Šta je novo?

Koji test u PRIME-u?

Love Hunter

Slavan
Učlanjen(a)
10.07.2004
Poena
390
Osnovni, srednji ili onaj treci?

I koliko vremena da radi? Citao sam negde da je od 2-6 sati dovoljno, ali meni puca vec posle 15 min. 2500+ @3200+ sinhrono, podignut vcore na 1.75 (sa default 1.65). Temp oko 50c dok radi prime.

ako vise overklokujes memoriju onda idi na blend test, ako vise akcenta dajes na CPU idi na "in place large fft's" , ocu reci blend brze puca ako je FSB prevelik, a ovaj drugi ako je takt CPU-a prevelik. E sad kolko je dovoljno da radi....pa recimo da kazes da je sistem iole stabilan jedno 3 sata "blend" testa. In-place large FFT's mi se nekako ne svidja za test stabilnosti posto ne cima memoriju i mem. kontroler...ali njega recimo 2 sata ako si siguran da ti je FSB stabilan (memorija i magistrala itd.) i mozes da ocekujes da bi radio i 20 sati, a ne samo 2, ali ne mora da bude tako.

Ako ti puca za 15 min. to znaci da bi ti doom3 ispao malte ne momentalno na desktop. 15 min je jako nestabilan sistem. Recimo da ce ti raditi to kao 3200+ na tek 1.8V (moja slobodna procena)

ma, sta ti je radice mu doom opusteno. Doom je osetljiv na stabilnost graficke a ne cpu-a, provereno 😀

gx-x je napisao(la):
ako vise overklokujes memoriju onda idi na blend test, ako vise akcenta dajes na CPU idi na "in place large fft's" , ocu reci blend brze puca ako je FSB prevelik, a ovaj drugi ako je takt CPU-a prevelik. E sad kolko je dovoljno da radi....pa recimo da kazes da je sistem iole stabilan jedno 3 sata "blend" testa. In-place large FFT's mi se nekako ne svidja za test stabilnosti posto ne cima memoriju i mem. kontroler...ali njega recimo 2 sata ako si siguran da ti je FSB stabilan (memorija i magistrala itd.) i mozes da ocekujes da bi radio i 20 sati, a ne samo 2, ali ne mora da bude tako.

Ako ti puca za 15 min. to znaci da bi ti doom3 ispao malte ne momentalno na desktop. 15 min je jako nestabilan sistem. Recimo da ce ti raditi to kao 3200+ na tek 1.8V (moja slobodna procena)
Ne mora da znači,meni Prime 95 nikada nije stabilan ali mi se nije desilo da na primer Doom3 "pukne" nikad zbog toga,jednostavno Prime 95 je napravljen da maksimalno maltretira procesor koji onda koristi termoelektranu za napajanje, sve primene čak i rendering nikada neće toliko opteretiti procesor kao Prime 95, ovo pričam iz ličnog iskustva. (probao sve zahtevnije igre,rendering video materijala sve radi super na overklokovanom procesoru jedino Prime neće ni 2 sata) Nemoj previše da se opterećuješ Prime-om 95

HM. Pa i meni cudno kako Far Cry npr. radi bez problema a Prime puca.
Inace memoriju nisam uopste klokao, samo FSB i vcore. Znaci onda da idem na - in place large FFT-s.

Pa cim ti puca u jednom testu, znaci da ti nije stabilan sistem!

Nije poenta da nadjes test koji ce da ti prodje, vec obrnuto, onaj koji ce da ti spuca masinu! 😉

slazem se sa Delijom u potpunosti.

@Love hunter: Vidi ovako i "Blend" test ce raditi "in-place large FFT's" samo kasnije, prvo testira dosta memorije pa prelazi na proc...

Iz licnog iskustva, najbolje je prime poterati bar 24h pri tome on odvrti svoju bateriju testova bar 3 puta (AMD na 2.2GHz). Znaci uzdrzati se od igranja/surfovanja/gledanja filmova jedan dan i to je to. Desavalo se da prime pukne posle 10-12h. Govorim o blend varijanti. Sto se tice memorije, za pocetak je dobro pustiti GoldMemory 6.64 2 prolaza (to je oko 1h na 512MB na 200MHz) jer jer je osetljiviji na greske od memtest-a. Kada to prodje pustiti celu noc memtest+ , sve testove (jedan prolaz je oko 4 - 4.5h zavisno od verzije) sto mu dodje 2 prolaza za 8-9h. Sve u svemu 2 dana odvojiti na testiranje i biti miran.

S22 je napisao(la):
Ne mora da znači,meni Prime 95 nikada nije stabilan ali mi se nije desilo da na primer Doom3 "pukne" nikad zbog toga,jednostavno Prime 95 je napravljen da maksimalno maltretira procesor koji onda koristi termoelektranu za napajanje, sve primene čak i rendering nikada neće toliko opteretiti procesor kao Prime 95, ovo pričam iz ličnog iskustva. (probao sve zahtevnije igre,rendering video materijala sve radi super na overklokovanom procesoru jedino Prime neće ni 2 sata) Nemoj previše da se opterećuješ Prime-om 95
Jesi li mozda probao da odradis "build world" na unix-u, sa masinom koja nije prime stabile.

meni prime jednom puko posle osam sati, kolko je moj sistem stabilan?
naravno u win/igrama nisam primetio nigde neki bug ali eto pao je prime.
nekada mi je pucao posle 15min ali takodje nisam primetio neki bug pa tako terao masinu mesecima, mada ne radim nista ozbiljno pa mi nije bilo bitno dal ce mi zakucati.

nocas cu da ostavim masinu opet da prime-uje pa cemo da vidimo sta kaze...

Dovoljno ti je stabilan. Jednom sam bio dokon pa mi je Prime pukao posle 26h! Ovo se može objasniti ili malim varijacijama u mrežnom naponu što je dovelo do smanjene stabilnosti ili dejstvom kosmičkog zračenja na mem. module. U praksi ako ti prođe 12h Prime-a, mašina je rock stable.

A koja je svrha tog sertifikata? Da nece neko da pravi toplistu stabilnih OC-a 😀 😀 😀
Mada ni to nije toliko losa ideja.

Lukija je napisao(la):
Iz licnog iskustva, najbolje je prime poterati bar 24h pri tome on odvrti svoju bateriju testova bar 3 puta (AMD na 2.2GHz). Znaci uzdrzati se od igranja/surfovanja/gledanja filmova jedan dan i to je to. Desavalo se da prime pukne posle 10-12h. Govorim o blend varijanti. Sto se tice memorije, za pocetak je dobro pustiti GoldMemory 6.64 2 prolaza (to je oko 1h na 512MB na 200MHz) jer jer je osetljiviji na greske od memtest-a. Kada to prodje pustiti celu noc memtest+ , sve testove (jedan prolaz je oko 4 - 4.5h zavisno od verzije) sto mu dodje 2 prolaza za 8-9h. Sve u svemu 2 dana odvojiti na testiranje i biti miran.

Preterujes. 12h je sasvim dovoljno. Ipak je to 12h konstantnog 100% opterecenja procesora.
Kako Alexandar kaze, uvek moze da se desi samo mali pad napona (sto je savim normalno sa nasom mrezom), pa da pukne Prime... i onda ti dzabe prethodnih 23 sata testiranja - kad pomislis da ti sistem nije stabilan, jer je, ipak, puk'o Prime prilikom testiranja.

Uostalom, kakav crni Prime...
Ako Prime puca, a Doom, Far Cry, NFS ili koja vec igra radi bez problema... to je sasvim stabilno. Naravno, ovo sve pod uslovom da je neki "normalan" komp u pitanju, i "normalan" korisnik, koji slusa mjuzu, surfuje, gleda TV eventualno... i opici po koju igru, a ne bavi se nekim teskim proracunima, renderuje u 3DMax-u po ceo dan i sl.
Opet, koji "normalan" korisnik pici igru 12 sati bez prekida?

P.S. Bottom line... igre se igraju, Prime ne 😉
A Prime bi valjda trebalo da posluzi da se vidi da li neki komp moze da izdrzi visecasovno maltretiranje... ne mora to maltretiranje bas da potraje 12h (ili u tvom slucaju, 24h).

@milenkoc23: davno to bese kad sam ja taj prog uopste nasao, bese to na jednom forumu gde je bila i "mali oglasi" tipa soba, pa ljudi koji prodaju proc "primerak" priloze i sertifikat da radi na <ubaci frekvenciju ovde> pa mu to dodje kao garancija kupcu.

@All: Imate i jedan jednostavniji test stabilnosti koji je vec dosta puta pominjan. Upalite fotoshop, stavite rezulociju na recimo 3mx3m i 300dpi, uradite gradient fill kao pozadinu novog lejera koji napravite, onda udarite ctrl+T (transform) i povucete jedan cosak na dole ili bilo kako bitno je da napravite distorziju pravougaonika u neki romb, posto je ovo zahtevna operacija photoshop ce puci, zapucati se ili nesto drugo ako sistem nije stabilan...Ponovite operaciju 3-4 puta, ako radi, ludilo.

CAR je napisao(la):
Kako Alexandar kaze, uvek moze da se desi samo mali pad napona (sto je savim normalno sa nasom mrezom), pa da pukne Prime...
A je l' to Alexandar i ti držite procesore direktno na 220V? :d Ne znam za vas, ali nama ostalima koji između ta dva imamo ploču i napajanje, oscilacije u mreži uopšte ne utiču na prime 😀

Vojkan je napisao(la):
A je l' to Alexandar i ti držite procesore direktno na 220V? :d Ne znam za vas, ali nama ostalima koji između ta dva imamo ploču i napajanje, oscilacije u mreži uopšte ne utiču na prime 😀
Pazi ovako... na prethodnom NF-u, sa 1.85V, kad Prime povuce znalo je da padne na 1.80V, i da drzi toliko. A povremeno, gledano iz Winbond-ovog monitora, ode i na 1.78V.
Sada, sa ovom plocom, zna da padne i za po 0.1V... sto znaci, ako meni CPU radi na 2400 MHz sa 1.8V, ja bih trebalo da namestim 1.9V u biosu (pa da imam 1.85 za svakodnevni rad - odnosno, da ode do dozvoljenih 1.8V, kada i dalje moze da radi, pri nekom teskom opterecenju) cisto da bih bio siguran da mi se nikad nece spucati komp.

Jel' ti sad malo jasnije? 😀
Ne znam kako kod tebe i ostalih, ali tako je kod mene... da l' je buljava ploca, struja kod mene u stanu ili sta vec - ne znam, ali tako je.

Pa ako je loša struja u stanu, onda je bila loša i dok si imao staru ploču. Ili se pogoršala u međuvremenu? 🙂

Vojkan je napisao(la):
Pa ako je loša struja u stanu, onda je bila loša i dok si imao staru ploču. Ili se pogoršala u međuvremenu? 🙂
Ne, nego je naponska jedinica na ovoj ploci losija nego sto je bila na prethodnom NF-u...

Vojkan je napisao(la):

ako pad napona moze da restartuje racunar zasto malo manji ne bi mogao da dovede do nestabilnosti procesora i pucanja prime-a? testiram uvek tako sto racunar ostavim pred spavanje da vrti prime i sad ko zna kakav je napon ujutru kad krene sve da se pali a kao sto rekoh zadnji put mi je pukao posle osam sati :trust:

to je sa tim losim plocama uvek problem, undervoltuje, overvoltuje... 😀 restartuje se...abit je to... 😀

@gx-x: a to je kao fora hot-hardware, ali ko garantuje kupcu da ja kao prodavac nisam okacio sertifikat mog procesora koji radi na 4.5Ghz sa LN2 hladjenjem (hipoteticki), a porodajem off the shelf procesore.

ima u programu opcija za ucitavanje certifikata (to je vise kao log fajl) ako ucitas fajl na nekom drugom procesoru izbacice gresku, znaci izbaci da je sve ok samo na procesoru koji je testirao. e sad ako si ti hladio proc sa LN2 to je druga stvar, ali opet nisi nikog prevario, samo nisi napomenuo neki detalj 🙂

Alexandar je napisao(la):
Ovo se može objasniti ili malim varijacijama u mrežnom naponu što je dovelo do smanjene stabilnosti

sedim za kompom nocas i u jednom trenutku nesto bljesnulo napolju vidim da nema vise ulicnog osvetljenja i primetim da mi se ap na tavanu restartovao sto znaci da je bio pad napona i kontam da sam terao prime da bi tad pukao iako se racunar nije restartovao.

iz svega do sada vidjenog moj zakljucak je da treba prime terati par puta na istim podesavanjima da bi se utvrdilo kolko je masina stabilna, takodje kad se bilo sta klokuje napajanje MORA da bude neko makar iz srednje klase a ne neko djubre kinesko, takodje ako se igrate i treba vam sto veci fps mozete prime opusteno da zanemarite i da se oslonite na to kako vam igre rade i dal neke izbacuju u win sto takodje ne mora uvek da bude posledica nestabilnosti.
sve u svemu "odgajati" racunar nije lak sport :d

napjanje - 360 w chieftec, mislim da je to OK.

Pa ako ti je pao napon i AP se restartovao, i prime bi se restartovao, tj. ne bi ni izbacio finalni rezultat 🙂
Zato UPS u sake 😉

CAR je napisao(la):
Preterujes. 12h je sasvim dovoljno. Ipak je to 12h konstantnog 100% opterecenja procesora.

Sinak, ako cemo tako dosta je i oko 10h. Zasto? Zato sto Prime tada izvrti celu bateriju testova i posle toga ih ponavlja. Govorim za 23.8 verziju - blend test. I ne vidim razloga zasto da se ne vrti 24 ako ne i vise? Ideja je da sa 24h "pokupis" ne samo stabilnost procesora vec i ostatka (napajanje, memorija i sta ja znam) i to za jedan ceo dan. Ne pusta dzabe Aca 48h, ako me secanje sluzi. Pored toga, prime nije savrsen, treba upotrebiti jos neki od testova. Ja nameravam da pustim i onaj CPU stability test. Kvazistabilni sistemi me ne zanimaju, ako nece ovo da prodje, spusticu FSB/mnozilac/latenciju.

Lukija je napisao(la):
Sinak, ako cemo tako dosta je i oko 10h. Zasto? Zato sto Prime tada izvrti celu bateriju testova i posle toga ih ponavlja. Govorim za 23.8 verziju - blend test. I ne vidim razloga zasto da se ne vrti 24 ako ne i vise? Ideja je da sa 24h "pokupis" ne samo stabilnost procesora vec i ostatka (napajanje, memorija i sta ja znam) i to za jedan ceo dan. Ne pusta dzabe Aca 48h, ako me secanje sluzi. Pored toga, prime nije savrsen, treba upotrebiti jos neki od testova. Ja nameravam da pustim i onaj CPU stability test. Kvazistabilni sistemi me ne zanimaju, ako nece ovo da prodje, spusticu FSB/mnozilac/latenciju.
Ajd' da zanemarimo ovo "sinak"... (mozda i nisi mislio nista lose)

Pazi ovako: kada sam prvi put dogurao do 250 MHz FSB-a (nakon L12 moda), stavio sam memoriju na 3-2-2-2, mnozilac na 9 (da ne preterujem odmah) i digao Win. Bilo je OK, ali bi posle bilo kog ozbiljnijeg testa, masina zakucavala. Prime bi pukao nakon tri sekunde.
Smanjim CAS na 2.5, opet dignem Win... sve radi. 3DMark vrti loop-ove po ceo dan, GTA siba dok mi ne dosadi, koja god igra da je u pitanju - radi.
Ali Prime - ne. Puca posle one 3 sekunde. Dakle, sve radi osim tog bangavog Prime-a.

I za inat, hocu ja da vidim koliko masina moze da radi... bez gasenja, bez ijednog restarta. Nabrijana do kraja, svega 256 mega rama (Win XP, mnogi kazu nedovoljno memorije)... ludo od mene, tako bar kaze Prime 😉

10 dana... nijedan glitch. 10 celih dana bez restartovanja masine... a nijedne greske, cak ni najmanje. Sve radi extra, nijednom BSOD, restart, smrzavanje... cak Win nije ni memoriju pojeo, radi zivahno i desetog dana bas k'o da sam ga upalio pre 5 minuta. A igralo se igrica u tih 10 dana (terao sam burazera da igra Manager-a po vise sati, da mi testira CPU i FSB 😀... pa sam ja picio GTA, Mafiju... sta sam vec imao na kompu), i gledala se televizija, i vrteo 3DMark, i slusala muzika, i picilo po netu...
Dakle, sasvim normalno koriscenje kompjutera - k'o da je rec o superstabilnoj masini.

Tesko da je to bio "kvazistabilan sistem"... uprkos tome sto Prime nije prolazio.

P.S. Ne znam sta je to blend test, jer ne koristim ove nove verzije Prime-a, sa tim glupim podelama... iskljucivo dobri stari v22.12.1 i "Torture Test".

P.P.S. Pa sta ako Aca testira svoju masinu 48 sati? Kakve to ima veze? Jel' to treba da bude neko merilo?
On radi neke sasvim druge stvari na kompjuteru od mene, normalno je da i testira na drugi nacin.

Svako testira *svoju* masinu na *svoj* nacin.

da budem iskren, ja pustim 3-4 testa da prodju, ako prodju, meni dobro. Vece mi je merilo stabilnosti photoshop i Corel, Corel recimo ispada, puca itd. jako cesto ako nesto ne valja. E sad prime oce da puca na visokim FSB-ovima iako sve ostalo radi ok, recimo na 225FSB mi prime puca kao sto CAR rece za 3 sekunde, memtest radi bz greske, S&M radi bez greske, ma ceo sistem radi normalno, sem prime-a.

Ako se radi nesto ozbiljno na kompu, onda lepo uzmes i stavis setinge koji znas da su stabilni, recimo ako neko radi u dreamweveru koji ce mu k**** 2500mhz i 250FSB ? Vratis na default neces ni primetiti razliku.

CAR je napisao(la):
Tesko da je to bio "kvazistabilan sistem"... uprkos tome sto Prime nije prolazio.

P.S. Ne znam sta je to blend test, jer ne koristim ove nove verzije Prime-a, sa tim glupim podelama... iskljucivo dobri stari v22.12.1 i "Torture Test".

P.P.S. Pa sta ako Aca testira svoju masinu 48 sati? Kakve to ima veze? Jel' to treba da bude neko merilo?
On radi neke sasvim druge stvari na kompjuteru od mene, normalno je da i testira na drugi nacin.

Svako testira *svoju* masinu na *svoj* nacin.

Koliko ja vidim testira se parcijalno. To sto ti prime ne radi, to znaci da je masina nestabilna. Ima takvih rasprava na Abit forumu tipa moja masina ne voli prime. Prime nije bauk vec SW kao i svaki drugi. Ukoliko bilo sta ne radi to znaci da CPU ne radi ono za sta je namenjen (osima ko SW ima bug). Ja ne bih mogao da koristim takav racunar jer znam da ce kada tada da zvekne i to po pravilu kada se najmanje nadas i kada ti najvise treba. Cak i to da prime prodje ne znaci da je masina stabilna. Po meni, treba dosta vremena da se masina testira gurajuci svakojake RAZNOVRSNE aplikacije. Sto se tice Prime95 u novijoj verziji, skini 23.8 i procitaj cemu su pogodne razne vrste testova.

A sto se tice Ace samo ti navodim kao to radi profesionalac 😀 .

Lukija je napisao(la):
Koliko ja vidim testira se parcijalno. To sto ti prime ne radi, to znaci da je masina nestabilna. Ima takvih rasprava na Abit forumu tipa moja masina ne voli prime. Prime nije bauk vec SW kao i svaki drugi. Ukoliko bilo sta ne radi to znaci da CPU ne radi ono za sta je namenjen (osima ko SW ima bug). Ja ne bih mogao da koristim takav racunar jer znam da ce kada tada da zvekne i to po pravilu kada se najmanje nadas i kada ti najvise treba. Cak i to da prime prodje ne znaci da je masina stabilna. Po meni, treba dosta vremena da se masina testira gurajuci svakojake RAZNOVRSNE aplikacije. Sto se tice Prime95 u novijoj verziji, skini 23.8 i procitaj cemu su pogodne razne vrste testova.
OK, sve ja tebe razumem... ali Nebojsa, majku mu, ako mi posle deset dana guranja *SVEGA I SVACEGA* masina nijednom nije trokirala, restartovala se ili izbacila plavi ekran... pa zar to nije ultra-stabilna masina?!!!

(za ono sto meni treba, i u cemu sam je testirao)
Prime mi ne sluzi za igranje... za to sluze igre 😀

Lukija je napisao(la):
A sto se tice Ace samo ti navodim kao to radi profesionalac 😀 .
Jeste, al' taj profesionalac intenzivno koristi Photoshop, koji je mozda i najosetljiviji na stabilnost masine... dok na mojoj masini Photoshopu nije dozvoljena ni instalacija! 😉

O tome ti pricam... drugacije potrebe, drugaciji standardi...
Aci treba da sljaka Photoshop - OK, on ce verovatno da protera i nekoliko resize-ova neke slike (uz ostale testove), pa da vidi jel' stabilna masina... neko ko koristi 3DMax ce testirati tako sto ce proterati neki render... evo, gx-x progura Corel, njemu je to bitno...

Ja 3DMark, Prime ('ajde, nek ide i on! :d), MemTest (koji bas i ne volim)... i najbitnije, IGRE. To ako prodje, na vise dana - proci ce sve.

Nazad
Vrh Dno