Šta je novo?

Koji program za defragmentizaciju?

_/Neo\_

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
720
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i7 8900k
Matična ploča
MSI Z370 SLI+
RAM
2x8GB DDR4 3200MHz gSkill TridentZ
GPU
Sapphire RX580
Storage
Samsung 970EVO (500gb) + WD750 2tb
Zvuk
Sound Blaster Audigy FX
PSU
Corsair RM650i
Kućište
Cooler Master 690 1st gen
Monitor
Dell U2422H + HL P24 G5
Miš & tastatura
Logiteck Wave (K350) + MX Master 2s
Laptop
Dell Inspiron 15
Mobilni telefon
Nokia 7.2 + Motorola Edge 40 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Neznam dali se ovo i dalje koristi, ali mislim da posle godinu dana izrobljivanja harda bi bio red da mu lupim defragment. Ovako nešto sam mislio pre par dana, kada sam našao Diskeeper 8 na hardu, pa reko aj da ga instaliram i pustim. U to vreme sam imao oko 50% slobodnog mesta na C particiji i oko 2% na D. Znajući da mu treba dosta mesta za rad odlučio sam samo da odradim defragmentizaciju C particije. Pustio ja tako da radi, i otišao. Kad sam se vratio dočekala me poruka da je sve završeno i da više nema fragmentovanih fajlova. To je OK, ali nije OK to što mi je ceo disk i dalje iseckan svetlo plavom bojom (pogledajte attach). E sad pošto sam napokon oslobodio malo mesta na D particiji odlučio sam i nju da defragmnetuje. Pošto je particija FAT32 nekako se bojim da će to da traje vekovima.

Dali postoji neki bolji program od Diskeepera i koji je to.
Šta mislite o slici iz attacha. Inače to je situacija posle defragmentizacije C particije.
A evo postovaću i kako izgleda D particija. Pa vi komentarišite šta tu pomaže.

Prilozi

• c.JPG
    c.JPG
    116.3 KB · Pregleda: 162
  • d.JPG
    d.JPG
    144.2 KB · Pregleda: 145
Perfect Disk je brz, pouzdan i "slaže" fajlove malo bolje od Diskeeper-a.
Takođe poseduje strategiju koja smanjuje naknadnu fragmentaciju diska.

a c a je napisao(la):
Drzi se Diskeepera, ima verzija i 9.

Imam isti ali nista nije bolji u pogledu defragmentacije od prethodne verzije.
Partition Manager Profesional je neprevazidjen, iako mu nije primarna defragmentacija. Bio je test u PC-PRESS-u u kome je ovo zakljucak u kojeg sam se i licno uvjerio.

Prilozi

• Partition Manager Professional 6.01.jpg
    Partition Manager Professional 6.01.jpg
    127.3 KB · Pregleda: 154
  • Diskeeper Professional 9.0.jpg
    Diskeeper Professional 9.0.jpg
    118.8 KB · Pregleda: 132
a jel mi mozes dati link odakle si skinio tog Partition Manager Profesional posto ja nailazim samo na Retail verzije.
Cisto da kazem da sam odradio defragmentizaciju d particije i da i dalje izgleda isto, tj nije nista uradio ovaj Diskeeper

Evo ja ga sad skidam, imacu ga i ja uskoro, pa cu da vidim kako ce on da odradi D particiju.

_/Neo\_ je napisao(la):
a jel mi mozes dati link odakle si skinio tog Partition Manager Profesional posto ja nailazim samo na Retail verzije.
Cisto da kazem da sam odradio defragmentizaciju d particije i da i dalje izgleda isto, tj nije nista uradio ovaj Diskeeper
NE moze da ti kaze odakle je skinuo program jer nije dozvoljeno postovanje linkova prema warez sajtovima niti trazenje seriala, crackove itd. Nisi od jcue na forumu i valjda znas za prvaila.
Takodje vas molim da se uzdrzavate od price oko tih tema, sve sto eventualni imate jedni drugima da kazete, PM ili email pa do mile volje. Javno - nista!
Poz.

Imam isti ali nista nije bolji u pogledu defragmentacije od prethodne verzije.
Partition Manager Profesional je neprevazidjen, iako mu nije primarna defragmentacija. Bio je test u PC-PRESS-u u kome je ovo zakljucak u kojeg sam se i licno uvjerio.
@NBM
U čemu je prednost Partition Manager Profesional u odnosu na PerfectDisk ?
Koji su programi bili na testu ?

Marti Misterija je napisao(la):
NE moze da ti kaze odakle je skinuo program jer nije dozvoljeno postovanje linkova prema warez sajtovima niti trazenje seriala, crackove itd.

A zasto nebi mogao da mi posalje link ka skidanju trial verzije programa. Siguran sam da postoji. Ja sam skinuo ovaj O&O Defrag Trial verziju. Koliko sam upoznat sa pravilima moze da posalje link za skidanje bilo kog programa, ali pod uslovom da je Trial, Shareware ili Free. Zar nije tako?

Ja rekoh warez, jel' tako? Da li vidis u mom postu spominjanje trial, shareware ili free programa/verzija? ;)

Pa znaci sme da mi okaci?

I dalje koristim SpeedDisk od Nortona, valjda ce se sad pojaviti i neka novija verzija. Diskeeper osim sto je jezivo spor, nije los, a ove ostale koji se pominju nisam probao sa winxp-om.

Darth Zool je napisao(la):
@NBM
U čemu je prednost Partition Manager Profesional u odnosu na PerfectDisk ?
Koji su programi bili na testu ?
Najbolje da procitas PC-PRESS br.111 (maj 2005).
Na testu nisu prosli (koji su u konkretnom slucaju testa dovodili do neispravnog sistema - XP nakon defragmentacije se nije podizao):
1. Windows XP Defragmenter
2. Norton Speed Disk 7.00.22
3. Perfect Disk 7.0
Defragmenteri koji su uspesno obavili zadatak (ali je pitanje sa kojim rezultatom):
4. Diskeeper Professional 9.05.504
5. MindSoft Defrag 3.0
6. O&ODefrag Professional 6.5 build 851
7. Paragon Partition Manager 6.01.321

Naslov testa je "Defragmentacija i reparacija greški", i sastojao se u tome da je autor testa slucajno napravio image sistemeske particije nakon cega je odradio defragmentaciju sa Windows XP Defragmenter-om. Rezultat nakon njegovog koriscenja je bio neupotrebljiv XP. Pomenuti image je koriscen nadalje u testu pri cemi programi 1-3 su dovodili do neupotrebljivog XP-a. Programi 4-7 su prosli ali sa dosta slabim ucinkom. Izuzetak je Paragon Partition Manager 6.01.321 koji je jedino odradio defragmentaciju u potpunosti. Iako mu ovo nije primarna namjena i pored toga sto je siromasan opcijama ispao je najkorisniji. Znaci "PerfectDisk" nije prosao test...
Nakon toga sam se u to i sam uvjerio, a rezultat je malo iznad.

Slazes se sa Zoni-jem.Mnogo puta sam koristio windowsov defrag i nikada nisam imao problema.

Wtf?? Slucajno napravio image?? Kakav je to test sa slucajno napravljenim image-om? Sta znaci slucajno, i koja je uopste poenta toga? Nikad mi nije ni Speed Disk ni WindowsXP Defragmenter vratio neupotrebljiv sistem koji se vise ne moze podici. Kakva je to nebulozna prica?
Btw, windows defrag i jeste neki "olaksani" Diskeeper...

leksa je napisao(la):
Wtf?? Slucajno napravio image?? Kakav je to test sa slucajno napravljenim image-om? Sta znaci slucajno, i koja je uopste poenta toga? Nikad mi nije ni Speed Disk ni WindowsXP Defragmenter vratio neupotrebljiv sistem koji se vise ne moze podici. Kakva je to nebulozna prica?
Btw, windows defrag i jeste neki "olaksani" Diskeeper...
Ne mogu u nekoliko recenica opisati sta je i kako do testa doslo. U ruke PC-PRESS br.111 (maj 2005) pa citaj! Donosis zakljucke na osnovu mog sturog posta. Zamisli da si napravio image i uradio defragmentaciju nekim programom. Nakon toga naidju recimo problemi, ne mozes da vjerujes da se to tebi desilo. Pocinjes da razmisljas da ne bi bilo lose, posto imas image, da testiras specificnu situaciju istu za sve programe. Sta je tu nebulozno? Covjek je na sopstvenom iskustvu ispobao i prezentovao test. Zanemari da je moguce imati ikakve probleme sa defragmenterima i skoncentrisi se na to sta oni rade i da li uopste vrse kompletnu defragmentaciju. Jedan od testiranih programa je najbrzi sto tvrdi i proizvodjac programa, i to jeste tacno ali program skoro da nista i ne radi pa mu nije problem da bude najbrzi.
Ja nisam imao gore navedene probleme ali sam na svom disku ispobao i dosao do slicnog zakljucka kao i autor teksta. Sta je tu nebulozno? Sto neki programi ne defragmentuju disk kako bi trebalo? Ako uspijem da zakacim test iz ovog broja bice ti sve jasno.

Poslednja izmena:
Evo iz tog testa konacna tabela sa uporedjenjem. Napominjem neki programi zavrsili su defragmentaciju ali nakon resetovanja se sistem nije podizao. Opet napominjem najbolje da sami isprobate i zakljucite.

Prilozi

• Test defragmentera.jpg
    Test defragmentera.jpg
    140.8 KB · Pregleda: 177
Najbolje da procitas PC-PRESS br.111 (maj 2005).
Na testu nisu prosli (koji su u konkretnom slucaju testa dovodili do neispravnog sistema - XP nakon defragmentacije se nije podizao):
1. Windows XP Defragmenter
2. Norton Speed Disk 7.00.22
3. Perfect Disk 7.0
Defragmenteri koji su uspesno obavili zadatak (ali je pitanje sa kojim rezultatom):
4. Diskeeper Professional 9.05.504
5. MindSoft Defrag 3.0
6. O&ODefrag Professional 6.5 build 851
7. Paragon Partition Manager 6.01.321

Naslov testa je "Defragmentacija i reparacija greški", i sastojao se u tome da je autor testa slucajno napravio image sistemeske particije nakon cega je odradio defragmentaciju sa Windows XP Defragmenter-om. Rezultat nakon njegovog koriscenja je bio neupotrebljiv XP. Pomenuti image je koriscen nadalje u testu pri cemi programi 1-3 su dovodili do neupotrebljivog XP-a. Programi 4-7 su prosli ali sa dosta slabim ucinkom. Izuzetak je Paragon Partition Manager 6.01.321 koji je jedino odradio defragmentaciju u potpunosti. Iako mu ovo nije primarna namjena i pored toga sto je siromasan opcijama ispao je najkorisniji. Znaci "PerfectDisk" nije prosao test...
Nakon toga sam se u to i sam uvjerio, a rezultat je malo iznad.

Huh, sva sreća da sam na vreme prestao da kupujem PC ;)

NBM je napisao(la):
Ja nisam imao gore navedene probleme ali sam na svom disku ispobao i dosao do slicnog zakljucka kao i autor teksta. Sta je tu nebulozno? Sto neki programi ne defragmentuju disk kako bi trebalo? Ako uspijem da zakacim test iz ovog broja bice ti sve jasno.

Ok, bez ljutnje, nije to bilo usmereno ka tebi vec ka tom nacinu testiranja. Bilo bi lepo kad bi mogao da okacis taj tekst negde, ali se bojim da bi time prekrsio razna prava i copyright zakone.

Uglavnom, pre svega, cudnovato je da se slucajno napravi image particije, a onda se dodje na ideju da se testira. Drugo, kakvu uopste ulogu igra image particije u ovom slucaju, zar je pravljen takav image, sektor po sektor, koji je cuvao u sebi i prazne sektore da bi bio potpuno veran kao ta particija? Trece, koji program je proveravao stepen defragmentacije pre i posle defragmentisanja? Recimo kad se zavrsi defragmentacija sa Diskeeperom ili WindowsXP defragmenterom, SpeedDisk posle toga prijavi da postoji i dalje odredjen procenat fragmentacije, iako Diskeeper prijavljuje da je sve defragmentisano. Takodje vazi i obrnuto, posle defragmentacije SpeedDiskom, Diskeeper prijavljuje procenat fragmentacije dok SpeedDisk kaze da je sve sredjeno. Kome verovati i na osnovu cega? Sad sam bas, cisto probe radi pustio PerfectDisk da analizira particiju koju sam pre neki dan defragmentisao SpeedDiskom, prijavio je svega 4% fragmentacije sto moze da se uzme da je nastalo u proteklih par dana tokom rada. Cetvrto, kako je covek uspeo da tako defragmentise hard da vise ne moze da podigne Windows??? Znaci, to nikad nisam cuo da se nekom desilo (koga znam) niti se meni ikad desilo, niti ima ikakve logike da se to desi osim ako program ne s*ebe sistemske fajlove, sto nema nikakve logike da ce ijedan program namenjen tom poslu uraditi. Itd, itd... Mnogo pitanja, iz onog sto si ti napisao meni taj test deluje kao cista nebuloza, eto toliko...

Ja koristim O&O Defrag Pro. Instaliraš, jednom podesiš i zaboraviš na njega. Kad disk dođe do određenog procenta fragmentiranosti (2% i sl) O&O Defrag se pokrene i obavi to onko "silent" (na svim diskovima koje imaš). Najviše volim programe koje ne moram stalno da čačkam i podešavam a obavljau posao za koji su namenjeni.

Poslednja izmena:
Perfect disk radi dosta dobro, trenutno koristim verziju 7, nije neshto ekstra brz.
Obavezno pre defragmentzcije na svim vecim falovima uradim po jedan sfv. checksum kao i po jedan quickpar (i to od 1mb), chisto da pokupim info o checksumu i paritnosty u fajlovima.
Naravno kad radim defrag na C-u, preskachem oko 20 fajlova koji su lokovani a ujedno i imaju varijabilni checksum.
Od ove provere trenutno nema sigurnije.
Za sad mi se nije desilo da sam imao oshteceni ili promenjieni fajl, koji ima fiksni checksum (ukoliko je fajl u upotrebi i ukoliko ga OS ili neka aplikacija koriste u vidu upisa izmena, naravno da ce se u tom sluchaju checksum ili paritnost promeniti, tako da takav fajl ne moze da se smatra oshtecenim, vec upotrebljenim).
Deshavalo mi se kad sam ranije testirao Norton speeddisk, da pri defragu napravi po koji promenjeni checksum (ali u retkim sluchajevima), ko zna mozda je bio i nestabilniji deo na hardu, pa sam ga automatski odbacio, takodje mi se nije dopalo, jer se kod njega defragmentacija obavlja previshe agresivno, nije bash zdrav po glavu HDD-a.
Realno ja bih se drzao samo proverenih: Diskkeeper i PerfectDisk.

Perfect disk ima dva moda defragmentacije, jedan je standardni a drugi je smart placement (normalan bez, i sa agressive free space consolidation).
Realno najbolji mod je smart placement sa agressive free space consolidation-om.
I ako je odlichan, normalno je da nije savrshen, odnosno ne svidja mi se sledeca stvar (ali da oshtecuje fajlove, chista glupost):
-ne svidja mi se redjanje fajlova po vremenu kreiranja, vremenu modifikacije i vremenu pristupanja u smart placement modu.
Recimo da dosta fajlova proveravam sa vremena na vreme, to jest dosta fajlova move-ujem sa jedne particije na drugu, dosta ih modifikujem.
Takve sitne promene uzrokuju na to, da se cela smat shema poremecuje, tako da je nekad potrebno raditi novu defragmentaciju, kako bi se zadovoljio kriterijum Perfect diska.
Medjutim postoje shtelovanja kao shto su "rearly modified age" i "frequently modified age". Poshto je meni potrebno slaganje prvo po folder name-u a posle po file name-u u folderima, (uglavnom tako i sortiram foldere), uglavnom postavljam setovanja na dve grupe i to na rearly modified( oko 94% srachunam prosechna vremena datuma pa postavim vrednost u danima) i frequently modified (5%), naravno sa free space consolidation.
Na taj nachin dobijam jako doro sortiranje i siguran rad u free space-u, bez dodatne fragmentacije starog dela diska.

Shteta sho im obichan defragment mod, ne slaze fajlove i foldere samo po nazivu a da pri tome radi agressive free space consolidation, time bi se dobio brz i dobar ili josh bolji defragmentator.

Shteta je takodje shto poznatiji defragmentatori, ne koriste prednosti visheg broja Hardova, recimo da bi se ubrzala defragmentacija u nekim sluchajevima chak i za 300%, smanjilo bi se opterecenje na hardu poshto bi se hard izbacio iz moda upisivanja i chitanja podataka u okviru iste particije.
Neki manji defragmentatori podrzavaju ovaj mod, medjutim, nisu tako dobri u ostalim funkcijama.

Po onoj strani koju si skenirao vidi se da je test odradjen kranje amaterski, i bez dubljeg zadiranja i zagrebljivanja u dubinu materije.
Prvo defragmentacija se ne predlaze, chak shta vishe preporuchljivo ju je izbegavati na hardovima koji imaju nestabilne deloveve na povrshini diska, vec smo elaborilari tu materiju u nekim starim thereadovima, koji su se bavili klikom hardova, naravno spominjali smo ruske programe koji se koriste za kontrolu kvaliteta povrshine.
Drugo kakva je to glupost o dizanju sytema posle defragmentacije, trece kako su testiralli pochetnu ispravnost fajlova. Trece vidi se da u pojedinim defragmentatorima nije pipnuto setovanje ili se birao najgori mod.
Neki jesu sporiji ali su pri tome i sigurniji.
Recimo, u sluchaju Perfect disk-a, se vidi da je izabran defragment only mod, koji slaze fajlove bez potrebe za zgushnjavanjem podataka ka pochetku diska, takodje je i vreme diskutabilno, recimo 120GB particija sa 4,9gb praznog prostora, traje u najjachem modu oko 2-3 sata u zavisnosti od brzine systema)P$ na 2.8 sa Quantum 160Sata i prosechnom brzinom defragmentacije od 40mb/s ukoliko je broj malih fajlova do 8% (prosechna brzina defragmentacije na malim fajlovima je do 18mb/s),
u najslabijem modu dfregment traje oko 1 sat i 10 min.
Lichi mi na situaciju da je test radjen na Nforc2 platformi koja je pogodjena bugom kada je Write Caching Enabled
http://support.microsoft.com/kb/281672/EN-US/
Ali ko zna shta je sve bio sluchaj u tom testu. Poznato je vec da su testovi u tom chasopisu na najnizem mogucem nivou, licho smatram da ljudi koji pishu u njemu nisu tako malog znanja u stvarnosti, vec da su im nametnute forme amaterskog pisanja i pristupa amaterskom delu publike, chesto ako ne i uvek znajuci da su ogranicheni stavom, odluchuju se da im nije potrebno potpuno unoshenje u testiranu materiju.
Ne bi ih trebalo uzimati za ozbiljno.
Jedini koji nisam testirao je Pragon, upravo se odluchujem da ga testiram.

Pozdrav

svaka cast za zadubljivanje u temu (de)fragmentacije, ali realno, koliko korisnika ce proveravati checksum-e i parnost fajlova posle fragmentacije. Paragon sam ja sinoc probao na 250GB particiji sa oko 20GB praznog prostora, trebalo mu je oko 5 sati da zavrsi posao, barem po onom sto je bilo napisano jutros kad sam ustao. Jos ne znam rezultate defragmentisanja, ipak, u pitanju je sporedna particija za skladistenje, uglavnom filmova (veliki fajlovi), pa i ne ocekujem bogzna kakav rezultat.

Evo upravo sam ga testirao, deluje da je brz, Prosechno vreme chitanja 33,3mb/s vreme upisa 29,7mb, Particija od 14GB sa 1,7gb praznog prostora, checksumi ostali ispravni, paritnost chitava, (500mb u sitnim fajlovima, ostalo je minimalno po 170mb) Vreme defragmentacije 4:45.
Znachi da je chak mnogo brze nego li na njihovom testu.
Stvari koje mi se ne svidjaju:
nema vizuelnog dela defragmentacije, advance shtelovanje je shturo, particija se iskljuchuje u toku defragmentacije, nije moguce online defragmentovanje na particiji koja sadrzi pagefile.
A shto su ga zavukli, stvarno su otkacheni, priznaj da ga nisi odmah nashao, pazi pod modify, e stvarno ...

Nazad
Vrh Dno