Šta je novo?

Koji program za pregled slika koristite? [POLL]

Koji program za pregled slika koristite?

• Ukupno glasača
    325
Od skora ACDSee 8, ali se vracam na 7-micu, brza je. :)

Brza je i osmica. Cak mi se cini da je i za nijansu brza od sedmice, ali kako kod koga.
Ni XnView nije losh.

Kod mene je 8-ica neshto brza od 7-ice. Sve zavisi kako ste je nabavili.

7.0 ali suvu ... sa custom instalacijom bez icheg dodatnog, i lepo radi i otvara

Fast stone,meni sasvim dovoljan,ne zaboravite i besplatan.

Sada koristim Ejsidisi 7:) i to samo zato sto je nova verzija inace meni je najbolja 4.1(ako se dobro secam)

ACDC sve je to rock n roll.

posle isprobanih različitih verzija ACDSee-ja, IrfanView-a, FastStone Image Viewer-a, čak i nekog plugin-a za Total Commander, drago mi je da postoji XnView...
najsličniji je ACDSee-ju (uz mala podešavanja), a mnogo manji, najbrži od svih gore navedenih, a uz to je i free...
za osnovne stvari tj. pregled slika i osnovni edit (resize, crop, boje, kontrast..., red eye reduction i drugo), za svaku preporuku...

ACDSee 8
pre njega ACDSee 6
a pre njega ACDSee 3.1

Ja koristim AcdSee 5.0 obican..
Jel moze neko da mi kaze zasto mi ne radi dugme "b" kada gledam sliku
(njime se prikazije mali info bar :)) ovo mi se desava samo sa peticom..

probao ssam i 7 ali mi se ne svidja glomaznost i to sto hoce da se registruje
dok sam na netu i gledam slike.. :)

Probah malopre XNView v.1.80 (21, jun 2005). Nisam znao da je toliko brz. Tačnije brz je kao metak.

Glasam za Picasa (sjajan program) pa jos google-ov !!

vertig0 je napisao(la):
je l' ima neki mali program (do 1 - 1.5 MB) sličan kao IrfanView, ali da prikazuje slike u centru ekrana (poželjno da ima i thumbnails)... služio bi prvenstveno za pregled slika, ne za edit... možda neki crop ili resize... biće instaliran na PII tako da ne bi smeo da bude zahtevan...

Pa to sto navodis moze IrfanView. Za centar ekrana pod irfanview Optioins>Properties>Misc. 2 pa chekiraj obe od sledecih opcija "Center window when loading new page" i "Remember the last window/size position"
Pretpostavljam da se ovaj zahtev za centriranom slikom odnosi na prozor, jer je slika u full screenu ionako centrirana. Btw, ja sam irfanview koristio i na 486ici, pa ce fino da radi i na toj 2ojci. Uostalom vecina programa za pregled slika nije zahtevna. Moj izbor je bas irfanview ili acdsee 3.1 powerpack (pogotovo za pI, pII)

S tim sto sam ja primetio da pod odredjenim uslovima nize verzije acdsee (2,3) umeju da imaju problema sa sopstvenom bazom thumbnailova ukoliko je ona velika, tipa vize od 100 megabajta, ili kada folder sadrzi vise stotina slika. Ne kazem da je ovo pravilo ali sam primetio da to ponegde moze da se desava kada je chekirana opcija da se thumbnailovi komprimuju.

DS9 je napisao(la):
Pa to sto navodis moze IrfanView. Za centar ekrana pod irfanview Optioins>Properties>Misc. 2 pa chekiraj obe od sledecih opcija "Center window when loading new page" i "Remember the last window/size position"
Jesi ti ovo probao ili samo meditiraš na zadatu temu?

Prva opcija se odnosi na centriranje prozora (ne slike!), druga se odnosi na to da se zapamti veličina prozora. Ni sa obe opcije slika nije centrirana. Ako jeste, onda to ne samo da ne znam ja, nego ni Irfan Škiljan, s kojim sam ja razgovarao o ovome (obećao još davno da će ubaciti tu opciju "u sledećoj verziji", ali još ništa).

Windows Picture and Fax Viewer, ACDSee 8 je sve osim "preglednik" slika...

wiz011 je napisao(la):
Jesi ti ovo probao ili samo meditiraš na zadatu temu?

Prva opcija se odnosi na centriranje prozora (ne slike!), druga se odnosi na to da se zapamti veličina prozora. Ni sa obe opcije slika nije centrirana. Ako jeste, onda to ne samo da ne znam ja, nego ni Irfan Škiljan, s kojim sam ja razgovarao o ovome (obećao još davno da će ubaciti tu opciju "u sledećoj verziji", ali još ništa).

Verujem da ti nesto ne radi kako bi ocekivao ili kako to radi kod drugih programa - pa bi meni bilo poucno da objasnis razliku izmedju centriranog prozora i centrirane slike, kao i slucaja da slika nije centrirana u full screenu. Meni izgleda to nije bilo previse bitno, pa i nisam pravio razliku.

Gledam sad iv - da li mislis na to sto slika koja prevazilazi velicinu prozora, nije skrolovana do centra. Koliko vidim to je ono sto ne moze. Ukoliko pak cela slika staje u prozor, a prozor se centrira, onda mu dodje da je i slika centrirana, ali naravno stoji da bi nekom bila korisna opcija koja sliku u prozoru centrira ili skroluje na centar. Da li si na to mislio, kao i na slucaj da se u full skrinu kada je slika veca od ekrana prikazuje samo jedan njen deo, a koji ne mora da obuhvata njen centar.

Pretpostavljam da je vecini bar za full skrin donekle od pomoci opcija koja celu sliku fituje na ekran, u slucaju kada je ona veca.

Poslednja izmena:
@DS9
kada sam postovala ono gore za IrfanView imala sam u vidu da se slike, koje su manje od veličine prozora u kojem su prikazane, nisu nalazile u centru tog prozora, već u gornjem levom uglu...
i nikakva setovanja nisu pomogla...
sada koristim XnView, koji je po meni mnogo bolji od IrfanView-a...

DS9 je napisao(la):
Verujem da ti nesto ne radi kako bi ocekivao ili kako to radi kod drugih programa - pa bi meni bilo poucno da objasnis razliku izmedju centriranog prozora i centrirane slike
Moram priznati da sam poprilično iznenađen time da na moju tvrdnju "mleko u šolji je pokvareno, mada je šolja OK" neko traži da objasnim razliku između mleka u šolji i šolje.

Ne razumem zašto spominješ neku necentriranost slike u full screenu, u full screenu slika jeste centrirana i niko nije ni tvrdio da nije. Stvar je u tome da nije centrirana u prozoru, a to je ono što je vertig0 tražila. Nadam se da ti je u dodatnoj poruci objasnila dovoljno jasno to što si me pitao.

Zao mi je sto se moja zapazanja dozivljavaju problematicno - ja samo pokusavam da shvatim sta se desava oko centriranja slike, zanimljivo mi je jer nesto sto meni sasvim korektno radi, nekome drugom ne valja pa pokusavam da shvatim sta je to sto ne valja.

Elem, trenutno sam na drugom racunaru, na poslu, i primecujem da se irfanview drugacije ponasa nego kod mene kuci. Dakle ovde se ponasa onako kako kazete - slika nije centrirana u prozoru, vec je pomerena u levo i na gore tako da je (crni) paspartu oko stranica nejednak. Ono sto mi nije jasno je da sam ja na svom racunaru video slike centrirano. Necu nista da tvrdim, provericu jos jednom kuci, ali na poslu mi je rezolucija 1024x768, dok je kuci 1360x1280. A sve ovo se odnosi kada se slika prikazuje u prozoru.

Full screen sam pomenuo iz razloga sto je slika koja je veca od rezolucije ekrana prikazana samo jednim svojim delom, ukoliko opcija za fitovanje nije ukljucena. U takvom slucaju neko bi mogao da smatra da je slika centrirana onda kada se prikaze samo njen centralni deo, a ne njen npr. gornji ili levi deo kako je sada slucaj.

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
Necu nista da tvrdim, provericu jos jednom kuci, ali na poslu mi je rezolucija 1024x768, dok je kuci 1360x1280. A sve ovo se odnosi kada se slika prikazuje u prozoru.
Ajd proveri. Ovo što kažeš je, ako se pokaže kao tačno, više nego interesantno.

Inače, Irfan, primetili ste, veoma retko izbacuje update, izgleda da je on pomalo digao ruke od tog programa.

Evo kako stoje stvari, rekao bih da centriranje ne radi, kako si vec rekao, odnosno radi delimicno.
Izgleda da centrira samo one slike koje su iznad neke velicine (a do velicine ekrana, iznad koje su slike opet necentrirane). Verujem da to moze da se vidi u atachu koji prilazem. Dakle jedna od slicica iz win foldera, koja je osim originala u jos dve velicine (odradjene sa resize), sve tri su kliknute iz explorera, a samo je najveca slika centrirana u prozoru.

Kako ja pregledam slike koje su uglavnom vrlo vece od ovih tako mi se i ucinilo da irfanview korektno centrira (sve) slike. Pa, sa obzirom da je jasno da se manje slike ne centriraju, iako njihov prozor moze da bude centriran - izvinjavam se svima koje sam doveo u zabludu.

Hvala

Prilozi

• Clipboard.jpg
    Clipboard.jpg
    226.3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Ja uopšte ne razumem zašto Irfan toliko insistira na tom postavljanju slike ulevo, kad se uzme da u full screenu centrira sliku jasno je da taj modul već postoji negde u programu. Osim toga, program ima puno korisnih opcija ali su teško dostupne (mora da se ide po menijima ili da se pamti brdo često nestandardnih prečica). Spomenuo sam mu ovo ali on kaže da bi IV ako se to izmeni postao bloatware, a on to neće (ne razumem zašto bi postao bloatware ako sa na toolbar doda nekoliko korisnih dugmadi ili opcija da korisnik dodaje one koji mu trebaju, kao što je u ACDSee-u ili XnViewu), te reče da će razmotriti veće izmene tek kad na red dođe verzija 4.

Kao što rekoh, obećao mi je centriranje slike u prozoru "u sledećoj verziji", a to je bilo pre 2-3 godine i od tada je izašla hrpa verzija, no i dalje sa slikom levo.

FSViewer pobeđuje IV baš po tome što su bezmalo sve važne opcije (i mnoge nevažne) lako dostupne. Stiče se utisak da je FS radio čovek koji ima iskustva sa korišćenjem ove vrste programa i koji je zato tačno znao šta je zgodno za rad. S druge strane, Irfan je odličan programer ali deluje kao da mu je pristup nekako previše hakerski, da mu je više stalo do besprekorne funkcije nego do toga da program bude user friendly.

XNView mi je skoro uvek instaliran na kompu ali meni taj program jednostavno ne leži, praktično ga nikad ne koristim.

Vrh Dno