Šta je novo?

Koji SSD disk do 90 evra?

beagle

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
170
Postovani, treba mi vas savet :)

Koji je SSD disk od (60-ak GB) je najbolji za cenu navedenu u naslovu? Nisam lud za apsolutnim perfomansama, ali mi treba siguran disk koji podrzava TRIM i (eventualno) NCQ, i koji ce raditi bez BSOD-ova i slicnih gluposti.

Moj ti je savet da dosas jos ~30e i uzems lepo Crucial m4 64gb i uzivas, procitaj o njemu malo pa ces videti da je on best buy.

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da dosas jos ~30e i uzems lepo Crucial m4 64gb i uzivas, procitaj o njemu malo pa ces videti da je on best buy.

Super. Daj mi 30 evra i kupujem ga :D

Budzet je 90e, i ni evro vise (a moze slobodno i manje)... Pyro ja ne bih mogao ni da iskoristim do kraja, posto imam SATA-II plocu.

Kakvi su Silicon Power E20 i Patriot Torqx TRB? Sta ima Kingston da ponudi?

@Dovla
Koliko kosta i gde ga ima?

Za te novce kupi neku AM3 plocu i DDR3 memoriju, prodas staru plocu i ddr2, i taman dok uzivas u novijoj platformi, nakupice se ponovo novca oko 100 eura, a veruj mi da ce ti nedostajati 30-tak do te cifre. Onda uzmes SSD i mozes da ga koristis onako kako bi zeleo.

Ja bih ti takodje preporucio: 60GB SSD Mushkin Callisto deluxe, imas ga u Atom-u za 9750 din, disk je bez mane, za one sa SF-1200 odn. SF-1222 najbolji sa Infernom (koji imam god. dana i radi ko' singerica)... http://atom.rs/?sid=3456

A ako hoces da bas jeftinije prodjes od imas : 64GB SSD Patriot TorqX, takodje u Atom-u za 7660 din,... http://atom.rs/?sid=4284, samo treba proveriti da li imaju na stanju.

Super. Daj mi 30 evra i kupujem ga :D

Budzet je 90e, i ni evro vise (a moze slobodno i manje)... Pyro ja ne bih mogao ni da iskoristim do kraja, posto imam SATA-II plocu.

Kakvi su Silicon Power E20 i Patriot Torqx TRB? Sta ima Kingston da ponudi?

@Dovla
Koliko kosta i gde ga ima?

chronos, ako si za njega pitao, isto imaš u A*omu ali on je malo skuplji. nego za taj Kingston V200 sam i zaboravio, to ti je isto odličan disk a taman ti upada u 90€.

Ok, hvala na odgovorima.

Izvagacu jos, ali mislim da ce to biti Silicon Power. Ima noviji kontroler od Kingstona (JMicron, podrzava NCQ). Ako ga slucajno nema u ponudi, Kingston je sigurica :)

Silicon Power E20 koristi stari JMicron JMF616 kontroler (SATA2).
Kingston V200 koristi JMicron JMF66x (SATA3).

V200 serija je daleko novija serija izašla više od godinu dana posle E20 i trebalo bi da je mnogo brža.

E sad i jedan i drugi su JM sra*** koje ne znam kome bih preporučio - i jedan i drugi imaju loše random brzine i smešni su u poređenju i sa SF prve generacije.

Ako imaš nekog da ti donese iz EU li USA, za oko 90€ mogu da se nađu Crucial M4 64GB ili Samsung 830 64GB koji su najbolji diskovi u kategoriji od 60-64GB.

Kod nas da ne pređe 90€ je verovatno najbolji izbor Mushkin Callisto DELUXE 60GB (SF gen 1 sata2).

Ja JM diskove nikad ne bih ozbiljno uzimao u izbor, eventualno ako bi bili ~50€ za 60GB pa da budu konkurentni.

JMicron je u svetu SSD-ova danas ono što je VIA u svetu procesora - marginalni igrač u low-end segmentu.

Poslednja izmena:
Mozda je bolje da sacekas malo, 60 gb je jako tesno posebno za win7. Ako bas mora sad i za taj budzet onda SF1 koji imas kod nas da nadjes, pod tim uslovima preporuka za taj muskin kalisto

Mushkin Callisto DELUXE 60GB ok uredjaj (danas), imao, koristio manje od godinu dana, kupio veci, Mushkin Callisto prodao ...
Radio je odlicno, ALI meni bio "mali", opasno se brzo popunjavao i bilo je skoro 50GB zauzeto kad je zamenjen za veci od 120GB (sadasnji m4)...

JMicron njasre zaboravi da postoji, mentalno ih formatiraj iz secanja ... "ti nikad nisi video da ti JMicron ssd postoje, ti nikad nisi video da ti JMicron ssd postoje ..."

Само да проверим пошто се у ово не разумем. SSD користите за примарну партицију тј windows или за...
И резултат тога је...
Ако неког не мрзи, хвала.

Pa dobro, onda cu razmisliti o Calistu. 60 GB mi je dovoljno, ne drzim igre na hardu, vec samo programe (windows sa svim programima mi tezi manje od 50GB), tako da je to OK.

@milkobgd
SSD se koristi za primarnu particiju. Rezultat toga je visestruko brze podizanje windowsa, pokretanje programa, mnogi programi koji zavise od HDD-a ce raditi visestruko brze (kompresija npr) i sl.

Ae sada i ja da pitam za preporuku treba mi sata 3 SSD posto imam i odgovarajucu plocu da ga nakacim Cparticija mi je sada 55gb znaci uklapam se u 60gb SSD mada ne bi bilo lose jos tih 4gb pa da bude 64. Brzina pristupa mi je bitna,kao i stabilnost,pa dajte predloge iskusni drugovi forumasi.

Crucial M4, ako mozes da ga priustis sebi ;). Kod nas ima i Patriot Pyro SE.

Na zalost, moj budzet je ogranicen, pa trazim jeftiniji disk, zato i imam ove nedoumice...

Poslednja izmena:
Ae sada i ja da pitam za preporuku treba mi sata 3 SSD posto imam i odgovarajucu plocu da ga nakacim Cparticija mi je sada 55gb znaci uklapam se u 60gb SSD mada ne bi bilo lose jos tih 4gb pa da bude 64. Brzina pristupa mi je bitna,kao i stabilnost,pa dajte predloge iskusni drugovi forumasi.

ti diskovi kad su formatirani dobiješ 50-52GB a ima nekih gde ima i manje (uglavnom neki OCZ modeli). moj od 120 ima 111GB

Mozda je bolje da sacekas malo, 60 gb je jako tesno posebno za win7. Ako bas mora sad i za taj budzet onda SF1 koji imas kod nas da nadjes, pod tim uslovima preporuka za taj muskin kalisto
Pa i nije, ako ne instaliras Win7 Ultimate.
Meni recimo Win7 Home Premium x64 sa programima i par igara (Oblivion i par sitnijih) zauzima 30GB. ;)

posto vidim da se pominje Mushkin Callisto Deluxe, kako se ovaj SSD pokazao? Vidim da je dugo na trzistu, a i ja trazim neki SSD za moj laptop (koji ima Sata II) i vidim da ga ima po manje-vise povoljnoj ceni (oko 140eu za 120GB)... I da da li su velike razlike u realnom radu u korist ovih novih Sata III SSD-a

Pa i nije, ako ne instaliras Win7 Ultimate.
Meni recimo Win7 Home Premium x64 sa programima i par igara (Oblivion i par sitnijih) zauzima 30GB. ;)

Srdjane kao sto kaze garson za w7 ultimate moze biti malo 55-59GB (koje dobijes od ssd-a kad formatiras neki od 60-64GB)...
Ja sam sa Mushkin Callisto Deluxe 60GB presao na M4 od 128GB jer mi je pocelo ponestajati prostora...
W7 ultimate je rastao i rastao i zauzimao sve vise i vise prostora...
Ako uzmes neki mali ssd , od 60-64GB , onda se ugledaj na garson-a i W7 Home verziju instaliraj.
Ko ima para nek kupi neki od 120-128GB...

posto vidim da se pominje Mushkin Callisto Deluxe, kako se ovaj SSD pokazao? Vidim da je dugo na trzistu, a i ja trazim neki SSD za moj laptop (koji ima Sata II) i vidim da ga ima po manje-vise povoljnoj ceni (oko 140eu za 120GB)... I da da li su velike razlike u realnom radu u korist ovih novih Sata III SSD-a

Imao sam taj Mushkin Callisto Deluxe ali od 60GB i bio je dobar, da sam imao verziju od 120GB ne bih menjao, ne primeti se narocito neka razlika...
Mozda se u pocetku, nekoliko klikova i otvaranja kojecega meni i ucinilo da je malo, malkice m4 brzi ali... ko zna mozda je to samo bio subjektivni osecaj...
Da nije dobar ne bi ni uspio da opstane kao sf1200 pored sf2281 ssd-ova, tako da nije uopste los izbor za one koji nemaju sata3 podrsku na ploci i za one koji ne jure perfomanse (koje se u realnom radu i ne primete narocito, iako postoje i mere se)...
Uvek bolje 120 nego 60GB...
Znas da zbog slabog TRIM-a svi sf12xx ssd uspore sa upisom podataka (klub 60) i da su iako usporeni mnogo brzi od hdd-a...
Razlika u brzini je ko besana bembara i dobar stojadin ... slikovito da opisem...
Definitivno se oseti u svemu razlika izmedju hdd i ssd, pristup svemu je brzi , zivahnije je sve ...
NE RADI DL NA SSD!

Poslednja izmena:
Cisto da dodam, ja nisam instalirao Home Premium zbog prostora. Cak i da imam SSD od 256GB ne bih instalirao Ultimate jer mi je to bloat. ;)
Home Premium x64 je sasvim dovoljan za veliku vecinu home usera. ;)

Znas da zbog slabog TRIM-a svi sf12xx ssd uspore sa upisom podataka (klub 60) i da su iako usporeni mnogo brzi od hdd-a...
Razlika u brzini je ko besana bembara i dobar stojadin ... slikovito da opisem...
Definitivno se oseti u svemu razlika izmedju hdd i ssd, pristup svemu je brzi , zivahnije je sve ...
NE RADI DL NA SSD!

Hm jel ovo veliki problem realno ili ne? Iskreno meni bi samo taj SSD bio u masini (nemam mesta za drugi HDD - laptop) i kada sam van kuce ne verujem da cu uvek nositi externi :) Ovo za DL nije problem, ionako torrenti rade kada sam kod kuce :) pa tada nije problem povezati eksterni (ustvari sva multimedija ce se nalaziti na externom HDD-u, jedino fajlovi oko posla i projekti ce biti na SSD-u - i oni ce ici na backup svake noci).
A iskreno i ne zelim da razmisljam da li mnogo da upisujem na SSD ili ne, ja cu ga cepati bre kao i HDD :D - nema promene navika ;)

Jedno pitanje: takodje gledam 60-64GB SSD da pazarim za laptop, ali pre svega da ubrzam kompajliranje/build prilicno velikog broja fajlova. Znam da bi zbog brzine SSD-a (pre svega vremena pristupa) dobio puno u brzini, ali me zanima kako ce se toliko veliki broj upisa odraziti na rad SSD-a? Izvinjavam se ako je noob pitanje, ali nemam vremena da se udubljujem u SSD problematiku trenutno.

Laptop je sa AMD RS880M chipsetom.

Nazad
Vrh Dno