Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja imam Sony KD-55XD8005, pitaj sta te konkretno zanima? :)
Jedina veca mana je crna boja (sto je u sustini poznata boljka IPS panela) - nije za gledanje u potpunom mraku
Android je ok - mogao bi da bude malo fluidniji ali sam sistem ima vise vrlina nego mana

Od ovog Sony-ja je recimo po meni Samsung KS7000 verovatno bolja kupovina - ali je kod nas Sam skuplji jedno 400-500e, kad vidim cene u inostranstvu place mi se :D

Poslednja izmena:
definitivno ne oled. bili smo u radnji i sa usb pustili hd materijal na lg 910 i sony 7005 i bele na oledu nije bilo vec sive detalji u svetlim materijalima ogromna razlika. e sad od sonija si rekao 8077 ali to je isto sto i 8005 osim boje okvira i postolja pitam jer sam nasao fabricki yapakovan 8005! i pitanje broj 2 bazajuci poslepodne po radnjama naleteo sam na 7005 takodje uhd itd... po ceni niyoj 200e od 8005 tvoje misljenje. koliko je bolji 8005 od 7005 odnosno zbog cega je bolji jer razlika u ceni je ozbiljna pa moram ozbiljno i da razmislim. uzgred pusten je usb i na lg 668 opet soni dominira... hvala ti na svim odgovorima do sada pokazali su se sasvim tacni svaka cast!
a da pitao si za cenu sonija u pravu si ali nije mi zao obzirom na sve sto sam hteo.
XD800 je bolji, koliko je i skuplji od XD700. XD800 ima 10-bitni panel (8-bit+FRC) (mada Rtings tvrdi da je tako i kod
XD700), ima QD LED pozadinsko osvetljenje (koje daje proširenu pokrivenost boja) i HDR (koji je generalno sad još u
povoju, ali jednog dana će biti dovoljno sadržaja). Ima i malko bolji pokret, a XD700 ima malo manji input lag (~2 ms).

Ako imaš opciju da kupiš srebrnu verziju (XD8077), kupi nju bez razmišljanja. Nikako crnu. Srebrna boja kućišta drastično
poboljšava percepciju crne (iluzija kontrasta) i samo je bela očigledno bolja. Ovo je naročito bitno kod IPS-olikih panela.
Iako efekat nije kao kod monitora (manjih dijagonala), bez obzira, srebrna >>> crna.
Vidim da je ima po istoj ceni (112k). Nemoj da je propustiš ako se odlučiš za ovaj model.

Poslednja izmena:
XD800 je bolji, koliko je i skuplji od XD700. XD800 ima 10-bitni panel (8-bit+FRC) (mada Rtings tvrdi da je tako i kod
XD700), ima QD LED pozadinsko osvetljenje (koje daje proširenu pokrivenost boja) i HDR (koji je generalno sad još u
povoju, ali jednog dana će biti dovoljno sadržaja). Ima i malko bolji pokret, a XD700 ima malo manji input lag (~2 ms).

Ako imaš opciju da kupiš srebrnu verziju (XD8077), kupi nju bez razmišljanja. Nikako crnu. Srebrna boja kućišta drastično
poboljšava percepciju crne (iluzija kontrasta) i samo je bela očigledno bolja. Ovo je naročito bitno kod IPS-olikih panela.
Iako efekat nije kao kod monitora (manjih dijagonala), bez obzira, srebrna >>> crna.
Vidim da je ima po istoj ceni (112k). Nemoj da je propustiš ako se odlučiš za ovaj model.
u radnji su mi rekli da su svih 6 komada koje imaju otvoreni i izlozeni ali da nisu svi pustani u rad sto moye da se vidi - dokaze kroz proveru opcije pregled radnih sati na tv. pojma nemam o cemu je rec i da li to ne moye da se fabrickim resetom ili nekako drugacije vrati na nulu ako je uopste tacno da postoji ta vrsta provere. molim te reci mi sta o tome mislis...

Poslednja izmena:
poštovani, potrebna pomoć

tv do 500e +- 20%

za dnevnu sobu daljina gledanja od tv-a do troseda fotelja i sl 3,5-4 metra
klasika tv klinci preko dana ja i supruga uveče-noću kad se uspavaju klinci neki film, sport ne gledamo, smart može a i ne mora pošto će biti povezan sa kompom ali može zbog you tuba za klince, 3d nema potrebe osim ako je zbog njega slika bolja i da ga imam ako pusti 3 stvari do kraja života jednostavno ako ga ima ok ako ne lagano živim bez njega. WI FI poželjan a ako ga nema lan obavezan.
Ne mora 4hd rezolucija može i običan hd i sasvim bi bio zadovoljan sa istom ali ako ima za pristojan novac što da ne skidaćemo uhd imesto hd filmove i serije net je 30mbita tako da nije frka.

hvala unapred

p.s. ličnom pretragom izlazi mi jedan zanimljiv model : Samsung 49k6372 t2 koji je na granici sa finansijama al mož da prodje ako je odličan :) da li je ok i zakrivljenost ima neku caku tj manu ili je ok stvar?
Pored samsunga mogu i LG modeli pošto se kupovina planira sa kp od "madjara" tj ovih sto donose. Ja bi neki sony al to se ne dovozi a prodavnice su preskupe recimo LG 49UH603.

Poslednja izmena:

A je l' postoji neki u rangu XD8005 al' da je u beloj boji? Trenutno imam Samsung UE50ES6710(beli okvir) i zadovoljan sam slikom. Jedino što sam se navikao na 50", pa bih sad išao na 55" ili eventualno 60" i naravno 4k. Odigrao bih tu i tamo neku igru u HDR-u, al' filmovi su prioritet.

Hvala

Na to sam ti već odgovorio ;) (samo sam greškom otkucao X930C, al‘ je bilo kasno za ispravku):
https://forum.benchmark.rs/showthread.php?164670-Koji-LCD-TV&p=5058071&viewfull=1#post5058071

sad sam primetio sta sam napisao, naime postoji i xd83 a ovo je x83 i vec si mi odgovorio i vec sam ga gledao i na netu i u radnji...
pomislio sam da mogu da nabavim xd83 a ustvari njega nema pa i je i pitanje suvisno.
hvala na strpljenju. cekam da stigne jedan od izlozenih 8077 da proverim broj radnih sati i neostecenost. nadam se da ce sve da bude u redu!
e da, jel ima nesto nasta treba da obratim posebnu paznju, otvorice ga i pustiti u rad zbog provere broja radnih sati.

Poslednja izmena:
Jedino da proveriš uniformnost crne (da nema previše ekcesivnog LED probijanja i „oblaka“)
i uniformnost sive (tzv. efekat prljavog ekrana da nije previše izražen).

Ovde možeš pročitati o tome:
http://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/black-uniformity-clouding-flashlighting
http://www.rtings.com/tv/tests/picture-quality/gray-uniformity-dirty-screen-effect-dse

Moćeš pročitati da se određeni nivo mora tolerisati zato što je nemoguće proizvesti savršen panel.

Snimi sledeće dve fotografije i prebaci na USB fleš pa ubodi u TV da testiraš sliku:
http://www.rtings.com/images/test-materials/2015/203_Black_Uniformity.png
http://www.rtings.com/images/test-materials/2015/204_Gray_Uniformity.png

Kao što vidiš, tako se profi testira samo mi nemamo i DSLR aparat :).

LG UH850V

A je l' postoji neki u rangu XD8005 al' da je u beloj boji? Trenutno imam Samsung UE50ES6710(beli okvir) i zadovoljan sam slikom. Jedino što sam se navikao na 50", pa bih sad išao na 55" ili eventualno 60" i naravno 4k. Odigrao bih tu i tamo neku igru u HDR-u, al' filmovi su prioritet.

Hvala
Postoji i to upravo spominjana i hvaljena LG UH850V serija. Modeli su dostupni u Nemačkoj i Austriji, a da li ih ima ovde ili preko,
mora se proveriti.

Dopuna
Preko i ovde se vode kao UH8507.

Poslednja izmena:
Postoji i to upravo spominjana i hvaljena LG UH850V serija. Modeli su dostupni u Nemačkoj i Austriji, a da li ih ima ovde ili preko,
mora se proveriti.

Dopuna
Preko i ovde se vode kao UH8507.

kod tog modela i svih testova u vezi njega mi jedna stvar nikako nije jasna. naime on po specifikaciji ima harman kardon zvucnike 2 puta po 20 a ostali i recimo i sony 8077 2 po 10 ipak zvuk mu nije nista bolje ocenjen od ostalih konkurenata, kako je to moguce?
inace ako se ispalim za soni 8005/8077 jedino mi preostaje upravo 8507...

i uh85 ti je pored sonija odlican izbor ako ne i bolji (zavisi kako se gleda), ima 3d (bio potreban ili ne), local dimming, zavrsni prelaz kojim smanjuje glow... zvuk mu nije najbolje ocenjen jer je tanak i ne moze stati ozbiljan zvucni sistem u njega. dakle zvuk nista posebno...

kod tog modela i svih testova u vezi njega mi jedna stvar nikako nije jasna. naime on po specifikaciji ima harman kardon zvucnike 2 puta po 20 a ostali i recimo i sony 8077 2 po 10 ipak zvuk mu nije nista bolje ocenjen od ostalih konkurenata, kako je to moguce?
inace ako se ispalim za soni 8005/8077 jedino mi preostaje upravo 8507...

Nije kod zvuka sve u snazi...

i uh85 ti je pored sonija odlican izbor ako ne i bolji (zavisi kako se gleda), ima 3d (bio potreban ili ne), local dimming, zavrsni prelaz kojim smanjuje glow... zvuk mu nije najbolje ocenjen jer je tanak i ne moze stati ozbiljan zvucni sistem u njega. dakle zvuk nista posebno...

ma nije samo to veliko mi je opterecenje sto cekam da vidim tv koji je vec dugo stojao makar samo izlozen a ovih lg koliko hoces po radnjama...

poštovani, potrebna pomoć

tv do 500e +- 20%

za dnevnu sobu daljina gledanja od tv-a do troseda fotelja i sl 3,5-4 metra
klasika tv klinci preko dana ja i supruga uveče-noću kad se uspavaju klinci neki film, sport ne gledamo, smart može a i ne mora pošto će biti povezan sa kompom ali može zbog you tuba za klince, 3d nema potrebe osim ako je zbog njega slika bolja i da ga imam ako pusti 3 stvari do kraja života jednostavno ako ga ima ok ako ne lagano živim bez njega. WI FI poželjan a ako ga nema lan obavezan.
Ne mora 4hd rezolucija može i običan hd i sasvim bi bio zadovoljan sa istom ali ako ima za pristojan novac što da ne skidaćemo uhd imesto hd filmove i serije net je 30mbita tako da nije frka.

hvala unapred

p.s. ličnom pretragom izlazi mi jedan zanimljiv model : Samsung 49k6372 t2 koji je na granici sa finansijama al mož da prodje ako je odličan :) da li je ok i zakrivljenost ima neku caku tj manu ili je ok stvar?
Pored samsunga mogu i LG modeli pošto se kupovina planira sa kp od "madjara" tj ovih sto donose. Ja bi neki sony al to se ne dovozi a prodavnice su preskupe recimo LG 49UH603.
Paz‘ sad, Sony TV-i se prodaju iz Mađarske samo tako, samo moraš ukucati u kp-u pošto prve stranice
„okupiraju“ prodavci LG i Samsung modela, što je očekivano zbog cene i ponude modela. I najjeftiniji
Sony UHD model je van tvog budžeta, može možda FHD, al‘ ću videti šta još ima pošto je tu Sony tanak.

Pošto bi gledali sa daljine 3,5-4 m, za tebe važi, što veće, to bolje (na toj daljini 75“ :)). UHD je bačen
novac sa te daljine sigurno, al‘ ako ne nađem bolji FHD, moraće onda UHD. Nadam se da ne gledate
analognu TV, pošto onda UHD ni pod razno. Takođe, gledaću da bude VA panel (ako ima da valja),
jedino ako ne gledate iz nekog ekstremnog ugla pa IPS.

Zakrivljeni televizori su mega prevara i samo može da šteti prikazu. Zakrivljeni monitori – apsolutno da
(osim za dizajn). Zakrivljeni TV-i – apsolutno ne. Ovi što profi testiraju baš ne smeju da to kažu otvoreno
da se ne bi slučajno zamerili Samsungu, pre svih, koji je i lansirao tu prevaru.

Videću pa otkucam sutra za tebe i gredence još imam.

@ Rosuljac

Od Sonija jedino KDL-48WD650B. Preko mu je pala cena na samo 470 €. Ovi na kp-u očigledno nisu obnovili cenovnike.
Da li vredi? Teško. Testovi:
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/w650d
http://product-test.ru/televizory/sony-kdl-48wd653/obzor

Moj izbor bi bio Samsung UE49K5500. Ima ga u Mađarskoj ko pleve. Cena je ~490 € u MediaMarktu i sigurno ga ovi sa kp-a mogu
nabaviti. E sad, kod nas ga isto ima ko pleve i to od 70k, tako da nisam siguran koliko je bolje kupiti od preko (možda ga zato i ne
reklamiraju na kp-u).
http://www.eponuda.com/4k-ultra-hd-tv/samsung-ue49k5502-smart-4k-ultra-hd-televizor-cena-392769
http://www.itsvet.com/televizor_samsung_ue49k5502akxxh-pdaa1-30.i?id=6292

Pročitaj recenziju na HDtelevizija (Darko je pravi profi tester):

Nebitno je što je dijagonala 40“, skoro je sve isto sem toga.
Ruski обзор, samo bele verzije i rezultati vrlo slični Darkovim.

Poljski benchmark :) je testirao verziju od 55“ koja je van tvog budžeta (~620 € preko, kod nas u maloprodaji 100k). Jedina razlika
(osim dijagonale) je skoro duplo niži input lag (bitno samo ko igra igre) i apsolutno nenormalno ogroman kontrast (može biti i rezultat
panel lutrije) :shock:. Ovo je rekordni nivo što sam video, a da panel nema FALD! Mogu misliti kako tek izgleda crna na verziji sa belim
kućištem. „Zlo“ :zgran:...

Ako neko ima bolji predlog, a da je model testiran, neka predloži. Ja od ovog bolje nisam našao.

Poslednja izmena:
@ gredence

Pročitaj moju prethodnu poruku (iznad).

Da remiziram za 32“ – ili Samsung T32E310EW od preko (260 e) ili Samsung UE32K5502 ovde u maloprodaji
(čak je i na Benchu 44k najjeftinije). Cena na kp-u je 310 e, al po meni ne vredi za tu razliku od preko. Ovde kupiš
preko neta i možeš raskinuti ugovor na daljinu do 14 dana od isporuke.

Za TV do 100kSamsung UE49K5502. Ima ga dosta izloženog po BG-u (pretpostavljam da si odatle zbog IKOM-a).
I pogledaj veći model UE55K5502, mada njega je dosta isplativije kupiti od preko (630 e). Jeste, VA paneli su, ali moraš
lično da proveriš da li vam odgovaraju uglovi gledanja. Na poljskom benchmarku su nahvalili uglove gledanja kod 55“ verzije
što je skoro nemoguće pročitati za VA TV. Ako vam ne odgovaraju uglovi gledanja, onda definitivno neki model sa IPS-om.

Poslednja izmena:
120 Hz 1080p

Stiglo pitanje u vezi Sony KD-55X850C.

Ne znam šta da otkucam u vezi TV-a sem da je teška „boleština“ :D.
Testirao ga je Rtings i to baš 55“ verziju:
http://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x850c

Imate njihovu kalibraciju (Settings) pa odradite kako su preporučili. Jeste da svaki primerak varira pošto ne postoje dva ista panela,
al‘ biće dovoljno dobro da se ispegla slika koja je i ovako odlično fabrički kalibrisana.

Za PC mod:
To enable chroma 4:4:4, set the mode to either Game or Graphics.
Just like with last year's Sony TVs, 1080p @ 120Hz produces little artifacts (lines), but this shouldn't be too
bothersome while gaming.
Update: With the new firmware update PKG2.463.0010NAB, This TV now supports 4k @ 60Hz @ 4:4:4.
To enable this, go to Home button - Settings - External Inputs - HDMI Signal Format - Enhanced (new).

@ Duke
Analogne kanale možda jednom godišnje uglavnom na našoj kablovskoj mreži imamo sve digitalne kanale koje gledamo (većina i dalje u lošijoj rezoluciji ali idu preko digitalne). Znam da je najbolje veća dijagonala ali bi možda mogli ići i do tih 630e max ipak se tv ne kupuje svaki dan. I spreman sam da se odreknem smart funkcije ( smart koji nije android je golo g***) čak ne mora bude uhd može i običan Full hd zarad veće dijagonale znam i sam da znači, lično uhd za tv mislim da je nepotreban al to je lični stav. U svakom slučaju rosbery pi3 je i sad priključen na stari seria 3 tv a biće i na novom kao i htpc (koji je sklopljen i za koji čekam samo ssd i koji će biti deo sistema). Bukvalno smart je možda i nepotreban nego sam ga naveo eto lakše klincima da puštaju mada planiram i njima da nabavim za sobu neki manji tv al to ćemo na leto. Eto sad imaš još dodatnih informacija da možeš da preciziraš odgovor :)
na kp vidim za 630e ima tri modela Samsung 55K5500, Samsung 55K5672, i LG 55LH630v možda neki sony? ;)

hvala veliko !!!

Poslednja izmena:
Samsung zbrka

@ Rosuljac

Što se tiče „pametne“ platforme na televizorima, to mi nije jača strana, osim da Sony ima najgoru i to je baš Android TV…
Problem je što ako hoćeš dobar TV, dobićeš i „pametnu“ platformu pride. I ja bi prvi voleo da se prodaju bolji TV-i bez toga
da im to skine cenu, ali nema niti će biti. Srećom pa se može ignorisati.

Za UHD je potrebna i blizanja gledanja. Npr. 55“ UHD se gleda na ~1,5 m, a FHD sa ~2,5 m.

Za LG LH630V ne mogu naći ništa, čak ni u LG katalogu :S:…

Zaista ne vidim nikakvu razliku između K55xx i K56xx serija ni u katalogu (ista težina, dimenzije, dizajn, funkcije)…

Oznake na kraju su regionalne i u vezi tjunera koliko znam.
72 ima satelitski tjuner (DVB-S/S2).
79 ima satelitski tjuner (DVB-S/S2) i HEVC (H.265).
80 i 89 su bele verzije 72 i 79 (ona su srebrna) i njih nema preko, a kod nas je cena nenormalno prenaduvana.

Ako ti ne treba satelitski tjuner, onda 55K5500. Jedino ako je mala razlika u ceni, onda može i 55K5672.

Poslednja izmena:
S obzirom da imam ovaj TV mogu reci da je zvuk fantastican. Nejasni su mi ovi testovi po netu, jako je glasan i jasan zvuk, odmah se da vidjeti da nisu neki standardni zvucnici. Jeste da mozda nije na nivou nekih boljih eksternih zvucnika, ali ako gledamo u kategoriji integrisanih zvucnika u TV-u, zvuci veoma dobro.

@ Rosuljac...

Ako ti ne treba satelitski tjuner, onda 55K5500. Jedino ako je mala razlika u ceni, onda može i 55K5672.

ma šta će mi sat tjuner a izmedju ta dva modela ista cena čak 55k5672 model za 2017 mogu naći za 10-20 eura manje tj za 610 do 620 eura i to sa poklon zidnim nosačem

na kraju krajeva dakle preporuka za tv je 55k5672 ?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno