Šta je novo?

Laptop Koji laptop za photoshop,lightroom i corel draw ?

Koji laptop kupiti?

igla.slav

Poštovan
Učlanjen(a)
18.06.2015
Poena
55
Pozdrav ljudi ! Koji od ova dva laptopa je bolji za rad u gore navedenim programima ? Razlika je u procesoru i ram memoriji, ista je platforma. Unapred hvala !
Ausus Vivo book 15 inc FHD OLED
RYZEN 5 5500U
16 GB RAMA
512 GB SSD
AMD Radeon Graphics
ili
Ausus Vivo book 15 inc FHD OLED
RYZEN 5 5600H
8 GB RAMA
512 GB SSD
AMD Radeon Graphics

Drugi je svakako bolja opcija, ako nije prevelika razlika u ceni, i ako trajanje baterije nije presudno.

5600H je osetno brži i jači procesor, ali i troši dosta više struje.

Naravno, dodati još barem 8gb rama, trebalo bi da ima slobodan slot (ovih prvih 8 je zalemljeno na matičnu ako se ne varam).

Drugi je svakako bolja opcija, ako nije prevelika razlika u ceni, i ako trajanje baterije nije presudno.

5600H je osetno brži i jači procesor, ali i troši dosta više struje.

Naravno, dodati još barem 8gb rama, trebalo bi da ima slobodan slot (ovih prvih 8 je zalemljeno na matičnu ako se ne varam).
Ovaj sa 5 5500U je nekih 5 hiljada skuplji

Onda svakako ovaj sa 5600H bez razmišljanja.

Dodaš još barem 8gb rama i imaš odličnu mašinu za PS.

Nije povoljan kao pre koji mesec (kad je išao za 80k), ali ok je kupovina i za 91-2k.

Po svemu sudeći, trebalo bi da ima jos jedan slot, pored tog zalemljenog rama na ploči. Jedino je pitanje da li je kod tog konkretnog modela sa 8gb u pitanju jedan štap od 8gb na ploči, ili dva od 4gb, gde drugi zauzima i slobodan slot.

Svakako bi trebalo da se može nadograditi, ali treba proveriti sa prodavcem (ako oni uopšte imaju tu informaciju). Ja sam se vodio mišlju da je logično da je jedan modul od 8gb, kad već postoji i isti model u ponudi sa 16gb, ali ne mora da znači.

Ne mora da znači, mi smo se namučili ozbiljno dok nismo iskopali informaciju baš o tome, nove Vivobook OLED 2021. prave sa zalemljenim 8 ili 16 i to je to, van svake pameti. Sa druge strane ASUS zvanični sajt navede najjaču moguću konfiguraciju uz prefiks "up to" pa su samim tim informacije sa zvaničnog sajta neupotrebljive. Domaća radnja iz Durmitorske ima relevantne informacije za modele koje prodaje, ne navedu u specifikaciji konkretno mogućnost nadogradnje ali odgovore na mejl brzo sa nekom tabelom koja nama nije vidljiva a dobijaju je direktno od Asusa. Ekupi isto odgovara na mejlove, malo im duže treba ali odgovore. Osim Vivobook flip, nismo sreli nijedan model za koji smo u višemesečnoj potrazi ispitivali mogućnost nadogradnje memorije i na kraju smo uzeli model sa 16gb na kome takođe nema nadogradnje, 16gb je zalemljeno.

^ sve je to do termal dizajna rekao bih. Videli ste kakave su ploce u ovim novim laptopovima pa to je smesno mala povrsina, veci deo kucista je popunjen baterijama.

Nepo System ima pohvalu od mene , za ono za sta ovlasceno servisiraju. 3 puta sam slao upit za baterije, mogucnost nadogradnje rama i uredno su odgovarali.

Trebalo bi da se proveri pre kupovine, Vivobook ima zalemljenu memoriju, 4 ili 8GB-a, neki i nemaju dodatan slot. Ima negde na Asus sajtu tabela gde za svaki model piše koja je situacija, ali nikako ne uspevam opet da nađem link. Možda i ovde može da se nađe konkretan model.

Da se ogradim, nemam ličnog iskustva sa tim laptopom.

Na Asus-ovom sajtu ne mogu da nađem taj konkretan model (KM3500QA-OLED-LNF511, a nigde van Srbije ne vidim da se pominje KM serija, samo K (Intel) i M (AMD)).

Za M3500 stoji sledeće:
ram.JPG

Sa druge strane, na domaćem Asusplus sajtu za taj model stoji:
ram2.JPG

Tako da definitivno treba biti oprezan i proveriti pre kupovine. A stvarno je van svake pameti to što leme ram i ograničavaju na 8gb (pa i 4gb) u 2022. godini.

Postavljala sam screenshot na nekoj drugoj temi baš za taj model, odgovor iz pomenute radnje u Durmitoskoj. Evo ga opet. Ne-ma nadogradnje.

Što se ti tiče K i M oznaka, K3500 je intel, KM3500 je Ryzen. Ne postoji M3500 već KM3500.

Prilozi

• Screenshot_20220117-155117_Gmail.jpg
    Screenshot_20220117-155117_Gmail.jpg
    105.8 KB · Pregleda: 15
Da, kod nas je tako (KM3500), napolju (i na zvaničnom Asus sajtu što linkovah gore) su samo M3500 za AMD.

I izgleda da jeste tako, stvarno nema nadogradnje kod ovih modela (3500 serije). Ne kontam zašto su tako osakatili inače sasvim solidne mašine...

Slot imaju samo K(M)513 serije, kao ovaj prvi u originalnom postu.

YouTube nema nikakve veze sa nama,
Bitno je ono što su naši uvezli za naše tržište.
Pitajte prodavca pre nego što bacite pare. 💡
Bili, videli, odrali se od raspitivanja pre samo par meseci, znam zašto to pišem. Dobronameran savet iz iskustva.

Ja sam pre ~mesec dana uzeo ženi Asus VivoBook 15 OLED KM513UA-OLED-L522T, on je sa 5500U, ima 8GB zalemljeno i 8GB u slotu. To su (većina KM i K) modeli za indijsko tržište i na Asus Indiji su mogli da se nađu, dok ih na Global i RS nije bilo. Tako važi za puno modela, pa možda može da se nađe tačna konfiguracija na sajtu ako se zna za koje su tržište (a dobar deo ovih kod nas su sa indijskog). Druga stvar, ja ga tad platio 83k u Bazzar-u, sad je 100k+...

A mnogo je. Imalo je početkom novembra Vivobook sa R7 4700 i 16GB za 76k, baš na eKupi. Ovo sada je šišanje.

Ma i to je... tom ekranu smo jednom digli osvetljenje na max kad je stigo lap. Mislim, jedino ako voliš da se sunčaš dok radiš, ovako ćeš retko da podigneš iznad 50%.

Ima na ekupi za 86k dinara sa 8gb rama i 96k dinara sa 16gb rama :)

86k je 16gb rama, bez dezinformacija. To je okej cena kome ne smeta Ryzen.

Mora da su pratili temu pa oborili cenu. ( :
Taj je bio oko 80k kad sam kupovao, ovaj što sam uzeo ima 600 niti i Win10, ali OK, ovo je već prihvatljiva cena.

Odlično. Sad ne znam za koju je namenu vama trebao Intel, nama treba za Node, u principu, bilo šta sa 4+ jezgra, 8+ GB-a i SSD-om bi završilo posao. Ovako, u svakodnevnom radu je sve očekivano dobro. Ne osećam razliku u odnosu na moj 4800H.

Fin je taj Lenovo, jedino ako je problem 14" ekran.

Poslednja izmena:
Intel zbog nekih MIDI i DAW kontrolera koje imaju drajvere samo za Intel 🙄 inače bi išli na Ryzen bez razmišljanja. Za jedan kontroler su konačno rešili da posle R5 serije dodaju podršku, možda se nešto promeni u budućnosti imajući u vidu napredak AMD-a. A ušteda nije mala stvarno, za ove pare koliko smo dali za i5 mogao je komotno Ryzen 7 pa čak i 9 možda da se nađe. Evo ovaj Lenovo sa sedmicom za ove pare je top ponuda čak i ekran nije loš uopšte, lagan, lep...

16gb rama i barem 95% sRGB pokrivenosti ekrana. Bez obe ove stvari ne vredi ni razmisljati o PS i LR. Manje rama ce da bitno utice, pre svega, na mrcinu zvana LR, a bez ekrana koji pokazuje verodostojne boje ne vredi ni zapocinjati bilo kakav posao. Svaki cpu ce lepo da odradi posao, pogotovo u PS koji i dalje u 80% operacija vidi samo jedno jezgro, a dobar gpu moze da znaci pre svega u LR. Ponovicu jer vidim da masa njih ne razume, dobar ekran je od fundamentalne vaznosti i to u smislu pokrivenosti kolornog prostora, sRGB i Adobe RGB.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno