Šta je novo?

Koji program umesto Ghosta?

• Začetnik teme Začetnik teme Bata
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bata

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
620
Do sada sam uspesno koristio Nortonov Ghost. Pocheo je da odbija saradnju ,) - ne vidi diskove (4 komada).

Koji program radi istu stvar(snimanje kompletnog sadrzaja neke particije ili diska na drugi diski ili particiju i obrnuto) ?

Jesi li probao noviju verziju Ghost-a?

Acronis True Image važi za najbolji image alat "svih vremena", i to zbog one Universal Restore opcije, kao i mogućnosti network arhiviranja, ali .....
Ukoliko te opcije nisu potrebne, postoje još neke opcije :
1. Terabyte Image ( i za DOS ) - arhivira brže od Acronisa, a pravi i manje arhive, naravno uz pad brzine - govorim iz prakse, testirao ga više puta
2. Snapshot - mali, brz, prost, nisam ga detaljno testirao, samo sam jednu od mojih particija 20 GB arhivirao, obrisao, i vratio iz arhive, sve je bilo OK ( mada to ništa ne znači da će uvek biti tako ), arhive mojih USB diskova pravim njime
3. Ima još alata npr Drive Image XML, Paragon Drive Backup, itd

Po meni cist *****izam, namenjen za korisnike kojima nije bitno da bilo sta nauce o win OS. Kako prolazi instalacija OS, drajvera .... necu vise da sirim pricu.

@spock

Ti imas ocigledno previse vremena cim ovako iznosis gluposti. Si nekad morao da radis instalaciju sistema 5x dnevno???? Onda bi znao da cenis ovo. Uostalom, tvoje misljenje zadrzi za sebe, ne omalovazavaj druge.

ciki022 ti je rekao ono sto bih i ja 😛

Po meni cist *****izam, namenjen za korisnike kojima nije bitno da bilo sta nauce o win OS. Kako prolazi instalacija OS, drajvera .... necu vise da sirim pricu.
Pocheo sam da uchim onstaliranje raznih OS-ova i neophodnoh drajvera (najchesche za stampache)- DOS 1990 godine !:wave:

Poslednja izmena:
Dobar je Acronis - meni je na dosta x86 servera na kojima Ghost nije radio normalno video diskove.

Ako je desktop mašina probaj da prebaciš u BIOSu SATA mode sa AHCI na SATA ili compatibile, legacy (ili kako se već zove na toj ploči), završiš šta treba sa Ghostom pa vratiš na AHCI.

Ako je u pitanju neki RAID kontroler na serveru jedino ti ostaje da probaš nekoliko programa i da nađeš neki koji radi sa tim kontrolerom. Ili kao kranju soluciju zakačiš diskove na neki kontroler sa kojim radi Acronis ili Ghost.

spock1 je napisao(la):

Pored instalacije windows-a postoji još par sitnica koje je moguće raditi u IT sferi.
Takođe pored korisnika postoje i sistem administratori.

A postoje i korisnici koji žele da imaju bekap svog sistema i u slučaju neke havarije ne žele da instaliraju sve iz početka. Zašto bi izgubio ceo dan ako može sa 5 klikova da sve vrati kako je bilo? 🙂

Ako je desktop mašina probaj da prebaciš u BIOSu SATA mode sa AHCI na SATA ili compatibile, legacy (ili kako se već zove na toj ploči), završiš šta treba sa Ghostom pa vratiš na AHCI.
Bilo je na SATA mod - na SATA i kad sam prebacio na AHCI, Ghost je video diskove !!! ali posle toga Windows nije hteo da se podigne sve dok nisam vratio na SATA . Tenkju.

zeleni_zub

RAID kontroler je definisan u BIOS-u mašine, tako da bi programi tipa Acronis ili Ghost morali da rade na RAID diskovima, problem može da bude ako program ne prepoznaje pravilno matičnu, kontroler za HDD na njoj ili sam disk
Iz iskustva, neke starije verzije Acronisa TI, neka 8.1 verzija, nije prepoznavala disk ( diskove ) na mom serveru u firmi, ali novija 9.1. neka radi, bez problema vidi RAID kao jedan disk, pravilno arhivira ( testirao sam tako što sam pomoću ATI Universal Restore restorovao image na kućnu makinu i radi, iako kući nemam RAID a i imam AMD X2 a na serveru je Intel )

Siguran si da su ti diskovi OK ?

Takođe pored korisnika postoje i sistem administratori.

Mislio sam na obicne korisnike, za s.admine je cak i preporucljivo.
Sta sam hteo da kazem, da u toj varijanti je nemoguce pratiti tok instalacije. Ja sam recimo imao problem sa jednim racunarom gde je riknula memorija i jedva smo utvrdili sta je u pitanju dok nisam poceo da obaram sistem regularno.

Ti imas ocigledno previse vremena cim ovako iznosis gluposti. Si nekad morao da radis instalaciju sistema 5x dnevno????

Ja za ovako nesto cujem prvi put. Na dva racunara imam legalan Windows, na trecem ne. Zadnji put sam instalirao sistem pre oko 5 meseci kad sam i kupio ovaj treci komp. A za ova dva se ne secam kad sam zadni put obarao, ima siguirno 3 godine.
Uostalom svako ima svoju filozofiju pa i to da obara po 5x dnevno sistem.

Siguran si da su ti diskovi OK ?
Surface test nisam radio. Pri proveri sa nekim partition menadzerima , kod nekih je sve u redu , a kod nekih FAT ima gresku !? Brisao sam i kreirao particije dva dana i opet nisam nachisto shta se tu deshava. Na kraju sam instalirao nov Windows i od sada koristim Akronis True Image - koji mi ne pravi probleme, a imka i veche moguchnosti od Ghopsta.
Da smo svi zivi i zdravi. :,,::wave:

Mozes probati i linux distribuciju namenjenu ne samo za kloniranje, nego i za particionisanje, recovery i jos mnogo toga: www.partedmagic.com

Ako ti treba kloniranje vise kompjutera odjednom, probaj i clonezilla server varijantu:
http://clonezilla.org/

Poslednja izmena:

Ne koriste ljudi Acronis i slicne programe samo da bi izbegli instalaciju Windows-a i drajvera, nego da ne bi morali ponovo da instaliraju i podesavaju na desetine programa koje koriste u svom radu. Osim toga, sluze i za back up ne samo sistemske, nego i drugih particija, odnosno diskova. Ne sluzi kompjuter svima samo za facebook, nego imaju i gomilu stvari za posao ili licnih stvari koje treba arhivirati.

Nazad
Vrh Dno