Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Plus zavisi kako ti je prikaz podešen na Kindle čitaču... on će kao deo Cloud library-a da ti prikazuje i brdo rečnika (i user guides) koje dobijaš besplatno prilikom registracije Kindle-a na Amazon nalog ( =vode se kao da si ih kupio sa Kindle Store-a).

A na Amazon sajtu su izdvojeni u posebnu kategoriju ( = nisu ni pod Books ni Dock).

Vidim da je nemoguce prepraviti (preimenovati) mobi i epub fajlove? Ispravim ja naslov na kompu, ali kad ga prebacim na Kindle, ostaje originalni.
Na zalost tako je?

Na žalost nisam vidovit da vidim šta radiš i čime radiš :D :D

Title metadata se sa Calibre menja bez probleme, međutim po default izmenu ne upisuje odmah u fajl dodat u Calibre library nego to Calibre doda prilikom slanja sa "Send to Device" ili "Save to disk opcijama" u taj kopija fajl koji šalje.

Postoji "Embed metadata" dugme/opcija da ručno okineš upis izmenjeni podataka ali beše po default nije dodato dugme nego mora u Calibre settings da se doda u taj main toolbar.

Takođe sad mi pada na pamet da ako bi u Calibre ubacivao knjige sa Kindle koje si prethodno u Kindle ubacio sa Send to Kindle da će biti KFX format knjiga. A Calibre beše nema metadata writter za KFX dok se ne instalira "KFX Input" plugin?

Nadam se da ti je jasno da šta piše "filename" (obično, kod krštenog softvera) apsolutno nikakav uticaj nema na "title" metadata koji čitač prikazuje?

Nekoliko puta se u prošlosti menjalo šta Send to Kindle sajt radi sa postojećim metadata podacima u epub fajlu koji šalješ pa nisam u toku kako sad radi... jedno vreme su idi*tski ignorisali title metadata i (re)setovali ga da bude vrednost kao filename fajla koji se šalje 🤬 A mogao si (i morao ako hoćeš tačne podatke) ručno pri slanju da upišeš author i title pa đubre struje te vrednosti.

Uspeo sam. Bas prema uputsvu. HVALA!
Kada sam prebacio preko USB kabla knjige, dobio sam obavestenje da nisu sinhronizovane/downloadovane na moj nalog na Amazonu. Sada su uskladistene (samo) na uredjaj. Postoji mogucnost da se to uradi? (Gledao na jutjubu, uglavnom su to tutorijali kako svoju knjigu objaviti i sl)

Unable To Open Item- kad god pokusam da otvorim neku knjigu, koju sam prebacio preko USBa na citac, a prethodno reimenovao, napise mi to. Ako sam skinuo s Amazona, kaze u nastavku, ukloni dokument/knjigu i skini je ponovo s Clouda na Homeu.
Mozda zato sto su kao mobi fajlovi ubaceni u Kindle? (ali knjige imaju omote, kao da su ok)

???

Poslednja izmena:
Nemam pojma stvarno, ne koristim već nekoliko godina u nazad ništa od toga (Send to Kindle & mail slanje nikad i nisam koristio osim da testiram nešto zbog drugih ljudi a za sebe sam uvek koristio isključivo Calibre + USB kabl i slao azw3 fajl + kreirao se .apnx za pages count) plus mi namerno ni firmware na mom Kindle PW5 nije najnovija verzija (zato što su sve gore i gore od kad su krenuli da pišu UI u React Native) pa da mogu da testiram šta, kako i zašto.
Usput sam video na MobileRead forumu da se žale na to da neće da otvara neke knjige... a ne sećam se da li je update firmware na najnoviju (5.17.x) to rešio. Videh komentare da je 5.17 rešio problem stalnog resetovanja podešavanja sa custom fonta nazad na Bookerly.

U svakom slučaju ne treba da koristiš uopšte mobi format kad prebacuješ knjige za Calibre + USB kabl već da podesiš Calibre kako treba da azw3 format ima veći prioritet za slanje od mobi.

Ili najbolje da se držiš slanja epub sa Send to Kindle ili mailom, a da epub-u pre slanja središ sa Calibre title i ostali metadata + kad središ klikneš na "Embed metadata" da izmenu primeni na fajl.

Može i Calibre da se podesi da sa "Send to mail" (ili kako se već tačno zove opcija) se knjige bežično šalju na Kindle i arhiviraju na Amazon nalogu.

Ja sam u te svrhe koristio moj Gmail/Google nalog + kreiran "app password" na Google nalogu (pošto Calibre mail sender čudo ne podržava 2FA / 2-step autorizaciju koju Google koristi) + na Amazon sajtu dodata mail adresa sa koje se knjige šalju na "whitelist".

Ako ti je to sve previše komplikovano onda varijanta u Calibre desni klik pa opcija da otvori folder za knjigom i onda odatle presvučeš ( = "Drag & Drop") epub fajl na Send to Kindle stranicu otvorenu u browser-u i pošalješ tako.

Poslednja izmena:
dobio sam obavestenje da nisu sinhronizovane/downloadovane na moj nalog na Amazonu. Sada su uskladistene (samo) na uredjaj. Postoji mogucnost da se to uradi?
Naravno da nisu "sinhronizovane na Amazon nalog" ako si ih ubacio sa USB kablom.
I naravno da će Kindle da te smarucka oko toga tipa kad takvu "USB sideloaded" knjigu dodaš u neku kolekciju da te "korisno" informiše kako tos ne može biti dodato i Cloud collection i da se stoga neće pojaviti kao deo te kolekcije na nekom drugom Kindle uređaju ili Kindle aplikacije koja je registrovana na isti Amazon nalog.

I naravno da za takve knjige ne radi sinhronizacija beleški i mesta gde si stao sa čitanjem, pa nisu pogodne za ljude koji imaju naviku da istu knjigu čitaju na više od jednog uređaja / aplikacija.
Kome treba takva sinhronizacija on knjige mora da šalje sa Send to Kindle ili mailom i arhivira ih na Amazon nalogu.

Kome sav taj "sync" fenseraj ne treba taj se drži USB kabla i nauči da ignoriše te "o ne, ne mogu da sinhronizujem ovu kolekciju" i slična obaveštenja koja Kindle izbacuje.

Postoji mogucnost da se to uradi?
Da, obrišeš sa Kindle knjigu koju si poslao sa USB kablom i ponovo je pošalješ ali ovaj put sa Send to Kindle 😂 I naravno da ako si već počeo da čitaš tu knjigu i da praviš beleške pri tom brisanje knjige ćeš da ostaneš bez svega toga.

Tako da, izaberi jedan način slanja na Kindle i drži se toga. A deluje da je za tebe najbolje da šalješ sa Send to Kindle.

NxtPaper je prvenstveno za stripove i pdf-ove, za knjige može da prođe ali je u svakom slučaju bolji ereader.
Za stripove je definitivno najbolja stvar, ja čekam 14-ca da se pojavi kod nas, to je lep format za veće stripove, ova 11 je idealna za manje formate tipa Zagor i ostali.
Ali za čist tekst, kindle je bolji, sigurno manje zamara oči.

Da li je neko koristio TCL NxtPaper 11 (ili 14) tablet za čitanje? Gledao sam neke reviews i deluje mi obećavajuće, ali nisam siguran da li vredi.

vredi svaku paru.
Kupio sam ga posle Kuzminog hvalospeva u SK.

ezgif-com-optimize.gif

čitam stipove i magazine na njemu.
juče sam mu blago ogrebao ekran ziperom od dukserice, vidi se samo kad je ugašen ali sam se nasekirao 😔

003.jpg

002.jpg

Kupio sam i TCL NxtPaper mobilni, sa sličnim ekranom.

image652faee3d7f8d.jpg

Veselo čitao knjige na njemu sve dok klinac nije upropastio svoj android, bućnuvši ga u vodu, pa sam mu dao TCL.

@kaldorei Kako izgleda čitanje knjiga na njemu? Imam kindle ali ako bi ovaj tablet obuhvatio knjige i stripove, to je to.

U gigatronu na akciji, 14k din.

Nije isti tip ekrana, za golo čitanje teksta je i dalje Kindle bolji, ali ovde ipak možeš udobno čitati i PDF, stripove, plus pogledati pokoji video, surf nego na klasičnom tabletu, nije ista kategorija uređaja.

Za ove pare na akciji ovaj tablet bez razmišljanja ko ga nema,
mada realno nije ni za šta drugo, čak i neki youtube snimci seckaju na njemu, tako da je manje više uske namene, samo za stripove i poneku knjigu ako baš mora.

@kaldorei Kako izgleda čitanje knjiga na njemu? Imam kindle ali ako bi ovaj tablet obuhvatio knjige i stripove, to je to.
odlično, stavim two page mode u Moon readeru horizontalno, samo mi je pretežak bilo koji tablet za to.

ovo za seckanje video sadržaja, ako se odnosi na ovaj model, naprosto nije tačno.
gledao yt, legalne i piratske strimove i sve je najnormalnije.

+1 za Nxtpaper. Što se knjiga tiče, ne može da se uporedi sa Kindlom, ali nije ni krš kao drugi tableti i telefoni. E, stripovi su ono čime me je kupio, vredi svake pare.
Vidim sad da je cena 14k u Gigatronu što je po mom skromnom mišljenju praktično džabe

Treba mi reader za neko krajnje osnovno čitanje knjiga.

Ima li potrebe da uzimam Paperwhite modele ili je obična 11 dovoljna?

NextPaper je u principu tablet ako sam dobro razumeo?

@wladymeer A ostali ljudi rade napredno čitanje, jel? 😂
Kupi Paperwhite ako već hoćeš neki Kindle. Baterija je mnogo bolja nego na "basic" Kindle i regulacija boje/toplote svetlosti dosta znači. A ekran nikad ne može biti prevelik.

Jedina prednost Basic modela je što je laganiji i što staje u zadnji džep pantalona 😂😂😂 Ako ćeš 99% čitanja da radiš dok si u kući i ako nemaš ozbiljan problem sa artritisom kupi Paperwhite.

Nisam proverio da ima razlika i u dimenzijama.

Tablet (7" Android + 10" iPad) vec imam pa mislim da cu da probam prvo sa basic verzijom jer je prenosni faktor nešto što mi deluje kao plus.

Paperwhite ima warm light koji meni lično prija.
Pogledaj neko poređenje, pun ti je youtube istih :)
Isto mislim da grešiš, imam stari pocketbook od 6" i mnogo mi znači "malo" veći ekran.
Next Paper imaš i mobilni od 6".

Stigao Nextpaper. Zadovoljan, za čitanje stripova odličan. I za knjige je dobar, nešto ne vidim razliku u odnosu na Kindle koji isto imam. Baterija drži već 3 dana i na 50 posto je ali ga koristim samo za čitanje i Benchmark. Videćemo naknadne utiske.

Nazad
Vrh Dno