Šta je novo?

Koji DSLR ???

mristicm

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2004
Poena
319
1. Konica Minolta 5D (objektiv: 18-70mm) - 710 eur
2. Olympus e-500 (dva obj: 14-45 i 40-150) - 710 eur
3. Canon EOS 350D (obj: 18-55mm) - 710 eur
4. Nikon d50 (obj: AF-S DX Zoom-Nikkor 18-55mm f/3.5~5.6G ED ) - 600 eur

i da li se isplati uzeti Panasonic miniDV camcoreder gs250 (opticka stabilizacija) - 700 eur

Sve gore navedeno ima 2 godine garancije u Rusiji.

mristicm je napisao(la):
2. Olympus e-500 (dva obj: 14-45 i 40-150) - 710 eur
Jedino ako planiras neka veca ulaganja u objektive onda ima smisla uzeti nesto drugo.

Nadam se da si svestan da si sada pokrenuo kakav flame_tred da to nije normalno :D
Glasam za Minoltu 5D a na drugom mestu Canon 350... iako svaki od ovih nabrojanih ima svoje prednosti i mane.
Drajveru... udri sad :D :p

Te aparate ces koristiti ovde ili u Rusiji? Pitam te zbog garancije...

Shto se mene tiche, Minolta 5D, a posle nje Nikon D50...

Poslednja izmena:
I ja glasam za E500... i ja ga planiram...

Treba da znas da i ako bacis kockicu ili novcic i tako biras, ne mozes stvarno pogresiti.
Takodje, svaki ima nesto svoje. Jos jednom tvrdim da je najvaznije da ih uzmes u ruke i doneses svoj sud o ergonomiji, jako je bitno kako ti se koji dopadne u ruci. Bitno je i da imas plan o kasnijim nabavkama. Treba otprilike da znas kakve bi objektive i ostalu dodatnu opremu uzimao u buducnosti i koliko bi zeleo/mogao da potrosis. To je jako vazno, jer je neisplativo ispruziti se za aparat i onda dugo se drndati sa nekim losim objektivima.
Meni se licno najvise dopadaju 5D i E-500, dok bi 50D i 350D mozda imali jacu vrednost kasnije, na polovnom trzistu, a mozda i ne bi.

Auuuu koja milina kada ima ovoliko da se bira. Prosle godine u ovo vreme izbor je bio mnooogo mrsaviji :).
I moj izbor bi bio Minolta, valjda je ovaj kit objektiv sasvim ok. Pored njega jos neki telac i pokriven veliki opseg i to stabilisano. Jos samo kada bi znao da li ovi sto se reklamiraju kao zvanicni uvoznici za KM u nas rade neku garanciju... (u slucaju da ces kupljeni aparat ovde doneti)

nesharm je napisao(la):
Te aparate ces koristiti ovde ili u Rusiji? Pitam te zbog garancije...

Ovde, ali imam ljude koji bi odneli aparat u Rusiju, ako bi mu se,ne daj Boze, nesto desilo.

Sa www.steves-digicams.com sam skinuo slike svih tih gore navedenih aparata, i mislim da cu na kraju uzeti OLYja zbog dva objektiva...znam da je 4/3 sistem, ali je*iga.

Sve su to odlicni aparati. I potpuno je svejedno koji ces uzeti.

znam da je 4/3 sistem, ali je*iga.
:D :D :D
Ako mislis na buducnost sistema, pravi ulazak Panasonica tu uliva puno sigurnosti. Nisu oni dosli da bi se zezali godinu-dve i rekli "E, ***, ne ide!". Bice jos aparata, dodataka, objektiva.

^ nada umire poslednja... :)

Salu na stranu, meni je zao sto Fuji ne radi nista po pitanju 4/3 sistema... Da oni naprave 4/3 senzor i par lepih Fujinon stakala, dupe bi pomerali kvalitetom slike.

Fuji profi aparati koriste, ako se ne varam, Nikon objektive - prelazak na 4/3 sistem im bas ne bi bio neki potez.

Pa u tome i jeste problem. Fuji NEMA amaterski DSLR koji kosta kao neki od gore navedenih a u isto vreme Fuji IMA tehnologiju i za najbolje senzore i za veoma dobra stakla.

Slicna varijanta ti je i kod Canona. Postoje full frame tela i EF objektivi a u isto vreme prave i tela sa FU 1.6 i EF-S stakla. I nema problema... Ima ponesto za svakog...

A jos bi i na nekom Fuji 4/3 aparatu mogao da koristis i Oly i Panasonic objektive pa nedostatak F bajoneta uopste ne bi boleo...

Mislim da u tvom izboru treba da odluči ergonomija aparata i tvoji planovi za dalje proširenje sistema. Ako nemaš neku preteranu želju za daljim proširenjem onda gledaj šta je best buy u datom trenutku. Da mene neko pita ja bi se odlučio ili za D50 ili za 5D

Ja se lomim izmedju E-500 i E-1 Olympus_a, da li se isplati uzeti E-1 koji izgleda mnogo kvalitetnije i ima magnezijumsko telo, ali opet je model iz 2003. godine dok je E-500 noviji. Koja su vasa misljenja?
I jos jedno pitanje, posto imam gomilu objektiva koje koristim na svojim Nikon FE i F801 analognim aparatima da li postoji mogucnost da ih uz pomoc nekog adaptera (ili mozda postoji telo koje ih koristi) koristim na Nikon D-SLR aparatima?

Misko78 je napisao(la):
I jos jedno pitanje, posto imam gomilu objektiva koje koristim na svojim Nikon FE i F801 analognim aparatima da li postoji mogucnost da ih uz pomoc nekog adaptera (ili mozda postoji telo koje ih koristi) koristim na Nikon D-SLR aparatima?
Svi Nikon objektivi mogu da se koriste na Nikon dslr telima jedino nisu sve funkcije podrzane: sa MF objektivima nema auto-fokusa (logicno ,) , ne radi merenje u svim kombinacijama itd. tako da za konkretan objektiv i telo potrazi na Internetu sta moze.

tiha je napisao(la):
Svi Nikon objektivi mogu da se koriste na Nikon dslr telima jedino nisu sve funkcije podrzane: sa MF objektivima nema auto-fokusa (logicno ,) , ne radi merenje u svim kombinacijama itd. tako da za konkretan objektiv i telo potrazi na Internetu sta moze.

Nisam se mnogo interesovao da sada za D-SLR aparate pa sam zato i postavio trivijalno pitanje. Ipak vazno je da moji davno kupljeni i naravno papreno placeni Nikkor objektivi nisu za penziju. :)

Stari Nikkor objektivi se najbolje koriste na Canon telima :)

^ Ne rade bas svi Nikonovi F objektivi na svim telima, mada vecina radi na D70 i D50, mislim oni koji imaju ugradjeni CPU. Novi D200 podrzava i neke jos starije, bez CPU-a. Mozes da pogledas detaljnije ako te zanima Nikon aparat.
Ja se lomim izmedju E-500 i E-1 Olympus_a, da li se isplati uzeti E-1 koji izgleda mnogo kvalitetnije i ima magnezijumsko telo, ali opet je model iz 2003. godine dok je E-500 noviji. Koja su vasa misljenja?
Postoji adapter Nikon F -> 4/3 sistem, pa ces ih moci koristiti na E-1/E-500 prakticno na isti nacin na koji bi ih koristio i na D70 - rucni fokus, radi merenje u A modu, dakle aparat odredjuje ekspoziciju..
Trenutno je cena E-1 jako pala, skoro do nivoa E-500. Mogu da ti kazem svoja iskustva i ekstrakt (mnogo) procitanih poredjenja na dpreview forumu:

E-1 je zaista cvrsto i kvalitetno izradjen. Skoro godinu dana sam imao Canon 10D i E-1 je cvrsci. Meni je sad tesko da koristim plasticne aparate, posle 2 god. posedovanja kvalitetnijih, pa sam tu malo subjektivan mozda. E-500 je inace solidno izradjen, bolje od Canona 350D, recimo.
E-1 je i zaptiven, otporan na prskanje, vlagu, kisu, prasinu. Sjajna stvar, ali se smanjuje vaznost ako i objektiv nije zaptiven. Skuplji 14-54 je zaptiven, 14-45 nije.
Ergonomija E-1 me je potpuno osvojila. Puno dugmica, fenomenalan rukohvat (grip), sjajno mi lezi u ruci, bolje nego bilo koji DSLR koji sam uhvatio (zaista puno sam ih probao). Prakticno i ne idem u menije, nema potrebe. Sve mi je pred ocima, puno stvari menjam dok gledam kroz trazilo. Volim i osecaj svih dugmica i tockica, kvalitet izrade, koji je dobar na E-500, ali je razlika ocigledna. Mislim inace da E-500 ima najbolju ergonomiju iz nize klase.
Trazilo E-1 je mnogo bolje. Imas 100% prikaz, znaci ko ume da kadrira, smanjuje se kolicina kropovanja. Vece je prilicno (malo je uze od onog na 10D, ali vise) i ima mnogo bolju teksturu mat stakla (focusing screen-a) sto JAKO olaksava rucno fokusiranje (MF), koje je zato tesko na E-500. MF mi je *mnogo* uspesniji na E-1 nego sto je bio na 10D, bas zbog boljeg trazila. Vrlo bitno ako planiras da koristis stare objektive.
E-1 ima veci bafer, za 12 RAW slika.

E-500 ima ugradjen blic, E-1 nema, To moze biti velika razlika u koriscenju. Ja sam uz E-1 kupio izvanredni FL-36 blic, pa mi nije toliko bitno, ali bih voleo da ipak ima blic bas po danu, zbog fill-ina.
Takodje je E-500 laksi nekoliko stotina grama, takodje je manji, sto nekome vise odgovara.
E-500 ima mnogo veci i bolji LCD. Takodje je mnogo bolje resen deo za pregledanje slika - brze izadje preview na LCD-u i mnogo je pametnije resen interfejs, RGB histogrami, itd. Na E-1 je pregled slika jako lose resen, najgori deo aparata.
Brzi je odziv kod E-500, tvrde da nesto bolje radi CAF (kontinualni fokus), ali je diskutabilno. Slike se brze pregledaju, brze se zumira, odmah iskace preview, itd.
E-500 ima vecu rezoluciju, ali nesto losiji JPG engine, pa se razlika zaista vidi tek kada se kopristi RAW. Ima jace ciscenje suma, pa slike na ISO 800 izgledaju cistije od onih sa E-1, iako ima vise piskela. Medjutim, E-1 uopste ne cisti sum (NR), pa slike super trpe naknadno ciscenje (Neat Image, npr.) i onda su dobre bar kao one sa Canona 10D (takodje ociscene). Kolorit je sjajan kod oba aparata, E-1 ima nesto precizniji WB.

Dakle, svaki ima svojih prednosti. Ja sam se dugo dvoumio izmedju KM 7D i E-1, takodje razmisljao i o 5D i E-500. Medjutim, kad sam E-1 uzeo u ruku, bilo mi je tesko da ga ispustim. Bukvalno. To je i presudilo.

@Aleksandar

Hvala na opseznim informacijama :)

Ako već imaš Nikon objektive zbog čega uopšte razmišljaš o nekom drugom sistemu?!?
Razlike među DSLR-ovima nisu toliko drastične da bi se za bilo koji od njih moglo reći da ne valja a posedovanje nekih objektiva je velika prednost. Proveri cenu tog NIKKOR -> 4/3 adaptera.

Postoji adapter Nikon F -> 4/3 sistem, pa ces ih moci koristiti na E-1/E-500 prakticno na isti nacin na koji bi ih koristio i na D70 - rucni fokus, radi merenje u A modu, dakle aparat odredjuje ekspoziciju..

Ovo je malo neprecizno receno.

Na nikonu d70 nije moguce meriti svetlo ni u jednom modu, ako se koriste MF objektivi bez cipa. Jedini MF objektiv koji fabricki ima cip je Ais 45/2.8P. Zapravo postoji i jedan zum cija je cena oko 70.000$, pa ga niko i ne racuna. Postoji mogucnost ugradnje cipa, ali sumnjam da na ovim prostorima to iko radi.

Uh, hvala svima na odgovorima, evo za sta mi treba, ja radim za fitness casopis BODY LINE i davao sam fotografije za SPORT SUPPLEMENTS casopis, pratim ta takmicenja, pored ostalog bavim se video editingom i radim dokumentarne filmove za firme.

meni olympus e-10 koji imam savrseno odgovara za sve osim za ta takmicenja i uopste bilo gde kad treba da ispucavam jedno 10ak fotki za redom i onda dodje do sledeceg problema, ja sa e-10 ispucam 4 fotke i onda mnooogo dugo cekam dok jednu ne upise na CF, + hladan start je mnooogo dug isto, malu iSO vrednost ima, (samo 360) i mali Shutter Speed.

Samo bi ga menjao zbog toga, i uzeo bi sa istim karakteristikama kao e-10 ali da ima brzi shutter, veci ISO speed i brzi u upisu slika na karticama

PS. A da koristio bi ga u nasoj zemlji.

Sto se tice objektiva, jel ove navedene aparate isporucuju sa objektivima ili telima samo, jos nisam isa na ovaj link gore da ih proverim

Pozdrav svima

irac je napisao(la):
Uh, hvala svima na odgovorima, evo za sta mi treba, ja radim za fitness casopis BODY LINE i davao sam fotografije za SPORT SUPPLEMENTS casopis, pratim ta takmicenja, pored ostalog bavim se video editingom i radim dokumentarne filmove za firme.
Kada je profesionalna primena u pitanju ja mislim da je najbolje da se opredelis za Canon ili Nikon.

Nazad
Vrh Dno