Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

Eno trenutno su ponovo Kindle Paperwhite i Kindle Paperwhite Kids Edition na popustu. I na amazon.de i na amazon.com.
Pa eto, ko ima parica nek izvoli... Ja moram da čekam osobu preko koje je moj poručen (i koja je na sred okeana negde) pa da moljakam Amazon support da mi pošalju zamenu...

@Čika_Kure Znam ja i bez tebe i bez XDA korisnika za "DO_FACTORY_RESTORE" flag fajl, ali nisi čitao pažljivo šta sam napisao : nema exportovanog storage-a ni na sekundu pa da mogu da pišem while petlju na kompu i Terminal da u beskonačno cepa "touch DO_FACTORY_RESTORE".
Probao sam naravno i na Linux i na Windows.

A i taj flag se češće koristio kad zabode na "Your Kindle needs repair" ekranu..

Sve ja znam osim da ne sme prazan if/then block u sh script 🤣🤣🤣

Sad znaš.

Inače imam jedan Kindle na prodaju za tebe 😀

Jeftina lekcija bila :D :D
Da znaš da bi mi taj tvoj bio najpametnija stvar sad (ni pare još nisu stigle do mene :D )... ima se besim ako na kraju cele priče završim nazad na PW1 (em manji ekran em lošija rezolucija / 212 vs 300 ppi) koji treba prvo oteti od ćaleta. Plus i činjenica da taj PW1 ima i ono ono oštećenje u "light guide" sloju kad mi telefon opalio u Kindle 2015. godine.

Poslednja izmena:
Eno trenutno su ponovo Kindle Paperwhite i Kindle Paperwhite Kids Edition na popustu. I na amazon.de i na amazon.com.
Pa eto, ko ima parica nek izvoli... Ja moram da čekam osobu preko koje je moj poručen (i koja je na sred okeana negde) pa da moljakam Amazon support da mi pošalju zamenu...
Misliš da će prihvatiti da ti zamene uređaj (ako pričamo o ovom brikovanom a ne nekom drugom koji tek treba da stigne)?

Nemam pojma videćemo. Dok se ova bratova koleginica na kruzeru ne pojavi online da mi napiše billing address (dakle ne shipping address, a očigled da nije ista za obe) i da ili gasi 2FA login na svom Amazon nalogu ili da mi šalje OTP kod da prosleđujem na chat podršci.

Tek tu autorizaciju zahteva kad prođem ide diskusija o zameni pa ću znati i da li daju zamenu ili nude neki smešni popust za kupovinu novog & da li će tražiti ovaj primerak nazad da pošaljem & ako odobre zamenu da li će insistirati da i isporuka toga bude unutar US kao što je bila i originalna porudžbina ili hoće da pošalju u Evropu (& u Srbiju ne daj bože).

Ta iz US leti za Srbiju za 2 dana valjda i izgleda mi da se kontakt sa njom neće ni ostvariti pre nego što bude u Srbiji... Ostaje tamo na brodu još jedan srbin a on se vraća kući za 14 dana valjda... ako bude zamena a mora isporuke u US jedino on da to donosi ako uopšte bude dovoljno vremena da paket stigne u office kompanije i da taj lik ima priliku da ga pokupi.

Svakako dok se ta devojka konačno pojavi online i bude imala slobodnog vremena (& ako/kad me na kraju odbiju za zamenu) garantovano će da prođu ovi popusti na amazon.de i onda ću za ponovnu kupovinu ponovo po drugi put da plaćam đubre 150-160 evra umesto 105...

Dakle, već sam kontaktirao podršku putem chat i rekao da je bootloop-ovao (naravno ne i da sam ja kriv za to :D) i odmah je je lik pitao jel želim da probamo troubleshooting ili da odmah idemo na kreiranje zahteva za zamenu. Pa sam objasnio da nema prilike za troubleshoot niti za kopiranje "DO_FACTORY_RESTORE" jer nije vidljiv kompu i restartuje se svakih par sekundi.
I onda kao ok onda zamena. Ali onda pošto kao što rekoh nije poručen sa mog naloga (a sa njega kontaktiram support) traži mi mail adresu i billing adresu od te devojke koja je naručivala sa njenog naloga (jer je imala Amazon Prime pa kao da stigne što pre i ne bude rizik da brat imao let za Srbiju pre nego što stigne paket) što ja naravno da nisam znao nego pitao brata a on pisao njoj koja je offline.
Brat negde našao njenu mail adresu ja napisao u chat i onda mi support lik reče to da ima 2FA na nalogu i da onda moram i validan OTP kod da mu prosledim.
I tu smo stali... čeka se Nevena kad će ponovo u životu biti online i kad će biti na kompu i imati mobilni signal da primi SMS?? sa OTP kodom.

Kako god ovo da se završi nikad više ne pristajem da neko nešto za mene naručuje sa njihovog Amazon naloga nego lepo ja sa mog & plaćeno mojom karticom a taj neko sami daj adresu za isporuku i "samo" donesi preko carine.

Da sam tako uradio sad bih već znao ima / nema zamena & gde hoće/neće da isporuče zamenu i ako nema ništa od zamene lepo bih sad dok je 105 evra cena na amazon.de naručio tamo novi primerak i eto.
Onako ću da čekam X dana gl*pe podatke i da izvisim za kupovinu dok je popust, po drugi put!

Poslednja izmena:
Pa iskreno na osnovu dosadašnje prepiske sa Amazon podrškom deluje da će ti zameniti bez problema...

Nisam ispratio koji si uređaj uopšte uzeo, ali zar ti nije bilo jednostavnije da kupiš na KP, jer mi ova kupovina preko polupoznatih likova sa kruzera ne deluje baš pouzdano i jednostavno...

Kupio sam Kindle Paperwhite Kids Edition (zato što košta isto kao "običan" novi Paperwhite bez reklama a takođe nema reklame + ima case / futrolu u ima 2 umesto 1 godinu garancije).

A trebalo je brat da kupi i donese. Tj ja sam trebao da naručim, za brata u office da isporuče i on da donese. Pa se posle priča zakomplikovala i ispalo tako da postaje bitan faktor ko ima Prime i ko ima para na računu (jer je brat bio već poslao većinu zarade na račun devojke ili gde već).

Ono, jesam i ja tu donekle kriv jer sam mu tražio da mi to kupuje tek nakon što sam na Mobileread video da je najavljena nova jailbreak metoda (a brat je 5 meseci pre toga bio u US) , a tad je već bilo ostalo tipa 12 dana do njegovog leta za Srbiju + je nastala i neka komplikacija kad je u pretposlednjoj "turi" kad je trebalo brat da ima slobodan dan i ide napolje po Majamiju ipak dobio zabranu izlaska sa broda jer neka kr*tenska filipinka (među zaposlenima) pobegla sa broda. Pa je nastala frka da li će stići paket ako bude free shipping & da li će on stići da uzme paket iz office-a pre leta... tj čak je postojao potencijal da ga voze direktno sa broda tj iz luke na aerodrom, kao da nema priliku da i on pobegne? 😂😂

Ma, cela ta kupovina je od starta baksuzna i zakomplikovana... ali opet sve bi bilo ok da ja nisam čačkao mečku.

Što se zamene tiče : ma po US je Amazon daaaleko ležerniji i spremniji za zamene, refunds i ostalo generalno a naročito sad kad izgleda da već imaju ne tako mali broj prijavljenih brick-ovanja tog Kindle modela (objavili su pa povukli firmware 5.14.1 pre nekoliko meseci i sad u zadnjih nedelju dana objavili pa povukli 5.14.3 🤣)?

Sve to zavisi da li je kupljen Kindle direktno od njih ili BestBuy, Target, MediaMarkt po Evropi... i u kojoj državi, pre koliko vremena + naravno istorijat tvog Amazon naloga... da li si i koliko često + prošlosti vraćao stvari, koliko im para "ostavljaš" / da li i koliko kupuješ knjige od njih... tu se neće usrećiti u mom slučaju 🤣 knjige sam "kupio" 3-4 kad su bile do 1$ a iako mi je ovo 4 Kindle koji ja koristim za 11 godina imam samo jedan da je kupljen na moj Amazon i taj em nije sa Amazon.com nego Amazon.de i kupljen je kao gift u novembru 2021. za kevu bivše devojke.

Videćemo šta će da kažu kad im dobre konačno do mozga ono što sam ponovio već 15 puta: da je ovaj neispravan primerak u Srbiji (a kupljen i isporučen u Majami pre 4 nedelje) a ne u US što ako ništa drugo će da utiče na to koliko žele / ne žele da im bude dostavljen nazad (naročito ako će oni da plaćaju return shipping) jer se troškovi drastično razlikuju za te 2 države.
Pa onda i pitanje gde ide zamena i koliko će to da košta.
A sve to za korisnika koji em ne kupuje nikakav sadržaj ma Amazon-u em je kriv za kvar (ok taj info ne znaju sad unapred a ja ga naravno neću spomenuti :D :D).

Jedini plusevi za mene su da je kupljen direktno od njih i da ima tu 2 "worry free" garanciju za kad dečica sj*bu. Sve ostalo su minus momenti: tuđi nalog poručio, druga država/ drugi kontinent...

Videćemo... Čeka se Nevena. Verovatno tek kad stigne u Srbiju i kad prođe "jet lag"?
Nemam direktnu komunikaciju sa njom jer sve ide okolo preko brata smarača.

A za KP... ne bih svakako kupovao na KP. Da nije brat bio u US pa kao ajd da iskoristim tu priliku onda bih naručio na amazon.de za isporuku u Nemačkoj na istu adresu gde je stigao onaj u novembru što sam kupio za "taštu". Iako sam platio 20 evra vozaču busa koji je to doneo pošto sam sam Kindle platio 105 evra za Black Friday izašlo je jeftinije nego na KP. Plus u tom momentu taj novi model niko ja KP nije imao ;)

Na KP sam polovne kupovao Kindle 3 i PW1 i dosta mi je polovnjaka i oglasa (iako nikad problema sa ta 2 nisam imao samim tim ni potrebu za ostvarivanjem garancije) iako su se vremena promenila i sad na KP imaju i novi neotvoreni... prosto nisam zaboravio kad sam davao 190 evra za nešto što košta 100$ originalno u tom momentu i sad iz principa kad kupujem Kindle gledam da bude naručeno na Amazon sajtu i da mi neko donose to u Srbiju.

PW3 je kupljen direktno od amazon-a u Evropi kad je online poznanik išao zaboravih gde tačno i već kupovao sebi Kindle pa se u ja uvalih da donese i meni.

Poslednja izmena:
Kakva je situacija sa reklamama na tim Kindle Paperwhite modelima? Jel su podnošljive? Ili treba gledati model bez reklama?

I kakva je trenutno situacija sa srpskim ebook tržištem, jel se popravilo stanje sa brojem dostupnih knjiga, što legalno, što na pijacama?

@Markic Reklame ili ti "special offers" su do prošle godine (tj kad je već izašao 5.13.7 ili prvi 5.14 firmare) bile u vidu banera na dnu liste knjiga i kao screensaver ad, kad su radili taj UI dizajn baner je nestao (da li sa namernom ili je bug, videćemo u budućnosti?) tako da sad ima "samo" kao screensaver.
A što se tiče screensaver ads nije samo to kakvu sliku vidiš za screensaver nego to utiče i na funkcionalnost case / futrole ako imaš case sa "wake up" funkcionalnošću (= ima ubačene magnete gde treba da trigger-uju buđenje i otključavanje Kindle kako otvaraš "poklopac" od case-a) na sledeći način:

1) ako Kindle nema reklame otvoriš futrolu i odmah vidiš text knjige koju si zadnju čitao, ili homescreen je na njemu bio pre nego što je otišao u sleep
2) ako Kindle ima reklame futrola ti štedi samo pritiskanja Power tastera koji se nalazni na "dnu"/ donjoj ivici uređaja gde je USB konektor. Dakle pali ekran i vidiš ads screensaver i stoji ti poruka "swype to unlock". Dakle mora i ta jedna dodatna radnja svaki put kad krećeš da koristiš Kindle. Nakon swype vidiš text knjige i voziš dalje.

Jeste sitnica, ali eto nekome to znači i nekoga to extremno iritira.
Drugi funkcionalni aspekt je da ako imaš "special offers" Kindle nije ti dostupna opcija da prikazuje omot knjige koju čitaš kao screensaver. Pa da recimo preko nje dodaje neki text reklama, linkove i slično... Znači to nema, screensaver je ad / special offer.
E sad zvanično uvek možeš da se predomisliš ako si kupio SO primerak a ukapiraš da te nervira to dvoje što sam naveo gore lepo odeš na amazon sajt i ima opcija da platiš 20 evra da te skinu sa "special offers" i bude isto kao da nikad nije imao reklame.
Nezvanična varijanta je da ti to sklone a da ne platiš 20 evra... to kontaktiraš chat support i tamo k*njaš neku pričicu zašto su ti reklame problem i zamoliš ih da ti uklone bespatno. To nekima prođe nekima ne prođe, kako kad...

Što se srpskog ebook trzišta tiče: servisi sa legalnim ebooks ne podržavaju čitanje na Kindle. Kao što ne podržavaju ni čitanje na drugim čitačima koji podržaju epub sa Adobe DRM. Nego furaju Android app, iOS app eventualno i web app za komp i to ti je čitaj bajo.
I tipa 90% legalno dostupnih ebooks na srpskom na dostupnim platformama (Novinarnica, Eden books, Bookmate...) su Lagunina izdanja... i sva 3 nabroja servira imaju tipa 80% kataloga identične knjige dostupne... Beše Bookmate uz Lagunina izdanja ima još nešto sitno Vulkan.

Za Bookmate postoji nezvaničan downloader (naravno da zahteva da si platio Bookmate Premium pretplatu) koji skida i prepakuje skinuto u epub, za Eden books trenutno može da se "makne" kupljena knjiga u dekriptovani epub formi ako imaš root-ovan Android uređaj da pokupiš nakon što si otvorio knjigu u Eden Book app. Za Novinarnicu je kad je tek krenula sa radom postojao downloader kojim su mogle i da se kradu knjige i novine koje nisi kupio ali pošto je od toga prošlo nekoliko godina i znam sigurno da su odavno blokirali skidanje onoga što nisi kupio pojma nemam da li taj program sad radi makar za kupljene knjige da skineš i da prepakuje u epub.

Kako god, sve su to nazvanična rešenja koja danas ako i rade sutra već mogu biti blokirana ... tako da ako misliš da kupuješ tamo legalno te knjige radi to samo ukoliko si ok sa limitom da moraš da koristiš njihovu aplikaciju da čitaš kupljeno tj iznajmljeno.

@Altru Komplikovano je samo jer učestvuju komplikovani ljudi ;) Inače je stvar prosta i jasna zašto i kako. Ko je ikad probao da kupuje Kindle u Srbiji pre nego što su bili dostupni na oglasima zna zašto nije slao paket za Srbiju.

Poslednja izmena:
Hvala za ovo detaljno objašnjenje, ako sam dobro razumeo znači legalno je tržište ebook naslova kod nas i dalje bedno. Pretpostavljam da sa druge strane ima makar na torrentima naših izdanja u digitalnom formatu?

Ne bih uzimao Kindle, ako se ispostavi da će mi služiti samo za stranu literaturu.

A jel postoji neka opasnost od ubacivanja knjiga koje nisu kupljene preko Amazona? Tipa da blokiraju Kindle? Ili je recimo moguće koristiti paralelno knjige sa pijace i preko Amazon Store-a kupovati strana izdanja?

Nekoga si izbaksuzirao tim "podmetač" komentarom.
Priznajte koji od vas je ovo? :D @zholinho ne piše ovde od kad je stigao Kindle :D
Ja sad samo citam :D
Izgleda da je tebe izbaksuzirao :)
Jedini plusevi za mene su da je kupljen direktno od njih i da ima tu 2 "worry free" garanciju za kad dečica sj*bu. Sve ostalo su minus momenti: tuđi nalog poručio, druga država/ drugi kontinent...
Sad mozes da kazes, deca mi prepravljala JB skirptu.

replacement_order.PNG

Ako ne slažu Abdul i Ralu (chat support agent-i) neće me odere Amazon kad nikad ne pošaljem nazad u US ovaj sto sam zapucao (flagovali su nešto KAO da ne bude "retrocharge" posle 30 dana ako [nema tu ako nego kad] ne stigne im) iako mi je momentalno na mail stiglo uputstvo da štampam shipping label na kom stoji from Miami to Lexington, Kentucky via UPS :D

Javila se Nevena bukvalno dok sam se obuvao da vozim kevu do banke za neki kredit i čudesa a ja da uplatim pare ne moj devizni i naručim Kindle sa amazon.de dok je popust :D :D

Pa na Kindle u stock stanju benefit je možeš vs ne možeš da čitaš knjigu na Kindle? :) Ili si mislio na mobi vs azw3 razlike, kao output format u koji konvertuješ polazni epub? Eeee a još nisi testirao KFX format? :D :D :D

Elem, update za replacement order: paket je KAO isporučen u ponedeljak posle podne na adresu u Majamiju ali sa statusom "Package delivered to safe place." :( :( koji obično koriste kad ne nađu živu dušu da predaju paket (osobu na čije ime glasi nisu imali teorijske šanse da nađu kad je na brodu :D ). Ta adresa je neki storage space / mail room.. tu svi sa broda primaju pakete i onda se dalje to sortira i transportuje dalje na odgovarajući brod kad bude u luci.
Tako da narednih XY dana dok stigle ili ne stigne do lika sa broda koji treba to da mi donese u Srbiju pojma neću imati da li je paket ukraden/nestao sa "safe place"... Proveravao sam statuse bratovih porudžbina sa Amazon isporučenih na tu istu adresu i ni jedna nema ovaj buđavi status... Ali eto, ja sam takve sreće uvek bio.

Otvorio sam ovaj Kindle primerak (nijedan prethodni model osim eventualno PW4 koji isto ima "flush screen" se nije ovako jednostavno skidala zadnja plastika: nema lepka, nema šrafova) i upoređivao sa fotkama sa FCC sajta i naravno da na production board nema ovih serial connection kontakata (uokvireni crvenom bojom):

Na mom primerku na tom mestu nema ništa.

Pa na Kindle u stock stanju benefit je možeš vs ne možeš da čitaš knjigu na Kindle? :) Ili si mislio na mobi vs azw3 razlike, kao output format u koji konvertuješ polazni epub? Eeee a još nisi testirao KFX format? :D :D :D

Elem, update za replacement order: paket je KAO isporučen u ponedeljak posle podne na adresu u Majamiju ali sa statusom "Package delivered to safe place." :( :( koji obično koriste kad ne nađu živu dušu da predaju paket (osobu na čije ime glasi nisu imali teorijske šanse da nađu kad je na brodu :D ). Ta adresa je neki storage space / mail room.. tu svi sa broda primaju pakete i onda se dalje to sortira i transportuje dalje na odgovarajući brod kad bude u luci.
Tako da narednih XY dana dok stigle ili ne stigne do lika sa broda koji treba to da mi donese u Srbiju pojma neću imati da li je paket ukraden/nestao sa "safe place"... Proveravao sam statuse bratovih porudžbina sa Amazon isporučenih na tu istu adresu i ni jedna nema ovaj buđavi status... Ali eto, ja sam takve sreće uvek bio.

Otvorio sam ovaj Kindle primerak (nijedan prethodni model osim eventualno PW4 koji isto ima "flush screen" se nije ovako jednostavno skidala zadnja plastika: nema lepka, nema šrafova) i upoređivao sa fotkama sa FCC sajta i naravno da na production board nema ovih serial connection kontakata (uokvireni crvenom bojom):

Na mom primerku na tom mestu nema ništa.
Tebe baš neće pa neće.

Nego što si otvarao brikovanog?

Znatiželja ili imaš neku Proka Pronalazač ideju da ga hardverski odbrikuješ?

@Čika_Kure Pa radoznao sam bio :D Da vidim koje su mu opcije za debrick (pre svega da li ima te kontakte na ploči za serial connection).
Kako stvari stoje jedina i poslednja nada za debrick tog Kindle primerka će biti @qubanac i skidanje eMMC.

A i da vidim koliko se lako otvara + koji flex kabl kontroliše šta pa da ako budem hteo da punim bateriju dok bootloop-uje da isključim da ne siluje LEDs i eInk display dok se restartuje dok se puni (jer đubre ne može da ostane off nego se pali čim ga uključiš na punjač). Posle punjenja isključi / uključi bateriju da zaustaviš bootloop i nek stoji i čeka bolje dane? A da ne stoji sa skroz praznom baterijom kako je trenutno tj već nedelju dana (2.5 dana se vrteo u bootloop dok nije spucao bateriju sa 80-ak %).

Poslednja izmena:
Ček bre zar jedno od ponuđenih "rešenja" za brikovan uređaj sa XDA nije bilo da se pusti da se uređaj isprazni do kraja ne bi li "izašao" iz bootloopa?

XDA nije pravo mesto za Kindle tematiku (MobileRead je glavni fond mozgova za Kindle ereader-e a i druge brendove).
I naravno da sam i kad se ispraznio ponovo probao povezivanje na komp i na RPi i naravno da ga ne vidi i dalje (nema ništa ni u dmesg output-u), ne čuje se ni zvuk na kompu kad se uključi USB kabl :D :D. Posle minut-dva dok je bio prikačen na USB port an RPi sklonio se low battery i krenuo da bootuje i naravno ponovo bootloop. Kad otvoriš Kindle nije problem zaustaviti bootloop (isključiš bateriju i eto zaustavio si bootloop i imaš KAO moooožda neke fore u prvih X sekundi kad krene boot od nule). Te ideje pusti ga da drnda u beskonačno su nada da će da trigger-uje neki counter i zaustavi se na "Your Kindle needs repair" ekranu pa da kao bez otvaranja uređaja imaš priliku da ga factory reset ili firmware install pod uslovom da ga vidi komp.

Nisu svi brick-ovi isti, nije svaki bootloop uzrokovan istim stvarima. Plus je PW5 prvi Kindle da ne koristi Freescale / NXP procesor nego koristi MTK (MediaTek).
Isto je i onaj lik sa Reddit-a probao nakon što je njegov PW5 spucao bateriju ponovo da ga kači na USB i ne vidi ga komp, ali se kod njega čuje zvuk kad poveže USB kabl :D Kod njega je moguće problem samo corrupted cc.db problem. A ja sam ubio Upstart (init daemon, za startovanje servisa) :D :D

Poslednja izmena:
Ja sam se razmisljao da Kindle Voyage zamenim sa Paperwhite 5 ali sam odustao i narucio Kobo Libra 2, fizički dugmići za okretanje strana mi nedostaju još od Kindle 3(Keyboard) modela i želim ih ponovo na uređaju.
Voyage je prodat, tako da sam trenutno na Kobo Aura One za čitanje, 7,8" je odličan format za knjige, plus Kobo firmware nudi dosta više opcija za formatiranje teksta, ali mi je kabast za nošenje i držanje u ruci duži period tako da ostaje samo dilema da li ću ga ostaviti kao rezervu ili prodajem i njega.

Nego, pitanje za druge koji su kupili Kindle PW5 (aka "11th" generation) : koliko vremena treba da vam se baterija napuni?

Uzeh ovaj moj brick-ovan da napunim bateriju (prvo isključio LEDs i display konektore da ih ne siluje bootloop) da ne stoji sa skroz praznom baterijom i nekih 70-ak minuta kasnije već sija zelena lampica umesto žute.
Nešto mi to mnogo brzo, iako se ovaj model puni sa 1.5A a ne sa 0.5A kao stariji Paperwhite modeli. 1700 mAh he baterija.
Punio sa 5V 2A punjačem.

Drugari može neko ko ima rootovan android da mi se javi u privatnoj poruci?
Kupio sam knjigu preko edenbooksa, ali nisam znao da može da se čita samo preko android app. Postoji fora da se dok je otvorena app pristupi fajlovima (potreban root) gde se formira privremeni epub format knjige. Hteo bih da čitam na mom Kindlu tu knjigu.

Spomenuto je da se ne kupuje preko KP. To mislite da se ceka neka rasprodaja pa da se porucuje u Srbiju ili da se salje nekome od preko? Posto Amazon ne salje u Srbiju.

Po ovome i jos nekim videima https://versus.com/en/amazon-kindle-paperwhite-2021-vs-kobo-clara-hd uzeo bi PW 2021, slicne su cene. Kod nas su oba modela oko 140e. Sta mislite? Na Kindlu mogu da citam sve formate? Mogu i nase knjige da ubacujem ili je, kao sto sam procitao, ko preferira knjige na eng bolje Kindle uzeti?

@Rusi Koliko se sećam samo sam ja komentarisao da ne želim da kupujem na KP tj da preferiram uvek ako je moguće da kupim Kindle direktno od Amazon-a. Drugi forum korisnici nisu davali savete protiv te ideje kupovine na KP. I ja sam prva 2 Kindle-a polovna kupio na KP...
Što se naših knjiga tiče možeš ih ubaciti i na Kobo i na Kindle, pod uslovom da ih imaš ili možeš konvertovati u format koji taj čitač podržava. I ne samo "naše" nego na bilo kom jeziku. Između te 2 platforme se razlikuju pored formata koje podržavaju i dostupni načini ubacivanja knjiga na uređaj: oba uređaja podržavaju prebacivanje pomoću USB kabla a ko želi bežično slanje tu onda kreću razlike.. u smislu da Kindle imaš "Send to Kindle" app i slanje maila kao načine za bezičnu isporuku knjiga i to je dostupno na svakom Kindle modelu a kod Kobo ako se dobro sećam neki modeli imaju a drugi nemaju integraciju sa Dropbox-om, pa da koristiš Dropbox kao posrednika u skidanju knjige? Uz napomenu da sa Kindle "experimental" browser-om em ne možeš uspešno da se loguješ na Dropbox sajt em taj browser generalno ima "whitelist" extenzija za koje dozvoljava download fajlova i među njima NISU ni .azw3 ni .kfx već .mobi, .prc i .pdf. Ako probaš da promeniš extenziju azw3 ili kfx fajla u .mobi i "prevariš sistem" uspešno će da skine fajl ali knjigu nećeš moći da otvoriš i čitaš :D :D

Ja sam samo napomenuo subjektivan stav (koji je po meni i objektivna činjenica) da ko čita dosta knjiga na engleskom razmotri faktor kvaliteta rečnika (englesko - engleskih i englesko-srpskih / englesko-hrvatskih) a to je po meni na strani Kindle.

@estranged Ako te mrzi da sam "pozajmiš" kupljenu knjigu koristeći rootovan Bluestacks emulator na Windows kompu mogu ti ja to odraditi (samo se javi ovde šta hoćeš jer nećeš moći da mi pošalješ PM :D :D ). Ako hoćeš sam onda ukratko upustvo za emulator varijantu:
  1. Skineš Bluestacks Android emulator na komp i instaliraš:
    Kod:
    https://www.bluestacks.com/download.html
  2. rootuješ Bluestacks koristeći "BlueStacks Tweaker 6":

Kod:
    https://bstweaker.tk/
  3. Instaliraš EdenBooks (sideload-uješ apk skinut sa neta)
    Kod:
    https://apkcombo.com/apk-downloader#package=rs.laguna.edenbooks
  4. Instaliraš neki File Explorer app koji može da koristi root permission i pristupa folderima koji zahtevaju root.
  5. sa explorer app nađeš gde tačno privremeno trpa dekriptovan epub fajl (pre toga otvoriš knjigu u edenBooks naravno, i ne gasiš je već kao novi tab u Bluestacks pokreneš explorer app), u /data/data/rs.laguna.edenbooks

p.s. Aha, znam i od koga si čuo i gde si čuo da to tako može :D :D

Poslednja izmena:
Kindle i Kobo već mislim 2 godine koriste isti rečnik, ne znam da je algoritam za prepoznavanje drugačiji, probaću kada budem kući.

Nazad
Vrh Dno