Šta je novo?

Koji NAS

jozza

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2005
Poena
845
Treba mi preporuka za NAS na koji će korisnici da postavljaju dokumenta (npr Word), ali je caka u tome što hoće da izbegnu situaciju da u isto vreme više njih edituje isti dokument, pa ko zadnji sačuva zeznuo je ostalima rad. Znači treba mi 1)kad jedan korisnik otvori taj Word dokument, ostali (prilikom pokušaja da edituju isti) dobiju poruku da je dokument otvoren od strane XY korisnika i da će biti obavešteni kad dokument bude slobodan, ili
2) Da više njih pristupa dokumentu i edituje ga istovremeno, kao na Google Docs, gde se vidi više kursora i postoji nekakav track changes.
Opcija 2) je poželjnija. Sa druge strane na isti NAS bi se radio bekap 7 računara pod Win7. Ideja je da svakome u win mountujej lični folder sa NAS-a, i da uposlim Windows built-in bekap sa svake mašine.
Poželjno je i da je moguć pristup spolja https-om. Gledao sam Sinology station, ali nema ni prvu ni drugu opciju. Lacie 2 je nešto bolji. Imali ko proverenu opciju?

Opcija 1 (i donekle 2) nisu funkcije NAS-a, već Office-a. Drugim rečima to možeš da uradiš i sa običnim network share-om.
Ovo za backup win 7 možeš sa svakim, jer za win je dovoljno da vidi taj share koji postaviš...

Hvala na odgovoru, samo na ono Sinology NAS-u koji sam imao prilike da probam tako NIJE radilo, tj svako je mogao da edituje šta i kad hoće.

Ne moze to tako, moras da imas neki oblik document managementa (DMS). Navodno Qnap NAS moze da pokrene i aplikacije koje je korisnik instalirao, ali ostaje pitanje HW-a unutar NAS-a. Ovo sa google docs tek zaboravi :)

Pa bolji NAS bi trebao da ima neki vid DMS-a?

Čekaj, kako su ti šerovani dokumenti na NAS-u?

Sada sam probao kod mene kući na D-Link DNS-345, jedan folder šerovan preko CIFS-a tj. SMB, uključen OpLocks na folderu, tj. share-u.

U folderu ima jedan .docx fajl.

Sa računara ga otvorim (Word 2010) vidi ga normalno i moguće je editovanje.

Sa VM probam da ga otvorim iz WordPad-a, ne dozvolja da se otvori fajl, samo ispiše da ga koristi drugi korisnik/aplikacija.

Sa laptopa iz Word-a 2010, sasvim lepo prepozna da je fajl otvoren, koji korisnik ga drži otvorenim i nudi ti više opcija koje možeš da uradiš (vidi slike u attachmentu).

Inače, DNS-345 ima mogućnost za pristup spolja kroz browser preko HTTPS-a, autentifikaciju kroz Active directory kao i CIFS, AFP, NFS i WebDAV pristup, mada AD i WebDAV nisam baš nesto testirao.

Nažalost, nema podršku za iSCSI, ali mi NFS sasvim lepo radi kao datastore za testni ESXi server. Takođe, lepo radi kao i klijent za torrent sa private trackerima (koristim hd-torrents) i ima aplikacija za pristup sa Android-a.

Prilozi

• sa-VM.jpg
    sa-VM.jpg
    75 KB · Pregleda: 151
  • sa-laptopa.jpg
    sa-laptopa.jpg
    97 KB · Pregleda: 145
Poslednja izmena:
To je opcija, samo je nemaju bas svi NAS uredjaji. Ali vredi probati.

Svaki qnap, cak i onaj 212 ima te opcije koje si nabrojao,ali naravno ostaju performanse, tj racunaj da su ovi jeftini krs osim za neku replikaciju/razmenu. Isprobano.

Moze i pristup preko neta,propustis na firewallu port i to je to.

Svaki qnap, cak i onaj 212 ima te opcije koje si nabrojao,ali naravno ostaju performanse, tj racunaj da su ovi jeftini krs osim za neku replikaciju/razmenu. Isprobano.

Moze i pristup preko neta,propustis na firewallu port i to je to.

Ako vec imas iskustva, koji (po tebi) vredi za kancelariju od 7 ljudi? I koje diskove staviti unutra, posto vidim da qnap dolazi prazan? WD red ili RE4? I moze li ovo za ~500eur a da valja? Racunao sam da bi oko 2TB odvojio za bekap, a ostalo za fajlove, tako da bi 3+3TB u RAID1 bilo idealno.

Poslednja izmena:
Taj LaCie je precenjen dosta, govorim ti iz licnog iskustva, recimo ovaj najslabiji NAS http://www.lacie.com/ca/products/product.htm?id=10597, ide od 120-240$, kod nas racunaj u eurima ove dolare(nisam siguran koji hdd za koju cenu ide uz nas), to je inace preimenovani Lc power 35 nas , identican po specifikaciji a i u radu, koji se krece inace 50 eur za kutiju bez hdda....

treba biti obazriv

Jedini uredjaji ove namene koji vrede ali su skupi dosta su synology i qnap.

Za Lacie ne znam u kojim kolicinama ga ima kod nas, lc-a ima,kao i synologyja.

Poslednja izmena:
A TS-220, pa da stavim dva WD RED diska po 3TB? To bi me izaslo oko 64.000din. Ili da idem samo na RE4 diskove?

Ma to su desktop level diskovi sa TLER-om. Sad gledah listu podrzanih diskova na Qnap sajtu, kazu da mogu RED. Mislim da sam resio za ovu kombinaciju. Hvala svima na pomoci I pozdrav!

Za sličnu priču sam uzeo

http://www.qnap.com/en/index.php?lang=en&sn=822&c=351&sc=514&t=523&n=3372

I mogu ti reći da radi stvarno dobar posao. Imao sam i ranije iskustva sa qnap-om i bila su odlična, sada sa ovim manjim to iskustvo je jos bolje. Stvarno rade sve i sve što rade rade odlicno. Moj setup je 2 x 2TB u mirroringu, pristupaju preko NFS-a, CIFS-a, a ja sam i na jedan server nakacio i iSCSI. Čak ni ovaj mališa nema problema sa performansama.

Ja sam napakovao 2 x 1 TB za razmenu od 11 ljudi. Tebi realno pitanje dal treba toliko,a mene je izaslo ispod 500e ako se ne varam.

Ne treba mi za dokumenta mnogo, ali za svakodnevni full bekap (plus inkrement) treba po mojoj proceni oko 2TB, i da imaju opciju restore za više dana unazad, ako nešto zeznu u medjuvremenu, a kasno se sete. Idi@t-proof varijanta. :d

Poslednja izmena:
Kako radis te full backupe i ostalo, kojim softverom?

reče čovek da koristi Windows backup

Izvinjivam se, prevideo sam taj deo :)

Još jedan + za Qnap, softver i hardver.
Ja koristim najslabiji model TS-112 i radi mi sve što poželeti mogu, čak i kao Cloud, sa performansama koje su za respekt - probao sam da pristupim fajlovima na NAS-u iz kafića preko smartphone-a sa Android OS-om i sve je radilo perfektno, čak sam pustio par wav fajlova i sviralo je na telefonu bez greške.

Qnap će i biti, TS-220 sa 2xWD red po 3TB u RAID1. Prosledih šefu, ali mi je samo kratko odbrusio da je u gužvi i da će pogledati kasnije. Oček ujem i glupa pitanja tipa šta će nam posebno diskovi, zašto 6TB kad si rekao 3TB, itd. Kao i svaki put...

Ok, 220 je bolji. 212 ima jednu manu, ako zvizne jedan disk RAID propada, ne mozes da ga rebuildujes(ako se ne varam). A ovaj vec ima pravi RAID.

Naruceno. Prenecu utiske (i pitanja) kad stigne. :)

Ajde bas javi kako si zadovoljan i ja sam planirao da uzmem bas taj model za kuci.

Jel Mikroprinc kod nas mnogo skup u odnosu na cene u Evropi?

Pa oni uvoze koliko znam Qnap, tako da i nemas neki specijalan izbor.

Mogu da kupim napolju, ako je velika razlika u ceni. To i pitam, ako neko zna

Ajde bas javi kako si zadovoljan i ja sam planirao da uzmem bas taj model za kuci.

Zadovoljan sam, ali ne mogu ništa da ti kažem za silne servise koje podržava (DLNA, media server, Bit Torent, private cloud storage, itd) jer ovima mojima je samo bitno da imaju po dva foldera, jedan zajednički i po jedan privatni za bekap. Mali, tih i radi, eto to je ono što mi je i trebalo. Ima lep user menadžment, kvote nad folderima, šalje mejl ako nešto nije u redu... U odnosu na LaCie Big Data, ili WD My Book World Edittion II, ovaj Qnap je svemirski brod. Jedini problemi koji su se javili su vezani za jedan računar pod XP-om (ne vidi NAS) i dva laptopa sa Win 7 Home Premium, jer nemaju opciju u win bekap da gadjaju mrežni disk, ali to nije do NAS-a.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno