Šta je novo?

Mobilni telefon Koji iPhone?

Koji mobilni telefon kupiti

filipm1

Cenjen
Učlanjen(a)
15.12.2013
Poena
160
Sta mislite šta mi se više isplati nov iphone14 ili nov iphone 15 da uzmem na kupujem prodajem?

AKo je cena niže nego u radnji i kod operatera naravno da da. Samo imaj jedno na umu, a to je da nećeš moći da instaliraš krekovane aplikacije na njega kao što možeš na androidu i da ne plaćaš, već ćeš morati svaku da platiš ako ti treba premium. Ja koristim par bitnih aplikacija koje su krekovane i to je jedini razlog zbog čega nisam na jabuci. Besmisleno mi da plaćam ako ne moram, a sa druge strane gubim dobar operativni sistem i stabilnost koju jabuka ima.

Baš pametan savet da koristi "krekovane" aplikacije na telefonu. I onda nije stabilan sistem :)
A inače i na APP Store ima dobrih besplatnih aplikacija, a ako se i kupuje poneka, to je u odnosu na cenu telefona zanemarljiv trošak.
Da se vratim na pitanje koji iPhone. Po mom mišljenu, svakako iP15. Možda je i bolje kupiti preko oglasa i onda uplatiti AC+, sigurnija je (i sveobuhvatnija) garancija nego preko operatera (ako nisi sam nosilac ugovora).

Uvek možeš naći aplikacije bez reklama koje rade dobro, samo moraš malo i da prepravljaš po njima. Ja nemam reklame i sve koje mi trebaju su premium. Ne utiču da radi sistema, jer nije to windows, pa da sistem nije stabilan. Nema virusa za android, sem reklama koje mogu da se pale kroz neke aplikacije. Nikoga u mom okruženju nikad nisam video da je imao virus, već samo oglase i reklame koje su sami sebi napravili. Pričam iz svog iskustva i da je tako kako kažeš, pa ja prvi ne bih trpeo da mi neštp ne radi kako treba. :D

Svakako je iphone 15 bolja kupovina. 14 je vec dve godine star model, a realno i 3 posto je prakticno isti telefon kao i iphone 13. Ip15 je ipak napredak i u dizajnu (mat ledja, blago zaobljene ivice) a i kamera je naprednija.

Sto se tice sistema, ios odavno nista stabilniji nije od androida (barem na samsungu - s serija).

Baze podataka su sve punije, jer im mi sami te podatke dajemo, uz pristanak - next next next yes (fb, instagram, google, a i apple). Ko zeli anonimnost neka ne uzima nikakav mobilni telefon - i reseno.

Pa, nije virus ako neko dobrovoljno ostavi podatke ili ih unese tamo gde ne treba.

Razmisli izmedju 14+ i obicne 15. Plus ima dosta bolju bateriju od obicne 15 (4300 naspram 3400 mAh ja msm)
Plus ima veći ekran, pa ta baterija ti dođe na isto. Mislim da ga usmeravaš u pogrešnom smeru. :D

14+ je 6.68 dok je 15 obican 6.1, sto dodje nesto manje od 1.5cm po dijagonali za sta smatram da ta razlika u kapacitetu ne moze doci na isto, mada iskreno nisam bas kompetentan previse. Pogledacu neke testove cisto da se informisem jer sam ja u dilemi oko kupovine jednog od ta 2 modela.

Evo sa njihovog sajta uporedjena sva 3 modela, 14, 14+ i 15

Ako ti razlika u ceni nije bitna onda 15.
Imaš bolju kameru, ostrvo, usb-c i lično mi lepše leži u ruci.
Ako ti je svejedno oko ovoga onda 14. Trajaće ti i taj mnogo godina.

već ćeš morati svaku da platiš ako ti treba premium.
Nije u potpunost tacno. Moze, ali dosta komplikovanije i ogranicenije nego na Androidu.
Npr. od kupovine 13 Minija (skoro 2 godine) imam Youtube "krekovan" (slicno ReVanced na Androidu).
Naravno, nista nisam platio.
Ali kazem, dosta ogranicenije u odnosu na Androidu gde sve zivo mozete naci krekovano.

PS: Ovo je bez jailbreaka, sa jailbreakom imate jos vise opcija (nisam probao).

ja koristim 12 i sluzi me lepo

uzmi najnoviji za koji imas novca. ne znamo ni kako koristi telefon, ni koliko placas teelfone koje koristis, nista
ovako na pitanje koje si postavio, najvise se isplati nov iphone 15 (dok ne izadje iphone 16)

A iPhone 13 da l će da me sluzi lepo ? Vidim da i nije neka razlika tolika između 13 i 15 a razlika u ceni je 300e
Ja koristim 11 obican evo godinu dana i radi neverovatno dobro.. koristim sve društvene mreže, YouTube najviše na poslu jer slušam podkaste..
Razmisli za koji imaš love pa to i kupi. To su telefoni koji će da traju. 11 gubi podršku uskoro pa nije savet za kupovinu, mada imam kod kuće 7+ koji radi takođe odlično ali baterija je gotova

Koga god sam pitao za jabuku i da li može neki modovani program, svi su mi rekli da to nikad nisu ni koristili i da misle da ne može. Sada čujem da to može i svakako nije mi nepoznata ta materija, a svakako bih prešao na jabuku ako je to izvodljivo kao što kažete. Ono što me buni, jer danas uopšte neko jelbrejkuje, jer nikoga oko sebe ne znam da to koristi, a gomila njih nosi jabuke. Kao mlađi svaki drugi je to imao. :D

Ja evo lično imam TrollStore na telefonu, s tim da sam imao dosta sreće - iPhone SE 2020 koji imam sam kupio u februaru 2021, uradio jedan update na 14.4.2 sredinom 2021. i još jedan update na 16.5.1 sredinom 2023. Na oba firmvera je negde malo nakon što sam skinuo update nađen CoreTrust bag i na TrollStore nisam čekao dugo, tako da dugo već uživam u sideloadingu baš onakvom kakav je i na Androidu :D

iOS 17 je bar koliko sam čuo poprilično zeznut, pa će se na jailbreak ili nešto slično čekati dugo, ako ga uopšte i bude. Jedina bi opcija verovatno bila AltStore ili nešto slično, koja je sasvim okej ako nije u planu skidanje gomile aplikacija van App Store-a i ako ste često blizu računara (jednom u nedelju dana mora da se overi)

Upravo tako, nacini za koriscenje premium aplikacija postoje. Takodje koristim trollstore.

Sto se cekanja tice, novi modeli ce izaci tek za mesec dana, pad cene se kod nas nece desiti pre pocetka sledece godine. Tako da po meni nema smisla cekati, osim ako ne planira kupovinu za pola godine.
I naravno da je noviji model bolji za kupovinu, neces osetiti neku razliku u koriscenju, jedino sto je noviji pa ce zadrzati bolju cenu kao polovnjak i imace duzu podrsku.

Bolje prati forum i uzmi nesto od coveka sa istorijatom poruka na forumu kada je u pitanju iPhone.

Ti telefoni su verovatno bili izlozeni u Diznilendu jer jedino tamo mogu da budu izlozbeni i da zadrze 100% baterije.

Da li ja to vidim dobro ili je to IP13 Pro 256GB preko 1000e?
Toliko je kostao pre 3 godine kad je izasao.

Ja sam devojci uzeo polovan 13 pro 256gb pre pola godine za 520e sa 85% BH i godinu dana garancije i to samo jer je insistirala da proba ajfon inace ne bi ni u ludilu dao 500+e na 3 godine star telefon.

Da li ja to vidim dobro ili je to IP13 Pro 256GB preko 1000e?
Toliko je kostao pre 3 godine kad je izasao.

Ja sam devojci uzeo polovan 13 pro 256gb pre pola godine za 520e sa 85% BH i godinu dana garancije i to samo jer je insistirala da proba ajfon inace ne bi ni u ludilu dao 500+e na 3 godine star telefon.
A koliko drzi baterija sa tih 85% BH? I sta mislis da li ce uskoro morati da je menja a one su preko 100 evra ako ne gresim, da li se to uopste isplati?

A koliko drzi baterija sa tih 85% BH? I sta mislis da li ce uskoro morati da je menja a one su preko 100 evra ako ne gresim, da li se to uopste isplati?
Obzirom na cene 14 pro i 15 pro više nego se isplati. U startu si dao manje para i možeš da preguraš koji mesec pa da zameniš bateriju. Cenovnik Macola

Prilozi

• IMG_1981.png
    IMG_1981.png
    171.4 KB · Pregleda: 28
15 posto manje nego nova :D
Salu na stranu, nemam pojma jer ga ja ne koristim a ona kaze da je zadovoljna baterijom.
Sto se zamene tice kao sto rece @FunSte93 u ovlascenom je oko 150e a ako zelis da probas sa nekim neovlascenim onda mozes i da nadjes za 60-100e.

15 posto manje nego nova :D
Salu na stranu, nemam pojma jer ga ja ne koristim a ona kaze da je zadovoljna baterijom.
Sto se zamene tice kao sto rece @FunSte93 u ovlascenom je oko 150e a ako zelis da probas sa nekim neovlascenim onda mozes i da nadjes za 60-100e.
Ta od 60-100e pokida živaca da je posle nekog vremena promeniš za originalnu jer sa njom nećeš telefon nikad prodati a nit ćeš lično biti zadovoljan.

Necu lagati, nisam jos bio u situaciji da menjam bateriju a da telefon nije pod garancijom.
Cuo sam da na KP ima ljudi koji menjaju baterije na ajfonu za te pare i da daju garanciju od godinu dana, kazem opet nisam probao samo prenosim sta sam cuo.

Necu lagati, nisam jos bio u situaciji da menjam bateriju a da telefon nije pod garancijom.
Cuo sam da na KP ima ljudi koji menjaju baterije na ajfonu za te pare i da daju garanciju od godinu dana, kazem opet nisam probao samo prenosim sta sam cuo.
Moguće da ima, ne kažem ništa. Nisam informisan koliko se kreću cene original baterija pa se pitam isplati li im se ili da li ovlašćeni servisi jednostavno deru kožu sa leđa.

Nazad
Vrh Dno