Šta je novo?

Koji SSD disk do 90 evra?

• Začetnik teme Začetnik teme beagle
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

beagle

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
170
Postovani, treba mi vas savet 🙂

Koji je SSD disk od (60-ak GB) je najbolji za cenu navedenu u naslovu? Nisam lud za apsolutnim perfomansama, ali mi treba siguran disk koji podrzava TRIM i (eventualno) NCQ, i koji ce raditi bez BSOD-ova i slicnih gluposti.

Pazi, teorija kaze da je moguc ogranicen broj upisa na flash/ssd memoriju. Medjutim, ta brojka se krece oko 100.000 upisa, i neko je procenio da bi SSD radio oko 5 godina intenzivnog koriscenja (no, u praksi niko ne siluje SSD toliko). Po meni je SSD mnogo pouzdaniji od magnetnog hard diska (neosetljiv je na vibracije i padove, ne smeta mu temperatura i vlaga, i nema mehanickih delova koji mogu da otkazu).

Zavisi od toga šta se sve instalira, kod mene je w7 ultimate instaliran na patriot inferno od 60GB od januara. Uz to, instaliran je i open office, Delfi (3 verzije), Firefox, antivirus i još gomila sitniša pa i dalje imam 23GB slobodnog prostora.

Evo detalja:
c:\windows 14.5GB
c:\program files 7.8GB
c:\delphi 1.5GB
c:\programData 4.6GB
c:\users 2GB

Što se tiče kompajliranja, ono na čemu intenzivnije radim sam prebacio da target folder bude na RAM disku, a ostalo ide na SSD.

Poslednja izmena:
Po meni je SSD mnogo pouzdaniji od magnetnog hard diska (neosetljiv je na vibracije i padove, ne smeta mu temperatura i vlaga, i nema mehanickih delova koji mogu da otkazu).
Apsolutno se slazem.

Ja Kingston posle sinocnog citanja po netu ne bih ni uzeo u obzir. 🙂
Bih one 64GB za 70-75e. Ni serija V200 im nije donela veliko ubrzanje, prakticno skoro iste brzine postizu kao V100.

Silicon Power E20 koristi stari JMicron JMF616 kontroler (SATA2).
Kingston V200 koristi JMicron JMF66x (SATA3).

V200 serija je daleko novija serija izašla više od godinu dana posle E20 i trebalo bi da je mnogo brža.

Koliko sam ja gledao po netu a i po specifikacijama, Kingston v200 ima oko 100+MB/s dok E20 cepa preko 200. Jel sigurno to sto si napisao da oba imaju isti jMicron kontroler?

Nazad
Vrh Dno