Šta je novo?

Koji font koristite u editoru?

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,065
Duze vreme koristim Consolas na sivoj podlozi, vrlo zahvalna kombinacija. Medjutim pocelo je da me zamara posle duzeg rada (ili sam u losoj formi :eyebrows🙂.

Poceo sam da experimentisem sa fontovima (naravno monospace):
- droid sans mono
- dejavu sans mono
- andale mono
...

Koji font koristite? Koju boju pozadine? Svaka preporuka je dobrodosla 🙂

Poslednja izmena:
Dejavu Sans Mono veličine 14, a IDEu prepustim kombinaciju boja, mada preferiram tamnije pozadine.

Default u Visual Studio 2012, samo prebaceno na Dark temu (najkorisnija stvar jos od 2005. 😀 ). A u Notepad++ Monokai, mada nisam skroz zadovoljan, moram neki markup da promenim. Ocigledno, vise volim tamniju pozadinu.

Upravo naidjoh na font Inconsolata. Vrlo dobar, ovako na prvu loptu.

Нисам никад размишљао о томе да променим фонт, сад сте ме заинтересовали.
Коју комбинацију боја и нијанси би сте препоручили за фонт? И за позадинску боју?

Meni je najjaca kombinacija Ubuntu font, crn, preko zatvorenije sive pozadine. Ne samo za editor vec za sve na racunaru.

Dajte screenshote. Ovako tema podseca na cuvenu izjavu Milke Babovic... ona ima haljinu boje ciklama... sumsko ciklama.

Na slikama:
Editor: Sublime Text 3 (beta)
Font: Monaco, 12pt

Colour schemes:
- Twilight

- Solarized Light

- Solarized Dark

Od fontova vam bih jos predlozio da pogledate:
Inconsolata
Ubuntu Mono

Generalno bilo koji od ovih: http://hivelogic.com/articles/top-10-programming-fonts ce vam biti odlicna font za dugotrajno buljenje u kod.
Ja nekada stavim Courier 14pt, cisto kako bih razbio monotoniju i dosadu.

Malo old-school kodiranje... pogotovo kada stavim neki colour scheme kao ovaj clouds:

Linux korisnicima od srca predlazem da zaobidju sve verzije Monaco fonta koji moze da se nadje po netu, jer izgleda ocajno u svim Editorima... i da se drzite Inconsolata, Ubuntu Mono ili cak Consolas fonta. Consolas mi je uvek bio izbor broj 1 na Windows-u... ubedljivo je najbolji za oci.

Za Rails development povremeno koristim RubyMine, koji ima jednu genijalnu opciju a to je da menjas Line-height za text u editoru... vrhunska fora!

No to su moja iskustva... 🙂

U notepad++ mi se dopada Mono Industrial, DejaVu Sans Mono 10 pt.
Slicnu temu koristim i u Aptana studio - default u Aptana 3.

Uglavnom, skoro crna pozadina (jer je skroz crna neprirodna) i ne preterano sareno markiranje teksta.

btw, da li neko ima resenje za dark theme u Microsoft Expression Web 4 (najnoviji, free)?

imam jedno pitanje, da kazem da je vezano za formatiranje paragrafa 🙂
koristim notepad++ a ucim python. Medjutim, kada god kopiram iz notepad++ u python, javlja mi problem sa spacevima i tabovima. ovo me mnogo frustrira, i probao sam svasta, ali sam najverovatnije propustio nesto najjednostavnije. ima li neko neke ideje?

hvala

Tekst editor koji za Python koristim na Linuxu ima opciju "Replace tabs with spaces" i širinu taba stavim na 4 mesta. Idealno za Python. Editor je KWrite.

Svetla ili tamna pozdina - uglavnom zavisi od osvetljenja u okolini. Oku ne prija veliki kontrast izmedju pozadine i okolnog svetla tako da preko dana svetlija pozadina a za vece/noc tamnija.

Poslednja izmena:
Neky, hvala, sada je lakse 🙂
inace, da li ima neko jos neki free editor da predlozi za win7 a da je python friendly?

hvala

Sublime Text je može da se koristi besplatno, mada ponekad pri snimanju dokumenta podseti da nije kupljen.

Neky, hvala, sada je lakse 🙂
inace, da li ima neko jos neki free editor da predlozi za win7 a da je python friendly?

hvala

Komodo Edit
Eric IDE

🙂

Ne bih da ponavljam... ali Sublime Text je trenutno "daddy" medju svim TextEditor-ima.
Ja sam kupio licencu pre skoro 2godine kad je ver2 tek izasla iz bete. Vredi svaki dolar. 😉

Jedno glupo pitanje od totalnog noob-a (da se gejmerski izrazim). Kada skinem neki kod i otvorim ga u Sublime Text editoru, pokazuje mi totalno color sheme (kompletna sintaksa "iskace")
medjutim, kada ja pisem kod od pocetka, tada mi uopste ne boji sintaksu...1.png2.png

ja sam cackao po opcijama u oba prozora i nisam nasao na neku ociglednu razliku. ako ima neko neku ideju gde je ta opcija, bio bih mu zahvalan 🙂

Zavisi od ekstenzije fajla. Ne mozes ocekivati da farba sintaksu ako file ima extenziju txt.

Nazad
Vrh Dno