Šta je novo?

Koji SSD

mislim da COD ne radi lepo na amd hardveru,i jedino resenje je prelazak na intel/nvidiu ili da se molis bozanstvu po izboru da ce to da rese i sacekas peceve,al ne drzi me za rec jer ne pratim COD,izguglaj tacno sta se desava na tom planu,mozda ima i na CoD temi na forumu.kao sto rekoh,ako imas bas spor HDD (ne defragmentovan,poprilicno popunjen i sam CoD se nalazi negde pri kraju) mozda,ali mozda utice malo na minimume na par milisekundi dok doucita (nemam pojma kako sad CoD tacno radi,od prvog MW-a nisam igrao nijedan CoD) ali cisto sumnjam,vise mi to smrdi na standardnu developersku lenjost pri optimizaciji koja se zapatila ovih dana.

edit: sto se tice samsung vs crucial,moje misljenje da narocito kod ssd-a duzina garancije ne igra ulogu,i mislim da samsung nista dodatno ne nudi sto opravdava tih 35-40e vise za isti kapacitet.jedino ak bi bas bas imao benefite od RAPID-a pa i da se razmisli,u protivnom nema razloga za dodatnim troskom.ssd ako nije mucak (jos nisam cuo za takav slucaj,jedini neispravan ssd koji sam u zivou video je jedan matori mislim intel sata II kojem je neko slomio power konektor)radice mnogo vise vremena nego sto ce biti relevantan,a pride zaboravismo najveci prajsles benefit ssd-a - on za razliku od hdd-a kojem u 90 posto slucajeva nemere da se prognozira kad ce da rikne kod ssd-ova moze,samo niko ko ih koristi iole normalno im jos nije dosao kraju.evo jedno jako korisno stivo koje mnoge mitove vama koji i dalje sumnjate u moderne tehnologije moze da razbije:

http://techreport.com/review/27062/the-ssd-endurance-experiment-only-two-remain-after-1-5pb

Poslednja izmena:
mislim da COD ne radi lepo na amd hardveru,i jedino resenje je prelazak na intel/nvidiu ili da se molis bozanstvu po izboru da ce to da rese i sacekas peceve,al ne drzi me za rec jer ne pratim COD,izguglaj tacno sta se desava na tom planu,mozda ima i na CoD temi na forumu.kao sto rekoh,ako imas bas spor HDD (ne defragmentovan,poprilicno popunjen i sam CoD se nalazi negde pri kraju) mozda,ali mozda utice malo na minimume na par milisekundi dok doucita (nemam pojma kako sad CoD tacno radi,od prvog MW-a nisam igrao nijedan CoD) ali cisto sumnjam,vise mi to smrdi na standardnu developersku lenjost pri optimizaciji koja se zapatila ovih dana.

Moguce da nijedan novi cod nije optimizovan za amd platformu. Recimo Assasin Creed Black Flag curi kao mleko na istom kompu a COD Ghosts prosli imao je potpuno isti problem kao ovaj najnoviji. Znaci sve mirise na losu optimizaciju amd.Cak sam na sajtu za graficke nasao najnovije drivere bas radjene za najnoviji AC Unity i COD Advanced. Instalirao sam ih i testirao na COD i nema ama bas nikakvog poboljsanja. Jednostavno nekako koci i to se desava samo na COD. Mislim da je HDD uredno defragmentiran ali moguce da je spor. Mada onda bi kocile i druge igrice.

vid' stvarno,okinuse ovi nasi godinu garancije crucialu za mx seriju,svasta.

Bio je jedan kolega forumas, onomad, pre jedno 2-3g , kako li se zvao... nesto me asocira na ciglu, na ciglu i na telefon ili tako nesto, ne secam se... davno bilo, prvo nas je smorio istom ovakvom pricom, te ne valja ssd, te preskupo, te nepouzdano, pa malo, pa ovo pa ono, a sve isticao kako je on IT "strucnjak" nesto tako... on se razume u hw... bla bal, na kraju ga ljudi, posle argumenata neoborivih u korist ssd-ova a koje on nije fermao nimalo, poceli zezati, pa i vredjati... naljutio se covek i rekao da on nece kupiti ssd...
*** covek nije imao ssd, kao ni ove kolege forumasi i sad su nasli nas sto ih imamo vec godinama, da ubedjuju da to ne valja, da je nepotrebno...
Pa nemojte ga vi kupiti, niko vas ne tera, kud svi drugi avionom vi nastavite na traktoru...
Bas me zanima da li ga je "cigla" kupio u medjuvremenu.

^
Sta mislis o kupovini Samsunga 850pro 256GB, planirao sam ovaj da prebacim u drugu masinu.
Garancija od 10 godina dobro zvuci a svejedno moram jedan da kupim pa bih radje da uzmem sebi malo veci sistemski disk.

Poslednja izmena:
Mislim sve najlepse. :D
Ako imas para uzmi, pogotovo ako ti zaista treba najbolji i najbrzi ssd kod nas sto ima.
Ako ti nije mrsko da ustedis a ti uzmi 840EVO od 250GB ili Crucial od 256GB.
Kako si bio zadovoljan ovom 120-kom sto si imao?
Imas neku zamerku, sem velicine?
Ako mislis da za 2-3g neces pozeleti neki savremeniji ssd iste velicine za 30-50% manju cenu nego sto je cena EVO ssd-ova sada ti onda zvekni lovu za PRO ;)
EVO 250-ka je brza od 120-ke i dugotrajnija, isto vazi i za MX100.

^
Sta mislis o kupovini Samsunga 850pro 256GB, planirao sam ovaj da prebacim u drugu masinu.
Garancija od 10 godina dobro zvuci a svejedno moram jedan da kupim pa bih radje da uzmem sebi malo veci sistemski disk.

Lep, ali vrlo skup disk. Košta skoro kao MX100 512GB, ja bih pre išao na Crucial-a. Ne verujem da postoji značajna razlika u brzini između ta dva, ipak MX ima duplo veći kapacitet. Jedino je garancija kraća, ali opet dve godine su dug period u razvoju SSD-ova.

Ako ovim tempom nastave, za dve godine merkaćemo terabajtne SSD-ove u M.2 i sl. formatima, a tada ćeš lakše prodati 512-cu nego 256GB, pa bio to i 850 PRO.

Danas sam u firmi ubacio nekoliko MX100 256GB u nove ProBook 450-ce i odlični su. Odličan SSD i zaslužuje status best buy-a koji trenutno ima.

Poslednja izmena:
Ko priča da je SSD bacanje para, nije ga video. Jer donosi neverovatan osećaj slobode, kao kad prvi put dignete sistem na hardu, samo što ovo traje. Kad se pređe na SSD, shvatite koliko gubite vremena bez njega. I kako kompjuter diše punim plućima. Kad sam ga stavio, nisam mogao da verujem da sam mogao da živim bez njega. Ja inače nisam sklon hvalospevima. Ali SSD vredi uloženih para. Samo se nakon navikavanja na SSD vratite i sednite za računar bez i psovaćete sve živo. Izgleda kao loš Android telefon koji se koči za svaku sitnicu.

+1 Dark Magician
Al se neki kvazi poznavaoci nakačili na ovu temu i počeli da savetuju gluposti. Čast izuzecima koji pričaju pravilno.

Biću kratak kolko mogu :) SSD je moja najbolja kupovina koju sam napravio i savet pokretaču teme je da kupi isti i da nečita ove gluposti pojedinaca.
Predlog za kupovinu Samsung 840 Evo 120gb ili 250gb ukoliko baš hoćeš i igre da snimaš na SSD mada nema potrebe.

Hard disk je najsporija komponenta računara i jedina mehanička komponenta!!! SSD je čip Flash Nand čip i kratko rečeno naslednik za trenutno postojeće Hard Diskove.
Da li je Must have pa ja bih rekao da sada kada može da se kupi za 50eu pa na gore jeste.

Svaki PC koji svoj sistem pokreće sa SSD -a je brži ima brzi odziv i svako učitavanja programa igre na njemu je brže naspram najbržeg Hard diska.

I da završim možeš imati i7-5860X sa 32DDR4 3600Mhz ali ako je sistem na HDD-u rad takvog sistema nemože da diše jel ga koči Mehanični i sad već zastareli uredjaj. Zato se prelazi na SSD kojima su konstante brzine čitanja...

Poslednja izmena:
Premijer, uzmi neki 2TB 7200 rpm disk. Za cenu jednog SSD od 256GB, da biraš koji ćeš model, idealno neki sa 5 godina garancije. Sistemska particija 300GB-400GB, ostatak za skladište, prostora nikad dosta.

B-Ziger i RazbojNick trenutno sam 50 - 50 da li da kupim ssd 250 samsung ili bilo koji hdd 1TB ili dva . (vec imam 1TB u kompu). Tako da se nisam pomakao dalje sa pocetka.

To moraš sam da odlučiš. SSD od 250 ti je definitivno dovoljan i za igre a tek kad ga ubaciš vidiš koliki je pomak na bolje. S obzirom da već imaš 1TB hdd ja ne vidim poentu dodatnog prostora. To je naravno subjektivna stvar koliko je kome prostora dovoljno ali i dalje ne kapiram čime ljudi napune hard od 1 ili više TB (pričam za kućnu upotrebu, igre, filmovi...,ne za posao), sem ako nisu hrčkovi.

To moraš sam da odlučiš. SSD od 250 ti je definitivno dovoljan i za igre a tek kad ga ubaciš vidiš koliki je pomak na bolje. S obzirom da već imaš 1TB hdd ja ne vidim poentu dodatnog prostora. To je naravno subjektivna stvar koliko je kome prostora dovoljno ali i dalje ne kapiram čime ljudi napune hard od 1 ili više TB (pričam za kućnu upotrebu, igre, filmovi...,ne za posao), sem ako nisu hrčkovi.

filmovi igrice prostora nikad dosta :) sad sam na 60:40 u korist SSD.

filmovi igrice prostora nikad dosta :)
Ključna rečenica. Koliko danas zauzimaju instalacije igara. Mislim na sadržaj dobavljen sa Interneta i spreman za instalaciju. Batman AO - 20GB, Wolfenstein 45, Watch dogs 20+, , CODAW ~50, FC4 - 25+, Thief 15,... Plus filmovi, serije, muzika, privatni fajlovi. Ja, recimo, imam nekoliko virtuelnih mašina, treba prostora za "HDD" za svaku.

Ključna rečenica. Koliko danas zauzimaju instalacije igara. Mislim na sadržaj dobavljen sa Interneta i spreman za instalaciju. Batman AO - 20GB, Wolfenstein 45, Watch dogs 20+, , CODAW ~50, FC4 - 25+, Thief 15,... Plus filmovi, serije, muzika, privatni fajlovi. Ja, recimo, imam nekoliko virtuelnih mašina, treba prostora za "HDD" za svaku.

to me i razbija . sta treba da radim da stavim dve igrice na njega i kad hocu novu da brisem postojecu..jer ne vidim nacin da ih setam tamo ovamo sa ssd na hdd.

Stane više od dve. Imam instaliranog Wolfenstein, WoT, BF3, BFBC2, Metro 2033, Far Cry 4...

Pa da, skoro da je tako. Imam 3 TB i manje od 150 GB ukupno slobodno, veći deo toga na C: Možda, možda dogodine 512 GB modelima padne cena, ali sada mislim da je neisplativo. Ionako svi pored SSD imaju i klasičan HDD ili NAS ili USB varijantu za skladište.

Sasvim je dovoljno pala cena za 512GB, evo ga za 199,5e crucisal mx100...

Nekima je to opet skupo, naročito kad su 1 TB diskovi ~50 evra.

Poslednja izmena:
i,ukoliko sam dobro razumeo,tvoj jedini argument zasto je ssd bacen novac je jer je tebi skup?

Nije to nikakva nauka. U jednoj rečenici: napravi se klon postojećeg diska na SSD, zameni se postojeći disk SSD-om (ili se samo podesi da se sistem podiže sa SSD-a) i gotovo.

NEMOJ NISTA PODESAVATI.
Sto magician namesti/podesi po tvojoj volji i teraj.
Ne treba vise nista "podesavati" kad se sistem instalira/klonira, to je sve vazilo za starije verzije kad su ssd-ovi bili mali, skupi, malo vise podlozni "trosenju" (to smo mislili, budhhhhaaaaale) a sada samo treba da je na pravom sata konektoru i da je ahci ukljucen.

NEMOJ NISTA PODESAVATI.
Sto magician namesti/podesi po tvojoj volji i teraj.
Ne treba vise nista "podesavati" kad se sistem instalira/klonira, to je sve vazilo za starije verzije kad su ssd-ovi bili mali, skupi, malo vise podlozni "trosenju" (to smo mislili, budhhhhaaaaale) a sada samo treba da je na pravom sata konektoru i da je ahci ukljucen.

napaja se sa istim molexom kao hdd pretpostavljam 12V 4pina? kuciste mi je raidmah pa ima cetiri ,,fioke,, gde je smesten hard tako da cu da ssd ubacim u jednu od tih fioka mislim da ne treba nikakvo dodatno pricvrscivanje. i kako da znam koji je pravi sata konektor i da ukljucim ahci?

prvo se malo druzi sa menjualom od svoje ploce,pa pogledaj neki tutorijal za sklapanje racunara,pa ako bude jos nejasnoca tu smo.

Od naslova teme Kojii SSD došlo je do toga da čovek ubedjuje lika da kupi HDD:wall::wall:
OMG kome treba Hard i prostor kupi HD ako želiš da ti deluje kao da si kupio nov PC kupiš SSD.

200eu za 512gb SSD nije mnogo.Primer pa dao sam 200eu za 20gb hard 2002god i pevao jao imam 20gb.
Ali u ovoj nemaštini šta fali ići na kombinaciju 120gb SSD i 2TB hard uz praćenje oglasa može cela komb za 100eu da se obavi. ;) još jedan primer :d

napaja se sa istim molexom kao hdd pretpostavljam 12V 4pina? kuciste mi je raidmah pa ima cetiri ,,fioke,, gde je smesten hard tako da cu da ssd ubacim u jednu od tih fioka mislim da ne treba nikakvo dodatno pricvrscivanje. i kako da znam koji je pravi sata konektor i da ukljucim ahci?

"Pravi konektor" je prvi sata konektor, obicno oznacen u uputstvu ploce kao sata_0 ili sata_1, onaj koji je vezan za kontroler ploce (chipset) koji upravlja i radom procesora.
Pogesan konektor je onaj vezan za marvell ili jmicron "pomocni/dodatni" kontroler.

Od naslova teme Kojii SSD došlo je do toga da čovek ubedjuje lika da kupi HDD:wall::wall:
OMG kome treba Hard i prostor kupi HD ako želiš da ti deluje kao da si kupio nov PC kupiš SSD.

200eu za 512gb SSD nije mnogo.Primer pa dao sam 200eu za 20gb hard 2002god i pevao jao imam 20gb.
Ali u ovoj nemaštini šta fali ići na kombinaciju 120gb SSD i 2TB hard uz praćenje oglasa može cela komb za 100eu da se obavi. ;) još jedan primer :d

komicno ali produktivno. tema se kretala tako sto sam hteo da kupim pa me razbili dva tri puta ali jedan put vise ubedili.:) siguran sam da ce komp biti brzi nakon instalacije ssd. videcu za koji dan kad stigne

"Pravi konektor" je prvi sata konektor, obicno oznacen u uputstvu ploce kao sata_0 ili sata_1, onaj koji je vezan za kontroler ploce (chipset) koji upravlja i radom procesora.
Pogesan konektor je onaj vezan za marvell ili jmicron "pomocni/dodatni" kontroler.

ploca.jpg
evo ploce Gigabyte 990XA-UD3 AM3+
koji od ovih?

Nazad
Vrh Dno