Šta je novo?

Koji prog. jezik za pravljenje Win aplikacija?

ubojan

Čuven
Učlanjen(a)
27.03.2002
Poena
619
Na fakultetu sam ucio nesto najosnovnije o Pascal-u, C, C++ i Javi. Medjutim od svega toga ja nemam nikakve prakticne koristi jer nikom ne trebaju smesni programi kakvi se na tim predmetima rade. Resio sam da napravim nesto prakticno i korisno (a ne da programe pokrecem po DOS-u), eto na primer, neki audio player i da on radi na Windows-u. Ne mora bas to ni da bude player (znaci ne mora multimedijalni program). Znam da oko toga ima dosta posla i ima dosta da se uci, ali mene zanima odakle da krenem.

Znaci koji programski jezik da ucim (C++ mi se ne svidja bas puno, mada pretpostavljam da je najjaci)? U kom razvojnom okruzenju da radim? Da li za tu vrstu aplikacija moram da znam nesto o samom OS-u, o DirectX-u? Ako mozete da preporucite neke knjige kao i tutorial-e za pocetak.

Hvala unapred.

Ako vec hoces da programiras za Windows, onda je najbolje da se drzis MS okruzenja, tj. Visual Studio-a. Preporucujem ti da naucis C#, posto si vec radio C++ i Javu, bice ti relativno lako da se prebacis na njega.

Ja preporucujem Delphi, posto 'C++' i 'lako prebacivanje' nikako ne idu u istu recenicu :)
Ozbiljno, taj skolski C/C++ ne vredi mnogo za Win32 programe (lepo je znati sintaksu jezika, ali je mozes okaciti macku o rep kad vidis MFC klase ili krenes da kobasicaris sa API-jem). Sa druge strane, Delphi ce savrseno da legne, jer covek vec zna Pascal. A i Delphi ima odlican odnos trud/rezultat :)

Svakako ćeš najbrže i najlakše nešto napraviti sa Delphijem.
Java i C# nisu baš za desktop aplikacije.

jddipqd je napisao(la):
Slazem se !
Delphi je nenadmasan sto se tiche brzine pravljenja (citaj: uzimanja para) za desktop i klijent - server aplikacije a slozices se da je to jako dobar podstrek kada si na pochetku. Za corporate okruzenje definitivno C# ili Java. Znazi za pochetak Delphi + neki serverchic ( preporucujem MySQL ili MSDE ) pa onda jedno od ostala dva + ozbiljnija mashinerija od servera (Oracle uz Javu ili MSSQL uz C#).
Pozdrav

OK, bacicu se na ucenje Delphi-a.

Koju mi knjigu preporucujete kao dobru osnovu za Delphi?
Da li mi je potrebno, kao sto sam ranije pomenuo, neko predznanje o WinXP-u i DirectX-u?

ubojan je napisao(la):
OK, bacicu se na ucenje Delphi-a.

Koju mi knjigu preporucujete kao dobru osnovu za Delphi?
Da li mi je potrebno, kao sto sam ranije pomenuo, neko predznanje o WinXP-u i DirectX-u?
Ja sam Delphi ucio davno iz knjige Delphi 4 za 21 dan .... ta knjiga je bila OK za sami pocetak. Sta je trenutno na tu foru neznam.
Bitno je da savladas osnovne stvari i pojmove Windows aplikacija, IDE, kontrole i tako te stvari. U svakom slucaju ce ti trebati vise knjiga tako da prvo uzmi neku pocetnicku a posle ce ti definitivno trebati neka ozbiljnija literatura.
Predznanje o WinXP-u i DirectX-u ti apsolutno nije potrebno .. barem ne za ono sto bi ti radio na pocetku. Kada dodjes u fazu da ti to zatreba bices vec dovoljno iskusan da provaljujes iz help-a.

Prirucni help je veoma mocan. Samo dovedi tekstualni kursor na nesto u prozoru sa source kodom i udri F1.

jddipqd je napisao(la):

Za Javu razumljivo ali C# je itekako dobar za Desktop aplikacije

monteboy je napisao(la):
C# (kao i VB.NET i VC++.NET) je isto što i Java: interpretirani jezik koji radi na virtuelnoj mašini. Samo što je Microsoft to malo drugačije nazvao: Java kompajler generiše bytecode koji posle izvršava Java Virtual Machine koja je deo Java Runtime Environmenta, dok bilo koji .NET kompajler generiše IL (Intermediate Language) koji se posle izvršava na CLR (Common Language Runtime) koji je deo .NET Frameworka. Samim tim, sa gledišta .NET programera je (skoro) sasvim svejedno da li koristi C#, VB ili C++.

Jeste, samo sto deployment moze da bude malo "masniji" po tezini :)

monteboy je napisao(la):
A narocito se klijenti obraduju kad im programcic od 100k trazi runtime od 30 MB :d

C# je jako zakon...
runtime dolazi standardno uz sp2, ako se ne varam, a i ako se varam gomila novih aplikacija ga trazi, tako da mora da se ima instaliran...
posle c# sam silom prilika presao na javu, PLACEM svaki dan kad uzmem nesto da radim...

Meni delphi odrađije posao odlično - uglavnom aplikacije za rad sa interbase bazom, malo matematike, rad sa externim uređajima...

a sta mislite o VB, VBA? Ja mislim da se uz pomoc njih mogu napraviti fine stvarcice...

danijel00 je napisao(la):
runtime dolazi standardno uz sp2, ako se ne varam, a i ako se varam gomila novih aplikacija ga trazi, tako da mora da se ima instaliran...
1. Ne dolazi
2. Ja znam za oba programa koja ga koriste, a jedan je onaj Control Center za ATI drajvere :)
Salu na stranu, ako je program za distribuciju na disku, onda je u redu da runtime dolazi uz program, ali je bezveze da programcici za distribuciju preko neta traze toliki download...

@b4b: Mogu, ako si mazohista :) . Plus sto za sa sve kontrole koje nisu standardne moras da koristis ActiveX komponente (a to za sobom povlaci gradjenje instalera). Delphi, pored svoje nadmoci u svakom pogledu, pravi standalone EXE fajl.

Poslednja izmena:
Da, ali i delphi moze da naprvi frku kod deploymenta kada zatrazi da se u instalaciju ukljuci veci broj bpl paketa - ako se koriste razno-razne komponente.
Juce pricam sa majstorom koji je napravio svoju biblioteku za forme, dugmice i ostalo putem winapija i totalno se otarasio VCL-a; njegov program za desktop sharing (osnovne funkcije: ti vidis moj desktop na svojem kao read only ili kao upravljac + osnovni file transfer) je tezak zbog toga svega dvesta i nesto K. Jeste da komunikacija ide preko njegovog servera kao centralne tacke, ali to pruza jos jednu prednost (tipa conferencing, iliti n usera vidim moj desktop istovremeno). Optimizacija, bato.
Meni isto nije odgovaralo da npr. ukljucujem ceo SOAP u paket: em mi treba maksimum 10-15% njegove funkcionalnosti, em je sw za instalaciju veci za ceo jedan paket, em treba svakom developeru u timu kupiti enterprise varijantu (kosta dosta) - napravio svoju biblioteku za XML streaming preko UDP socketa i na tome nove protokole, fercera ko zmaj.

Ali opet, ceo .NET je jos uvek suvise tezak i muljav za desktop aplikacije izvan poslovne okoline.

Poslednja izmena:
jddipqd je napisao(la):

Apsoutno se ne slazem sa tobom barem sto se tice C#.
Ceo .net je itekako napravljen za razvoj Windows aplikacija.
ASP.net je plus i svakao je lakse raditit dinamicke sajtove u ASP.net-u nego u nekim drugim jezicima, ali sto se tice win aplikacija .net rules

To ces vrlo lako videti po bogatstvu kontrola i propertija koje imaju te kontrole, mnogo jace nego kod ASP.NET-a. To ce se najverovatnije izjednaciti u verziji Studija 2005. A do tada...

Sto se tice Delphi-a ja sam zasita malo radio u njemu a koliko vidim nova verzija (za 2005) ima 2 mogucnosti da se rade win32 aplikacija i razvoj .net aplikacija. Samim tim je mnogo prirodnije resenje pisati programe za .net u C# ili VB.NET-u nego u pascal-u.

Sobzirom na sve to Kibo preporucujem ti da lepo uzmes C# (javi se svrati do mene, imam par dobrih knjiga) i nema sta da te boli glava
Poz.

Nazad
Vrh Dno