Šta je novo?

Koji kuler?

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo jednog direktnog pitanja koji kuler uzeti. Procesor je Barton 2500+, Box kuler, ali ide leto.... U uzem izboru su TT X - Blower, Whisperrock IV i Skivestream II, mozda i Coppereagle. Sta od ovoga, s obzirom da im je cena tu negde u par eura, a ne daje mi se duplo ili jos malo vise za skuplje modele. Bitno mi je da ohladi procesor na voltazi 1.775, jer procesoru ta voltaza treba za 3200+. Na testu ovde na sajtu X-blower je odlicno prosao, ali na nekim drugim testovima bilo je i nekih drugih zakljucaka.

Ili overklok ili jeftin kuler. Ne moze ono, a da ne bude ono ;)

TT12 ako nemas klimu u sobi :)

Sve preporuke za TT12.
Uzmes jednom i ne mislis!

Koliko je bucan TT12 (u odnosu na ove koje je pomenuo i uopste) ?

Pa bucni je mislim ovaj TT X - Blower od njega !!!
TT Volcano 12 na najmanjim obrtajima se ne cuje ali zato kad ga odvidas na 5800 rpm onda bole usi (mada sam se ja navikao) :d
U svakom slucaju preporuka za ovaj kuler ;)
Inace ako nisi upucen cijena mu je 29 eura !!!
Pozdrav...

M3 je napisao(la):
Pa bucni je mislim ovaj TT X - Blower od njega !!!
TT Volcano 12 na najmanjim obrtajima se ne cuje ali zato kad ga odvidas na 5800 rpm onda bole usi (mada sam se ja navikao) :d
U svakom slucaju preporuka za ovaj kuler ;)
Inace ako nisi upucen cijena mu je 29 eura !!!
Pozdrav...

Ma dajte, kojih 30€ za cooler!?!
OVO je cooler, uz to cena mu je više nego pristojna (<15€)!

Ili nešto ovako ako uspeš da nađeš "ovde kod nas" a da te pri tom ne oderu... ;)

Poslednja izmena:
TT12 je na ~3000 obrtaja skoro necujan, a hladi k'o blesav!

ne kontam zasto ljudi toliko forsiraju buku i extremno hladjenej bez potrebe (jedini logican razlog je jako extremni overclock (ipak nerealno za svakodnjevi rad))
Po meni jedini razlog za menjanje box kulera je zelja za tihim kompom (drzi komp 24h ukljucen i sedi vecinu vremena pored njega (jos ako spavas u istoj sobi nadrljao si) pa ces znati o cemu pricam) i uzimanje kulera sa velikim kvalitetnim telom i jako niskom rotacijom velikog fan-a, po meni je sve iznad 1800 rpm obrtaja nedopustivo.
a TT12 je golo g...o i po ceni, buci pa cak i na medium setovanje pravi nedupustivo mnogo buke ;)
PS: Steta sto je kod nas ponuda kulera katastrofalna

Od prvog procesora postoji problem hladjenja.

Trenutno mislim da smo blizu zidu :wall: sto se tice i hladjenja i napajanja (prave periferije procesora).
Dilema je da li zvuk aviona zameniti ssumom vodopada.

Ostalo je stvar potrebe, novca... :D

ja sanjam vodeno hladjenje a kad vidim racun odma se trgnem :p

zeljko je napisao(la):
ne kontam zasto ljudi toliko forsiraju buku i extremno hladjenej bez potrebe (jedini logican razlog je jako extremni overclock (ipak nerealno za svakodnjevi rad))
Po meni jedini razlog za menjanje box kulera je zelja za tihim kompom (drzi komp 24h ukljucen i sedi vecinu vremena pored njega (jos ako spavas u istoj sobi nadrljao si) pa ces znati o cemu pricam) i uzimanje kulera sa velikim kvalitetnim telom i jako niskom rotacijom velikog fan-a, po meni je sve iznad 1800 rpm obrtaja nedopustivo.
a TT12 je golo g...o i po ceni, buci pa cak i na medium setovanje pravi nedupustivo mnogo buke ;)

TT12 je daleko od g.... To je trenutno najbolji kuler koji moze da se nabavi kod nas. Stavi ga u neko kvalitetno kuciste sa dobrim napajanjem i muk covece. :D Drugo nije kuler jedini koji stvara buku, losa kucista sa losim napajanjima prave vecu buku nego TT12 na medium setovanju. Trece da li bi iko normalan stavljao na Bartona 2500+ kuler sa 1800rpm-a a pogotovo kada dodje leto i temperatura ode preko 35 stepeni. Koji su po tebi kuleri dobri za procesore preko 2Ghz?

zeljko je napisao(la):

Nisi u pravu!
TT12 je kao sto sam vec rekao na 3000rpm skoro necujan (Chieftec + 3 dodatna fana), a hladi mi XP1700+ na 2.4GHz i 1.85V na 48C u leru i nekih 55C posle 2 sata kompresije DVD-a. Naravno, kad dodje leto temperatura ce porasti i malo preko 60C, ali je to jos uvek OK. Da te vidim da ohladis to nekim kulerom koji nije g***o!:D Ako hoces da kazes: "Pa sto si ga overklokovao?", reci cu ti: "A sto da ne?". Sa 1466MHz na 2400MHz, znas koliko brze radi kompresija, a bogami i sve ostalo vezano za procesorsko vreme?
Sa 1800rpm ne ohladis ni Celerona :d, pa makar da ubacis i kg bakra u kuciste - i to treba ohladiti!

@SuperStarr
Probao sam CopperEagle i ne moze da prismrdi Thermaltake-u! Hladi samo za koji stepen bolje od WhisperRock IV-ke.

p.s. Uostalom, ko voli, nez izvoli! :D

Zamalo da zaboravim, ni TT Silent Boast nije tako los mada par eura vise i imas TT12.

Delija je napisao(la):
Probao sam CopperEagle i ne moze da prismrdi Thermaltake-u! Hladi samo za koji stepen bolje od WhisperRock IV-ke.
Koliko stepeni je V12 (na recimo 3000 rpm) bolji od WR IV a koliko od copper eagle-a?

E ja za inat teram Presshota sa box kulerom (bakarno jezgro) teram na qfan minimal na 1800 RPM a ima da zamenim fan za 8micom i da teram na 1600 RPM u sred leta pa ako crkne prvi cete da saznate ;)
@Selverrider home made ogromno telo (bakarno jezgro) sa dosta sitnih rebara 12m fan na 1000 RPM-a :p
@Delija i ja imam cheftec pa je cpu fan na iznad 2000rpm box najbucniji a Celeron 1.7 sam terao cele prosle godine box kulerom na 800rpm (napon 5v) temp 50-70 C bez problema

Delija je napisao(la):
@SuperStarr
Probao sam CopperEagle i ne moze da prismrdi Thermaltake-u! Hladi samo za koji stepen bolje od WhisperRock IV-ke...

1) Nisam probao TT12.
2) Probao sam "sve" do TT9 (TT6Cu, TT7, TT7+ & TT9) i nemam milšljenje kao ti. Ili su mi bili prebučni ili (neopravdano) preskupi. Duplo veća cena a razlika u performansama 5%! Ja sam posle svih ovih TeTki oduševljen Cooper-om...

Otvori kuciste i uzivaj!

Vojkan je napisao(la):
Koliko stepeni je V12 (na recimo 3000 rpm) bolji od WR IV a koliko od copper eagle-a?

Oko 11-12C u odnosu na WhisperRock, a 7-8C u odnosu na CopperEagle.
Podaci se odnose na puno opterecenje (CPUBurn)

p.s. Sto je veca disipacija toplote, to se vise oseca razlika!

zeljko je napisao(la):
home made ogromno telo (bakarno jezgro) sa dosta sitnih rebara 12m fan na 1000 RPM-a :p

gde ili kako

Delija je napisao(la):
Oko 11-12C u odnosu na WhisperRock, a 7-8C u odnosu na CopperEagle.
Podaci se odnose na puno opterecenje (CPUBurn)
To je sve na 3000 rpm?
Majku mu, sve me više vuče taj V12 :)
Inače, večeras sam probao gorepomenuti SkiveStream II, krš, titan D5TB od pre 2 godine hladi nekih 5c bolje (65 vs 70c, CPUBurn).

U principu, veca je razlika izmedju 2000 i 3000rpm, nego izmedju 3000 i 5500rpm!

Sorry, tek sad sam primetio da sam mahinalno pisao 3000, treba da bude 3150!

Razlika izmedju 3000 i 3150 je ~2C! A tu negde oko 3500 (vec se cuje!) dolazi do "zasicenja", pa se daljim ubrzavanjem dobija vrlo malo na performansama, a mnogo na buci! Pomenutih 3150 je neki optimum!

Au bre a taman sam rešio da više ni dinar ne dam u računar :)
Da nisi možda poredio v12 sa fridge rock-om?

Nisam ih uporedjivao na istom procesoru, ali i FridgeRock prilicno dobro hladi (strasan odnos cena/performanse - jedino, moze da se nadje samo polovan), samo sto je osetno bucniji od 12-ice na ~3000rpm. Nije puno glasniji, ali ima nekako "cudan" zvuk, koji mi je malo smetao.

Ma znam kako hladi fridge, imao sam ga, pa kontam ako je V12 bolji i od njega onda je vredi uzeti.
BTW ima li uopšte sada volcano 12 u piramidi?

Ovaj Delija je stvarno lik, ima 3 kulera u Chieftecu, pa normalno da se od toga ne cuje TT12...i jos prica kako mu je tiha masina :).
TT12 na 3K obrtaja pravi nekih 30dBA buke, sto nije tisina, cisto da znate.

Evo, ja tvrdim da se cuje TT12 iznad ~2600, a imam 2 kom 80mm Zalmana pozadi u Dragonu-u. Poenta je u tome da su 8ice na 5v, i stvrano se ne cuju, tako naj bucniji deo je kuler chief napajanja 360-202, il kako se vec zove, a TT12 je tisi i od osmica na min. Temp je na 3200+ na min. obrtaju je 42/48, sto mislim da je pristojno pored te tisine.

Posle svega recenog, ipak se TT12 namece kao logicno resenje. Iako je 2-3 puta skuplji od ostalih sa liste, izgleda da samo sa njim mozes dobiti izbor - tisina ili overclock. Posebno su bitne one informacije o razlikama u temperaturama izmedju nekih od kulera sa liste. Silentboost i nije bio u "uzem izboru" bas zbog cinjenice da za par eura vise moze da se dobije TT12. Cudi me da niko nije pominjao X-Blower, ipak je dobio Editor's Choice nagradu na ovom sajtu, a i vise nego duplo je jeftiniji od TT12.

X-Blower ima vrlo iritirajuci zvuk!

TT 12 duplo bolje hladi od X-Blower !!!
Bio je medjusobni test (e sad ne znma nakojem sajtu) ali znam da ga je ovaj prosto obrijao tako da se ispati dati 29 eura za njega , anista drugo onda pocines !!!

Nazad
Vrh Dno