Šta je novo?

Koji laptop za gejming :)

SeRPeNT

Slavan
Učlanjen(a)
17.10.2005
Poena
320
Naime razmisljao sam da batalim krajem godine moju masinu i da uzmem AlienWare 17''. Medjutim palo mi je na pamet da pitam da li zna neko da li postoji nesto slicno tome a da ne kosta previse zbog sminke i sl.
Tipa slicne konfiguracije ali drugog proizvodjaca (pritom da se ne prave kompromisi kada je grafika u pitanju, u ovima su ili NV460 ili ati6870)?

Možda Asus G73 serija, npr:
http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/6070-asus-g73sw-91057v-3d

Specifikacija
Procesor Intel Core i7-2630QM, 2.0GHz (2.9GHz Turbo Mode, 6MB L2 Cache, 32nm)
Memorija 8GB DDR3 (2GB DDR3 1333MHz x 4)
HDD 1TB (2 x 500GB 7200rpm Solid State Hybrid, 10k rpm performance)
Monitor 17.3" 3D LED Display 120Hz, resolution: 1920x1080 / 16:9
Grafička nVidia GTX 460M 1.5GB DDR5 (DirectX 11)
Zvučnici Creative Audigy HD, Stereo Sound with SubWoofer
Mrežna 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11 b/g/n
OS Windows 7 Home Premium 64-bit
Baterija 8-cell Lithium-Ion (Li-Ion) battery
Bluetooth Integrisan
Card R. 5-1 čitač kartica (SDXC)
USB 3xUSB 2.0 ,1xUSB3.0
HDMI (HDMI 1.4 VGA max. 2048*1536 @85Hz refresh rate)
Dodaci 3D Glasses, Gamer Bag, Mouse, 3DTV ready
Garancija 24 meseca “Svi ASUS laptopovi imaju Pick&Return (preuzmi-popravi-vrati) garanciju.

Poslednja izmena:
Ozbiljno pitanje: Da li neko uopste koristi stvarno laptop za igranje? Mislim tastatura je nezgodna, mis mora da se koristi, tako da je efektivno Laptop samo mali monitor i masina koja se dosta greje i skup je.
Moze nesto tipa War3 i SC2 koji su zahtevni koliko i pasijans ali nesto ozbiljno.

Ili vam je bitna samo prenosivost?

Ozbiljno pitanje: Da li neko uopste koristi stvarno laptop za igranje? Mislim tastatura je nezgodna, mis mora da se koristi, tako da je efektivno Laptop samo mali monitor i masina koja se dosta greje i skup je.
Moze nesto tipa War3 i SC2 koji su zahtevni koliko i pasijans ali nesto ozbiljno.

Ili vam je bitna samo prenosivost?

Po meni nema smisla koristiti laptop za gaming u svom domu umesto neke dobre desktop mašine koja može da gura sve. Cena/performanse odnos neće nikada biti blizu. Ljudi koji ga koriste tako kače monitor, tastaturu i miša na njega, a ne vidim razlog tome, zašto praviti desktop od laptopa? Jedino ako nemate prostora u sobi, ali to je jedno kućište koje ti stoji pored/ispod/na stolu.

Javiće se ljudi koji kažu da vole da se igraju dok su u pokretu pa hoće da iskombinuju da im laptop radi obe stvari i gaming i surf internetom. Gde se to igraju nije mi jasno, mogu zamisliti to samo na čestim poslovnim putovanjima, ali ko se igra kada treba da radi posao neki?

Ja nemam jak gaming laptop, imam netbook koji može da potera Lotro, Portal 2 i tako neke igre sa ograničenim performansama, ali je igrivo. Ortak igra na njemu kada dođe kod mene, pa igramo malo zajedno, ali nešto više od toga ne vidim čak i sa mnogo jačim laptopom.

Poslednja izmena:
Ako bas hoces laptoop za igranje onda uzmi taj "AlienWare" od 17", zbog kvaliteta i naročito garancije od tri godine. Mada ti je moj savet, da je bolje uvek uzeti desktop mašinu za igranje, ali tvoja volja i tvoj izbor...

Ja imam Alienware M11x i prezadovoljan sam i performansama i garancijom. Alienware garancija je worldwide, dolaze na tvoju lokaciju i resavaju problem na licu mesta. Imao sam jednu manju intervenciju na mom racunaru, pozvao 0800 besplatni (zaista besplatni!) broj, objasnio problem operateru i pitao gde mogu da predam laptop na popravku. Mozete zamisliti kako sam se zabezeknuo kad me je tip upitao gde se nalazim... i rekao da serviser stize sutra u 10h na moju adresu da ga popravi.

Pazite ovo: laptop kupljen preko prijatelja u USA, ja iz Beograda, privremeno prebivaliste u Aachenu (Nemacka) a bio sam u Bremenu kad mi se peh desio. Serviser dosao u Bremen, zamenio ekran za 20 minuta i otisao. Za vas ne znam, ali ja tako nesto do tad jos nisam bio doziveo.

Sto se mene tice, u svakom slucaju Alienware. Koji god - svejedno je, samo pazi da ne uzmes greskom nepotrebne i preskupe stvari uz njega (tipa svetlucavi mis/tastatura/sluske i ostalo djubre i neki bzvz softver).

alfa ja igram witchera na laptopu... kupio sam ga jer mi je trebala jaca masina prvenstveno zbog posla, a kad sam vec uzeo diskretnu grafiku, reko da se ne baci |)

slazem se da je uzeti spec laptop za igranje i meni licno bzvz, ali tako je sad ispalo...

Gore postavljeni link je za najjaci model koji ima da se kupi kod nas. On ima i NVIDIA 3D Vision paket sa 3D naocarima. Postoji nekoliko modela iz G serije sa GeForce GTX460 grafickom kartom, a cena krece vec od 110.500. Evo recimo ovaj http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/5015-asus-g53jw-sx135d-republic-of-gamers. Najbolje je pogledati kompletnu njihovu ponudu G serije: http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop#/?group_id=120&brands[]=21&price_from=110000&price_to=0&=&

Ja sam koristio Asus g73 (prodao sam ga korisniku "lucko" ), jedino sto nije bila nvidia 460 nego ati 5870m. Laptop je vrh vrhova - tako da topla preporuka za Asus.

Ja sam koristio Asus g73 (prodao sam ga korisniku "lucko" ), jedino sto nije bila nvidia 460 nego ati 5870m. Laptop je vrh vrhova - tako da topla preporuka za Asus.

Za iste pare ima Alienware M14x; razlika je u grafici (GT555m umesto GTX460m), CPU (alienware core i7 vs Asus i5), i ono sto je mnogo vaznije - rezolucija na alienwareu je 1600x900 vs 1366x768 na Asusu. 1366x768 je prilicno bedno za 15" laptop te klase, zar ne?

Za iste pare ima Alienware M14x; razlika je u grafici (GT555m umesto GTX460m), CPU (alienware core i7 vs Asus i5), i ono sto je mnogo vaznije - rezolucija na alienwareu je 1600x900 vs 1366x768 na Asusu. 1366x768 je prilicno bedno za 15" laptop te klase, zar ne?

Pa u pravu si, ta rezolucija je kao digitalni "vilerov goblem" 🙂 ... moj je bio asus g73jh sto ce reci: 17" 1920x1080 full hd, i7 -720QM 8gb ram, ssd 64gb, 500gb Solid state hybrid (radi kao 10k rpm) 5870m... tako da je bilo uzivanje raditi na njemu.

Poslednja izmena:
Ja za 55 000 din sastavim ultra gaming masinu desktop(bez monitora) plus 14 000 din monitor , mis tastatura i zvucnici oko 12 000 din (sve zajedno 82 000 din_ i mogu da se kladim u bilo koje pare da u gamingu rusi vecinu laptopova do 1200 evra (verovatno i jace govorim uopsteno).Dati 179 000 din za laptop je za mene licno......Pod tih 82 000 din racunam da se uzme sandy bridge CPU i5 serije, zatim grafika ati 5000 serije ili 6000 serije sa bar 1 gb ddr5 memorije , 4 gb ram-a ddr3 kingston , 1 TB hard disk , odlicnom maticnom plocom asus , chiftec napajanje i kuciste , logitech mis i tastatura i neke bolje 5.1 zvucnike.Garantujem sa takvom masinom ce svako imati vrhunski uzitak u svim igrama.Laptop nije ljudi za gaming.Posebno bacati toliku sumu novca na laptop je zaista samo za one koji imaju kesa za bacanje.Namerno sam rekao 82 000 din jer sam tu racunao extra sve a normalno i za nekih 60t-tak soma bi se mogao sastaviti vrhunski racunar za gaming koji bi opet pokosio svaki laptop u toj klasi.Plus ne znam za vas ali za mene je nemoguce uporediti uzitak igranja na 22 inca ekranu pod full hd rez i 5.1 kvalitetnim zvucnicima i laptop od 17 inca na 1366x768 i njegovim zvucnicima.Nek su i creative zvucnici ali laptop je laptop.Plus da ne pricam da grejanje je neprijatelj svakog laptopa.Da se neko ne naljuti ja zaista postujem alienware lapove i iskreno da imam para na bacanje i da ne znam sta cu kupio bi cisto da vidim taj uzitak odlicnog laptopa.Ali to samo u slucaju da imam ultra gaming masinu pa da kupim cisto iz zezanja i laptop.Ko nema gomile para na bacanje 1000 puta bolja opcija mu je da ulozi tih 1700 evra tako sto ce kupiti za 820 evra jak desktop racunar i ako oce kvalitetan laptop uzme za 530 evra dell n seriju sa i5 cpu i ima za 1350 evra vrhunski desktop i odlcan laptop plus ostane mu 350 evra viska u dzepu.Normalno moze i jeftinije da se prodje ali posto pricate o laptopu od 1700 evra gledao sam da sve stavim na max kako bi pokazao da se kupovina tako skupog laptopa nikako ne isplati.U nekoj realnoj varijanti moze se uzeti desktop sve zajedno za 600 evra plus laptop od nekih 420 evra je sasvim od sto dodje sve zajedno oko 1000 evrica i opet imas i dobar desktop i dobar laptop. 🙂

Je li to poredjenje cena u Srbiji gde zivi pokretac teme ili u Nemackoj? Ako se porede usluge i servis treba proveriti i da li sve te usluge koje nudi razni proizvodjaci vaze i u Srbiji ili samo na zapadu.

Je li to poredjenje cena u Srbiji gde zivi pokretac teme ili u Nemackoj? Ako se porede usluge i servis treba proveriti i da li sve te usluge koje nudi razni proizvodjaci vaze i u Srbiji ili samo na zapadu.

Worldwide. Ne mora Srbija, moze i Udzbekistan samo ce trajati malo duze. Za cenu ne znam, ali znam ko zna: Informatika (Jevrejska 32, Bgd) i List (Cvijiceva 40, Bgd). Ostatak:
http://www1.euro.dell.com/content/t...contact/edb/Serbia?c=yu&cs=yubsdt1&l=en&s=bsd

P.S. Kad smo vec tu, imao sam slicnu intervenciju sa Asus EEEPC 901 kupljenim u USA (Amazon) nakon mesec dana upotrebe i lokalni Asus u Nemackoj mi je trazio cca 150-200e za popravku (POD GARANCIJOM). Posto je nov 901 bio cca 250-300e, isti sam morao da posaljem nazad u USA na zamenu i fakticki ga dobio nazad pola godine kasnije. Bez uvrede prijatelju, ali razlika u servisu je bukvalno dupe-oko sto kaze Fedja 😀

Poslednja izmena:
Ocigledno gejimng meni i nekome se veoma razlikuje, trenutno imam masinu iz potpisa (+6850 ati) koja radi perfektno svoj posao, ali dosao je trenutak kada recimo trebam da idem u UK na LAN i43 (verovatno malo vas zna sta je to), i nosenje takve desktop masine nije ni malo zanimljiv ni lak posao (nosio sam na lan u BGu pa mi je ruka otpala od kola do igraonice), da ne racunam na sta moze da se desi ako neko malo jace mlatne na aerodromu kuciste i sl. Tako da za taj vid gejminga je neophodno, a da moze da ga razbije neki sandy sa 5xxx ili 6xxx nisam siguran koliko jer su Alienware masine sa istim ili jacim sastavom. Cenovnu razliku ne zelim da pominjem jer to svako ko zna da sabira kapira ko ima prednost.
Prosto objasnjenje, nekome je dovoljan bilo koji ekran da igra igru, ja jurim 120hz... u ovom slucaju mobilnost je neophodna pa samim tim i cena raste gore, ali kada izracunas da jednom dam 800eur vise, ali zato ako odem 3x na lan ne moram da dam po 300eur eur za iznajmim masinu... iste godine se vec isplati.

Drugo naravno da je i gust u pitanju jer nema svako Alienware, a i u zivotu treba sto vise probati 🙂
Verovatno ce on dobiti novog vlasnika u garantnom periodu, ali definitivno sam odlucio da ja postanem jedan od njih.

Ono sto je mene zanimalo je da li postoji eventualno nesto sto je priblizno dobro a da nije toliko skupo, medjutim koliko vidim svi High End laptopovi su sa cenama tu negde i kao sto je vec par ljudi spomenulo, za te pare AW any day.

Thx svima.

moj predlog ti je da uzmeš odličan desktop, i jedan lap top do 65000, na njemu ćeš neko vreme moći da igraš sve igrice, uz malo muke, ali da, medium, poneka na high, i to ti je dovoljno kad ideš negde. ili konzola..... ja sam umesto jakog desktop-a uzeo xbox, i sad imam desktop (samo office), dobar lap top, mogu da igram sve igrice medium, retko koja na high, i to mi je dovoljno kad idem negde, mada kad idem ne igram igrice, već gledam filmove...... vidi da li ćeš alienware koji dosta, baš dosta težak da nosiš negde?

Ali gledaj ovako, za desktop da kupujes nov kao moj izdvojio bi bar 700 eur, i na to dodaj jos 600 eur za neki srednji laptop = 1300.
Ovako za istu cenu imam jedan uredjaj koji jeste da je tezak 5kg, ali izdrzacu u rancu pre sa njim nego da vucaram desktop, a svaka 17 je po 3+ kile. E sada pitanje je u kojoj od okolnih drzava ima najjeftinije da se uzme AW posto je razlika izmedju UK i USA jako velika u ceni, a kod nas se recimo prate funta i evro u odnosu na UK (da kazemo da smo u sredini).

ja sam isto hteo da uzmem komp od oko 900€ sa monitorom, ali zafalilo mi je 100€ i ja uzmem xbox, a lap top imam od 2009, ali u servisu su mi zamenili pre nedelju dana za nov (duga priča), i sad kući igram xbox, iz fotelje, a na lap topu po neku igricu i to je to, a lap top mi je dovoljno jak da moze sve da tera na medium...... a sad čisto da te pitam, gde ćeš ti da ideš toliko dugo da nećeš moći da izdržiš bez igranja na high? 10-ak, 15-ak dana, valdja možeš da izdržiš? 😀

ti kao da nisi procitao moj post sa vrha strane, na LAN takmicenja, gde ce da dolaze klinci koji zive odma pored sa high end desktopom i da imaju prednost u odnosu na mene sa low end laptopom, a posto se igra za pare besmisleno bi bilo da smanjim sebi sansu da ih osvojim jer sam se stekao za laptop 🙂 (ne kazem da cu u UK da osvojim pa sve da mi je alienware sponzor, ali you get my point)

Counter-Strike: Source, zaradi se ponesto, ali sva sreca druge stvari ostvaruju prihode da moze da se trosi na to, *** neko ostavi 200 eur na alkohol u klubu, neko ga baci na druge stvari 😀
Iskreno na evropskom nivou postoje par dobrih takmicenja gde realno nema sanse da ja ili moj tim mozemo nesto da uradimo, ali zato ima brdo manjih gde moze lako kinta da se uzme uz malo truda. Mada nije toliko poenta da li ce meni taj laptop isplatiti sebe (i ako mozda hoce na drugu stranu, tj posao) vec da ugodim sebi i smanjim neku bespotrebnu gnjavazu oko cimanja sa desktopom.

Njegova volja i da ide za svoju dusu. Ocigledno je od onih koji mogu da izdvoje za laptop pa ili ovako zaradjuje ili od igara pa mu ne smeta ta cena.

Sto se samog pitanja tice, ovo je jedan dosta suzen izbor boljih laptopova sa SB:
http://geizhals.at/eu/?cat=nb17&xf=27_4~29_Core+i7-2&sort=p
Ne znam koja graficka ti odgovara, vidim da nema bash veliki izbor ATI-a sa SB CPU.
Ali ima dobrih izbora (bar mi se cini) u rangu od 1000e.

A zar ne moras da iznajmljujes monitor tamo?🙂

Moras, ako nemas svoj, a sa laptopom i nije strasno ako je velika cifra preziveo bi da igram na 17'', jos ako pojeftini ona varijanta sa 120hz 🙂, mada i na 60Hz nije prob. a i svaki treci ce ti pozajmiti monitor, ali komp ceo, tesko.

Pa dobro oces da igras igru koju moze da potera svaki laptop.Ne razumem ako ti potrebna mobilnost zasto onda uzimas laptop koji kosta 1500 ili 1700 evra kad mozes da igras sve sa laptop racunarom koji kosta 550 evra?Ima sad dell nova n serija koja ima i5 procesor i daju neku grafiku finu uz to za nekih 530 evra.Evo ovo mislim:

http://www.winwin.rs/-dell-inspiron-n5010-(d7gxj-i5)-black-156.66.html?productId=33265

Ovaj laptop ima odlican i5 cpu i ima do jaja grafiku koja moze da tera dirt3 na high detaljima na 36 frejmova.Moze da tera crysis 2 na medium detaljima, zatim mafia 2 se provlaci na high i....Mislim iskreno koji ce ti vise od toga?Za jeftine pare imas jedan odlican laptop i ako oces desktop mozes uzeti kao sto rekoh za 820 evra odlican a ako imas zvucnike tastaturu misa oduzmi tu 120 evra i to cirka izadje sve zajedno 700 evra.Ali to za 700 evra top klasa desktop racunara.Ovaj dell sto sam napisao moze da tera sve.Mislim cast asus-u i svima njima ali brate davati 1300 evra za laptop je cista ludost po meni.Asus je cak imao jedan odlican model koji su prodavali u bc group koji kosta 450 evra i imao je nvidia jaku grafiku i P6200 dual core cpu.To nije neki CPU ali za 450 evra su davali najacu grafiku u toj klasi koja cak mislim da je tu u rangu sa dell-ovom koju sam napisao ako ne i jaca.E sad masa po netu pise da je taj model djubre i da nije dobar.U to ne ulazim zaista jer nisam ga ni video.Za ovaj dell n seriju znam sigurno da je odlicna masina za taj kes.Mislim nije to masina sa kojom mozes da igras igre na ultra high detaljima na full hd rez(mislim na hull hd na LCD TV) ili da koristis laptop za neke ultra zahtevne programe ali je sasvim dobar.Danas sam imao priliku da malo cackam amd phenom X4 945 i ati radeon 6870 i mogu samo reci fantasticno........Sumljam da i jedan laptop moze dati iste perfomance.Takodje sam juce malo gledao alienware lapove i uporedjivao grafike i mogu reci da se moj desktop od 820 evra moze meriti sa alienware za 2100 evra dok je od alienware za 1500 dosta bolji.Jedino koji je ubio moj desktop u pojam bio je alinware za 3500 evra.Medjutim da sam ja povecao budzet za nekih 200-300 evra ne bi bas bilo tako.Gledao sam cene sa itsvet-a.Da neko me ne poklopi sa onim kao u svetu je toliko i toliko alienware.Ne znam koliko je u USA ili Nemackoj ali znam da desktop od 820 evra je u klasi alienware od 2100 evra.

Nazad
Vrh Dno