programe - youtube vanced i cinehub nisam uspeo da instaliram jer ih android ne vidi na USB kroz files...

Da stvar bude gore u google playu nisam našao browser (ne znam da li sam ja retardiran ili mi ne nudi) da probam da skinem te alternativne aplikacije direktno u internal store, pa da ih instaliram sa te lokacije.

Sve u svemu za OS slaba 3, i to da častim.

Slika
HDR 4k snimci izgledaju jawdropping, boje su žive i precizne, crna je crna, siva je siva... Naravno brightnes mora da se prepolovi, jer je na random postavkama na 100 što izbija oči. Naravno najprecizniji je movie mod, uz napomenu da se još igram sa nekim opcijama.
YT ispod 4k, pogotovo naši programi (npr. Mentalno razgibavanje) izgledaju preloše, ali oni snimaju frižiderom pa me to ne čudi...

Ono što me "nervira" jeste da u skroz crnim scenama kao da TV gubi black uniformity, jer ima svetlijih i tamnijih mesta, međutim to se dešava samo na skroz crnim scenama (i to ne uvek) jer čim ima bilo koji izvor svetlosti na ekranu, bukvalno jedno npr. žuto slovu, uniformiti ostatka ekrana momentalno postaje savršeno crna, pa mislim da je ovo ipak nešto do onih local dimming opcija...Kao da tv ne zna kako to da rasporedi kad je ekran skroz crn, a čim ima neku drugu boju na ekranu, sve iskalibriše kako treba...

Ovo verovatno može biti problem kod tamnijih scena... Probaću, pa javim...

GAMING
Sve je responzivno, input lag je jako mali, brze scene nemaju duhova, ali pošto sam probao samo na Until dawn, koja je spora igra, imam rezervu na ovu ocenu dok ne probam nešto brže...

Paaa... solidno bolji u cemu? Da li uopste imamo krsten review evropskog q80t ili svi gledamo rtings pa pravimo interpolaciju, ako evropski q80t nema wide angle filter onda mu je sigurno i ekran manje blurovan a i kontrast je sigurno bolji? Sure, a jel znamo to za sigurno? Ja ne, ako imate neki link ka review to bi bilo super.

Jedino sto vidim kod samsunga kao cistu prednost peak hdr brightness i sto je vec resio dobar deo softwarea za q80t, sony se tek zagreva na tom polju (120Hz podrska je stigla tek pre nedelju-dve i to sa blurom a VRR neki kazu tek na prolece). Sony panel je navodno true 10bit, samsung je 8bit+frc. Sony ima znacajno bolji FALD algoritam koji je actually upotrebljiv, samsungov bih iskljucio 99%. Sve ostalo je mixed bag ili je u pitanju nesto tipa "ima bolji input lag" a pricamo o razlici izmedju 10 i 11ms sto zaista nema nikakve razlike etc.

Imas taj info i u zvanicnom spec, oko 105cm. A da znas da XH9005 jedino nema opciju uskog postolja, svi ostali podmodeli imaju i bas je usko, dodje mu kao da ima centralni stand a ne nozice. Koliko je to tacno, to me vec mrzi da merim, ne zameri, stoji neotpakovan do vikenda ako ti tada nesto znaci poslacu ti PM. ;)
Sve zavisi sta volis.
Q80 moze biti samo bolji od US modela, bas zbog toga sto mu WA filter ne smanjuje kontrast.
Za prosecnog korisnika, mislim da bi LD na q80 bio bolji, jer ce izgubiti malo detalja koje nije ni znao da treba tu da budu, a na Sonyju ce stalno nervirati blooming, sto moras primetiti.
Samsung generalno ima kvalitetniju sliku u skoro svakom segmentu i zato sam rekao solidno bolji, jer je bolji i svemu.
Nisu to velike razlike, ali meni bi znacile.
Opet, niko nece pogresiti kupovinom Sonyja, pa i sam sam ga ovde nekoliko puta preporucio, ali mislim da ko moze, neka doplati za Samsung.

Problem je sto za 130k ima 65 Sony, sto bih pre izabrao od 55q80, a onda opet za 30 vise ima 65" q82t i tako u krug :D

Na kupcu je da prelomi :)

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

E pa i ja krenuo po taj sony 55xh90 i na kraju rešio da uštedim pare i kupim 70pus7555/12 - Brena je Brena, al' dvaput je dvaput ,) :d
Ako nekog bude zanimalo - okačiću utiske - ja ništa nisam mogao da iskopam za ovaj model ...

drustvo, hocu sjutra da iskoristim Black friday pa vas molim za jednu pomoc. treba da kupim roditeljima TV 43" i evo na sta sam spao:
Philips 43PUS 7354/12
Hisense 43 B7500
Hisense 43 A7500F
Samsung UE43 RU7172 i TU 7172
zahtjev da ima zive boje i jaku osvjetljenost i kontrast. nije mi bitan software Widaa ili nesto drugo....
do sad su matorci imali neki 4g star LG koji je bio sve samo ne jasan i svetao TV...
moze brza pomoc? Hvala!!!

drustvo, hocu sjutra da iskoristim Black friday pa vas molim za jednu pomoc. treba da kupim roditeljima TV 43" i evo na sta sam spao:
Philips 43PUS 7354/12
Hisense 43 B7500
Hisense 43 A7500F
Samsung UE43 RU7172 i TU 7172
zahtjev da ima zive boje i jaku osvjetljenost i kontrast. nije mi bitan software Widaa ili nesto drugo....
do sad su matorci imali neki 4g star LG koji je bio sve samo ne jasan i svetao TV...
moze brza pomoc? Hvala!!!
Onda, Philips ne, jer ima čini mi se IPS panel.

Послато са Redmi Note 8T помоћу Тапатока

E ovako, da bacim kratak opis...

Novi firmware (koje buđavi kineski autoupdate sistem uopšte ne nudi tvrdivši da je sve up to date, a nije) drastično popravlja stvari na bolje.

OS
Ceo OS je responzivniji, ne zapucava, ali zna da zaglupi kad ga brzo "prošetaš kroz aplikacije", čak i mrtvi EON radi pristojno... Kod brzog šaltanja programa, program prebacuje odmah, kao krene, pa stane i sam sadržaj kreće za pola sekunde-sekund... Ovo ima i na mom samsungu, jedino što su oni to pametnije odradili i kad šaltaš program krene tek kad je "spreman" a zadrška je na samom startu, pa nije tako uočljivo... Ovo se dešava i kada se program premotava unazad, unapred ne...

Jbni chromecast nisam uspeo da nateram da radi, alternativne programe - youtube vanced i cinehub nisam uspeo da instaliram jer ih android ne vidi na USB kroz files...

Da stvar bude gore u google playu nisam našao browser (ne znam da li sam ja retardiran ili mi ne nudi) da probam da skinem te alternativne aplikacije direktno u internal store, pa da ih instaliram sa te lokacije.

Sve u svemu za OS slaba 3, i to da častim.

Slika
HDR 4k snimci izgledaju jawdropping, boje su žive i precizne, crna je crna, siva je siva... Naravno brightnes mora da se prepolovi, jer je na random postavkama na 100 što izbija oči. Naravno najprecizniji je movie mod, uz napomenu da se još igram sa nekim opcijama.
YT ispod 4k, pogotovo naši programi (npr. Mentalno razgibavanje) izgledaju preloše, ali oni snimaju frižiderom pa me to ne čudi...

Ono što me "nervira" jeste da u skroz crnim scenama kao da TV gubi black uniformity, jer ima svetlijih i tamnijih mesta, međutim to se dešava samo na skroz crnim scenama (i to ne uvek) jer čim ima bilo koji izvor svetlosti na ekranu, bukvalno jedno npr. žuto slovu, uniformiti ostatka ekrana momentalno postaje savršeno crna, pa mislim da je ovo ipak nešto do onih local dimming opcija...Kao da tv ne zna kako to da rasporedi kad je ekran skroz crn, a čim ima neku drugu boju na ekranu, sve iskalibriše kako treba...

Ovo verovatno može biti problem kod tamnijih scena... Probaću, pa javim...

GAMING
Sve je responzivno, input lag je jako mali, brze scene nemaju duhova, ali pošto sam probao samo na Until dawn, koja je spora igra, imam rezervu na ovu ocenu dok ne probam nešto brže...

@kure1982
Veliko hvala na detaljnom prikazu i svim utiscima

U7QF je model iz 2020., panel od 60 Hz (jedina slabost- mada ne strašna) pozadinsko osvetljenje direct led full array local dimming tj. Pravi FALD !!! Sa 32 ili 72 ili 92 zona osvetljenja na 50, 55, 65 inča. To daje jače pozadinsko osvetljenje preko 700 nita a pik je 1027 nita na 25% ekrana pa je skoro pa pravi 4K TV, i ima Quantum dot filter preko panela pa mu je preciznost boja fantastična. Najbolji za uloženi novac tj. 63k za 50 inča. Ali zbog 60 Hz panela malo secka sa filmovima od 24 FPS. E tu su bolji paneli na 120 Hz osvežavanja slike.

Koliko je ispravljiva ova mana u sjeckanju filmova rađenih u 24fps?
Da li je to nešto vezano za software (pa da se nadamo nekom update) ili je jednostavno vezano za nesposobnost procesora da ovo ispegla i uradi neku ekstrapolaciju (sad se frljam izrazima) na 60Hz?
Pogledaću na YouTube kako ovo u stvarnosti izgleda i koliko smeta.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno