Šta je novo?

Koji Samsung

daniel1988

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
319
Evo sad sam u fazonu kupovine monitora pa me interesuje vashe mishljenje:
Razmishljao sam o tri modela: Samsung 755DFX(ako se josh moze naci negde), Samsung 795DF(ili 795DFX ne znam koja mu je tacno oznaka) ili Samsung 795MB. Vazno mi je za monitor da podrzava 100Hz pri rezoluciji od 1024x768.
Interesuju me vasha iskustva sa ovim modelima i ako postoji neki bolji u slicnom cenovnom rangu preporucite mi ga(ali da obavezno ima 100HZ na 1024x768).
POZ

Koristim Samsung monitore od kada sam kupio prvu 17", to je bio model 753S i u to vreme za oko 420DEM je bio sasvim pristojan. Posle njega sam presao na 757DFX koji je uz to bio i odlican primerak (nista birano tako se zalomilo). Trenutno sam na 959NF i kao sto vidis od modela jedino nisam kupovao modele koji u svojoj oznaci kao poslednjim broj imaju 5, npr. 755DF. Razlog tome je sto su svi koje sam video, a video sam i probao u kracem vremenskom periodu modele 755DFX, 755MB, 955DF i pre par dana sam kod drugara video ovaj novi 795DFX, imaju poprilicno losu sliku, tj. ne razlikuju se po kvalitetu mnogo od mog nekadasnjeg 753S sa tim sto imaju veci refresh rate ali kada pri rezoluciji od 1024x768 stavim 100Hz dolazi do primetnog zamucenja sto onda postaje zamorno za oci a da ne govorimo da monitori znaju da zuje i piste kada su ugaseni i da imaju veoma slabo uradjen visokonaponski deo tako da slika ume dobro da dise.
Siguran sam da ima ljudi sa Bencha koji imaju neki od navedenih monitora i da su potpuno zadovoljni istima ali ostaje cinjenica da bi danas pri kupovini monitora presudnu ulogu imala mogucnost da ga i vidis pre kupovine, pa ako ti odgovara ti ga kupis. Ova praksa je postala obavezna za sve modele i marke monitora jer se kod svih proizvodjaca javlja nepostojanost kvaliteta.

Ako nisi bas zaljubljenik u Samsung pogledaj Philips 107B50, ima ga Tehnikom, Hyundai V780 ima ga Computer Dream ili ViewSonic G75f mislim da ga ima Adacom, a svi ispunjavaju uslove koje trazis.

Poslednja izmena:
Izgleda da ce moj izbor ipak da padne na Samsung 797DF ili 797MB. Da li neko ima jedan od ova dva monitora i kako su se pokazali?

Zašto insistirati na samsungu? Mislim ja konkretno kući imam 2 komada, ali ne kapiram kupovinu monitora na osnovu marke, valjda treba kupiti na osnovu modela, potreba...

Pa preporuci mi neki model Bane (ne mora da bude Samsung, ali bih voleo 1024x768 100Hz RefreshRate)

s obzirom na činjenicu da nam je svima u perspektivi kupovina TFT-a, čim se malo srede cifre, mislim da je besmisleno dati gomilu para za neki CRT...

Samsung DF, DFX i MB modeli stvarno nude objektivno poprilično u odnosu na vrlo nisku cenu... 795DF na primer ima po gradu već od 112-115€, u beloj, crnoj i crno/srebrnoj varijanti, sa 3 godine garancije kod ERC-a (glavnog zastupnika)... Sa grafičkom karticom koja ima dobar 2D imaće vrlo lepu sliku u 1024x768, kvalitetniji primerci bez problema voze i 1280x960 u 85Hz.

DF tehnologija generalno ima svojih nedostataka, ali cena i uslovi pod kojima možeš doći do vrlo zadovoljavajućeg monitora nikako ne bi smeli da se zanemare... 😀

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Pa preporuci mi neki model Bane (ne mora da bude Samsung, ali bih voleo 1024x768 100Hz RefreshRate)

Mislis da ti toliko znaci tih 100Hz?
Samsunzi daju ubedljivo lepsu sliku u 85Hz(Probano sa Nv i Atijem,razni modeli i drajveri...) nego u 100 ili 120, a i manje zamara fraficku. Subjektivno bih rekao i prilicno ostriju.
A moze vise da ti se dopadne prikaz LG-ja ili Philipsa.

Poslednja izmena:
@nidza: ako sam te dobro razumeo ti me savetujesh da kupim neku polovnu 15" i da sachekam josh pola godine i da kupim jedan TFT(jer monitor vec imam za novi komp- Siemens Nixdorf - iz 96te, ali hocu da kupim i jedan za "mog starog"(Duron750, matsonic ms8127c+,256mbsdram...), ustvari siemensa da stavim na starog, a novi monitor koji sam hteo da kupim da nabacim na jacheg 🙂

Razmisli o LG flatronu (CRT)... Kolko sam ja video nisu loshi a slobodno teraju 100Hz u 1024x768...

POZ

Ja sam bio Samsing manijak, ali posle shitova kao 795 DF, MB i drugih vise nisam, i sam kvalitet plastike je drugaciji nego pre..., ali zato NF i nema frke ! :cigar:

Probaj da nadjes negde, mada su sanse neverovatno male, 750p ili 757p. 750p je
keva od monitora a 757p je njegov naslednik. Pre neki dan sam kupio polovan 750p za drugi komp koji koristim za LAN party i odusevljen sam slikom i bojama 😉
Ja licno nevolim NF zato sto dosta crtam u Auto Cadu a NF pravi neka iskrivljenja slike koja mi smetaju, i nikako nisam mogao da nastelujem geometriju. 2002 godine sam za paprenu lovu uzeo 959NF i posle par dana ga zamenio za jeftiniji 957p koji i danas koristim i nemam niti jednu zamerku. Na Samsungu je 85Hz stvarno najbolje osvezenje a realno monitor se manje trosi.
Mada 17" NF koliko sam cuo ima manje problema sa geometrijom slike nego 19".

Ali kako je neko vec rekao nemoj da se vezujes za marku nego lepo prosetaj trazi od prodavaca da ti ukljuce monitor i sam na licu mesta vidi sta kupujes ipak su to tvoje pare. Najidealnije bi bilo kada bi poneo tvoj kompjuter i na njemu probao monitore ali to je vec utopija.

Misko78 je napisao(la):
Ali kako je neko vec rekao nemoj da se vezujes za marku nego lepo prosetaj trazi od prodavaca da ti ukljuce monitor i sam na licu mesta vidi sta kupujes ipak su to tvoje pare. Najidealnije bi bilo kada bi poneo tvoj kompjuter i na njemu probao monitore ali to je vec utopija.

E, tacno to! Nemoj sada da kupujes "Zato sto je Samsung..." Idi bre kod dilera i reci mu koliko para imas, pa nek ti donese za te pare monitor i isprobavaj ga tamo, da ne bude posle "Sto sam uzeo ovaj monitor...."
:-devil-:

Problem je shto u Vrscu imaju samo neke monitore loshijeg kvaliteta, kao shto su 795DF, 795MB ... A za ostalo "moze da se donese ako narucim", ali kako posle kad su mi doneli iz BG-a da kazem da mi se ne svidja i da ga josh i ne uzmem!
P.S. josh traze i kaparu
Zato me interesuju konkretni primeri kako rade, shta treba kupovati, a shta ne
pozdrav

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Problem je shto u Vrscu imaju samo neke monitore loshijeg kvaliteta, kao shto su 795DF, 795MB ... A za ostalo "moze da se donese ako narucim", ali kako posle kad su mi doneli iz BG-a da kazem da mi se ne svidja i da ga josh i ne uzmem!
P.S. josh traze i kaparu
Zato me interesuju konkretni primeri kako rade, shta treba kupovati, a shta ne
pozdrav

Pa dodji onda u beograd nije na kraj sveta i imaces lep izbor.
Jedan savet izbegavaj CRT monitore koji imaju lazni ravan ekran npr. Samsungovi DF (DynaFlat) modeli. Kod takvih monitora se zadebljavanjem Ekrana na pojedinim mestima dobija ravan ploca u koju gledas ali stvarno ti i dalje gledas u zakrivljeni ekran. Monitori koji imaju pravi ravan ekran kao NF serija kod Samsunga mnogo su skuplji od DF monitora.
Sonijev ekran ima krivljenje samo u jednoj ravni tj. ekran je deo valjka a ne lopte i po meni to je ubedljivo najbolje resenje.
Vidi malo po netu imas jako dobre review_e o monitorima. Takodje uzmi u obzir da su se svi veliki proizvodjaci preorientisali na TFT monitore i sad uglavnom otaljavaju posao sa CRT monitorima. Najbolji monitori sa CRT tehnologijom su se proizvodili pocetkom 2000_tih godina. Npr. Samsung 957p koji ja posedujem je ipak losiji od modela 950p koji je upravo on zamenio.

Misko78 je napisao(la):
Pa dodji onda u beograd nije na kraj sveta i imaces lep izbor.
Jedan savet izbegavaj CRT monitore koji imaju lazni ravan ekran npr. Samsungovi DF (DynaFlat) modeli.
Evo pogledao sam neke review-ove na netu ali ljudi bash kazu suprotno:
http://tomshardware.bizrate.com/buy/products__att50--201800-,cat_id--416,keyword--samsung.html
A na ovom linku svi hvale Samsung 753DF, "kao Screen is a true 'flatscreen' " ili "The flat screen is fantastic"
http://tomshardware.bizrate.com/mar...view/index__cat_id--416,prod_id--5138732.html
Sad sam stvarno zbunjen
Ili mozda do nashe zemlje stizu u velikom procentu shkart modeli, da se ne bi brukali na inostranom trzishtu, a da ipak ne bace monitor i puf u Srbiju(kad bolje razmislim a 'de drugde?) :wall:

Ti linkovi koje si ti naveo su prodajni linkovi i kratki review_i koje su postovali kupci. DynaFlat nije pravi flat ekran ma sta oni pricali, povrsina u koju gledas je ravna ali povrsina ekrana koja daje sliku tj. povrsina koju bombarduju elektroni nije.
Sto se tice skarta, nemoj da brines na skart niko nebi dao tri godine garancije koliko sada svi pradavci ovde daju.
Ali kako vidim ti si vec unapred odlucio da uzmes Samsung (iako su ti ljudi ovde naveli jos neke jako dobre monitore) onda me poslusaj i poruci od dilera ili Samsung 757p ili 757NF ako mogu da ti nabave neces se nimalo pokajati.

To sto daju garanciju 3 godine ne znaci nista kada kao uslov za ostvarenje garancije ili zamenu monitora ne priznaju to sto je slika mutna, sto geometrija ne moze da se nasteluje, sto je konvergencija izrazena ili sto monitor zuji kada je u standby-u (doduse ovo poslednje i nije tako strasno).

Vuk je napisao(la):
To sto daju garanciju 3 godine ne znaci nista kada kao uslov za ostvarenje garancije ili zamenu monitora ne priznaju to sto je slika mutna, sto geometrija ne moze da se nasteluje, sto je konvergencija izrazena ili sto monitor zuji kada je u standby-u (doduse ovo poslednje i nije tako strasno).

To si u potpuno pravu :crash: ovdasnji prodavci samo gledaju kako da te opleve za lovu. Masa njih su andjeli kad podizes robi i placas, a onda ako nesto nije u redu sledi ono cuveno KOMPONENTA NIJE INSTALIRANA I KORISCENA STRUCNO. Jedini nacin da ostvaris svoje pravo je sud ili :smash:
Mada nekad je pretnja dovoljna, jer kad sam ja pazario 959NF i nikako nisam mogao da nastelujem geometriju, u ERCu (uvoznik Samsunga) su mi rekli da imam dve solucije ili da doplatim za 17" TFT koje je kao idealan za arhitektonsko crtanje u CADu :trust: ili da se naviknem. 😡
Na to sam se "nasmejao" i uzeo 957p i deo para nazad.

Nazad
Vrh Dno