Šta je novo?

Koji NAS

Instaliras im qnap aplikaciju za bekap, i tu podesis automatski da radi bekap recimo.
A ovaj sto ga ne vidi, dal moze da ga pinguje?

Desava se da XP ne vidi \\ime_racunara, pa cak \\IP.adresa, XP Home pogotovo pravi problema.

Mozda neki patch ili nesto? Mozda je problem sa TCP/IP stekom?

Laptopovi su XP Pro, sve staro 4 godine. Sledi upgrade na WIN 7 pro, pa necu ni da se cimam oko toga. Jedan sa XP-om vidi, dva ne vide. Indenticni racunari, hardver i softver. Sa 7-cama sve fercera kako treba.

Poslednja izmena:
Evo da napisem neke utiske. Pukao mi je jedan disk na qnapu(ts-212, 1TB Seagate/Samsung ST1000DM005). Posto ovaj NAS nema hot-swap, masina mora da se ugasi, da se izbaci disk(u ovom slucaju je kec otisao) i da se zameni. Nakon toga radi rebuild, u proseku oko 4-5 sati, doduse zavisi od opterecenja. Sad mi trenutno radi rebuild drugog HDDa posto sam resio da zamenim ove diskove sa Seagate NAS diskovima od 2 TB. Nakon toga ide expansion na 2TB. JAvicu da li je sve ok ,verovatno krajem vikenda.

Evo da napisem neke utiske. Pukao mi je jedan disk na qnapu(ts-212, 1TB Seagate/Samsung ST1000DM005). Posto ovaj NAS nema hot-swap, masina mora da se ugasi, da se izbaci disk(u ovom slucaju je kec otisao) i da se zameni. Nakon toga radi rebuild, u proseku oko 4-5 sati, doduse zavisi od opterecenja. Sad mi trenutno radi rebuild drugog HDDa posto sam resio da zamenim ove diskove sa Seagate NAS diskovima od 2 TB. Nakon toga ide expansion na 2TB. JAvicu da li je sve ok ,verovatno krajem vikenda.

A koji je RAID paritet bio u pitanju?

Pa jedino 1 :) sa 0 ne bi imao shta da rebuild :)

Hahah, meni u glavi 414 i ni ne pomišljam da je neko uzeo manji sa 2 diska... :d

***, neko nece da da pare na 4bay. Ovako sklopis NAS za cca 400e.

***, neko nece da da pare na 4bay. Ovako sklopis NAS za cca 400e.

Jašta. Razmišljao sam, izašao bi me oko 1000eur NAS sa 4x4TB diskova, od čega u RAID 5 ode 30%. Čini mi se da je ipak verovatnije da idem na 4x2TB. Mislim da čak 414 nudi kasnije mogućnost postepenog povećanja kapaciteta.

Naravno da nudi, napisao sam gore kako.
Ja sam mislio da ti u raid 5 ode samo jedan disk ,a ne 30%. Mora da sam se nesto prevario.

PRoblem kod velikih diskova(>1TB) je rebuild time. Racunaj da ti je za 4TB disk sigurno 20h a mozda i vise. Jedino je to *******o, ali ako radis bekap sa strane,miran si.

U pravu si, raid5 ide preko svih diskova a što je više diskova procentualno manje prostora uzima. Ja sam se nešto prebacio u glavi. Znam za krvnički rebuild time, ipak, nadam se da do toga nikad neće doći (sem ako se bude povećavao kapacitet).

Poslednja izmena:
Rebuild time zavisi i od RAID konfiguracije. Za RAID 1 je najmanji jer se sadrzaj ispravnog diska kopira na novi. Kod RAID 5 i slicnih parity based, rebuild time je veci jer se podatak koji se upisuje na novi disk izracunava na osnovu podataka sa ispravnih diskova.

Pozdrav

kad pričamo o 4-bay uredjajima, ja bih batalio RAID5 bez obzira na povoljniji ukupan kapacitet, već bih krknuo RAID 10. Razloga je mnogo, ali najbitniji su bolje performanse (naročito ako se neka baza vrti na NAS-u, MNOOOGO brzi rebuild nego RAID5, jer kod RAID 5/6 moraju SVI diskovi da se čitaju da bi odradio rebuild, i mogu čak i dva diska da zveknu (iz svake mirror grupe po jedan), a da sve i dalje radi. Ovo važi i za servere.

Poslednja izmena:
Izbor RAID konfiguracije prvenstveno zavisi od namene. Za kucne uslove, gde se na NAS-u cuvaju fotografije, multimedija skinuta sa interneta i slicne stvari, dovoljan je RAID 5. Za mission critical sisteme, on-line transakcije sa 20 miliona upisa dnevno i slicno, 10 ima vise smisla.

Naravno, poslednju rec u odabiru RAID konfiguracije ima onaj ko odobrava budzet :)

Pozdrav

PA sta znam,za samo 4 diska i nemas bas neki izbor, ako ti treba kapacitet. Ostaje petica.
U firmi imamo EMC, i uglavnom imamo 5/6+hotspare. Naravno imamo i redovan bekap, tako da i da nesto pukne, nije strasno(u smislu da se besimo).
Meni bi recimo najbolji bio 5bay NAS, i da stavis 5/6+hotspare. I miran si.
Ima ovde malo citanja sto se tice broj diskova i RAID:
http://www.smbitjournal.com/2012/11/choosing-a-raid-level-by-drive-count/
http://forums.veeam.com/vmware-vsphere-f24/nas-raid-level-t13417.html

Ma cene SATA ili nearline SAS diskova su smešne da bi se čipio za mali dobitak u prostoru, ukoliko se radi o nizu sa 4 diska. Sve ostalo je na strain RAID 10 konfiguracije.

Vrh Dno