Šta je novo?

Koji HDD ?

SCOUT je napisao(la):
Jos jedna preporuka za HITACHI 7K250...imam ga i prezadovoljan sam njime...

gde se mogu kupiti Seagate, u Beogradu?
da li je garancija 1 god. ili vise?
pozdrav
Miki

GoldenDragon je napisao(la):
Cao,

ja sam pre dve nedelje kupio MAXTOR 120GB SerialATA 8MB. I moram reci da je odlican. Tih, brz i pouzdan. Mnogo bolji od 80GB serija koje je Maxtor do nedavno radio. Nije mnogo skuplji od 80GB a zaista vredi. Pa ako ti 10-tak evra razlike ne znace mnogo kupi ovaj disk. Trenutna cena mu je oko 95-100 Evra.

Milan

Posle ČITAVE DVE nedelje si utvrdio da je pouzdan? Simpatično. Videćeš koliko je pouzdan kad rikne. Ako ne rikne - super. Ali, pouzdanost se utvrđuje svakodnevnim hardcore maltretiranjem, redovno bar godinu dana. I tek tada se može reći da li je nešto kandidat sa pouzdanost.

Inače, Maxtor je skoro, nezvanično, u analitičkim krugovima proglašen za neslavni broj 1 u svetu hardvera, kada je u pitanju broj reklamacija po broju proizvedenih jedinica. Toliko. Ko veruje, veruje, ko ne...

Maxtor je bio dobar sve do onog trenutka, kada je kupio, nekada veliki Quantum i zajedno sa njim sve probleme koji su krasili Quantumovu defektnu mehaniku. Imao sam Maxtora i pre i posle te "simbioze" i mogu vam reći da je Maxtor nekada bio hladan, a onda je, odjednom, počeo mnogo da mi liči na Quantum, čije sam diskove počesto sahranjivao.

StORM48 je napisao(la):
Inače, Maxtor je skoro, nezvanično, u analitičkim krugovima proglašen za neslavni broj 1 u svetu hardvera, kada je u pitanju broj reklamacija po broju proizvedenih jedinica. Toliko. Ko veruje, veruje, ko ne...
Dobro, to je opste poznata stvar za Maxtora.
Al, ajde ti reci nama sta je po tebi najbolji izbor kod nas od SATA HDD-ova 80GB? (naravno, da ga ima u prodaji, i da nije papreni raptor)

Ja se nebih slozio, bar sto se mehanika tiche.
Kvantum jeste imao problema za elektronikama Philips LCT ali ostale mehanike ako izuzmemo AS i ST su mu bile odlichne.
Mnogo vise je bilo losih Wd-ova i Seagate-a , ti maxtori se nisu pojavljivali kod nas sve dok nisu pocheli brandovi.A i oni su bogami dobro crkavali.
Tanki hardovi su Maxtorovo chedo i oni su znatno losiji od Debelih Quantumovih.
Ja kada treba nesto da sachuvam pre bih ga chuvao na LCT10 nego na bilo kom maxtoru.Samo imam pouzdanu elektroniku i imam disk za sva vremena.Mehanike su im bas bile dobre.
Nikola

Zekiyu je napisao(la):
Al, ajde ti reci nama sta je po tebi najbolji izbor kod nas od SATA HDD-ova 80GB? (naravno, da ga ima u prodaji, i da nije papreni raptor)
a sta fali Segate-u?

Bad MF je napisao(la):
Podaci na hard disku se ne cuvaju u nizovima, vec u stablima podataka, tacnije u B+ ili B* balansiranim stablima (sad sam zaboravio koje od ova dva). Pretrazivanje podataka u stablima (ova stabla nisu binarna, vec cvorovi imaju 200-300 ili cak vise sledbenika) je mnogo brze u stablima, kao i umetanje i izbacivanje novih podataka u odnosu na nizove. Takodje, da se stabla ne bi deformisala i time pokvarile performanse, primenjuju se algoritmi odrzavanja stabla sto blize kompletiranim stablima, otuda i ime balansirana stabla. To je otprilike ukratko o tome.
Pozdrav

Lepo si naucio ali si napravio jednu OGROMNU gresku:
- NE cuvaju se na hardu podaci u obliku stabla, nego je to LOGICKA ORGANIZACIJA podataka. Podaci na hardu se cuvaju u sektorima, stazama...
FIZICKA organizacija(ono sto je covejk pitao) i LOGICKA se mnoogo razlikuju.
Pozdrav od dipl.ing. RTI-ja(ukratko, puna sprema je mnogo dugacka :p)

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Kad ste se vec raspisali o tom Hitachi-ju/IBM-u, i kad ga toliko hvalite... koliko otprilike bude cena za 120/160 GB model?
PATA, sa 8 MB cache-a.
P.S. Ima li uopste ovih "Zvezda Smrti" u PATA izvedbi... ili su svi SATA?

Odavno nisu DeathStar. Naprotiv, za godinu dana, 40/60/80/120GB modeli, nijedan nije crko a ni pokvario se (pu, pu :p )
Ima ih i PATA, ali kod nas ih jos nema(bar preko ovlascenih kanala). Pokusao sam da iskukam neku kolicinu, ali mrka kapa zasad.

BokiPK je napisao(la):
Odavno nisu DeathStar. Naprotiv, za godinu dana, 40/60/80/120GB modeli, nijedan nije crko a ni pokvario se (pu, pu :p )
Drago mi je da to cujem. Mislim, oduvek se znalo da su IBM-ovi najbrzi... ali su se "malko" grejali... i riknjavali... :d
BokiPK je napisao(la):
Ima ih i PATA, ali kod nas ih jos nema(bar preko ovlascenih kanala). Pokusao sam da iskukam neku kolicinu, ali mrka kapa zasad.
OK ako je tako... a cene?
Za 120/160 GB... pa nek bude SATA ako mora :p

duksa88 je napisao(la):
Ja se nebih slozio, bar sto se mehanika tiche.
Kvantum jeste imao problema za elektronikama Philips LCT ali ostale mehanike ako izuzmemo AS i ST su mu bile odlichne.
Mnogo vise je bilo losih Wd-ova i Seagate-a , ti maxtori se nisu pojavljivali kod nas sve dok nisu pocheli brandovi.A i oni su bogami dobro crkavali.
Tanki hardovi su Maxtorovo chedo i oni su znatno losiji od Debelih Quantumovih.
Ja kada treba nesto da sachuvam pre bih ga chuvao na LCT10 nego na bilo kom maxtoru.Samo imam pouzdanu elektroniku i imam disk za sva vremena.Mehanike su im bas bile dobre.
Nikola

Govorimo o redu veličina 2-3 ili 400-500 diskova? Za sve godine unazad koliko radim sa hardverom (u svakom mogućem smislu), najviše riknulih diskova je bilo Quantum. Seagate je, osim pritužbi na lenjost (brzinu) prošao sa svega dva neslavna modela. Ne sećam se tačno modela, ali u pitanju su popularne "čokoladice", izuzetno tanki diskovi naspam kojih su Maxtorove manekenke tek sumo rvači. Te dve serije su izdržavale čitavih 2-3 meseca rada i mogu reći da ne poznajem nikog koga još uvek služe. Takvih diskova sam bacio desetak, dok je WD bio sinonim za najveću moguću pouzdanost, kvalitet i brzinu. Riknulo ih je tek par komada, ukupno.

Inače, ni Quantumova ST serija nije bila imuna na iznenadnu smrt. Sve bi se završavalo sa čuvenim "klang" i disk bi ubrzo uginuo. Maxtor je danas utoliko bolji, pošto vas pušta da se još malo radujete, pre nego što načisto crkne.

Danas su diskovi za preporuku retkost, pošto manje-više svi modeli imaju loše primerke. Samsung nije loš, a jeftin. WD-ov Raptor je sam vrh više-srednje klase, ali zbog cene nije prikladan za kućne mašine. Seagate je još uvek deficitaran kod nas, pa ne mogu da se pohvalim sa nekim specijalnim iskustvom sa istim.

Moja preporuka ide WD-u.

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):
Drago mi je da to cujem. Mislim, oduvek se znalo da su IBM-ovi najbrzi... ali su se "malko" grejali... i riknjavali... :d
OK ako je tako... a cene?
Za 120/160 GB... pa nek bude SATA ako mora :p

Ovako, otprilike, dacu trenutno raspolozivi izbor:
- Seagate Baracuda ATA 7(PATA), 120GB 8MB...90€, skup al' vredi
- Hitachi 160GB SATA...106€,
(PATA treba da stigne za neko vreme.)

Poslednja izmena:
BokiPK je napisao(la):
Ovako, otprilike, dacu trenutno raspolozivi izbor:
- Seagate Baracuda ATA 7(PATA), 120GB 8MB...90€, skup al' vredi
- Hitachi 160GB SATA...106€,
(PATA treba da stigne za neko vreme.)
Hvala ti puno.

P.S. Pretpostavljam da ipak pre ide glas za Hitachi-ja, bar za onoga kome je brzina najbitnija? ;)

Onome kome je brzina najbitnija preporuka ide za RAID ;)

CAR je napisao(la):
Hvala ti puno.
P.S. Pretpostavljam da ipak pre ide glas za Hitachi-ja, bar za onoga kome je brzina najbitnija? ;)

Potrosi malo vremena i poseti storagereview.com, pogledaj za ono sto te interesuje pa odluci:)

Ma kakav RAID, kakvi Raptori... i sta da radim kad treba da nosim hard kod ortaka? :p

A storagereview cu da obidjem... ;)

CAR je napisao(la):
Ma kakav RAID, kakvi Raptori... i sta da radim kad treba da nosim hard kod ortaka? :p

Imam redom a ti biraj:

1. USB 2.0 3.5" external enclosure sa diskom od 40GB
2. Rack sa diskom od 40GB
3. Rack sa diskom od 6GB
4. DVD-RW disk od 4.37GB

:D

RAID0 ne mrda nigde :smoke:

Poslednja izmena:
Uzeh WD1200JB, za 85e, sa 3 godine garancije. Za sad sljaka OK, mada sam primetio da se mnogo vise greje od starog WD205BA, pa sam mu zasrafio jednan ventilator od 80mm sa donje strane, da hladi elektroniku. Zanima me koja je optimalna temperatura za ove nove brze diskove, i kako je izmeriti pomocu nekog programa (SIGuardian i HDD Temperature ne prepoznaju ni jedan od ova dva WD diska). Ploca je Abit KT7-Raid, ako to nesto znaci. Da li i kako se moze izmeriti temperatura HDD-a pomocu Moterboard Monitora (postoji li neki plugin)?

Poslednja izmena:
Ja koristim Speed Fan za proveri temperatre harda, 55 C je max temperatur koju ne bi trebao da prelazi, novi maxtori znaju da idu i preko 55C kad se opterete bez hladjenja

Nazad
Vrh Dno