Šta je novo?

Koji telefon od 6 inča?

star-duster

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
345
Stari Coolpad 7320 od 5,5 inča je odslužio svoje i planiram nabavku novog telefona. Ovog puta bih nešto još veće, i to ne za 0,2 inča veće (poput npr. LeEco Le Max 2 od 5,7 inča), nego bih neki telefon od otprilike 6 inča. Telefon najviše koristim za internet (retko društvene mreže, više klasičan surfing, YT itd.) i za multimediju (muzika, filmovi, serije). Na 6 inča bi mi sasvim odgovarala full hd rezolucija, nemam potrebu za većom, ali ne bih ni manju (ipak je 720p na 6 inča premalo, na 5,5 mi je bilo OK).

Evo modela koji su mi privukli pažnju, uz navođenje nekih njihovih prednosti i mana:

1) Xioami Mi Max, nekako se nametnuo kao prvi izbor, vrlo cenim taj brend, a ovaj telefon ima sasvim pristojan hardver za moje potrebe i dobar kvalitet izrade, pogotovo kad se uzme u obzir cena (2/16 za 185e, 3/32 za 215e). Mane? Pa, veličina. Sa 6,44 inča ipak mi deluje prevelik. Za korišćenje i gledanje filmova je odličan, ali me brine nošenje, kao i situacije gde moram da se javim jednom rukom dok npr. vodim dete drugom rukom i sl. Za takve scenarije ovaj telefon deluje nezgrapno.

2) Huawei Mate 8, ima sve što mi treba, brz, prelep, odlične izrade, na idealnoj veličini od ravno 6 inča, sa vrlo tankim bezelima u kompaktnom kućištu. Jedina mana je cena od oko 375e (najniže što sam nalazio). Znam da je i to vrlo smanjena cena od trenutka izlaska telefona, ali mi je ipak previše. Da se razumemo, mogao bih nekako da platim toliko za njega, ali uvek ima nekih drugih kućnih prioriteta za krpljenje iz tankog budžeta.

3) Huawei Mate 7, prilično jeftiniji od osmice, može da se nađe za oko 220 evra, ali je dosta slabiji, ipak je to telefon iz 2014. godine.

4) Kao što sam dve i po godine relativno zadovoljan bio telefonom naručenim iz Kine, tako i sada razmišljam o nekim manje poznatim a jeftinim modelima, npr. PPTV King 7 ima rezoluciju od 1440p i solidan hardver za smešnu cenu od oko 120 usd (doduše ne kod nas nego u Kini, tako da sledi i pdv na to). Ali, iako je taj model dosta ambiciozan, ipak u pitanju je noname proizvođač koji nakon toga ništa nije izbacio, zatim telefon je ostao na Androidu 5.1 itd.
Verovatno neću tako nešto nego nekog brendiranog kineza.

5) E, ovde očekujem vaše predloge. Šta mi promiče od telefona u ovom rangu?

Ne žurim mnogo sa kupovinom, tako da slobodno dajte svoje predloge i stavova, a ja ću polako da vagam šta mi je činiti. Hvala!

EDIT: Evo vizuelnog upoređenja Mate 8 i Mi Max, zaista je Max mnogo veći (a i Mate je već prilično velik telefon).
http://www.phonearena.com/phones/size#/phones/size/Huawei-Mate-8,Xiaomi-Mi-Max/phones/9766,10044

Poslednja izmena:
Mi max nije preveliki, vrlo je kompaktan.

Vidi u temi o telefonu, mozda neko ko ima zivi blizu tebe pa da ga uzivo pogledas.

Preveliki je samo za džep farmerki, za sve ostalo je ok.

Najbolja kupovina je definitivno mate 8 u svakom smislu
Moj ti je savet sacekaj da sakupis jos neki euro i kupi mate 8
Mi max je dobar telefon ali to nije premium klasa i kao takav ne moze se porediti ni sa mate 7 a kamoli mate 8
Ako bas moras da kupis odmah telefon onda bar idi na verziju mi max 4/128 ima ga korisnik rodjen 4 jula pa mozes saznati vise o njemu od njega

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

@star-duster
Mate 7 možeš da izbaciš iz jednačine.

Što se veličine tiče ta je odluka na tebi (strogo subjektivna kategorija, ja na primer Mi Max imam i koristim ga kao tablet, nikada ne bih ni 6 inča nosio i koristio kao telefon, kamoli 6.44).
Sa druge strane ljudi koji vole velike telefone se brzo adaptiraju na još veće.
Za javljanje i slično Xiaomi one handed mode će ti verujem raditi posao.

Znači Mate 8 ili Mi Max.
Za svoju cenu i klasu su oba odlična kupovina.
Prelomiš prvo odluku oko budžeta a onda je odluka jednostavna.

Najbolja kupovina je definitivno mate 8 u svakom smislu
Moj ti je savet sacekaj da sakupis jos neki euro i kupi mate 8
Mi max je dobar telefon ali to nije premium klasa i kao takav ne moze se porediti ni sa mate 7 a kamoli mate 8
Ako bas moras da kupis odmah telefon onda bar idi na verziju mi max 4/128 ima ga korisnik rodjen 4 jula pa mozes saznati vise o njemu od njega

Ne vidim zasto Mi Max nije premium, a mate 7 ili mate 8 jeste.

Sent from my Lenovo P2a42 using Tapatalk

Hvala svima na odgovorima. Poslednjih dana nisam mnogo gledao telefon za sebe jer sam birao telefon za ženu. (Izabrao sam joj Huawei P9 Lite i oboje smo veoma zadovoljni kupovinom.) E sad se vraćam na traženje telefona sa sebe. Kao što sam rekao, ne žurim mnogo sa odlukom pa ću još da zapitkujem.

Elem, polako se udaljavam od ideje za nabavku Mi Maxa. Verujem da je odličan telefon za svoju cenu i vidim da su svi vlasnici prezadovoljni, ali se ne usuđujem za kupovinu tolikog telefona (bar ne kao primarnog telefona). Možda bih promenio odluku kad bih ga video uživo, ali ovde u Zaječaru nema nijednog, bar da ja znam. Javite ako znate nekog.

U fokusu mi ostaje Huawei Mate, a možda u obzir dođe i nešto sasvim treće, aki naiđe.

Poolmaker, rekao si da Mate 7 brišem iz jednačine. Cenim tvoj savet, ali možeš li malo da pojasniš šta je konkretno za izbegavanje kod njega?
Svestan sam koliko je njegov čipset slabiji od osmice (upola slabiji na sintetičkim testovima, ako se ne varam). Ali meni nije bitna prevelika sirova snaga. Svakako neću da igram 3D igre na telefonu, to mi jednostavno ne odgovara na prenosnim uređajima (za to imam PC i PS4). Na telefonu ne bi bio ni neki multitasking, ne bi bile otvarane aplikacije za društvene mreže i sl.
Ponajviše mi je bitan kvalietet ekrana jer bih telefon najviše koristio za multimediju i lagani surf. Bitni su mi i drugi parametri, poput kamere i baterije, ali ništa posebno jer sam light user na telefonima.

Da li osmica opravdava razliku u ceni (380 naspram 220 evra), posebno u slučaju ako uzmemo u obzir moje potrebe?
Znam da je znatno bolji, ali da li bih ja koristio i primetio tu razliku u performansama?

Mate 7 je odlican model,licno imao mate 7 gold verziju a pre nje i standardnu verziju, tako da ti dajem savet iz prve ruke
Nisam mu nasao manu dobra kamera,premium izrada,odlican ekran (ima slican ekran iphonu),vrhunska baterija
Generalno sjajan fablet
Ali bez obzira na sve nabrojano idi na mate 8 jeste skuplji ali je fantastican model ,ako je bas zapelo za lovu onda je mate 7 odlican izbor i neces zazaliti ni u kom smislu
Naravno kupi nov ako je moguce

Poslednja izmena:
Odlučivanje još uvek traje. 🙂
Ponovo sam počeo da naginjem ka Mi Max, upoređivao sam veličine na monitoru kalibrisanom da prikaže realne dimenzije telefona, gledao klipove o tome kako stoji u džepu, čak stavljao svoj 7" tablet u džep da se ubedim da Mi Max nije preveliki itd. Verujem da sve to zvuči sasvim smešno, ali veličina mi je bila glavna briga.
Elem, kad sam se ubedio da nije prevelik i umalo rešio da ga naručim, sada me brine što nema podršku za LTE band 20 (tj. 4G na 800 MHz) koji je izgleda vrlo čest kod nas. Toliki veliki ekran bih često koristio za internet i znam da bi me mnogo nerviralo da budem negde gde ima 4G pokrivenosti a da ne mogu to da koristim.

U odgovarajućoj temi sam pitao koji je tip LTE pokrivenosti u mom gradu i kako da to proverim:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...ji-diskusija&p=4929968&viewfull=1#post4929968

Što se Mate-a tiče, i dalje su mi baš zanimljivi, a i podržavaju sve naše 4G frekvencije. Ali Mate sedmice je vrlo teško naći nove, uglavnom se nalaze polovni primerci (a generalno izbegavam svu polovnu elektronsku robu). Nekorišćeni drže cenu od oko 250 evra, što mi je prilično skupo za postariji telefon. A što se tiče osmica, i njih ima baš malo u ponudi. Iz ko zna kog razloga postoje mnogi aktivni KP oglasi gde se Mate 8 navodno nudi na prodaju, a kad kontaktiraš prodavca kažu ti da zapravo telefon nemaju na stanju i ne znaju da li će ga uopšte dobiti. Izgleda da ga zaista ima u ponudi samo kod prodavaca koji ga cene na solidno preko 400 evra.

Tražim i dalje. Ne žurim. Javljajte ako imate ideje i predloge.

Poslednja izmena:
Odlučivanje još uvek traje. 🙂
Ponovo sam počeo da naginjem ka Mi Max, upoređivao sam veličine na monitoru kalibrisanom da prikaže realne dimenzije telefona, gledao klipove o tome kako stoji u džepu, čak stavljao svoj 7" tablet u džep da se ubedim da Mi Max nije preveliki itd. Verujem da sve to zvuči sasvim smešno, ali veličina mi je bila glavna briga.
Elem, kad sam se ubedio da nije prevelik i umalo rešio da ga naručim, sada me brine što nema podršku za LTE band 20 (tj. 4G na 800 MHz) koji je izgleda vrlo čest kod nas. Toliki veliki ekran bih često koristio za internet i znam da bi me mnogo nerviralo da budem negde gde ima 4G pokrivenosti a da ne mogu to da koristim.

U odgovarajućoj temi sam pitao koji je tip LTE pokrivenosti u mom gradu i kako da to proverim:
http://forum.benchmark.rs/showthrea...ji-diskusija&p=4929968&viewfull=1#post4929968

Što se Mate-a tiče, i dalje su mi baš zanimljivi, a i podržavaju sve naše 4G frekvencije. Ali Mate sedmice je vrlo teško naći nove, uglavnom se nalaze polovni primerci (a generalno izbegavam svu polovnu elektronsku robu). Nekorišćeni drže cenu od oko 250 evra, što mi je prilično skupo za postariji telefon. A što se tiče osmica, i njih ima baš malo u ponudi. Iz ko zna kog razloga postoje mnogi aktivni KP oglasi gde se Mate 8 navodno nudi na prodaju, a kad kontaktiraš prodavca kažu ti da zapravo telefon nemaju na stanju i ne znaju da li će ga uopšte dobiti. Izgleda da ga zaista ima u ponudi samo kod prodavaca koji ga cene na solidno preko 400 evra.

Tražim i dalje. Ne žurim. Javljajte ako imate ideje i predloge.

Mate 7 polovni nemoj da platis vise od 120-150e, kakvih 220e.

Mi max je ok, osim kamere.

A jesi li ti video da je to napisao jos odavno? U zadnjem postu je napisao da je nov 250 sto mu je mnogo. Mislis da mu je 220 za polovan ok? Razmisli malo pre nego napises nesto.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Ranije sam to napisao, sada vidim da je situacija drugačija. Ima ih navodno u ponudi za te pare, ali kad kontaktiraš navodnog prodavca - zapravo nema. Stvarno ih imaju samo par pojedinaca i kreću se od cca 150 (polovni sa vidljivim falinkama), preko 200 (polovni navodno besprekorni) do oko 250 (navodno nekorišćeni).
Polovno neću, a 250 je mnogo za Mate 7, makar i novi.
Tražim dalje.

Poslednja izmena:
Izuzetno lep i kvalitetan telefon je i ZTE Nubia 11 Max. Tanak telefon sa malim bezelima, prelep super amoled ekran od 6".
Model 3GB/64GB je oko 200usd, a 4GB/64GB je oko 230usd. Procesor SD652. Ne radi na LTE800.
Meni se nikako nije svideo softver i to bih obavezno menjao.
Moj drugar je platio carinu oko 4200 din za taj telefon 🙂

Poslednja izmena:
Razmišljao sam i o toj Nubiji. Deluje kao odličan telefon po svemu (osim pune LTE podrške). Ali nema ga kod nas da se kupi, što bih radije hteo.
Nije mi strano naručivanje iz Kine, još uvek nosim Coolpad 7320 naručen sa Aliexpressa pre dve i po godine. Ali dugo čekanje i neizvesnost oko carine su mi prilično zamorni. Uzeću najverovatnije nešto kod domaćih prodavaca sa oglasa.

„Одзвонило“ ајфону у Кини

Више од седамнаест милиона Кинеза се одлучило за ОППО Р9, што је овај апарат учинило најпопуларнијим смартфоном у 2016. години у најмногољуднијој земљи на свету.

Први пут у последњих пет година „ајфон“ није најпопуларнији мобилни телефон у Кини. Агенција за истраживање тржишта „Каунтерпоинт“ је објавила резултате за 2016. годину. Највећи успех на кинеском тржишту остварио је смартфон ОППО Р9, за који се одлучило седамнаест милиона купаца, док је „ајфон“ први пут у последњих пола деценије изгубио доминацију и заузео друго место на листи са продатих дванаест милиона примерака модела 6С.

„Епл“ се одлучио за сегментацију тржишта, па је купцима понудио избор између модела 6С, 6С плус, СЕ и више старијих модела. Појава „ајфона 7“ такође није помогла компанији „Епл“ да задржи лидерску позицију.

Занимљиво је напоменути да је кинеска компанија ОППО у 2016. години остварила раст продаје од чак 100 одсто, док је лидер рецесије постала компанија „Леново“, која је изгубила 79 одсто купаца.

https://rs.sputniknews.com/nauka/201701301109830866-kina-ajfon-oppo-r9/

Nazad
Vrh Dno