Šta je novo?

Koji software za slepe?

• Začetnik teme Začetnik teme jox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

jox

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2003
Poena
680
Treba mi software za pomoc slepima u korishcenju racunara. Neshto tipa MS Narator, samo profi program. Koji?

naravno, koristice i sav drugi Accesible software. Tipa audio igre.

Ja sam svojevremeno instalirao jednom vrlo slabovidom coveku, domaci software koji se naziva Kreni - koji iscitava ekran. Verovatno ga ima na net-u, koliko se secam besplatan je.
Ako si u Beogradu najzgodnije je da kontaktiras neku uniju ljudi sa invaliditetom, verovatno ce oni najbolje to moci da preporuce. Skoro svakog dana prolazim pored jedne takve koja se nalazi u ulici Vojvode Stepe, s leve strane od autokomande prema trosarini. Ako ti nije previse hitno mogao bih da svratim tamo i vidim da li nesto znaju oko toga.

Nije mi hitno...
Ako ti nije teshko, raspitaj se.
Pozdrav

udruzenje studenata sa hendikepom

Evo kako stoje stvari:

U ulici Vojvode Stepe 33 (Beograd),
se nalazi Udruzenje studenata sa hendikepom.
tel/fax +381 11 3086190
e-mail: [email protected]
www.adsyu.org

Otisao sam tamo i razgovarao sa covekom (koji je bio za racunaljkom) oko citaca ekrana.
On mi rece da bi trebalo instalirati engleski software Jaws, a zatim i dodatak (koji daje podrsku za srpski). Taj dodatak izgleda u nasoj zemlji razvija vise firmi/pojedinaca i razlicito ih naplacuju. Postoji Wintalker Voice, koji kosta 240evra ali se dobija 5 licenci, i znacajno bolji (po recima coveka sa kojim sam pricao) softver koji je skuplji, kosta 300e - zove se Unreader.
Covek mi rece i da je neka hrvatska firma izgleda kopirala (necu da ulazim u temu oko aut. prava, ovo je sam nezvanicni i neobavezni info) neki od pomenutih izdanja, ali da zato tamo (valjda u Hrvatskoj) moze da se nadje po ceni od 30e.

Takodje mozda najznacajnija stvar je da ovo udruzenje obucava ljude za koriscenje pomenutih softvera. Pitao sam coveka da li je moguce da i neko (sa nekim stepenom invaliditeta) ko nije student moze da se obucava - on mi rece da to nije problem.

Elem, ne znam kakvi su sve komercijalni aspekti ovoga - ali se nadam da ce ovo nekima biti od pomoci, bar kao pocetna informacija.

&pozdrav!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno