udruzenje studenata sa hendikepom
Evo kako stoje stvari:
U ulici Vojvode Stepe 33 (Beograd),
se nalazi Udruzenje studenata sa hendikepom.
tel/fax +381 11 3086190
e-mail:
[email protected]
www.adsyu.org
Otisao sam tamo i razgovarao sa covekom (koji je bio za racunaljkom) oko citaca ekrana.
On mi rece da bi trebalo instalirati engleski software Jaws, a zatim i dodatak (koji daje podrsku za srpski). Taj dodatak izgleda u nasoj zemlji razvija vise firmi/pojedinaca i razlicito ih naplacuju. Postoji Wintalker Voice, koji kosta 240evra ali se dobija 5 licenci, i znacajno bolji (po recima coveka sa kojim sam pricao) softver koji je skuplji, kosta 300e - zove se Unreader.
Covek mi rece i da je neka hrvatska firma izgleda kopirala (necu da ulazim u temu oko aut. prava, ovo je sam nezvanicni i neobavezni info) neki od pomenutih izdanja, ali da zato tamo (valjda u Hrvatskoj) moze da se nadje po ceni od 30e.
Takodje mozda najznacajnija stvar je da ovo udruzenje obucava ljude za koriscenje pomenutih softvera. Pitao sam coveka da li je moguce da i neko (sa nekim stepenom invaliditeta) ko nije student moze da se obucava - on mi rece da to nije problem.
Elem, ne znam kakvi su sve komercijalni aspekti ovoga - ali se nadam da ce ovo nekima biti od pomoci, bar kao pocetna informacija.
&pozdrav!