Šta je novo?

Koji linux za muziku

• Začetnik teme Začetnik teme zek
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zek

Znamenit
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
1,445
Molim za mišljenje koja je distribucija najbolja za puštanje muzičkih fajlova u FLAC i WAV formatu po pitanju kvaliteta reprodukcije.:,,:

Svejedno je. Distribucija nema nikakve veze sa kvalitetom reprodukcije.

Uzmes neku distribuciju baziranu na Debianu npr Ubuntu ali Studio verziju e tu imas po instalaciji neke programe i za obradu slika zvuka i video materijala ako se ne varam, a u principu na kvalitet najvise utice tvoja zvucna kartica(ne znam da kakva je podrzanost malo ozbiljnijih zvucnih kartica pod Linuxom) ,fajla koji pustas i zvucnika, isto kao pod Windows OS.

... u principu na kvalitet najvise utice tvoja zvucna kartica, isto kao pod Windows OS.
Nije baš tako za Win OS, tek 7-mica ne utiče na kvalitet reprodukcije, a raniji OS je i te kako uticao, zato sam postavio ovo pitanje za linux distribucije.
Inače bi se koristio ili SPIDF ili USB izlaz pa na spoljašnji DAC i na pojačalo, tako da sama zvučna kartica ne igra neku ulogu.

Poslednja izmena:
Neće biti da baš nimalo nezavisi od distribucije jer su neke poznate po tome da daju očajan zvuk ili da se zvuk na njima veoma teško podešava.

Kao što je već navedeno http://ubuntustudio.org/ bi možda bio najblje rešenja pre svega zbog namene za koju je pravljen.

I mali off. KOji kabl koristiš sa SPIDF izlaza do spoljašnje jedinice

E da mi je neko rek'o 😀 . Mislio sam da je to bar jedna stvar koja je, da kazem, univerzalna 😀 .

zek, sta je na windowsu uticalo na kvalitet kada se koristi usb ili spdif?

Možda me niste shvatili, ne tražim programe za OBRADU zvuka, već najbolju distribuciju linux-a za reprodukciju isključivo FLAC i WAV fajlova.
Na nekom drugom forumu su rekli da je PClinuxOS dober i da se primetno čuje razlika (u pozitivnom smislu).

Ja koristim PCLinuxOS i Puppy Linux live zavisno od potreba i prezadovoljan sam zvukom. Primetno bolje od WinXP-a na istom hardware-u.
Win7 ne koristim pa ne mogu da komentarisem.

Shvatio sam ja, nego sam isao logikom, ako je dobar za produkciju - dobar je i za reprodukciju! 😀

Zar ne vuku uglavnom sve distribucije gstreamer ugly/bad pluginove za obradu mp3 i ostalih formata?

PulseAudio/ALSA + identični pluginovi = Svaki distro daje isti kvalitet, ništa bolji od windowsa ni osxa. Kvalitet možeš osetiti samo sa boljim hardverom.

PulseAudio/ALSA + identični pluginovi = Svaki distro daje isti kvalitet, ništa bolji od windowsa ni osxa. Kvalitet možeš osetiti samo sa boljim hardverom.
Da li si poredio sve OS pa tako tvrdiš, ili nagađaš...
Na koji si hardver mislio (PC ili audio). Kod PC skoro ništa ne utiče na kvalitet reprodukcije kad se zaobiđu zvučne karte i kerneli OS-a.

Pa recimo da sam probao 15 različitih linux distroa i sve windoze i par verzija OSX-a. Naravno da mislim na PC, na šta bih drugo mislio kad pričamo o operativnim sistemima?

Možda se nismo razumeli - šta konkretno od PC hardvera utiče na kvalitet reprodukcije (ne govorimo o MP3 formatima, već o kvalitetnijim lossless formatima)?

Ja mislim da bi bilo najbolje da uzmes par live distribucija i da ih istestiras, pa odaberes onu koja tebi najbolje zvuci. Ja bi na tvom mestu birao sto jednostavniju i sto manju(Slax, Puppy ...) naravno pod uslovom da se pokazu dobre sa reprodukcijom. Nisam neki audiofil, ali sam primetio da mi skoro svaka distribucija koju sam probao ima nekako bolji zvuk nego na win-u(naravno isti hardware), mada je to subjektivan osecaj.

Poslednja izmena:
Ako zelis, mogu da postavim ovde uputstvo kako da nabacis global EQ na bilo kojoj distribuciji koja koristi PulseAudio. Zvuk je ne uporedivo bolji od default-a, kod mene sa integrisanom zvucnom i Altec ATP3 zvucnicima. 🙂
U svakom slucaju, preporucio bih ti da stavis neku distribucu koja ima kernel podesen za reprodukciju/obradu zvuka (1000Hz i PREEMPT), jer su to podesavanja koja preporucuju PulseAudio developeri. 😉 Licno znam samo za dve distribucije koje koriste ta podesavanja po defaultu, a to su Ubuntu Studio i PCLinuxOS.

Evo kako da se podesi global EQ preko PulseAudio:

1) Instalirati pakete ladsp-sdk i swh-plugins (ne mora da znaci da ce bas tako da se zovu u svakoj distribuciji)
2) Editovati /etc/pulse/default.pa fajl
- na kraju fajla dodati sledece:
Kod:
load-module module-ladspa-sink sink_name=ladspa_out plugin=mbeq_1197 label=mbeq control=2,3,2,1,0,-5,-10,-7,-7,-5,-3,0,3,5,4
set-default-sink ladspa_out
3) Logout/Login da bi promene bile primenjene. 🙂
4) Mozete uraditi i sledece promene (ne utice na kvalitet zvuka, ali utice dosta na performanse):
- Editovati fajl /etc/pulse/daemon.conf
- Naci sledece linije:
Kod:
; high-priority = yes
; nice-level = -11
; realtime-scheduling = yes
; realtime-priority = 9

; default-sample-format = 
; default-sample-rate =

Prvo izbrisati ispred svake linije " ; " , a onda umesto onoga sto je sa desne strane znaka jednakosti u liniji "default-sample-format=" staviti: alaw (ili float32be ili float32le). U liniji "default-sample-rate=" umesto 44100 staviti 48000.

Ako imas malo jaci CPU, mozes da izmenis i sledecu liniju: " ; resample-method = " izbrisati " ; " i sa desne strane jednakosti staviti: "src-sinc-best-quality" (bez znaka navodnika) --> ovo utice na kvalitet zvuka, ali isto tako i na to da pulseaudio proces zauzima dosta vise CPU-a nego inace (kod mene sa 1-3% ode na ~20%, sto je za muziku ok, ali za HD filmove i igrice i ne bas. 🙂

Uzivajte u mnogo boljem kvalitetu zvuka! :guitar::,,:

Poslednja izmena:
^veliko hvala, Milose... Odradio sam ovo (osim resample-method) i zvucnici su progovorili... 🙂 Mozda jedino malo previse bass-a... Pretpostavljam da bi za to valjalo da smanjim neki od prvih brojeva u prvom delu koda?

Izvini ali moram da pitam o kojim zvučnicima je reč i zašto ima sada previše basa - onda sve to nije dobro jer je ubačen veštački neki loudness?!?!

@nenad_l: Trebalo bi da je tako. Nisam ja radio EQ vrednosti, vec jedan moj drugar koji se razume u to, ja sam mu samo rekao koji broj je najmanja vrednost, a koji najveca. Trenutno ne mogu da nadjem gde to moze da se vidi. Meni licno nije prejak bass, bas je taman. 🙂

@zek: Ne verujem da je ubacen neki vestacki loudness, ali evo opisa tog ladspa multiband eq plugin-a: http://plugin.org.uk/ladspa-swh/docs/ladspa-swh.html#tth_sEc2.71

Edit: Vrednosti idu od -70 do +30. A ako sam lepo razumeo source code, default je 0.
Edit 2: Evo jos malo informacija.

Ovo su "band-ovi" koji se podesavaju:
1) 50Hz gain (low shelving)
2) 100Hz gain (float value)
3) 156Hz gain (float value)
4) 220Hz gain (float value)
5) 311Hz gain (float value)
6) 440Hz gain (float value)
7) 622Hz gain (float value)
8) 880Hz gain (float value)
9) 1250Hz gain (float value)
10) 1750Hz gain (float value)
11) 2500Hz gain (float value)
12) 3500Hz gain (float value)
13) 5000Hz gain (float value)
14) 10000Hz gain (float value)
15) 20000Hz gain (float value)

Poslednja izmena:
@zek: Ne verujem da je ubacen neki vestacki loudness, ali evo opisa tog ladspa multiband eq plugin-a: http://plugin.org.uk/ladspa-swh/docs/ladspa-swh.html#tth_sEc2.71
Upravo ono što sam i pretpostavljao
"This is a fairly typical multiband graphical equalizer."
To je u stvari samo ekvilajzer kojim sam menjaš određene parametre zvučnog spektra i time utičeš na isticanje ili utišavanje jednog dela istog.
Time se ne dobija na KVALITETU reprodukcije već se degradira osnovni signal, a može se koristiti samo u nekoj kućnoj produkciji ili nešto slično.:smash:

Pa, i napisao sam da je u pitanju equalizer. 🙂 Inace, kod mene je ogromna razlika. Bez toga, zvuk je nekako tup, a glas kao da se cuje iz daljine, dok je sa ovim EQ podesavanjima bas kako treba. Na kvalitet zvuka utice samo "resample-method" opcija, kao sto sam gore i napisao, ali je mnogo zahtevno i razlika se ne primecuje na integrisanoj zvucnoj. 🙂

A ja mislio da se ovde govori o kvalitetnoj reprodukciji i naravno Hi-Fi sistemu.,)

ako se bolje čuje onda se bolje čuje, nebitno kakav je sistem😉

Imao sam slicnu misao .. Posto se manje vise kad imam vremena bavim nekim dj-workovim-a 🙂 tipa pustanje muzike u kaficu i slicno .. nesto najobicnije winamp + 2 3 plugina nista narucito .. i onda sam se istripovao .. los je zvuk ... uzeo ja novu karticu .. )muzicku naravno( i onda .. pa malo je bolje ali jos uvek nije to to .. onda sam cuo nesto slicno .. kao "MA NA WIN 7-ci NE MOZES DA VERUJES KOLIKO JE BOLJI ZVUK !!?!? Hmm onda sam se ja zacudio ... Hmm kako to ?!? Pa zar to nije 90% drajveri i softwer koji nude proizvodjaci same muzicke opreme.. Ali ajde sto da ne instaliram ja WIN 7-cu .. Pa toliko je bolji da zali boze 35 minuta sto sam postrosio na instalaciju .. Onda sam se uhvatio prepiratu u ovako nekoj slicnoj temi gde je neko rekao .. MA LJUDI LINUX JE KEVA ZA TAKO NESTO !! Onda je bilo isto pitanje KOJI LINUX? I onda ovaj onaj probaj .. Uglavnom instaliram ja Linux i pokusam .. i moram reci da se veci osetila neka razlika u koju je vredilo uloziti vreme.. Ali ne toliko primetno da kazes ocena 10/10 .. Onda su mi rekli pa druze ne mozes ti da postignes bog zna kakav kvalitet zvuka sa tom jadnom karticom od 20e.... E onda ajde kupicu drugu koju su mi preporucili jer je ona bolja i naravno skuplja za 50e .. ajde uzmem i to .. E dodjem kuci namontiram sve.. Kad ne moze se reci da je zvuk isti ali ne moze se reci ni da je nesto extra bolje.. Ajde nekih 5 10% .. Onda skoce na mene .. Pa sta ulazes pare u muzicku kad su ti zvucnici ****** .. i ko zna kakva je skretnica i tako dalje i tako blize... Ja sam onda posedovao JAZZ SPEAKERS .. ali ajde znao sam ja da su to ok zvucnici .. i tako stojalo je to stojalo .. i na kraju dobijem neku priliku da se docepam jednog kompleta zvucnika U pitanju su JBL Contorl 5 Contorl 10 i jos par nekih.. Uglavnom stavio sam xp i drajvere i softwer koji proizvodjac nudi i sada mogu da kazem da za moje usi ovo sada sto imam je perfektno 100% .. Znaci sve mora da bude ok da bi postigao neki kvalitetan zvuk .. a os je samo 1% zasluzan za to ..

Nazad
Vrh Dno